amelia30 27.02.04, 15:47 Wiem, ze ten temat juz pojawial sie na forum kuchni. Bardzo jednak prosze o podanie sprawdzonego, dobrego przepisu na sos do spagetti. dziekuje i pozdrawiam wszystkich smakoszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: sos do spagetti 27.02.04, 15:51 a jaki rodzaj sosu masz na myśli - sos boloński, czy może sosy serowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: sos do spagetti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 16:07 we Wloszech robilam tak: pol szklanki bialego wytrawnego wina 4 zabki czosnku / wycisnac lub drobno pokroic/ 2 duze cebulki pokroic drobno ok 50 dag miesa mielonego / uzywalam raczej wolowiny, ale moze byc inne/ troszke boczku przecier pomidorowy / mozna juz w PL kupic wloskie przeciery - sa lepsze od naszych polskich :(/ troszeczke boczku pokroic na drobna kostke wrzucic do glebokiego rondla i podsmazyc, dodac pozniej cebulke i czosnek, by sie lekko zrumienily, potem miesko i chwilke smazyc wszystko razem, pozniej podlac winem i smazyc :), potem dodac komncentrat pomidorowy / w polsce uzywam mellisy z cebulka /i 2-3 lyzeczki przecieru pomidorowego / ja uzywam pudliszki/ i tak dusic 3h. Jesli zacznie potrawa gestniec to podlac lekko woda, by nie przywarla do dna i tak dusic 3h / jak wspomnialam/, mozna dodac marchewke w calosci, to sos bedzie troszke lagodniejszy, na koniec mozna dodac troszke ziol / ja tego nie robie, bo uwazam, ze to nie jest potrzebne/. garnek odstawiasz z gazu, gdy sos jest gesty. Nadmiar sosu, gdy wystygnie, laduje w sloiczkach i w zamrazalce :) Pozniej gotuje spaghetti, po odcedzeniu ich, do garnka, w ktorym sie gotowaly, wkladam tyle sosu ile potrzeba, podgrzewam, dodaje spaghetti i na ogniu mieszam, na koncu wsypuje troszeczke posiekanej pietruszki / nie jest to konieczne, ale ja tak lubie /. Wykladam spaghetti na talerze i posypuje parmezanem. natychmiast trzeba to zjesc :) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: sos do spagetti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 16:12 tez bardzo smakowalo mi takie cos: pokroic swieza szalwie na drobne paseczki ugotowac spaghetti i na goracy makaron / nie hrtowany/ polozyc pare plasterkow masla / bez dodatku oleju - moze byc np irlanckie / i posypac to wczesniej przygotowana szalwia, szybciutko wymieszac, mozna posypac spaghetti startym parmezanem, i zaraz zjesc. Mi to baaardzo smakowalo w upalne wloskie dnie Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: sos do spagetti 27.02.04, 16:19 3 łyżeczki pesto wymieszać z jedną łyżką oliwy z oliwek, dodać starty parmezan. całość połączyć z ugotowanym spaghetti - można dodać czarne oliwki pierś kurczaka pokroić w paseczki - podsmażyć na maśle i zdjąć z patelni, dołożyć neico masełka i poddusić pokrojony w paseczki por, dodać kurczaka i pomidory bez skórki. po kilkuminutowym duszeniu dodać do makaronu - doprawiać bazylia, pieprzem czym kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: sos do spagetti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 16:15 jeszcze jeden przepis szynke parmenska pokroic w drobne paseczki i podsmazyc na oliwie, do tego dodac drobno pokrojona:pietruszke, szalwie, miete i rozmaryn - podsmazyc wszystko razem, pozniej dodaz do tego ugotowane, cieple spaghetti. Wylozyc na talerz i posypac parmezanem ... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: sos do spagetti 27.02.04, 16:24 pokroić pieczarki i podsmażyć z czosnkiem ( nie solić aby nie puściły wody), dodać 1/2 opakowania mascarpone, jeśli zgęstnieje można rozcieńczyć śmietaną lub mlekiem. doprawić natką pietruszki Wymieszać z makaronem Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę wymieszać z oliwą z oliwek, pokrojoną w kostkę mozarellą, dodać oregano, sól, bazylię. Odstawić do momentu ugotowania makaronu. to taki zimny sos, który należy wymieszać z gorącym makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: sos do spagetti zielony 27.02.04, 18:13 Wersja na 2 osoby opakowanie mrozonego szpinaku 1 por 1 pomidor 2 ząbski czosnku oliwa poł opakowania sera feta przyprawy - jarzynka, bazylia oliwki na patelni rozgrzac oliwe, posiekac pora, smazyc na oliwce az zmieknie, przyprawic jarzynka, dodac szpinak, czekac az zrobi sie miekki, przyprawic posiekanym czosnkiem, bazylia, jarzynka. dodac posiekanego pomidora pod koniec, chwile poddusic razem. na talerzu, nałozyc na spagetti, udekorowac feta pokrojona w kostke i oliwkami, skropic calosc oliwka. