joana.mz 03.03.10, 17:23 Da się go jakoś zrobić? Bardzo mi smakuje (na ciepło w kinie), nie raz miałam w ręku w sklepie z zamiarem zakupu, ale skład mnie odrzuca.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: sos serowy do nachos 03.03.10, 21:18 joana.mz napisała: > Da się go jakoś zrobić? > Bardzo mi smakuje (na ciepło w kinie), nie raz miałam w ręku w > sklepie z zamiarem zakupu, ale skład mnie odrzuca.. Dać to się zapewne da, ale nie będzie smakować tak jak ten w kinie. Polepszacze, dodatki smakowe itp nie do odtworzenia. Na szczęscie Żeby nie było, też go bardzo lubię i od czasu do czasu jadam :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: sos serowy do nachos 04.03.10, 11:31 Stojąc onegdaj przed podobnym wyzwaniem, w desperacji podgrzałam w mikrofalówce najzwyklejszy serek topiony. Wyszło zaskakująco podobnie do tego kinowego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
megakomp Re: sos serowy do nachos 04.03.10, 13:46 Nie jadłam nigdy tego sosu w kinie, ale robiłam kiedyś samodzielnie sos serowy w domu i był całkiem smaczny: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka mleka 1 szklanka pokrojonego w małe kawałki sera cheddar opcjonalnie: 1 mała, drobno pokrojona, zeszklona na dodatkowym maśle cebulka Masło roztapiasz (nie przypal :) ) w garnku, zdejmujesz z ognia, zasypujesz mąką i dokładnie mieszasz (wyjdzie z tego gęsta, żółta pasta). Z powrotem stawiasz na palnik. Zalewasz mlekiem, dokładnie mieszasz (na tym etapie możesz też dodać zeszkloną cebulkę). Jeśli mieszanka jest za gęsta, dolej odrobinę mleka. Na koniec dodajesz ser i gotujesz, cały czas mieszając, aż całkowicie się roztopi. Podajesz na gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
heather4 Re: sos serowy do nachos 05.03.10, 15:14 ojej, czyli to taki beszamel z serem.. a nie robi sie na tym kozuch jak wystyga? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: sos serowy do nachos 05.03.10, 22:22 Chio paskudny. Jest jeszcze taki z kaktusami na pudełku, z meksykańsko brzmiącą nazwą- całkiem zjadliwy, nawet jakieś fragmenty papryczki w tym pływają. Jak nas raz na rok najdzie faza na wcinanie glutaminianu z dodatkami, to kupujemy paczkę nachos i taki sos. Odpowiedz Link Zgłoś
megakomp Re: sos serowy do nachos 11.03.10, 01:11 Robi się. Trzeba zjeść póki ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: sos serowy do nachos 05.03.10, 16:35 dzięki bardzo za odpowiedzi. Może kiedyś spróbuję zrobić, ale na razie chyba jednak kupie gotowy. Raz na ruski rok taka ilość chemii nie zaszkodzi. A który sos jest dobry. Jakiej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sos serowy do nachos 07.03.10, 01:29 Raz jadłam Casa Fiesta. Może być Odpowiedz Link Zgłoś