Dodaj do ulubionych

proszę o dobry przepis na paszteciki z pieczarkami

03.03.04, 15:33
Będę bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 03.03.04, 17:05
      ja robię najzwyklejszy farsz - pieczarki podsmażone z cebulką, solą i dużą
      ilościa piprzu. czasem dodaje troche zielonej pitruszki. ciasto na paszteciki
      kupuje gotowe - francuskie. wychodza fantastyczne. trzeba tylko pamietać, zeby
      farsz byl w miarę "suchy", odciśniety. jeszcze czesciej robie paszteciki z
      mielonym miesem i podsmazonymi pieczarkami z cebulka. cisto tne na kwadraty, na
      srodek farsz, sklejam przeciwlegle rogi, w kopertkę, smaruje jajkiem i do
      pieca. z gotowego cista francuskiego robie takze takie "mini hot-dogi" -
      zawijam w nie kawalek najzwyklejszej parówki z plasterkiem zóltego sera.
      • Gość: g Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 03.03.04, 17:09
        pozjadało mi samogłoski. ale wiadomo o co chodzi. ;-)
        • Gość: dalloway Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.chello.pl 03.03.04, 18:29
          ja też tak robię
          piecxarki drobno siekam, posmażam z posiekaną cebulką, dodaję odorbinę
          (naprawdę mało!) rozgniecionego czosnku i zioła prowansalskie, sól, pieprz.
          Jesli mimo odparowania wydają mi się "mokre" dosypuję bułki tartej (ale dobrej
          jakościowo i drobnej).
          gotowe ciasto francuskie rozmrażam, lekko wałkuję, wykrawam długi i niewysoki
          prostokąt, nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulon, a nastepnie kroje jak
          kopytka - wychodzą paszteciki z dwóch stron otwarte

jak chce mi się pobawić formuję sakiewki - takie jakby związane woreczki, które
          potem przewiązuję cienkim szczypiorkiem - bardzo dekoracyjne

na specjalne okazje robie miniaturowe vol-au-vent: ciasto rozwałkowuję
          cieniutko, wycinam dużo małych kólek (kieliszkiem) i odkładam ich tyle ile chcę
          mieć pasztecików, a w reszcie wycinam jeszcze mniejsze kółka - tak, by
          powstały "pierścionki". Pierścionki nalepiam (dobrze posłużyć sie białkiem) na
          pełne spody i zapiekam - musi być co najmniej 4-5 pierścionków na spodzie.
          pieczarki naładam gorące do gorącego ciasta, nie zapiekam razem

radzę jeszcze zmieszać pieczarki z rokpolem
          • kags Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 03.03.04, 19:14
            ja tez robie w ciescie francuskim, krojonym w kwadraty.
            farsz podobnie - pieczarki w plasterki, cebula w polplasterki - obsmazam, potem
            dusze, doprawiam pieprzem i vegeta.
            jak nie chce mi sie isc po ciasto francuskie, to robie nalesniki, a z nich
            zwykle krokiety, maczam w jaju, potem panieruje w bulce tartej i obsmazam na
            oliwie + maslo.
            podobne krokiety robie z:
            1. pasty jajecznej (takiej jak do jajek faszerowanych): jajka na twardo,
            szczypiorek, troche cebulki w kostke, natka pietruszki, vegeta i troche masla
            zeby wszystko scalic
            2. gotowanego miesa i warzyw z rosolu + grzyby suszone (wczesniej namoczone i
            przesmazone razem ze zmielonym miesem).
            • Gość: dalloway Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.chello.pl 03.03.04, 20:26
              krokiety są super, uwielbiam, tylko że mi się bardziej nie chce robić
              naleśników niż ruszyć się do sklepu...
              • kags Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 03.03.04, 21:23
                ha... no wlasnie... kiedys na moim osiedlu byl baardzo dobrze zaopatrzony
                sklep... teraz mam... BIEDRONKE... w ktorej nie ma ciasta francuskiego oraz
                wielu, wielu innych rzeczy :( tak wiec zostaje "wyprawa" do hipermarketu - niby
                blisko, ale na piechote zwykle mi sie nie chce, a jechac samochodem az glupio ;)
                • gonia76 Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 04.03.04, 08:54
                  Przepisy są fajne. ale niestety w moim mieście nie znajdę gotowego ciasta
                  francuskiego. A szkoda. Może zrobię z ciasta drożdżowego
                  • Gość: dalloway Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.chello.pl 04.03.04, 10:04
                    A jesteś pewna?
                    Ja byłam przed Bożym Narodzeniem u znajomych w chacie na wsi kaszubskiej
                    zapdłej, nieturystycznej i mrozone ciasto było w sklepie typu ex-GS!
                    • gonia76 Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 04.03.04, 11:23
                      Zwracam honor. Byłam przed chwilą w sklepie i znalazłam ciasto fracuskie.
                      Dzieki, teraz bedę wiedział co z tym zrobić.
      • Gość: Sara Jak dlugo??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.03.04, 10:15
        jak dlugo i jaka temperatura pieca?
        • Gość: majka Re: Jak dlugo??? IP: *.k.mcnet.pl 04.03.04, 13:10
          pzreisy super sama tez zrobie:)) tylko wlasnieile sie je piecze i w jakiej
          temeraturze?
          jaki jest ogolny czas tego przygotowania?
          pozdr
          majka
          • gonia76 Re: Jak dlugo??? 04.03.04, 20:38
            Paszteciki wyszły super. A robi się to bardzo szybko. Kwestia zrobienia farszu,
            ale to można przygotować wcześniej. Zrobienie samych pasztecików trwa do 10
            min. Piekłam w temp 200-220C na złoty kolor. Trwało to może trochę dłużej niż
            pół godz.
            • magda.szczecin ciasto 05.03.04, 11:53
              Goniu, nigdy nie kupowalam gotowego ciasta francuskiego. Zakladam, ze w
              hipermarkecie dostane takowe? Kupilas zamrozone w postaci kwadratow, pasow czy
              do samodzielnego formowania? Pytanie moze infantylne,ale prosze o pomoc ;)
              • Gość: dalloway Re: ciasto IP: *.chello.pl 05.03.04, 11:56
                kupuje sie rulon -jest rozwałkowane ale niezbyt cienko i zwiniete w rulon
                • Gość: m Re: ciasto IP: *.szczecin.pl 05.03.04, 12:11
                  Dziękuje za info. Ide poszukac tego ciasta.

pozdrawiam

m
              • gonia76 Re: ciasto 08.03.04, 11:02
                cześć, kupiłam gotowe, zamrożone ciasto francuskie, po rozłożeniu nadawało się
                od razu na blachę (nie trzeba już nic z nim robić). Naprwdę prosta robota. Ja
                dostałam to ciasto w Kauflandzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka