Dodaj do ulubionych

sos do spagetti

27.02.04, 15:47
Wiem, ze ten temat juz pojawial sie na forum kuchni. Bardzo jednak prosze o
podanie sprawdzonego, dobrego przepisu na sos do spagetti.

dziekuje i pozdrawiam wszystkich smakoszy
Obserwuj wątek
    • marghot Re: sos do spagetti 27.02.04, 15:51
      a jaki rodzaj sosu masz na myśli - sos boloński, czy może sosy serowe?
      • Gość: renata Re: sos do spagetti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 16:07
        we Wloszech robilam tak:
        pol szklanki bialego wytrawnego wina
        4 zabki czosnku / wycisnac lub drobno pokroic/
        2 duze cebulki pokroic drobno
        ok 50 dag miesa mielonego / uzywalam raczej wolowiny, ale moze byc inne/
        troszke boczku
        przecier pomidorowy / mozna juz w PL kupic wloskie przeciery - sa lepsze od
        naszych polskich :(/
        troszeczke boczku pokroic na drobna kostke wrzucic do glebokiego rondla i
        podsmazyc, dodac pozniej cebulke i czosnek, by sie lekko zrumienily, potem
        miesko i chwilke smazyc wszystko razem, pozniej podlac winem i smazyc :), potem
        dodac komncentrat pomidorowy / w polsce uzywam mellisy z cebulka /i 2-3
        lyzeczki przecieru pomidorowego / ja uzywam pudliszki/ i tak dusic 3h. Jesli
        zacznie potrawa gestniec to podlac lekko woda, by nie przywarla do dna i tak
        dusic 3h / jak wspomnialam/, mozna dodac marchewke w calosci, to sos bedzie
        troszke lagodniejszy, na koniec mozna dodac troszke ziol / ja tego nie robie,
        bo uwazam, ze to nie jest potrzebne/. garnek odstawiasz z gazu, gdy sos jest
        gesty. Nadmiar sosu, gdy wystygnie, laduje w sloiczkach i w zamrazalce :)

Pozniej gotuje spaghetti, po odcedzeniu ich, do garnka, w ktorym sie gotowaly,
        wkladam tyle sosu ile potrzeba, podgrzewam, dodaje spaghetti i na ogniu
        mieszam, na koncu wsypuje troszeczke posiekanej pietruszki / nie jest to
        konieczne, ale ja tak lubie /. Wykladam spaghetti na talerze i posypuje
        parmezanem. natychmiast trzeba to zjesc :)

smacznego
        • Gość: renata Re: sos do spagetti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 16:12
          tez bardzo smakowalo mi takie cos:
          pokroic swieza szalwie na drobne paseczki
          ugotowac spaghetti i na goracy makaron / nie hrtowany/ polozyc pare plasterkow
          masla / bez dodatku oleju - moze byc np irlanckie / i posypac to wczesniej
          przygotowana szalwia, szybciutko wymieszac,
          mozna posypac spaghetti startym parmezanem, i zaraz zjesc.

Mi to baaardzo smakowalo w upalne wloskie dnie
          • marghot Re: sos do spagetti 27.02.04, 16:19
            3 łyżeczki pesto wymieszać z jedną łyżką oliwy z oliwek, dodać starty parmezan.
            całość połączyć z ugotowanym spaghetti - można dodać czarne oliwki

pierś kurczaka pokroić w paseczki - podsmażyć na maśle i zdjąć z patelni,
            dołożyć neico masełka i poddusić pokrojony w paseczki por, dodać kurczaka i
            pomidory bez skórki. po kilkuminutowym duszeniu dodać do makaronu - doprawiać
            bazylia, pieprzem czym kto lubi
        • Gość: renata Re: sos do spagetti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 16:15
          jeszcze jeden przepis

szynke parmenska pokroic w drobne paseczki i podsmazyc na oliwie, do tego dodac
          drobno pokrojona:pietruszke, szalwie, miete i rozmaryn - podsmazyc wszystko
          razem, pozniej dodaz do tego ugotowane, cieple spaghetti. Wylozyc na talerz i
          posypac parmezanem ...
          • marghot Re: sos do spagetti 27.02.04, 16:24
            pokroić pieczarki i podsmażyć z czosnkiem ( nie solić aby nie puściły wody),
            dodać 1/2 opakowania mascarpone, jeśli zgęstnieje można rozcieńczyć śmietaną
            lub mlekiem. doprawić natką pietruszki
            Wymieszać z makaronem

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę wymieszać z oliwą z oliwek,
            pokrojoną w kostkę mozarellą, dodać oregano, sól, bazylię. Odstawić do momentu
            ugotowania makaronu. to taki zimny sos, który należy wymieszać z gorącym
            makaronem
    • kociamama Re: sos do spagetti zielony 27.02.04, 18:13
      Wersja na 2 osoby

opakowanie mrozonego szpinaku
      1 por
      1 pomidor
      2 ząbski czosnku
      oliwa
      poł opakowania sera feta
      przyprawy - jarzynka, bazylia
      oliwki

na patelni rozgrzac oliwe, posiekac pora, smazyc na oliwce az zmieknie,
      przyprawic jarzynka,
      dodac szpinak, czekac az zrobi sie miekki, przyprawic posiekanym czosnkiem,
      bazylia, jarzynka. dodac posiekanego pomidora pod koniec, chwile poddusic razem.

