annielika 20.02.04, 23:39 sluchajcie kochani, czy macie jakis sprawdzony przepis na powidla sliwkowe?? pozdrawiam, aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: powidla sliwkowe 20.02.04, 23:41 O tej porze roku, to powidła są dawno gotowe, a przepisy czekają do jesieni. Chyba, że mieszkasz na antypodach:) Odpowiedz Link Zgłoś
annielika Re: powidla sliwkowe 21.02.04, 00:14 to ze nie sezon, nie znaczy ze nie moge pytac o przepis, prawda????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: powidla sliwkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 06:48 Umyte sliwki wydrylowac, wrzucic do garnka z grubym dnem i na małym ogniu dlugo ogrzewac, czesto mieszajac by sie nie przypaliły.Cukru nie dodaje, choc sa tacy, którzy cukrza.Jak z tego zrobi sie juz ciemna masa(mozna przecierac przez sito, ale niekoniecznie, ja wole nieprzecierane )pakowac do słoików i zakrecac na goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: Plum Butter 21.02.04, 21:03 Mam. Kupuje sloj cudownych powidel chorwackiej firmy Podravka, ktora pomalu podbija Kalifornie. Oprocz swojej slynnej przyprawy sprzedaja rowniez swoje 'ajvary', giuvecze, peppetaizery, musztardy a nawet ostatnio widzialam cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Powidla ich produkcji to niebo (utracone) w gebie. Nazywa sie PLUM BUTTER . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Plum Butter IP: *.proxy.aol.com 22.02.04, 00:13 Ostrożnie z tym Plum Butter bo może to być słoik doskonałych powideł, ale może też być amerykańskie smarowidło, mdłe i nijakie, z powidłami nie mające absolutnie nic wspólnego. A co do prawdziwych powideł: jest niezwykle ważne by śliwki były naprawdę naturalnie w pełni dojrzałe, takie złote i słodkie w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: Plum Butter 22.02.04, 02:13 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Ostrożnie z tym Plum Butter bo może to być słoik doskonałych powideł, ale może > też być amerykańskie smarowidło, mdłe i nijakie, z powidłami nie mające > absolutnie nic wspólnego. O, tak. Dlatego sprecyzowalam o jakich mowa. Te podravkowe przypominaja mi najlepsze polskie. Ten sam smak, kolor i zapach. Widac, ze robione sa z duza znajomoscia rzeczy no i z tych najwlasciwszych sliwek. Tylko powidla sa mnie w stanie wyrwac z depresji spowodowanej deszczem, wiec pomykam chyzo do lodowki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Plum Butter IP: *.proxy.aol.com 22.02.04, 02:39 Deszcz, powiadasz? Czyżbyś była w Oregonie? Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: Plum Butter ----- do Pichciarza 23.02.04, 02:03 Przy tym samym oceanie ale juz blisko Meksyku. W przeciwienstwie do Oregonu tu deszcz jest czyms bardzo rzadkim i przygnebiajacym. Nie pamietam, zebym tak zle reagowala na deszcze w Polsce. Wyglada na to, ze przyzwyczailam sie do czystego nieba i zawsze slonecznej pogody. Inaczej byc nie moze, a przynajmniej byc nie powinno.))) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: powidla sliwkowe 23.02.04, 11:25 Potrzebne do tego są dojrzałe śliwki, poznasz po tym, że bardzo łatwo można wyjąć pestkę. Ja przekręcam je w dłoniach, jak przy otwieraniu słoika - robią się wtedy dwie połówki, a pestka sama wychodzi. Potem takie śliwki wkłada się do dużego, emaliowanego garnka (nie może być uszkodzony) i na bardzo wolnym ogniu się je smaży. Trzeba je nieomal stale powoli mieszać, bo lubią się przypalić. Kiedyś brałem udział w takiej operacji (kuchnia letnia w ogrodzie, ogromny gar na palenisku, chochla wielka jak wiosło) - trwało to kilka dni, tzn do zagotowania i zestawia się z ognia. Takie smażenie nie wymaga cukru. Na koniec można dodać jakiś ulepszaczy np. rodzynki, ale niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś