Gość: g Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 03.03.04, 17:05 ja robię najzwyklejszy farsz - pieczarki podsmażone z cebulką, solą i dużą ilościa piprzu. czasem dodaje troche zielonej pitruszki. ciasto na paszteciki kupuje gotowe - francuskie. wychodza fantastyczne. trzeba tylko pamietać, zeby farsz byl w miarę "suchy", odciśniety. jeszcze czesciej robie paszteciki z mielonym miesem i podsmazonymi pieczarkami z cebulka. cisto tne na kwadraty, na srodek farsz, sklejam przeciwlegle rogi, w kopertkę, smaruje jajkiem i do pieca. z gotowego cista francuskiego robie takze takie "mini hot-dogi" - zawijam w nie kawalek najzwyklejszej parówki z plasterkiem zóltego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 03.03.04, 17:09 pozjadało mi samogłoski. ale wiadomo o co chodzi. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.chello.pl 03.03.04, 18:29 ja też tak robię piecxarki drobno siekam, posmażam z posiekaną cebulką, dodaję odorbinę (naprawdę mało!) rozgniecionego czosnku i zioła prowansalskie, sól, pieprz. Jesli mimo odparowania wydają mi się "mokre" dosypuję bułki tartej (ale dobrej jakościowo i drobnej). gotowe ciasto francuskie rozmrażam, lekko wałkuję, wykrawam długi i niewysoki prostokąt, nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulon, a nastepnie kroje jak kopytka - wychodzą paszteciki z dwóch stron otwarte jak chce mi się pobawić formuję sakiewki - takie jakby związane woreczki, które potem przewiązuję cienkim szczypiorkiem - bardzo dekoracyjne na specjalne okazje robie miniaturowe vol-au-vent: ciasto rozwałkowuję cieniutko, wycinam dużo małych kólek (kieliszkiem) i odkładam ich tyle ile chcę mieć pasztecików, a w reszcie wycinam jeszcze mniejsze kółka - tak, by powstały "pierścionki". Pierścionki nalepiam (dobrze posłużyć sie białkiem) na pełne spody i zapiekam - musi być co najmniej 4-5 pierścionków na spodzie. pieczarki naładam gorące do gorącego ciasta, nie zapiekam razem radzę jeszcze zmieszać pieczarki z rokpolem Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 03.03.04, 19:14 ja tez robie w ciescie francuskim, krojonym w kwadraty. farsz podobnie - pieczarki w plasterki, cebula w polplasterki - obsmazam, potem dusze, doprawiam pieprzem i vegeta. jak nie chce mi sie isc po ciasto francuskie, to robie nalesniki, a z nich zwykle krokiety, maczam w jaju, potem panieruje w bulce tartej i obsmazam na oliwie + maslo. podobne krokiety robie z: 1. pasty jajecznej (takiej jak do jajek faszerowanych): jajka na twardo, szczypiorek, troche cebulki w kostke, natka pietruszki, vegeta i troche masla zeby wszystko scalic 2. gotowanego miesa i warzyw z rosolu + grzyby suszone (wczesniej namoczone i przesmazone razem ze zmielonym miesem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.chello.pl 03.03.04, 20:26 krokiety są super, uwielbiam, tylko że mi się bardziej nie chce robić naleśników niż ruszyć się do sklepu... Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 03.03.04, 21:23 ha... no wlasnie... kiedys na moim osiedlu byl baardzo dobrze zaopatrzony sklep... teraz mam... BIEDRONKE... w ktorej nie ma ciasta francuskiego oraz wielu, wielu innych rzeczy :( tak wiec zostaje "wyprawa" do hipermarketu - niby blisko, ale na piechote zwykle mi sie nie chce, a jechac samochodem az glupio ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gonia76 Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 04.03.04, 08:54 Przepisy są fajne. ale niestety w moim mieście nie znajdę gotowego ciasta francuskiego. A szkoda. Może zrobię z ciasta drożdżowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza IP: *.chello.pl 04.03.04, 10:04 A jesteś pewna? Ja byłam przed Bożym Narodzeniem u znajomych w chacie na wsi kaszubskiej zapdłej, nieturystycznej i mrozone ciasto było w sklepie typu ex-GS! Odpowiedz Link Zgłoś
gonia76 Re: proszę o dobry przepis na paszteciki z piecza 04.03.04, 11:23 Zwracam honor. Byłam przed chwilą w sklepie i znalazłam ciasto fracuskie. Dzieki, teraz bedę wiedział co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Jak dlugo??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.03.04, 10:15 jak dlugo i jaka temperatura pieca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Jak dlugo??? IP: *.k.mcnet.pl 04.03.04, 13:10 pzreisy super sama tez zrobie:)) tylko wlasnieile sie je piecze i w jakiej temeraturze? jaki jest ogolny czas tego przygotowania? pozdr majka Odpowiedz Link Zgłoś
gonia76 Re: Jak dlugo??? 04.03.04, 20:38 Paszteciki wyszły super. A robi się to bardzo szybko. Kwestia zrobienia farszu, ale to można przygotować wcześniej. Zrobienie samych pasztecików trwa do 10 min. Piekłam w temp 200-220C na złoty kolor. Trwało to może trochę dłużej niż pół godz. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.szczecin ciasto 05.03.04, 11:53 Goniu, nigdy nie kupowalam gotowego ciasta francuskiego. Zakladam, ze w hipermarkecie dostane takowe? Kupilas zamrozone w postaci kwadratow, pasow czy do samodzielnego formowania? Pytanie moze infantylne,ale prosze o pomoc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: ciasto IP: *.chello.pl 05.03.04, 11:56 kupuje sie rulon -jest rozwałkowane ale niezbyt cienko i zwiniete w rulon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ciasto IP: *.szczecin.pl 05.03.04, 12:11 Dziękuje za info. Ide poszukac tego ciasta. pozdrawiam m Odpowiedz Link Zgłoś
gonia76 Re: ciasto 08.03.04, 11:02 cześć, kupiłam gotowe, zamrożone ciasto francuskie, po rozłożeniu nadawało się od razu na blachę (nie trzeba już nic z nim robić). Naprwdę prosta robota. Ja dostałam to ciasto w Kauflandzie. Odpowiedz Link Zgłoś