Dodaj do ulubionych

"tort" brie

23.03.10, 18:00
witam,
stalam sie posiadaczka sporej ilosci dobrze dojrzalego brie de meaux i juz widze, ze po prostu z bagietka go nie przerobie.
pomyslalam o torcie brie, bo kiedys takowy jadlam i bardzo mi smakowal.
ser kroi sie jak tort przed przelozeniem masa i smaruje roznymi rzeczami: serem kremowym zmieszanym z ziolami i creme fraiche, samymi rozdziabdzianymi ziolami, bakaliami, roznie... po czym sklada, owija w folie i wsadza do lodowki. nastepnego dnia "tort" jest gotowy.
google wyplulo sporo przeisow, ale moze ktos robil osobiscie i chcialby podzielic sie czyms sprawdzonym?
na razie wsrod sieciowych niesprawdzonych waham sie miedzy pekanem, kandyzowanymi wisniami i czymstam jeszcze, wersja z limetka i z rucola, ale moze ktos ma jeszcze lepszy pomysl?
Obserwuj wątek
    • jacek1f nie pomoge z tortem, ale moze 23.03.10, 18:17
      podsunę inne coś - jak nie tort może, to może
      oszukane fondue.

Z folii alu - jesli nie jest w drewnianym pudelku - zrób dół i bandkę, zetnij górna warstwę, lub przekrój na pół wzdłuż i wtedy dwie porcje masz...

zapałki z czosnku wetknij w parę miejsc, tymianek pasuje też lekko wbity w ser, skrop kilkoma kroplami oliwy i do pieca na 180 st na 10-15 minut.
      Wyjada się bagietka wlasnie lekko zrumieniona pod grillem.

• Gość: Nobullshit Też nie tort, ale za to sprawdzone IP: 77.222.250.* 23.03.10, 18:45
      Terrina z camemberta i jabłek:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80803962,80803962.html
      Terrina z pleśniaka i gruszek:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80803962,82045228.html
      Imho do obu możesz użyć swojego brie.
      • ania_m66 Re: Też nie tort, ale za to sprawdzone 23.03.10, 18:58
        dopiero sobie teraz poczytalam, ze ten moj brie to z tych jedynych czterech na
        swiecie (no dobra, raczej glownie we francji)oryginalnych z apelacja.
        mam rowniez roquefort societe caves baragnaudes. jesli mi raczka nie zadrzy, bo
        rowniez cuda wianki z apelacja, wykonam ta terrine z gruszkami, ale brie chyba
        jednak przerobie na tort :)
    • linn_linn Re: "tort" brie 23.03.10, 18:53
      Mysle, ze chodzi o cos takiego:
      www.acatinthekitchen.com/?p=317
      • ania_m66 Re: "tort" brie 23.03.10, 19:06
        a ja mysle, ze nie masz racji linn. to twoje to bardzo zreszta apetyczny tort kanakowy, ktory z tortem brie nie ma nic wspolnego.
        opisalam przeciez dokladnie w pierwszym poscie o co mi chodzi, gdybys go przeczytala wiedzialabys co mam na mysli.
        w praktyce wyglada toto tak
        southflorida.dinemag.net/files/2009/12/Fruited-Brie-Tortewholefoods-440x293.jpg
        albo tak, jesli warstwa, tu zurawin jest na zewnatrz
        www.goodtoknow.co.uk/imageBank/cache/b/Brie--Cranberry-Torte.jpg_e_80e120e8d9501686f40a51477471da69.jpg
        • Gość: x jeżeli zrobisz tort, to masa się powiększy. IP: *.unitymediagroup.de 23.03.10, 19:18
          Dasz radę tę zwiększoną masę "przerobić", czy będziesz próbowała z niej też coś
          zrobić?
          ;)
          • ania_m66 Re: jeżeli zrobisz tort, to masa się powiększy. 24.03.10, 10:28
            szczera prawda, ale wg wujka google dobrze zawiniety w folie moze sobie tort
            postac w lodowce 10 dni. a przez ten czas mam 2 razy ludzi na obiedzie/kolacji,
            wiec mysle, ze jako niejako "deser po deserze" mi zejdzie.
    • Gość: km Re: "tort" brie IP: *.net-serwis.pl 23.03.10, 21:21
      Moim zdaniem przerabianie na tort tylko zwiększa objętość (ilość)
      sera. Problem jak zagospodarować proponuję rozpatrywać w kategoriach
      nowych zastosowań - a konkretnie obiadowych:
      1. ser panierowany smażony (zamiast kotleta), jako główne danie z
      dodatkiem sałaty czy warzyw gotowanych
      2. zapiekanka z ziemnaków, sera brie i np brokułów (rózyczki
      zblanszowane)
      Pozdrawiam
      km
      • ania_m66 Re: "tort" brie 24.03.10, 10:36
        to wszystko pieknie, ale z brie przecietnie 5-6 razy tanszego.
        usmazenie upanierowanego brie de meaux byloby troche zbyt dekadenckie :)))
        choc ostatnio widzialam w bazylei jak jakis nieszczesnik dolewal coli do 40
        letniej highland park i jeszcze sie krzywil ze mu lyskacz dymem jedzie.
        • Gość: szadoka Re: "tort" brie IP: 212.160.172.* 24.03.10, 11:26
          Skoro taki wyczes to nieszkoda go beszczescic przerabiajac go na
          jakies torty?
          Ja tam bym jadla na sniadanie/obiad/kolacje az by sie skonczyl...
          nawet bez bagietki.
          • ania_m66 Re: "tort" brie 24.03.10, 11:42
            nie, tak go nie szkoda beszczescic :)
            pekan, kandyzowane owoce i tymianek na pewno mu nie zaszkodza.
    • princesswhitewolf Re: Mój Boże 24.03.10, 12:53
      przyznam ze czytajac tez odnioslam wrazenie ze ania nie szuka rady bo sama wie od poczatku co uczyni z tym brie de meaux. Nasuwa sie refleksja po co w ogole zalozyla ten watek. Tak ten ser rewelacja moze nadal w Polsce, ale w we Francji to tylko jeden z kilkunastu AOC serow dostepnych w kazdym wiekszym sklepie i mniejszych artisanal i na Francuzach robi wrazenie nie inne niz twarog na Polakach.
      • Gość: troll Re: Mój Boże IP: *.icpnet.pl 24.03.10, 13:03
        No nie da się ukryć, że wątek został założony tylko by pochwalić się serami.
        Kolejny schematyczny wątek a'la ania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka