Dodaj do ulubionych

Gotowanie szynki wędzonej

IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.10, 18:50
Jak to było... Że do wrzątku to wiem, że ma ledwo mrugać to też...Solić i przyprawy jakieś dać? A jak długo gotować? Help!
Obserwuj wątek
    • Gość: miki202 Re: Gotowanie szynki wędzonej IP: *.limes.com.pl 02.04.10, 19:04
      To się nazywa odparzanie fachowo. Żadnych przypraw, dobra szynka ma
      być przyprawiona jak trzeba. Godzinę na kilogram.
      • Gość: mimoza Re: Gotowanie szynki wędzonej IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.10, 20:24
        Dzięki. Czy woda do gotowania wędliny- taka nieposolona- nie wyciągnie z niej aromatu, a szynka nie stanie się przez to bezsmakowa?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 00:51
          Nic się z szynką nie stanie. gdy wkładasz szynkę do wrzątku natychmiast
          wytwarza się białkowa izolacyjna powłoka, która w znacznym stopniu uniemożliwia
          zmianę smaku szynki :)
          • Gość: baba Re: Gotowanie szynki wędzonej IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 02:14
            Najlepsza jest z rękawa foliowego ,pieczona w temp około100-120
            stopni w piekarniku.Czas pieczenia,to godzina na 45 dkg.
            • marciasek Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 03:06
              ...albo poniżej stu stopni i wtedy rękawa nie trzeba.
              Imho taka jest najlepsza, tylko trochę dłużej to trwa (nawet 12-13 godzin
              jeśli szynka jest duża a temperatura ok. 75-80 stopni). Można piec z
              termosondą, wtedy ma się pewność, że mięso będzie upieczone i nie wysuszone.
    • spastic Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 03:21
      a na wywarze ugotować... żurek.
      Niebo w gębie
      • sonia-3 Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 22:40
        A ja, nie wiedzieć czemu, parzyłam zaczynając od zimnej wody. Tzn wrzuciłam szynkę do zimnej wody. Wyszła sucha. Teraz już wiem, że wrzuca się na wrzątek
      • mhr-cs Re: Gotowanie szynki wędzonej 10.04.10, 08:03
        spastic napisał:

> a na wywarze ugotować... żurek.
        > Niebo w gębie

no i soczewica
        na tym ugotowana
        smakuje lepiej,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka