Gość: kobra IP: 213.17.144.* 21.12.09, 22:32 - do czego używać czosnku niedźwiedziego? - a do czego pieprzy syczuańskiego - do czego pasują suszone płatki czosnku - a do czego prażona cebulka? dziękuje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: kilka pytań o przyprawy 21.12.09, 22:50 czosnek n. do przyprawiania mięs ale chyba najbardziej do sałatek prażona cebulka pasuje mi tylko do hot dogów reszty nie używam, więc się nie wypowiadam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: kilka pytań o przyprawy IP: 213.17.144.* 21.12.09, 23:09 hmm...do sałatek? toż to zielone płatki :) cebulkę raz dostałam w knyszy...błeee... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: kilka pytań o przyprawy 21.12.09, 23:23 ale drobniutkie płatki :) do sałatek jako składnik sosu, mówię Ci dobre :) np mieszanka sałat, pomidor koktajlowy, oliwa z czosnkiem n. najprostsze połączenia bywają tez dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x czosnek niedźwiedzi (Bärlauch) zamiast IP: *.unitymediagroup.de 21.12.09, 23:23 szczypiorku. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: kilka pytań o przyprawy 21.12.09, 23:59 pieprz syczuański z reguły do chińszczyzny, na przykład chińskie frytki - kroisz ziemniaki w julienne, smażysz w woku z posiekanym chili, pieprzem syczuańskim, podlewasz octem ryżowym i sosem sojowym i gotowe (ja nie lubię, ale są tacy, którzy za tym przepadają). Ja dodaję go do pomarańczowej wołowiny (paski wołowiny duszę ze skórka z pomarańczy, startym imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, chili i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, można to ew. podsypać cynamonem i goździkami, można tez zrezygnować z czosnku, podaję z ryżem basmati) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: kilka pytań o przyprawy IP: 213.17.144.* 22.12.09, 18:35 dzięki, spróbuję te ziemniaki z pieprzem :) co do mięs , nie lubię na słodko... Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: kilka pytań o przyprawy 16.01.10, 17:16 ale ta wołowina wcale nie jest na słodko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kilka pytań o przyprawy IP: *.acn.waw.pl 22.12.09, 01:50 czosnek niedzwiedzi/jest zielony,bo to liscie więc dodaje koloru/ dodaję do pieczonego przez siebie chleba do surówek,sałatek,do twarogu.Pieprz syczuański do mięs,do zup.Czosnek jest lepszy świerzy,ale jak ktoś lubi suszony,to taki też można.A prażona cebula to tylko jako chrupiąca posypka i trudno nazwać ją przyprawą Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kilka pytań o przyprawy 16.01.10, 16:27 Gość portalu: kobra napisał(a): > - do czego używać czosnku niedźwiedziego? ja uzywam sporadycznie do gulaszu, bogracza, fasoli jas itp; > - a do czego pieprzy syczuańskiego nie uzywam, uzywam przyprawy Darów Natury "Pieprz ziołowy"; > - do czego pasują suszone płatki czosnku do wszystkiego do czego pasuje czosnek - kwestia kompozycji faktury > - a do czego prażona cebulka? do kazdej zupy warzywnej na samym poczatku daje lyzkę prazonej cebuli i czasem kawalek wędzonej klawiatury i gotuje to prawie godzinę a dopiero potem daje warzywa w odpowiedniej kolejnosci; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra Re: kilka pytań o przyprawy IP: 213.17.144.* 16.01.10, 21:33 fajny pomysł z tą zupą :) wypróbuje ... dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: kilka pytań o przyprawy 17.01.10, 17:27 jak sie praży cebulę? co to jest wedzona klawiatura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: kilka pytań o przyprawy IP: *.253-210-25.QLD.netspace.net.au 16.01.10, 21:48 Gość portalu: kobra napisał(a): > - do czego używać czosnku niedźwiedziego? nie uzywam - nie wim > - a do czego pieprzy syczuańskiego w potrawach kuchni syczuanskiej - ma specyficzny aromat i 'fakture' np. do kapusty fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,70882685,70917553,0,2.html?v=2 ale mozna tez do kurczaka i innych mies > - do czego pasują suszone płatki czosnku sa czesto uzywane w potrawach chinskich - > - a do czego prażona cebulka? jak juz inni napisali - jako posypke w celu dodania faktury swietna do azjatyckich makaronow oraz warzyw lub salatek - wg mnie jest pyszna mge jesc lyzkami ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kilka pytań o przyprawy 17.01.10, 17:09 Ja sobie po prostu uprażyłem na sucho troche cebuli i utarlem tak jak kminek i uzywam jej do posypywania potraw czy chleba ze smalcem albo jajecznicy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: kilka pytań o przyprawy 17.01.10, 18:40 O wlasnie - prazona cebulka nadaje fajnego smaku jajecznicy Odpowiedz Link Zgłoś