Dodaj do ulubionych

fioletowe ziemniaki

IP: *.adsl.alicedsl.de 14.04.10, 15:08
dostalam kilka intensywnie fioletowych ziemniakow. i tak sie zastanawiam co
mozna z nich zrobic. moze mi pomozecie?:)

czy one smakuja jak normalne ziemniaki?:)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: fioletowe ziemniaki 14.04.10, 15:19
      w tym przypadku pomoze ci chyba bardziej niemiecki googiel i zaprzyjaznione
      niemieckie forum chefkoch.de
      www.google.de/#hl=de&source=hp&q=lila+kartoffeln+rezepte&aq=1&aqi=g10&aql=&oq=lila+karto&gs_rfai=&fp=8ddbead20700780f
      w polsce tych ziemniakow osobiscie nie widzialam, nie kupuje ich w niemczech
      czesto, bo jakos mnie ten fiolet brzydzi :)
      ogolnie zwazywszy cene uwazam je za przerost formy nad trescia. smakuja imho
      normalnie, moze ciut, nie wiem, bardziej "orzechowo"? ale moze bylo to
      spowodowane sugestia, bo opis smaku znajdowal sie na etykietce :) aha, i sa
      takie bardziej "wachsig" - czyli konsystenja bardziej na salatke niz puree.
      • moniczek_k Re: fioletowe ziemniaki 14.04.10, 15:46
        dostałam je w ubiegłym roku od rodziców,w smaku niczym nie odbiegają
        od tradycyjnych,podane z ciemnym sosem tracą urok,z jasnym ładnie
        wyglądają,ot tyle.
    • ampolion Re: fioletowe ziemniaki 14.04.10, 18:29
      Po angielsku jest wiele przepisów i propozycji:
      www.google.com/search?hl=en&gbv=2&q=purple%20potatoes%20recipes&ndsp=18&ie=UTF-
      8&sa=N&tab=iw
      Ziemniaki, takie "natywne", są rozmaitych kształtów i kolorów:
      www.deza.admin.ch/pictures/E_Bereich/Portal/variedades_nativas_500.jpg
      • ampolion Re: fioletowe ziemniaki 14.04.10, 18:36
        I po polsku:
        www.wiadomosci24.pl/artykul/chilijsko_peruwianska_wojna_o_ziemniaka_84133.html
    • roseanne Re: fioletowe ziemniaki 14.04.10, 22:33
      sa pyszna, konsystencja jak salatkowe , nie rozsypujace sie
      gotowac jak normalne
      • nexstartelescope Re: fioletowe ziemniaki 15.04.10, 18:14
        Ale one mają tylko skórkę fioletową, tak? Bo jeśli tak, to spokojnie możesz je
        potraktować jak zwykłe ziemniaki. Są raczej suche, nie chłoną tłuszczu, więc
        świetnie nadają się na frytki itp. Dość popularne w UK.
        • ania_m66 Re: fioletowe ziemniaki 15.04.10, 18:19
          nie nie, fioletowe ziemniaki sa zajadkiwie fioletowe w srodku :)
          comps.fotosearch.com/comp/UNE/UNE250/lila-kartoffel_~u14071092.jpg
          • Gość: agniesia Re: fioletowe ziemniaki IP: *.adsl.alicedsl.de 15.04.10, 21:49
            moje sa troszke inne ale kolor w srodku byl taki:)

ugotowalam kilka na probe by sprawdzic jaki maja smak. sa delikatnie slodkie,
            ale calkiem dobre.
            jaki to gatunek to nie wiem bo tesciowa dostala kilka zeszlej (wiosny z
            komentarzem ze to niemieckie na salatke) i je rozmnozyla. podobne na polskiej
            stronie ktos nazywal truflowe.

z przepisow w sumie nic jakiegos bardzo ciekawego nie znalazlam. poprostu fajnie
            wygladaja:)
          • Gość: prunilla Re: fioletowe ziemniaki IP: *.cec.eu.int 19.04.10, 14:24
            Kupilam te odmiane (FR Vitelotte) raz i sie rozczarowalam.
            PO ugotowaniu trudne do obrania- tzreba zrywac platkami skorke lub oskrobac nozykiem. Wnetrze jest maczyste i w smaku przypomina bardzo starego kartofla..
            Smakowo nie sprawdzily sie ani w formie puree ani w salatce.
            Reszte usmazylam jak frytki- rowniez pzrecietne.
            Stosunek doznan smakowych do ceny ( 3.5 euro za 200 g) - negatywny...
            W sklepach bywaja z nich chipsy- sa OK.

• ania_m66 o matko jakie drogie! 19.04.10, 16:08
              w de leza w karstadzie w delikatesach za 4,99 euro na rynku i w bio sklepie miedzy 3,50 i 4 euro za KILO.
              a i tak cena wydaje mi sie wygorowana jesli przyrownac ja do wartosci smakowych.
              jesli autorka watku albo go czytajacy maja mozliwosc, polecam sprobowanie odmiany "bamberger hörnchen" (bamberskie rozki). sa do kupienia mniej wiecej w tej samej cenie a nieporownywalnie smaczniejsze!
              wygladaja tak www.kraizschouschteschgaart.info/gesamtordner_erhalter_sortenliste/images_sortenliste_erhaltung_300x400/kartoffelbilder_a-f_300x400/300x400_%A9_bamberger_hoernchen.jpg
              • Gość: agniesia Re: o matko jakie drogie! IP: *.adsl.alicedsl.de 19.04.10, 16:39
                ziemniaki autorki watku byly bardzo podobne w ksztalcie:) jaki to gatunek to
                ciezko mi stwierdzic.
                w smaku faktycznie nic specjalnego. ale ze nie zaplacilam za nie ani centa to
                narzekac na to przeciez nie bede:)
                i mam nadzieje ze tesciowa w tym roku tez ich troche posadzila bo ich kolor
                bardzo mi sie podoba:)
                • ania_m66 Re: o matko jakie drogie! 19.04.10, 16:48
                  tak, bo fioletowe tez maja podluzny ksztalt. "rozki" maja wiecej, nie wiem,
                  takich malych wypustek. bardziej nieregularne sa.
                  wiem, ze ty akurat nie zaplacilas, bo dostalas - pisalas o tym w pirwszym
                  poscie. namow tesciow na te rozki, sa wspaniale.
                  ja dobre 3 lata jeczalam mojemu bauerowi na rynku, ktory mial do 10 odmian z
                  wlasnego gospodarstwa zeby je posadzil.
                  po czym wreszcie posadzil i bardzo mi dziekowal, bo doszlo mu kupe nowych
                  klientow. w pierwszym sezonie w dowod wdziecznosci bral nawet ode mnie za
                  "rozki" tyle co za normalne pyry poczas gdy reszta placila 2 x tyle :)
                  teraz tez place pelna cene, ale warto
                  • Gość: agniesia Re: o matko jakie drogie! IP: *.adsl.alicedsl.de 19.04.10, 18:05
                    na to co posadzi tesciowa nie mam niestety zadnego wplywu. ona nie ma co robic
                    wiec kawalek pola ma jako rozrywke, i sadzi sobie co jej pasuje i wlasciwie
                    tylko dla siebie . tych ziemniakow dostala kilka to zasadzila.
                    a ona z tych co gotuja 3zupy na krzyz i do tego 3 miesa (+ pierogi) i nawet
                    rosol z wlasnych kur z duza iloscia jarzyn doprawiaja przyprawa maggi. w zeszlym
                    roku sie okazalo ze nawet lubczyk ma w ogrodzie, ale i tak do niczego go nie uzywa.
                    wiec ciesze sie nawet z tych ziemniakow, do kilku rzeczy juz nie udalo mi sie
                    jej przekonac bo przeciez co ona z tego zrobi
        • roseanne Re: fioletowe ziemniaki 15.04.10, 22:03
          wlasciwe fioletowe sa cale fioletowe, nie tylko skorka
    • vegfem Re: fioletowe ziemniaki 15.04.10, 21:57
      Fioletowe ziemniaki to calkowicie sztuczna odmiana. Smakuje jak zwykle ziemniaki, sa jednak dosc "suche" i jakby maczne. Poniewaz jednak w naturze nie wystepuja bulwy fioletowe, proponuje unikac spozywania tego typu modyfikacji genetycznych.
    • annu.naki Re: jak na kogos kto propaguje jedzenie warzyw 16.04.10, 12:50
      Lubisz się wykazywać wiedzą na temat wyszukanych produktów, he? Możesz
      wszystkim pokazać, ze światowa babka z Ciebie.
      • ampolion Re: jak na kogos kto propaguje jedzenie warzyw 16.04.10, 12:57
        Wystarczyło otworzyć linki by wszystko wyjasnić.
      • ania_m66 Re: jak na kogos kto propaguje jedzenie warzyw 16.04.10, 13:04
        tak, posiadam wiedze na ten temat i to nie skopiowana i wklejona z wikipedii, a
        wynikajaca z ponad cwierc wieku zainteresowania tematem, praktyka i zbieraniem,
        tudziez czytaniem pozycji (okolo)kulinarnych. nie ma w tym nic "swiatowego",
        normalne hobby jak kazde inne.
        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka