Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 18:55 szukam dobrego przepisu na łamańce, nie takie jak zwykłe kruche ciasteczka, tylko cieniutkie, chrupkie, niezbyt słodkie będę wdzięczna za polecenie dobrego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: łamańce do maku 19.12.09, 19:21 30 dkg mąki 12 dkg masła 10 dkg cukru pudru 2 całe jaja + żółtko cukier wanilinowy Zagnieść, schłodzić, wałkować, wykrawać cieniutko i piec na złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: łamańce do maku IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.09, 19:26 Coś zbyt wielkopańskie te łamańce :) Przepis z kresów kultywowany do dziś w moim domu: zwykłe ciasto pierogowe, pieczone w piekarniku jak maca, i po ostygnięciu łamane na nierówne kawałeczki, a nie wykrawane :) koniecznie bez cukru bo mak z miodem plus bakalie są wystarczająco słodkie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: łamańce do maku 19.12.09, 19:29 Gość portalu: Mania napisał(a): > Coś zbyt wielkopańskie te łamańce :) Co kto lubi, moje śp.Mama i Babcia z kresów, i takie łamańce robiły, może wielkie panie z nich były... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: łamańce do maku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 19:42 Dziękuję, ale te, które z sentymentem wspomina rodzina to chyba było coś pomiędzy Waszymi przepisami :) Niestety, nikt w porę nie spisał przepisu, a teraz już za późno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: łamańce do maku IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.09, 19:48 wadera, bez urazy, po prostu moje dziadki to zwykli ludzie byli i ciasto miało być postne, zwykłe i bez cukru, bo dodatki już są słodkie Nie twierdzę, że Wasze nie są dobre wykrawanie łamańców foremką czy radełkiem to kojarzy mi się z przepisami z Twojego Stylu, gdzie nic nie może być tradycyjnie, tylko wszystko musi być wystylizowane wedle aktualnych mód i trendów, i kiedyś właśnie takie radełkowane były na łamach TS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: łamańce do maku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 20:43 te moje też były łamane, a nie cięte i na pewno nie były słodkie może to faktycznie było ciasto pierogowe, wypróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: łamańce do maku 20.12.09, 00:00 Gość portalu: Mania napisał(a): > wykrawanie łamańców foremką czy radełkiem to kojarzy mi się z przepisami z > Twojego Stylu Hmmm, bez urazy, nie chwalęcy się, rodzina lekko szlachecka była, ale "Twojego Stylu" babunia nie czytywała(zmarła w 1962 roku - miała prawie 90 lat)więc nie posądzałabym Jej o chęć bycia trendy;) Za to panią domu i owszem , nawet dostał mi się w spadku egzemplarz sprzed 70 lat: img20.imageshack.us/img20/6889/p1040890t.jpg Odpowiedz Link Zgłoś