gosia05 10.03.10, 14:42 Macie? Używacie? Warto? Zastanawiam się, czy kupić, ale chciałabym poznać opinie innych. Czy są jakieś specjalne "marki" tych kamieni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: kamień do pieczenia pizzy 10.03.10, 18:55 Ja mam i często używam. Jestem bardzo zadowolona. Mam taki: www.pizzastone.com.pl/index.php?p81,zestaw-fratelli-pizza-stone-kamien-do-wypiekow-pizzy-chleba-lopatka-do-pizzy-ver-color-box Sprawuje się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mii.krogulska Re: kamień do pieczenia pizzy 14.03.10, 20:45 Witam, ja mam stary kamień z Duki, ale już nie mają go w ofercie. Bezcenny! Dobrze, że się pojawiły w sklepach internetowych, bo rzeczywiście trzymają ciepło i udaje się zrobić prawdziwe cienkie włoskie ciasto do pizzy lub podobnych w domowych warunkach (ja je kładę dodatkowo na papierze do pieczenia, nie na bezpośrednio na kamieniu). Mii Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kamień do pieczenia pizzy 15.03.10, 02:09 A dlaczego taki kamień "musi" mieć 33cm, 12" (cali) srednicy lub nawet więcej? Ptrzebuję 12calowego, 30cm, ale mowy nie ma, zabroniony rozmiar. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kamień do pieczenia pizzy 15.03.10, 11:25 33cm, dla mnie zbyt duży. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_p24 Re: kamień do pieczenia pizzy 15.03.10, 13:07 Znalazłam taki na allegro www.allegro.pl/item956310137_kamien_do_pizzy_chleba_okragly_tylko_79_zl.html Według opisu ma 30,5 cm, tylko że jest w przeciwieństwie do tych z pizza stone granitowy, więc nie wiem, czy się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama_wojtka Re: kamień do pieczenia pizzy IP: *.jmdi.pl 15.03.10, 14:08 Ja zamowilam sobie u pierwszego lepszego kamienierza pytke 30x40 cm,zeby mi pasowala do mojego piekarnika, granitowa, grubosc 3 cm, zaplacilam 30 zl. W Leroy nabylam plytke granitowa, kwadratowa o grubosci 1 cm i wielkosci 30 na 30 cm za 6 zl. Widzialam tez jeszcze takie okragle o wielkosci 30 cm i grubosci chyba ze 2 cm (nie jestem pewna!), z granitu, jako deska do krojenia, ale mysle ze do pieczenia tez sie nada, w cenie 30 zl w Auchan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pizzojadek Re: kamień do pieczenia pizzy IP: *.acn.waw.pl 22.03.10, 13:28 Też na nim zrobisz jak na każdym kamieniu. Ale to nie to co ceramiczny czy gliniany lub szamotowy. Granit nie da ci takiego efektu jak opisywany wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: kamień do pieczenia pizzy 22.03.10, 13:59 Jak masz gdzieś w okolicy pracownię garncarską, ceramiki użytkowej lub choćby dom kultury prowadzący zajęcia z ceramiki i posiadający piec do wypalania gliny - możesz sobie zamówić albo zrobić taki kamień, jaki tylko zechcesz. Ja sobie w ten sposób zrobiłam fajną zastawę, nie dość, że oryginalna, to jeszcze miałam frajdę przy produkcji :D Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kamień do pieczenia pizzy 15.03.10, 15:42 tak. Uzywam go jednak nie do pizzy ale do pieczenia chleba. ( Mieszkam w UK a tu jest paskudny chleb w wiekszosci miejsc poza odleglymi piekarniami z artisan chlebem)) Utrzymuje wlasciwa wilgotnosc oraz sprawia ze nic sie nie przypala Ja kupilam TEN Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs moja wychodzi zawsze dobrze 22.03.10, 14:10 na moim przepisie i bez specjalnego kamienia, bo na nim sa robione wszystkie pizzy? a kto w koncu robi ja co tydzien? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: moja wychodzi zawsze dobrze 22.03.10, 16:17 Ja na kamieniu do pizzy nie piekę pizzy, bo za nią nie przepadamy. Na kamieniu piekę chleby na drożdżach, zakwasie, różniaste bułeczki. Kamień sprawdza się super. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: moja wychodzi zawsze dobrze 22.03.10, 16:22 polecam na nim zrobic czesci kurczaka albo cos podobnego, Odpowiedz Link Zgłoś