bogumilla 23.04.10, 14:11 Pojawia się w wielu przepisach na pizze lub na makarony, na blogach i nie tylko. Co to za papryka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vernalis1 Re: Papryka pepperoni, co to? 23.04.10, 14:21 pikantna , niczym chili? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Papryka pepperoni, co to? 25.04.10, 01:30 Kiełbasa pepperoni jest zazwyczaj robioba z caynne pepper. www.wisegeek.com/what-is-pepperoni.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Papryka pepperoni, co to? 25.04.10, 01:34 Tak wygląda cayenne pepper (jak to po polsku?): store.encore-editions.com/Artist/vege14.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Rodzaje papryki 25.04.10, 01:40 Wszystko po polsku: pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/papryka-cz.-i.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Papryka pepperoni, co to? IP: *.231.21.208.koba.pl 03.09.13, 21:35 To jest pieprz cayene ,czyli ostrzejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Papryka pepperoni, co to? 23.04.10, 14:36 Nie wiem, co jest w przepisach, ale po kolei: - po wlosku papryka to "peperoni" - "pepperoni" to rodzaj ostrej kielbasy en.wikipedia.org/wiki/Pepperoni - ostra papryczka to wloskie "peperoncino" Tu sa rozne odmiany, ale nie wiem na ile jest to prawidlowe. www.kfd.pl/papryka-82480.html Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilla Re: Papryka pepperoni, co to? 23.04.10, 14:43 Chodzi tu o warzywo, nie o wędlinę. Czasami piszą paperoni, z jednym p w środku Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Papryka pepperoni, co to? 10.07.13, 14:09 linn_linn napisała: > Nie wiem, co jest w przepisach, ale po kolei: > - po wlosku papryka to "peperoni" dokładniej rzecz biorąc to "peperone" ;) a w liczbie mnogiej peperoni :) i mówimy o warzywie, a nie o przyprawie (wtedy do paprica ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Papryka pepperoni, co to? IP: *.cust.tele2.de 23.04.10, 14:58 Podłuzna, 1-2 cm grubosci, 5-15 cm dlugosci, czerwona albo zielona, ostra, gatunek papryka roczna. Czasem okreslenie "papryka peperoni" bywa uzywane jako ogolne okreslenie na ostra papryke (takze innych gatunkow). Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Papryka pepperoni, co to? 23.04.10, 15:22 bogumilla napisała: > Pojawia się w wielu przepisach na pizze lub na makarony, na blogach i nie tylko. Co to za papryka? Mała, bardzo pikantna papryczka. Smaczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Papryka pepperoni, co to? 23.04.10, 17:56 Tako rzecze Googiel www.rolnik.pl/grafika/baza_mini/gal_8_PaprykaPeperoni2650.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Papryka pepperoni, co to? 25.04.10, 15:33 zaznaczam, że papryka pepperoni Rolnika nie jest ostra Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Papryka pepperoni, co to? 23.04.10, 18:27 Czeska feferonkaTekst linka Mała i ostra. Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Papryka pepperoni, co to? 23.04.10, 18:47 Surowe najlepiej kroić w rękawiczkach, szczególnie przy większej ilości. Wiem z doświadczenia. :/ Wieki temu to było, dostałam całą siatę i postanowiłam zaprawić... Moje palce długo cierpiały. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Obrazkowy Przewodnik Paprykowy 23.04.10, 23:50 Swieze papryki www.foodsubs.com/Chilefre.html Suszone papryki www.foodsubs.com/Chiledry.html Slodkie paryki www.foodsubs.com/Peppersw.html Skala ostrosci papryk ushotstuff.com/Heat.Scale.htm zrodlo: The Cook's Thesaurus Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Obrazkowy Przewodnik Paprykowy 24.04.10, 21:35 No i co to za odmiana to "peperoni", czyli "papryka"? Pewnie żadna, tak tylko chili o tożsamości nieustalonej marketowane z włoska, że niby na pizzę było idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Obrazkowy Przewodnik Kielbasiany 24.04.10, 22:58 krysia2000 napisała: > No i co to za odmiana to "peperoni", czyli "papryka"? Bo tu nalezy szukac, a nie miedzy paprykami;): www.foodsubs.com/MeatcureSausage.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Obrazkowy Przewodnik Kielbasiany 25.04.10, 05:31 Cayenne PEPPER jest tym co czyni tę kiełbasę pepperoni. www.foodsubs.com/Chilefre.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Obrazkowy Przewodnik Paprykowy 25.04.10, 14:57 "Peperoni" to ogolna nazwa odpowiadajaca polskiej papryka. Odmiany to co innego. Np. bazylia ma 60 odmian, papryka pewnie jeszcze wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Obrazkowy Przewodnik Paprykowy 25.04.10, 19:53 > "Peperoni" to ogolna nazwa odpowiadajaca polskiej papryka. To ja wiem. Tylko spójrz proszę na te słoiki Rolnika z "Papryką peperoni". Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Obrazkowy Przewodnik Paprykowy 25.04.10, 20:09 Ja mieszkam we Wloszech, wiec tego produktu akurat nie pamietam. Papryka peperoni, kawa pod nzawa latte / czyli mleko /... czego to nie wymysla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marciasek Re: Obrazkowy Przewodnik Paprykowy IP: *.ghnet.pl 25.04.10, 20:26 i serek fromage ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Obrazkowy Przewodnik Paprykowy 25.04.10, 22:50 linn_linn napisała: > "Peperoni" to ogolna nazwa odpowiadajaca polskiej papryka Jak dokladnosc, to dokladnosc. peperone= papryka [l.poj] peperoni= papryki [l.mn] Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Obrazkowy Przewodnik Paprykowy 26.04.10, 08:31 Slusznie, ale w Polsce uzywamy zwykle slowa papryka w l.poj., we Wloszech peperoni w mnogiej. Np. na straganie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Tak samo jak "rover" IP: *.cust.tele2.de 25.04.10, 23:40 Rover to w Wlk. Brytanii marka samochodu - ale w Polsce (pisany inaczej, ale wymawiany tak samo) oznacza welocyped. Pepperone we Włoszech oznacza ogolnie papryke, ale w Polsce (podobnie zreszta jak w Niemczech) mała, podłuzna, ostra papryczke. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Papryka pepperoni, co to? 26.04.10, 08:06 Ot taki chwyt marketingowy. Jak w nazwie produktu żywnościowego będzie coś po włosku (nie ważne, że pisane z błędem), to szybciej się sprzeda ;) -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Papryka pepperoni, co to? 26.04.10, 08:35 Chyba wlasnie o to chodzi: jesli serek nazwiemy Capri, to mozna dac wyzsza cene niz za serek Wolin. Jeden i drugi z Wlochami nie mialby nic wspolnego, ale slowo Capri mozna dodac do ceny, a produkt szybciej sie sprzeda. Na serek Wolin nikt by raczej nie spojrzal. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Papryka pepperoni, co to? 10.07.13, 14:10 o masz, sama się przyłożyłam do wyciągnięcia starego wątku. Mea culpa Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Papryka pepperoni, co to? 10.07.13, 15:43 marghe_72 napisała: > o masz, sama się przyłożyłam do wyciągnięcia starego wątku. > Mea culpa Spoko, jakiś pajac zrobił to już wczoraj za Ciebie... forum.gazeta.pl/forum/w,77,110465362,145622296,Re_Papryka_pepperoni_co_to_.html Ty przynajmniej, w przeciwieństwie do niego, napisałaś coś do sensu :-) Szkoda, że klikanie w kosz znów jakoś marnie skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś