Dodaj do ulubionych

Na słodko w cieście francuskim

12.02.04, 15:39
mam ochotę na przyrządzenie małego deseru, najchętniej owoce w cieście
francuski.
Co oprócz jabłek, gruszek i brzoskwiń? Może jakieś wersje łączące kilka
składników?
z góry dziękuje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 15:45
      Moze jablka z cynamonem i rodzynkami?
      Powidla sliwkowe, truskawki mrozone, jagody.
      • marghot Re: Na słodko w cieście francuskim 12.02.04, 15:49
        bardzo spodobały mi się jabłka + cynamon + rodzynki
        mniam :)))
        • Gość: Asia Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 16:39
          Ja tak zawsze robie szarlotke i jest pycha. Jezeli chcesz, to podam Ci caly
          przepis
          • marghot Re: Na słodko w cieście francuskim 12.02.04, 16:40
            wal śmiało ;)))
            • Gość: Asia Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 16:53
              kostka margaryny, najlepiej Kasi
              szkl cukru,
              cukier waniliowy
              2zoltka + jedno cale jajko
              maka (ok 3szkl)
              lyzeczka proszku do pieczenia

Margaryne siekac nozem z cukrem i cukrem waniliowym, nastepnie dodac zoltka i
              jajko, siekac, dodawac make z proszkiem, zagniesc wszystkie skladniki tak zeby
              odchodzily od reki.
              Blache wysmarowac tluszczem i wysypac bulka, wylozyc polowe ciasta, wstawic do
              goracego piekarnika (180stopni) i piec az zacznie sie lekko rumienic. Nastepnie
              wyjac i wylozyc przygotowane jablka.

Jablka obrac, pokroic w dosc duze kawalki, dodac do nich cukier i cukier
              waniliowy, cynamon i rodzynki. Wszyskto wymieszac

Na jablka wylozyc reszte ciasta, mozna ulozyc w kratke. Jezeli wykada sie na
              cala blaszke trzeba ponacinac ciasto nozem.Mozna tez ciasto zamrozic i potem
              zetrzec na wierzch.
              wstawic do piekarnika i piec az sie ladnie przyrumieni.
              Wyjete posypac cukrem pudrem. Podawac z kleksem bitej smietany
              Smacznego
              • Gość: kags Re: Na słodko w cieście francuskim IP: *.chello.pl 12.02.04, 17:11
                ja ciasto francuskie uwielbiam z wisniami z konfitur :)))
                kiedys z francuskiego robilam tez "rolade" z jablkami, rodzynkami i
                cynamonem... jablka pokroilam w kostke, dodalam namoczonych rodzynek,
                posypalam cukrem waniliowym i cynamonem. na rozwalkowane troszke cieniej ciasto
                rozlozylam jablka i zwinelam w rolade. pieklam w formie do pasztetu zeby w
                razie czego sie nie rozpadlo.
                teraz mam ochote do jablek z rodzynkami dodac slodkiego twarogu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka