Gość: mimoza IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.10, 18:50 Jak to było... Że do wrzątku to wiem, że ma ledwo mrugać to też...Solić i przyprawy jakieś dać? A jak długo gotować? Help! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miki202 Re: Gotowanie szynki wędzonej IP: *.limes.com.pl 02.04.10, 19:04 To się nazywa odparzanie fachowo. Żadnych przypraw, dobra szynka ma być przyprawiona jak trzeba. Godzinę na kilogram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimoza Re: Gotowanie szynki wędzonej IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.10, 20:24 Dzięki. Czy woda do gotowania wędliny- taka nieposolona- nie wyciągnie z niej aromatu, a szynka nie stanie się przez to bezsmakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 00:51 Nic się z szynką nie stanie. gdy wkładasz szynkę do wrzątku natychmiast wytwarza się białkowa izolacyjna powłoka, która w znacznym stopniu uniemożliwia zmianę smaku szynki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Gotowanie szynki wędzonej IP: *.acn.waw.pl 09.04.10, 02:14 Najlepsza jest z rękawa foliowego ,pieczona w temp około100-120 stopni w piekarniku.Czas pieczenia,to godzina na 45 dkg. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 03:06 ...albo poniżej stu stopni i wtedy rękawa nie trzeba. Imho taka jest najlepsza, tylko trochę dłużej to trwa (nawet 12-13 godzin jeśli szynka jest duża a temperatura ok. 75-80 stopni). Można piec z termosondą, wtedy ma się pewność, że mięso będzie upieczone i nie wysuszone. Odpowiedz Link Zgłoś
spastic Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 03:21 a na wywarze ugotować... żurek. Niebo w gębie Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: Gotowanie szynki wędzonej 09.04.10, 22:40 A ja, nie wiedzieć czemu, parzyłam zaczynając od zimnej wody. Tzn wrzuciłam szynkę do zimnej wody. Wyszła sucha. Teraz już wiem, że wrzuca się na wrzątek Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Gotowanie szynki wędzonej 10.04.10, 08:03 spastic napisał: > a na wywarze ugotować... żurek. > Niebo w gębie no i soczewica na tym ugotowana smakuje lepiej, Odpowiedz Link Zgłoś