marghot 12.02.04, 15:39 mam ochotę na przyrządzenie małego deseru, najchętniej owoce w cieście francuski. Co oprócz jabłek, gruszek i brzoskwiń? Może jakieś wersje łączące kilka składników? z góry dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 15:45 Moze jablka z cynamonem i rodzynkami? Powidla sliwkowe, truskawki mrozone, jagody. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Na słodko w cieście francuskim 12.02.04, 15:49 bardzo spodobały mi się jabłka + cynamon + rodzynki mniam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 16:39 Ja tak zawsze robie szarlotke i jest pycha. Jezeli chcesz, to podam Ci caly przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 16:53 kostka margaryny, najlepiej Kasi szkl cukru, cukier waniliowy 2zoltka + jedno cale jajko maka (ok 3szkl) lyzeczka proszku do pieczenia Margaryne siekac nozem z cukrem i cukrem waniliowym, nastepnie dodac zoltka i jajko, siekac, dodawac make z proszkiem, zagniesc wszystkie skladniki tak zeby odchodzily od reki. Blache wysmarowac tluszczem i wysypac bulka, wylozyc polowe ciasta, wstawic do goracego piekarnika (180stopni) i piec az zacznie sie lekko rumienic. Nastepnie wyjac i wylozyc przygotowane jablka. Jablka obrac, pokroic w dosc duze kawalki, dodac do nich cukier i cukier waniliowy, cynamon i rodzynki. Wszyskto wymieszac Na jablka wylozyc reszte ciasta, mozna ulozyc w kratke. Jezeli wykada sie na cala blaszke trzeba ponacinac ciasto nozem.Mozna tez ciasto zamrozic i potem zetrzec na wierzch. wstawic do piekarnika i piec az sie ladnie przyrumieni. Wyjete posypac cukrem pudrem. Podawac z kleksem bitej smietany Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.chello.pl 12.02.04, 17:11 ja ciasto francuskie uwielbiam z wisniami z konfitur :))) kiedys z francuskiego robilam tez "rolade" z jablkami, rodzynkami i cynamonem... jablka pokroilam w kostke, dodalam namoczonych rodzynek, posypalam cukrem waniliowym i cynamonem. na rozwalkowane troszke cieniej ciasto rozlozylam jablka i zwinelam w rolade. pieklam w formie do pasztetu zeby w razie czego sie nie rozpadlo. teraz mam ochote do jablek z rodzynkami dodac slodkiego twarogu... Odpowiedz Link Zgłoś