lee_na 22.12.09, 20:28 proszę o wskazówki: kiedy namoczyć groch i czy połówki czy cały i z jakiej kapusty, bo wszędzie podają że kiszona a koleżanka mi dziś mówi, ze koniecznie słodka...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewajer Re: kapusta z grochem 22.12.09, 20:54 groch powinien się moczyć prze noc. Najlepiej kupić łuskany lub łuskane połówki. Kapusta, przynajmniej w łódzkiej tradycyjnej wersji musi być kiszona. Groch gotujesz osobno, ja go rozgotowuję na piure, bo tak najbardziej lubimy Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: kapusta z grochem 22.12.09, 22:47 Kapusta kiszona, proporcje: na 2 części kapusty 1 część grochu. Groch łuskany, trzeba moczyć przez noc. Potem gotować osobno kapustę i osobno groch. Ja po ugotowaniu połowę grochu przeciskam przez praskę bo lubimy kapustę z grochem o nieco papowatej konsystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: kapusta z grochem 23.12.09, 13:52 wlsnie ugotowalam kapuste z grochem, przepyszna, z tego przepisu www.mojeprzepisy.info/potrawy/kapusta-z-grochem.php polowki grochu luskanego, ok, 300g namoczylam wczoraj, wypil cala wode wiec dolalam wiecej, tak na 2 cm ponad poziom grochu, dzis ugotowalam groch osobno na bardzo wolnym ogniu z odrobina soli i szczypta suchego czabru, az sie zozpadl na elementy pierwsze. co sie nie rozpadlo potraktowalam tluczkiem do ziemniakow. troche to mi czasu zajelo, bo jak wiadomo tluczek ma przeswity, ale nie tyle, ile mycie potem miksera :) kapusta sloikowa firmy krakus, odcisnieta z soku i wyplukana w wodzie, calkiem fajnie rozgotowala sie z listkiem laurowym i dwoma kulkami ziela angielskiego, sok z kapusty zachowalam, przydal sie pozniej zeby troche podkrecic smak, bo grochu bylo troche za duzo i smak kapusty gdzes uciekl. srednia cebula podduszona na oleju dopelnila calosci troche wyszlo za rzadkie, bo z przejecia zapomnialam odlac wode z kapusty przed dodaniem grochu, ale to co, to niewielki babol jak na moje mozliwosci :) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
lee_na Re: kapusta z grochem 23.12.09, 14:18 dziśki, mam groch, jest w całości, ale nie pisze nic na nim czy łuskany ;/// ogólnie gotuję i całkiem smacznie ale kurcze grochu nie jadam a tu taka trudna sprawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kapusta z grochem 23.12.09, 15:30 Kulinarna kapusta z grochem czy tez przysłowiowy groch z kapustą? Wiem, bez róznicy, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
lee_na Re: kapusta z grochem 23.12.09, 15:34 ...ale jesteś złośliwy czy mi się tak wydaje? przyznaję, nie wiem jak sie to robi.... szok prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kapusta z grochem 23.12.09, 15:36 Pytanie, gdzie ta "złośliwość"? Chyba nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
lee_na Re: kapusta z grochem 23.12.09, 15:41 chyba... lepiej powiedz prosze jak rozróżnić groch łuskany od nie łuskanego... jeśli wiesz oczywiście;) Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: kapusta z grochem 23.12.09, 18:29 groch luskany tym sie rozni od nieluskanego, czym jajco na twardo w skorupie od bez skorupy jeszcze dodam, ze macie szczescie, ze nie jedliscie kapusty z grochem i olejem lnianym-ortodoksyjna wersja mojej babci, zeby bylo jak za Cwieczka- ten olej byl dziwakowaty w smaku bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
last.ewelinka Re: kapusta z grochem 23.12.09, 18:55 groch łuskany jest bez strączków:) to co można kupić to zawsze jest groch luskany z tym, że albo groch jest w całości( jest wtedy okrągły) albo w połówkach. Połówki są lepsze, bo jak masz groch taki okrągły to on jest otoczony taką błonką ( coby się te połowki razem trzymały) podobną jak np na ziarenkach kukurydzy. W trakcie gotowania te błonki zwykle pękają i puste zbierają się na wierzchu gotowanego grochu, a poneważ są twardawe ja je po prostu zbieram i wyrzucam. Dlatego połówki są lepsze, mniej z nimi zachodu:) Odpowiedz Link Zgłoś