na talerzu, nałozyc na spagetti, udekorowac feta pokrojona w kostke i oliwkami,
      skropic calosc oliwka.
    • hania55 Re: sos do spagetti 27.02.04, 18:22
      Sos expressowy: kapary, posiekane anchois, posiekane oliwki i suszone pomidory
      wrzucić na gorącą oliwę na 1 minutę. Dodać gorący makaron. Wymieszać, posypać
      startym parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać.
    • Gość: cleopa Re: sos do spagetti IP: 213.17.145.* 27.02.04, 19:13
      Podam Ci sos, ktory robię , jest sprawdzony, moje dziecko je, a i cala rodzina
      chwali. Jest b.prosty i niedrogi. Polecam!!! A więc:
      Kroję w paseczki kielbaskę ( nie musi być droga, taka do smażenia,dobra jest
      śląska) podsmażam ja z pokrojoną cebulą (nie podaję ilości bo robie "na oko",
      ale np.2 petka kielbasy +duza cebula), gdy cebula sie zeszkli wsypuje do nie
      sos bolonese Knorra i energicznie mieszam, nastepnie wlewam wodę (tak ok. 2
      szklanek),calość mieszamy i doprawiamy: solą,pieprzem, ciuT cukru, kleks
      ketchupu, oregano.Zagęszczamy woda z mąka ziemniaczaną.Gotowe.
      Zamiast kiełbasy mozna dać męso mielone
      wody dajemy tyle ile potrzebujemy sosu,ale oczywiscie nie mozna bardzo
      rozcięczać,
      jeżeli są wieksze ilości kielbasy czy mięska dodajemy 2 torebki sosu knorra,
      kiedys zostało mi troszeczke groszku,kukurydzy,pieczarek
      (usmażonych)...dorzuciłam pod koniec przygotowywania i sos był.....MNIAM!!!
    • bukfa Re: sos do spagetti 27.02.04, 19:29
      Ultra prosty sos wegetarianski:
      Na dobrej oliwie dusze drobniutko pokrojona cebulke i czosnek (ilosc wedlug
      upodobania). Po paru minutach dodaje pomidory z puszki, najlepiej takie w
      kawaleczkach, albo swieze. Dusze dalej, az do uzyskania pozadanej konsystensji.
      Na koniec (moze byc juz na talerzu) dodaje swiezo zmielonego pieprzu i
      parmezanu (ja lubie duzo). Mozna dodac bazylie czy inne ziola wedlug
      upodobania.
      Wersja "ze smieciami": Czasami w fazie duszenia przed pomidorami dodaje drobno
      pokrojone pieczarki, cukinie, mieso, czy do mi tam jeszcze przyjdzie do glowy.
      Bardzo fajnie pasuje tez sloiczek marynowanych karczochow - nadaje calosci
      lekko kwaskowatego posmaku.
      • Gość: Linn Re: sos do spagetti IP: *.dialup.tiscali.it 28.02.04, 09:46
        Sos serowy:
        resztki 4 gatunkow sera, nie mogacych znalezc swojego miejsca w zyciu, pokroic
        w kostke, rozpusci w niewielkiej ilosci mleka / w kapieli wodnej /, dodac
        makaron, siekana natke i pieprz.
    • kasia.lomanczyk Re: sos do spagetti 28.02.04, 10:36
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10149722&a=10153599
      Stuprocentowo sprawdzone, robiłam go wczoraj na obiad.
      • kasia.lomanczyk Re: sos do spagetti 28.02.04, 10:40
        Zapomniałam dodać, że jeśli chcesz mieć wykwintniejszą wersję, to podczas
        duszenia pieczarek podlej je 100 ml wytrawnego wina czerwonego.
        Aha, dla mnie wszelkie przepisy typu "weź paczkę spaghetti bolognese Knorra" to
        jedna wielka profanacja. Nie lepiej kupić dobry przecier pomidorowy i porządną
        mieszankę ziół do spaghetti? Knorry z paczki dobre są na biwaki, ale nie w
        domowej kuchni! I jeszcze dzieci tym świństwem karmić... :(
    • cockerofil Re: sos do spagetti 28.02.04, 11:00
      1. mieso wol-wp smazymy w garnku na oliwe az nie bedzie czerwone, oliwa musi prawie przykrywac miesko, dodac cebule posiekana, mzoe byc byle jak bo i tak sie rozgotuje, czosnek, ziola: rozmaryn (umiarkowanie), szalwie, tymianek, oregano, majeranek (umiarkowanie), pieprz. Takie miesko zmazymy na b.malym ogniu ok godziny, mieszajac aby sie nie przypailo. Mozna w polowie gotowania czyli po pol h dodac posiekanego pora lub pieczarki. Nastepnie dajemy opakowanie pomidorkow z karotnika (taka miazga)+ 1 kon. pomidorowy, papryke ostra, sól. Na talezu posypujemy parmezanem.

2.dusimy poszatkowane pieczarki z rozyczkami brokula do miekkosci. Idealnie nadaje sie mikrofala bo nie sa za mokre pozniej, ale moza zrobic na parze lub tradycyjnie. W miedzyczasie podsmazam w garnczku boczek wedzony pokrojony w paski. Do boczku dajemy podduszone pieczrki z brokulami, smietane kremowke okolo pol szlkanki, tak zeby nakryla zawartosc garnka, wyciskami jeden zabek czosnku (nie przesadzac aby nie zabil smaku), bialy pieprz, ziola: tymianek, szalwia, bazylia; dusimy ok 10 minut nastepnie dajemy pokrojony w kostke parmezan i czekamy az sie rozpusci. Podawac posypane natka pietruszki.

s_m_a_c_z_n_e_g_o

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka