Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 01.03.04, 10:25 Kazda szynka to prosciutto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Goska Re: Kuchnia z IP: 212.222.64.* 10.03.04, 13:39 Gość portalu: Linn napisał(a): > Kazda szynka to prosciutto. Niestety nie masz racji. W Polsce nie znalazlam jeszcze odpowiednika prosciutto. Do polskiej wedzonej szynki nie da sie jej porownac,bo sa wykonywane calkiem innym sposobem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kuchnia z IP: *.dialup.tiscali.it 10.03.04, 13:59 Po wlosoku szynka to wlasnie "prosciutto". Kazde, nawet jako kawalek miesa. Potem mozna dyskutowac o rodzajach. Np. prosciutto di Praga / niestety Praga nie nasza / to szynka podobna do polskiej / w identycznej siateczce. Masz prawdopodobnie na mysli "prosciutto crudo", a i to kiedys robiono w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.04, 14:13 Linn, takich kwiatków jest więcej:( A najbardziej lubie własnie ową "szynkę prosciutto" - czyli szynkę szynkę :)) i "kAwę cappuccino" M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.04, 14:14 takich kwiatkow jest więcej... ja najbardziej lubię ową "szynkę prosciutto" i "kawe cappuccino" M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.04, 14:15 "szynka prosciutto " i "kawa cappuccino" to moje ulubione maśla maślane M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin hood Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 19:09 i ser "fromage"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.04, 14:17 ups, przepraszam.. komp wyswietlał mi wiadomośc.. ze coś sie pochrzaniło, myslałam, ze nie wysłałam tych poprzednich postow :(( M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.dialup.tiscali.it 10.03.04, 15:33 Niestety odkad zaszly zmiany na forum, korzystanie staje sie coraz trudniejsze. Innym przykladem moze byc kawa latte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 16:28 latte z akcentem na "e" :))) alez my sie czepiamy:)) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 10.03.04, 18:50 No Dziewczyny, czepiacie się;) A co to jest cafe latte? Toż to włoski wynalazek. Tak jak latte macchiato... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 18:58 .. no to albo kawa z mlekiem albo caffe' latte.. a nie misz masz :) Pytanie ile osób orientuje sie co to takiego ta caffe' macchiato i jak sie wymawia:)) Linn, o ile dobrze pamiętam podawałaś kiedyś listę rzeróznych kwa.. masz to gdzies jeszcze? Są słowa których sie przetłumaczyc nie da, ale zarowno caffe', latte jak i prosciutto maja polskie odpowiedniki. Pisanie szynka prosciutto nie określa rodzaju szynki.. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 10.03.04, 19:13 Święta racja. Ostatnio zamówiłam sobie caffe latte i dostałam (w moim mniemaniu) caffe ristretto z kroplą mleka, ugh. Ja chcę do Włoch na latte macchiato i bruschettę z prawdziwego zdarzenia, a nie zimny kawał bagietki z pomidorami za 21 zeta!!! W Warszawce jest jedno miejsce, gdzie NAPRAWDĘ potrafią to odróżnić, ale są Włochami;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 19:16 Liska, dawaj namiary. Mnie tam sie suppli' i tramezzini marzą. I pizza al taglio - ale rzymska :) i rybki prsto z morza i.. ech co tu gadac, duzo mi sie marzy... M. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d 10.03.04, 21:26 A mnie pasta fresca, flaki w szafranie, suflet z karczochów i ... no dobra, już nie będę :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 10.03.04, 22:39 Litości Marghe!!!!;-) Włosi "działają" na Kabatach w Antich' Cafe na ul. Bronikowskiego przy fontannie. Jeden jest z San Gimignano, a drugi nie mam pojęcia, skąd, ale w każdym razie "stamtąd";) Bar jest mikroskopijny, a ekspres do kawy zajmuje pół lokalu hi, hi, hi - nawet jak mam wisielczy humor, to idąc tam i patrząc na to, co oni wyprawiają z tą machiną, śmieję się do rozpuku... Ciepłe dania są takie sobie, bo nie mają chyba za bardzo warunków do gotowania, ale kawa i kanapeczki, niczego sobie. "Śniadanie", które można zjeść o godz. 20 kosztuje chyba 7,90 i jest w nim kawa + dowolna kanapka. Tramezzini też są, ale niestety nie takie, o jakich marzymy:( Panowie bardzo sympatyczni i po drugiej wizycie zapamiętują klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 22:45 dzieki.. szkoda ze tak daleko:( no, ale cóz, czego sie nie robi dla dobrej kawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 10.03.04, 22:49 Latte macchiato podają w wysokiej szklance, jest gorące (a chyba przyznasz mi rację, że to nie jest w Polsce takie oczywiste, że kawa z mlekiem jest gorąca), a na spodku leży ziarenko kawy zatopione w czarnej czekoladzie zawinięte w papierek. ech, Marghe, ile ja razy gnałam tam z drugiego końca miasta, żeby poczuć mix tego cukierka z kawą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: na Kabatach IP: *.dialup.tiscali.it 11.03.04, 15:55 To ci, na ktorych tak narzekali mieszkancy? O ile dobrze pamietam, bylo to polsko-wloskie malzenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: na Kabatach IP: 81.210.125.* 11.03.04, 16:01 Pewnie to ci sami. Później podczepił się do nich jeszcze jeden Włoch. Wcześniej karmili bruschettą i poili Latte macchiato w Fitness Clubie Gymnasion. Później zostali stamtąd wygryzieni i założyli swoją kafejkę. Przypomniałam sobie, że ten główny - Marco - robi samodzielnie w domu tiramisu, które tam podają i jest mnnnnnniam. Słyszałam o nich wiele historii, bo chodziłam na lekcje włoskiego do Włocha, który ich znał. A co przeszkadzało mieszkańcom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.dialup.tiscali.it 11.03.04, 09:45 Kaw? Zaraz zajrze. Sa: • Caffè normale • Caffè ristretto • Caffè lungo • Caffè ristretto macchiato caldo • Caffè ristretto macchiato freddo • Caffè lungo macchiato caldo • Caffè lungo macchiato freddo • Caffè ristretto macchiato caldo senza schiuma • Caffè ristretto macchiato schiumato • Caffè normale schiumato • Caffè normale macchiato caldo • Caffè normale macchiato freddo • Caffè normale macchiato caldo con un pò di latte freddo • Caffè ristretto in tazza grande • Caffè ristretto in tazza grande macchiato freddo/caldo • Caffè lungo in tazza grande (macchiato caldo/freddo/con acqua calda/fredda) • Caffè americano • Caffè Usa • Caffè normale con acqua calda/fredda • Caffè normale con un cubetto di ghiaccio • Ristretto, ristrettissimo, schiumato • Caffè ristrettissimo con poco latte • Caffè in vetro • Caffè ristretto in vetro • Caffè ristretto in vetro macchiato caldo • Caffè ristrettissimo con tanto latte • Caffè in vetro (macchiato caldo/freddo/con acqua calda a parte/lungo) • Caffè in tazza fredda • Caffè in tazza bollente • Caffè bollente • Caffè bollente macchiato caldissimo • Caffè macchiato caldissimo • Caffè in tazza grande con panna • Caffè corretto grappa • Caffè corretto whisky • Caffè corretto Fernet • Caffè corretto anice • Caffè corretto schiuma • Caffè ristretto in tazza fredda • Caffè ristretto in tazza bollente • Caffè ristrettissimo • Espresso • Espresso molto lungo • Brodo nero & caffè al volo • Espresso ristretto • Caffè corto • Un nero • Caffè basso • Caffè macchiato lungo con acqua calda a parte • Caffè lungo molto macchiato • Goccia di caffè con crema di