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sos do spagetti 27.02.04, 18:22 Sos expressowy: kapary, posiekane anchois, posiekane oliwki i suszone pomidory wrzucić na gorącą oliwę na 1 minutę. Dodać gorący makaron. Wymieszać, posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleopa Re: sos do spagetti IP: 213.17.145.* 27.02.04, 19:13 Podam Ci sos, ktory robię , jest sprawdzony, moje dziecko je, a i cala rodzina chwali. Jest b.prosty i niedrogi. Polecam!!! A więc: Kroję w paseczki kielbaskę ( nie musi być droga, taka do smażenia,dobra jest śląska) podsmażam ja z pokrojoną cebulą (nie podaję ilości bo robie "na oko", ale np.2 petka kielbasy +duza cebula), gdy cebula sie zeszkli wsypuje do nie sos bolonese Knorra i energicznie mieszam, nastepnie wlewam wodę (tak ok. 2 szklanek),calość mieszamy i doprawiamy: solą,pieprzem, ciuT cukru, kleks ketchupu, oregano.Zagęszczamy woda z mąka ziemniaczaną.Gotowe. Zamiast kiełbasy mozna dać męso mielone wody dajemy tyle ile potrzebujemy sosu,ale oczywiscie nie mozna bardzo rozcięczać, jeżeli są wieksze ilości kielbasy czy mięska dodajemy 2 torebki sosu knorra, kiedys zostało mi troszeczke groszku,kukurydzy,pieczarek (usmażonych)...dorzuciłam pod koniec przygotowywania i sos był.....MNIAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bukfa Re: sos do spagetti 27.02.04, 19:29 Ultra prosty sos wegetarianski: Na dobrej oliwie dusze drobniutko pokrojona cebulke i czosnek (ilosc wedlug upodobania). Po paru minutach dodaje pomidory z puszki, najlepiej takie w kawaleczkach, albo swieze. Dusze dalej, az do uzyskania pozadanej konsystensji. Na koniec (moze byc juz na talerzu) dodaje swiezo zmielonego pieprzu i parmezanu (ja lubie duzo). Mozna dodac bazylie czy inne ziola wedlug upodobania. Wersja "ze smieciami": Czasami w fazie duszenia przed pomidorami dodaje drobno pokrojone pieczarki, cukinie, mieso, czy do mi tam jeszcze przyjdzie do glowy. Bardzo fajnie pasuje tez sloiczek marynowanych karczochow - nadaje calosci lekko kwaskowatego posmaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: sos do spagetti IP: *.dialup.tiscali.it 28.02.04, 09:46 Sos serowy: resztki 4 gatunkow sera, nie mogacych znalezc swojego miejsca w zyciu, pokroic w kostke, rozpusci w niewielkiej ilosci mleka / w kapieli wodnej /, dodac makaron, siekana natke i pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: sos do spagetti 28.02.04, 10:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10149722&a=10153599 Stuprocentowo sprawdzone, robiłam go wczoraj na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: sos do spagetti 28.02.04, 10:40 Zapomniałam dodać, że jeśli chcesz mieć wykwintniejszą wersję, to podczas duszenia pieczarek podlej je 100 ml wytrawnego wina czerwonego. Aha, dla mnie wszelkie przepisy typu "weź paczkę spaghetti bolognese Knorra" to jedna wielka profanacja. Nie lepiej kupić dobry przecier pomidorowy i porządną mieszankę ziół do spaghetti? Knorry z paczki dobre są na biwaki, ale nie w domowej kuchni! I jeszcze dzieci tym świństwem karmić... :( Odpowiedz Link Zgłoś
cockerofil Re: sos do spagetti 28.02.04, 11:00 1. mieso wol-wp smazymy w garnku na oliwe az nie bedzie czerwone, oliwa musi prawie przykrywac miesko, dodac cebule posiekana, mzoe byc byle jak bo i tak sie rozgotuje, czosnek, ziola: rozmaryn (umiarkowanie), szalwie, tymianek, oregano, majeranek (umiarkowanie), pieprz. Takie miesko zmazymy na b.malym ogniu ok godziny, mieszajac aby sie nie przypailo. Mozna w polowie gotowania czyli po pol h dodac posiekanego pora lub pieczarki. Nastepnie dajemy opakowanie pomidorkow z karotnika (taka miazga)+ 1 kon. pomidorowy, papryke ostra, sól. Na talezu posypujemy parmezanem. 2.dusimy poszatkowane pieczarki z rozyczkami brokula do miekkosci. Idealnie nadaje sie mikrofala bo nie sa za mokre pozniej, ale moza zrobic na parze lub tradycyjnie. W miedzyczasie podsmazam w garnczku boczek wedzony pokrojony w paski. Do boczku dajemy podduszone pieczrki z brokulami, smietane kremowke okolo pol szlkanki, tak zeby nakryla zawartosc garnka, wyciskami jeden zabek czosnku (nie przesadzac aby nie zabil smaku), bialy pieprz, ziola: tymianek, szalwia, bazylia; dusimy ok 10 minut nastepnie dajemy pokrojony w kostke parmezan i czekamy az sie rozpusci. Podawac posypane natka pietruszki. s_m_a_c_z_n_e_g_o Odpowiedz Link Zgłoś