latte (paperino) • Goccia di caffè con latte senza schiuma • Caffè marocchino • Caffè macchiato con cacao • Caffè doppio • Caffè doppio ristrettissimo (con latte freddo a parte) • Caffè doppio ristretto/lungo • Caffè doppio macchiato caldo/freddo • Caffè doppio ristretto (con latte freddo a parte) • Una spremuta di brasil • Una spremuta di arabica • Caffè con cacao • Caffè corretto schiuma • Caffè con nuvoletta • Caffè spumato • Un brodo nero • Una spremuta di chicchi • Un caffè con la barba • Un americano macchiato • Un macchiato lungo • Caffè alla caffeina • Mi tiri un caffé • Caffè super • Caffè francese • Caffè al volo • Un caffè leggero (da "FuoriCasa", maggio 2002). Wracajac do tego, co napisalam: kawa z mlekiem to jedno, ale jesli ktos mowi "kawa mleko" / kawa latte / to brzmi smiesznie. Przy okazji podrzuce wesoly link: europa.tiscali.it/futuro/speciali/cartoon.html Jest o kawie / roznicy miedzy zamawianiem kawy przez Wlocha i inne nacje /, ale nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Do LINN IP: 81.210.125.* 11.03.04, 15:47 Linn, ale się uśmiałam!!!! cała prawda. B. mi się podobały kierunkowskazy na autostradzie. My często interpretowaliśmy to tak: "strzałka jest w prawo? Aha, to jedziemy prosto";-) A zwróciłaś uwagę na to, że we Włoszech budki telefoniczne są dużo większe, żeby ludzie mogli swobodnie gestykulować? Kiedyś widziałam faceta, który wyszedł ze słuchawką z budki. Ale i tak ich uwielbiam! Zainteresowała mnie Caffe con la barba i Caffe Usa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: kawa we Wloszech IP: *.dialup.tiscali.it 11.03.04, 15:59 Tylko mnie nie pytaj. Dla mnie to wszystko czarna magia. Nie dopisalam, ze te rodzaje kawy zostaly spisane w jednym barze przez jedna barmanke przez jeden tydzien: takie kawy zamawiali klienci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: kawa we Wloszech IP: 81.210.125.* 11.03.04, 16:02 Ciekawe, czy barmanka wiedziała o co im chodzi (i czy oni SAMI wiedzieli, na co mają ochotę);-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karioka wydaje mi sie, ze nie! IP: *.ipt.aol.com 10.03.04, 21:46 P r o s c i u t t o jest to surowa szynka z okolic Parmy, nazwa zastrzezona tylko dla tego regionu! Linn, te Twoje sensacje, ze istnieje Prosciutto z Pragi otrzymalas zapewnie od tych "wloskich Wlochow" z Rosji, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodatek Re: wydaje mi sie, ze nie! IP: *.ipt.aol.com 10.03.04, 21:56 musze dodac, ze przepis wyprobowalam - wspanialy. Mowiac o P r o s c i u t t o, kazdy ma na mysli Prosciutto di Parma i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Karioka 11.03.04, 09:39 Znowu Ci się coś źle wydaje "prosciutto" to szynka. Dopiero prosciutto di Parma, to szynka parmeńska, oczywiście pod warunkiem, że ma @stempelek@ consorzio di Parma. Złośliwości sobie daruj przynajmniej do momentu zanim sama nie sprawdzisz czegoś dobrze, zamiast pleść androny. Włoszki forumowe proszę o litość nad moją włoską ortografią, a raczej jej brakiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: wydaje mi sie, ze nie! IP: *.dialup.tiscali.it 11.03.04, 09:57 Karioko, pisz o tym, co znasz / zlosliwosci pomine, aby nie podejmowac dyskusji na Twoim poziomie /. Mieszkam we Wloszech od ponad 13 lat, wiec wiem co mowie. Prosciutto di Praga kupuje wlasnie dlatego, ze przypomina mi polska szynke. Mozna ja kupic w kazdym wloskim sklepie. Mysle, ze z Praga jedna i druga nie ma nic wspolnego. Z nasza szynka wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 22:28 Ręce mi opadły... sprobuje je podnieść to moze uda mi sie coś napisac. Słowo "prosciutto" jak napisala Linn znaczy po prostu "szynka" - radze zerknąć do słownika. Rodzajów szynki we Włoszeh jest sporo.. począwszy od Prosciutto crudo - czyli szynki surowej (di PArma, di Praga, San Daniele); jest również prosciutto cotto - czyli szynka gotowana; prosciutto toscano.. mozgą byc np. prosciutti di cinghiale - czyli szynki z dzika itp tu niektóre rodzaje: www.volpetti.com/prodotti.asp?idgl1=10&idgl2=54&c=Salumi&sc=Prosciutti+ www.ifratelliemiliani.it/shop/prodotti.php ..... jak ktos sie bierze za pisanie artykułów o tematyce kulinarniej to powienien posiadac przynajmniej podstawowe wiadomosci .. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.chello.pl 10.03.04, 22:59 to pewnie agenci Kuchni są tacy mądrzy niedługo sie pewnie dowiemy, że każdy makaron to spaghetti tylko czasem bywa spaghetti penne, a czasem spaghetti farfalle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 23:03 heheheheh. Zadatki ku temu są, niestety M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 10.03.04, 23:10 Bardzo dobre! Spaghetti penne z sosem pomodori-pomidorowym;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 23:14 No ale takie cos "pasta z sosem pomodoro" to raczej na porządku dziennym są.. a raczej "pene z sosem pomodoro" :))))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 06:34 ja tam sobie wyobrazam spagetti farfalle :) a tak swoja droga to juz slyszalem od ludzi chcacy byc "trendy, ze zapraszaja na makaron penne, na moje pytanie tzn. co to ma byc - no taki makaron z pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 11.03.04, 09:29 No tak, ale z drugiej strony powiedz komuś: zapraszam Cię na penne. A co to??- może paść odpowiedź. Jesteśmy narodem półdzikim (jeszcze)... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d 11.03.04, 09:49 Mnie tam nie przeszkadza, jak ktoś nie wie, co to penne, ale potrafi zapytać, jeśli nie wie :-) Gorzej, gdy nie wie, a udaje, że wie i jeszcze się wymądrza, vide casus Karioka i jej teorie na temat prosciutto = szynka parmeńska :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.dialup.tiscali.it 11.03.04, 10:01 Pozdrawiam wszystkich, ktorzy szerza wiedze o kuchni wloskiej. W sumie nie jest tak zle. Szkoda, ze inni swoja niewiedze pielegnuja / co mozna wybaczyc /; trudno wybaczyc wprowadzanie w blad i poucznie innych. Szkoda tez, ze niektorym autorom artykulow kulinarnych jest wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 11.03.04, 10:02 Gorzej, jak go zapraszasz do domu, a on nie wie (a udaje, że wie), a potem mu nie smakuje, bo w ogóle nie jada makaronów. Jego problem!;) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d 11.03.04, 10:10 Hm.... To prawda ;-) Mogę wtedy zaproponować grzankę bruschettę z pomodoro i aglio oraz czosnkiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 11.03.04, 10:14 ;-)) A do popicia mleko "Latte" albo espresso ristretto! Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d 11.03.04, 10:18 jak tak dalej pójdzie to zaczne zapraszac na risotto z ryzu, bigos z kapusty, smalec ze słoniny, makaron a'la pasta. No chyba to będzie mój wkład w rozwój kulinariów w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 81.210.125.* 11.03.04, 10:22 makaron a'la pasta brzmi nieźle! Od razu mi się przypomniało, że niedawno widziałam na stoisku rybnym coś, co się nazywało "śledź a la łosoś", przysięgam! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d 11.03.04, 11:28 Hi, hi, a mnie się przypomina scena z serialu "Alternatywy 4", kiedy docent Furman przychodzi do restauracji Kongresowa, a kelner recytuje mu menu: "indyk a la łosoś, indyk a la flaczki, indyk a la szynka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrible Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: *.dziennikarstwo.uni.wroc.pl 20.03.04, 11:08 Sie snobujecie tutaj, ze az smiech pusty bierze. Pewno we Włoszech cudze domy sprzatały i wielkie znawczynie! Pewnie szczęki by Wam opadły, gdybyście zobaczyły, że Włosi potrafią podawać pizzę z frytkami (na wierzchu!!!). OK - nie kazdy musi sie znac na makaronie i wloskich kawach, ja sie akurat znam tylko troche i szczerze mowiac nie przeszkadza mi to. A w polskiej pizzerii nie bede sie domagac pizzy neapolitanskiej (choc uwazam ze jest najlepsza).A co do szynki - po prostu w Polsce przyjelo sie nazywac szynkę parmeńską mianem "prosciutto" bo po prostu kazdy wtedy wie o co chodzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Tak, tak 20.03.04, 11:22 Kiedy wyrzucono mnie z redakcji "Kuchni", za co mszczę się teraz na obecnej redakcji krytykując nową "Kuchnię", zaczęłam sprzątać włoskie domy i teraz szpanuję na forum. Jak na to wpadłeś, Sherlocku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Tak, tak IP: 81.210.125.* 20.03.04, 11:28 Tak, ja też sprzątałam włoskie domy, a prosciutto oglądałam przez szybę. Pomyliłeś chyba fora, kolego. Pizza z frytkami? Można i tak. Dołóż do tego hamburgera i sos boloński Uncle Ben's. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch makaronizmy polskie 11.03.04, 11:16 To się często zdarza, że nazwa własna w Polsce zmienia się w nazwę rodzajową - makaron to każda wersja ciasta, bez względu na kształt. Podobną karierę zrobiło carpaccio, co ostatnio przekłada się na "przystawkę z surowców pokrojonych w cienkie plastry". Np carpaccio z pomidorów (co raz zamówiłem tknięty atakiem ciekawości) okazało się naszą staropolską i rodzimą sałatką z pomidorów i cebuli. Fakt, pokrojone to było cieniutko... Inny przykład to ser Dar blue na etykietce opisany jako "francuski rokpol" i najstraszniejsze - łagodne pepperoni bez pieprzu. Doszło do lekkiej awantury z ekspedientką, której nie można było przekonać, że pepperoni MUSI być ostre, bo zawiera pieprz i paprykę, na co wskazuje nazwa, a pepperoni bez pieprzu to banalny oksymoron. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: makaronizmy polskie 11.03.04, 11:31 ...i jeszcze powalające swoją poetyką kontretykiety na winach: "Wino czerwone gronowe wytrawne". Hłe hłe hłe. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: makaronizmy polskie 11.03.04, 11:42 Ja kiedys chcialam kawalek pizzy "peperoni" bo oczywiscie myslalam ze to z papryka. Jakie bylo moje zdiwienie gdy zobaczylam ze jest z ostra kielbasa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: makaronizmy polskie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.03.04, 12:17 O, własnie o peperoni zapomniałam:) Peperone, powtarzam za Zuzisnkas, to po prostu papryka. Ciekawe skąd sie wzięla kiełbasa i to z 2x p.. pepperoni? :) M. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: makaronizmy polskie 11.03.04, 12:24 Gość portalu: Marghe_72 napisał(a): >Ciekawe skąd sie wzięla > kiełbasa i to z 2x p.. pepperoni? :) > M. Bo to kiełbasa z papryką. A 2x [p] żeby bardziej światowo było. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: makaronizmy polskie 11.03.04, 12:29 eee, bardziej światowo wygląda "expresso" z podobnych ciekawostek. W Warszawie na Koszykowej w miejscu dawnego pubu Guinness jest teraz lokal "Prowansja" - bodaj na drugim miejscu w karcie, pod szyldem sałatki jest "Sałatka grecka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: makaronizmy polskie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.03.04, 12:47 hehe, to zajrzyjcie do restauracji w kinie na Bemowie. Knajpa niby fgrancuska, ale dania.. hehe Aha. W jednym z przepisów Kurta s. (kuchnia włoska) pojawia sie sos wasabi:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZUZINKAS Re: makaronizmy polskie IP: 212.97.52.* 11.03.04, 12:57 Peperoni czyli papryka to normalna, nie ostra papryka. A ta mala ostra to peperoncino. Wiec byloby sensowniej gdyby sie nazywala pizza peperoncino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasOlka Re: makaronizmy polskie IP: 172.20.6.* 07.05.04, 11:43 ech - widze, ze jeden tu madrzejszy od drugiego. a wpiszcie sobie we wloskie google slowo "pepperoni" (tak, tak - przez dwa 'p' - to jest oprocz papryki takze nazwa pewngo gatunku kielbasy wloskiej, wiec nie dziwcie sie, ze na pizzy o takiej nazwie znajdziecie kawalki wedliny.... to samo dotyczy "cappucino" - ktos sie tu bulwersowal, ze kawa capuccino to pleonazm - bzdura, oczywiscie nic innego nie nazywa sie 'cappucino' jak tylko pewien rodzaj kawy, ale to raczej inny rodzaj bledu (jesli w ogole) niz uzywanie slowa prosciuto jako "prosciuto di parma" (na przyklad) - zreszta i tutaj po porstu nastapilo zapewne zawezenie znaczenia - zdziwilibyscie sie jak czesto sami to robicie - to, co czesto nazywacie spaghetti wcale nim nie jest - tylko np. bucattini - i kazdy wloch to rozrozni a my nie - i w sumie nie nalezy miec o to do nikogo zalu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: makaronizmy polskie IP: *.acn.waw.pl 07.05.04, 13:22 Fasolko, czy mogę prosić o linki do tej kiełbasy Pepperoni, bo nijak nie mogę na włoskich stronach o niej nic znaleźć... oprócz nazw knajp itp. Moze źle szukam.. CappuCCino - to nie rodzaj kawy a sposób jej podawania BucaTini nie bucattini (odmian długiego makaronu jest sporo..), ProsciuTTo - czepialiśmy sie zbitku "szynka prosciutto" , który oznacza ni mniej ni wiecej "szynka szynka" skoro już piszesz o swłoskich słowach to pisz je poprawnie Upierdliwa M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasOlka Re: makaronizmy polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 16:57 Upierdliwa strasznie, ale masz racje - za bledy przepraszam - troche bylam moze zbulwersowana cala ta dyskusja i pisalam w pospiechu... choc nic mnie nie usprawiedliwia. uzywajac slowa "rodzaj" mialam na mysli sposob podania - twoja upierdliwosc w tym momencie przekroczyla wszelkie granice... a adres do stronki prosze bardzo: pizzatherapy.com/pepperoni.htm www.hormel.com/kitchen/recipe.asp?id=546 to tylko przyklady, bo jest tego oczywiscie wiecej - sa nawet zdjecia, to chyba juz powinno wyjasnic wszystko. pozdrawiam ps. a co do upierdliwosci to ja tez teraz bede - nie powiedzialam "na wloskich stronach , tylko na wloskich googlach - to pewna roznica, bo jak zapewne wiesz wyszukiwarki wcale nie gwarantuja wynikow w tym samym jezyku co jezyk wyszukiwarki - chyba, ze sobie to zaznaczysz dodatkowo w opcjach ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: makaronizmy polskie 18.05.04, 17:58 hmm, ale to angielska stronka a nie wloska i skoro w przepisie na lasagne jest ricotta...... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: makaronizmy polskie 18.05.04, 18:04 a zapomnieli beszamelu i ricotta go zastapili ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "skołowana" Re: Kuchnia z "Kuchni". Mozzarella z rukolą na d IP: 213.17.230.* 07.05.04, 12:49 Właściwie bardzo miło mi się to wszystko czytało. Czekam co dalej. Pozdrawiam w duchu zbliżającego sie weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś