Dodaj do ulubionych

Jeszcze o tartach-pytanie o formę

IP: 62.233.217.* 13.03.04, 19:27
Dlaczego forma do tart,którą posiadam ,ma podniesione dno,a naokoło rowek,czy
ma to jakąś funkcję poza ozdobną?Czy nie lepsza jest z prostym dnem?Jakich wy
używacie?Nota bene,może ktoś posiada przepis na tartę z orzechami?Mam migdały
i orzechy laskowe i muszę je zuzyć,bo kończy się termin przydatności.Za
wskazówki dzkękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Liska Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: 81.210.125.* 14.03.04, 12:18
      Wprawdzie nie wiem, po co w blaszce rowek - też się zastanawiałam, może chodzi
      o to, że robiąc tarty z rzadkim nadzieniem, trzeba zrobić wyższy brzeg, żeby
      nie wypłynęło, a może tarta po upieczeniu ładniej wygląda? Hmn, pojęcia nie mam.
      Ja używam takich i takich i w tych z rowkiem robię wyższy brzeg.

Przepis na tartę z orzechami:

Spód z ciasta kruchego (przepis podawany już na Forum)
      Wierzch:
      2 jajka
      40 g stopionego masła
      100 g miodu stopionego, o rzadkiej konsystencji
      100 g cukru
      250 g orzechów (mogą być mieszane), b. drobno pokrojonych
      W misce ubić jajka, dodać pozostałe składniki.
      W piekarniku podpiec sam spód przez ok. 10 min (piekarnik powinien miec temp
      180 st ). Posypać orzechami, zalać masą i piec ok. 40 min.
      Smacznego!
      • speni Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę 14.03.04, 15:07
        Jezu, Liska skąd Ty bierzesz te przepisy, jak tylko widzę, że masz coś do
        powiedzenia na temat jakiegos przepisu, slinianki mi zaczynaja pracować.

kłaniam sie nisko
        • Gość: Liska Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: 81.210.125.* 14.03.04, 15:10
          Speni, mam bzika na punkcie pieczenia ciast, a tart w szczególności...
          :-)
          • Gość: kalina Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: 62.233.217.* 15.03.04, 21:45
            Bardzo dziękuję za przepis,zrobiłam,była wspaniała,jednak nie uniknęłam błędów.
            (to był mój debiut z tartą)Nie wiedziałam co z tym rowkiem,czy wciskać do niego
            ciasto,czy nie,ale powciskałam.Brzegi zrobiłam do wysokości formy i po
            podpieczeniu okazało się,że ciasto z podniesionego dna podrosło i tarta zrobiła
            się prawie płaska.Nie utworzyła się _miseczka_.Trochę też się przypaliła,ale to
            już wina mojego piekarnika ostatnio przypala górę.Ale zniknęła momentalnie:)))
            Teraz pokuszę się na słoną,ale jeszcze nie wiem jaką.I chyba zrobię ją w
            tortownicy,żeby wyszła miseczka.
            • Gość: Liska Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: 81.210.125.* 15.03.04, 22:20
              Hmn... Nie wpadłam na to, że to będzie debiut, a więc na przyszłość:
              Jeśli podpiekasz spód to trzeba ponakłuwać go widelcem, na wierzchu położyć
              papier do pieczenia i wsypać fasolę. Później,po podpieczeniu, a przed
              nałożeniem nadzienia oczywiście to wszystko usuwamy.
              Nie podpiekam spodu, kiedy robię np. tartę z jabłkami. Podpiekam zawsze, kiedy
              nadzienie jest rzadkie.
              Jeśli będziesz miała jakieś pytania, pytaj, jeśli będę potrafiła, chętnie Ci
              pomogę:-)
              • Gość: lu Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.04, 00:15
                A mnie zaciekawily te rowki. Mam kilka foremek do tart, wszystkie z Francji.
                Wszystkie ceramiczne. Zadna nie ma rowka. Po co ten rowek??? I dl
                • emka_1 ten rowek 16.03.04, 00:45
                  i podniesienie dna to jest właściwie zagłębienie :) to są foremki do pieczenia
                  spodów ciast do tart z surowymi owocami, bita śmietaną itd. ciasto się piecze,
                  po czym wyjmuje z formy - układa się spodem do góry, a w zagębienie wkłada np.
                  smietanę, albo krem twarogowy, a na to wykłada owoce. ale normalną tartę z
                  zapiekanym nadzieniem też można w tej foremce piec:)
                  • Gość: kalina Re: ten rowek IP: 62.233.217.* 16.03.04, 23:03
                    Dziękuję za wyjaśnienie tajemnicy rowka:),też mi chodziło po głowie,że może
                    odwrotnie?Ale jak w takiej formie upiec tartę zapiekaną?Przez to podniesione
                    dno jest jednak dość płytka .
                    • emka_1 Re: ten rowek 16.03.04, 23:20
                      ciasto w tarcie jest cienkie, w zasadzie istnieje po to, zeby przytrzymać to co
                      stanowi jej istotę czyli nadzionko, a sama tarta z natury jest płaska i niska.
              • Gość: Dethy Re: Jeszcze o tartach-do Liski IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.03.04, 13:17
                Zrobilam pierwszy krok w kierunku tarty i kupilam forme(szklana).Natknelo mnie
                wlasnie na tarte ,bo ciagle czytalam o niej tutaj,na forum kuchnia.Wiem,ze
                Ty,Liska jestes specjalistka w tej dziedzinie,wiec pytanie do Ciebie(ale
                niekoniecznie).Otoz jadlam kiedys tarte z supermarketu.Ciasto normalne,owocki
                na nim i jakas maz,cos jakby budyn.Nie wiem co to bylo,ale razem z pozostalymi
                skladnikami smakowalo wybornie.Pomyslalam sobie wlasnie,ze takie cos dobrego
                moglabym zrobic babci na urodziny(27 marca).Nie wiem jak zrobic naprawde
                oszalamiajaca tarte.Taka ,zeby wszyscy goscie oraz solenizantka rozplyneli sie
                w zachwytach ;)Szukac na forum ,czy masz(macie ) cos extra i mi napiszesz(cie)?

pozdrawiam
                Dethy
                • Gość: coś Re: Jeszcze o tartach-do Liski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 13:24
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11169555&a=11191579
    • Gość: Liska Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: 81.210.125.* 17.03.04, 13:40
      Myślę, że w linku "coś" jest przepis, o który może Ci chodzić (ten krem
      waniliowy ma na pewno 100 razy lepszy smak niż tarta z supermarketu).

Z mojego doświadczenia - ludzie szaleją jak piekę tarte tatin (przepis już
      podawałam), ale na więcej osób podwoiłabym (albo potroiła) proporcje +
      koniecznie lody waniliowe, najlepiej Movenpick. Wcześniej można tartę trochę
      podgrzać.

Świetne są przepisy Cynamoon, ale może Ona wypowie się na ich temat, bo ja
      (jeszcze) z nich nie korzystałam, więc nie wiem, jak reaguje publiczność, kiedy
      te cudeńka wjeźdżają na stół:-) Wydaje mi się, że dla Babci lepsze będą tarty
      owocowe i te z budyniem, bo zauważyłam, że starsi ludzie nie przepadają za
      orzechami (przynajmniej u mnie).

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pisz koniecznie, na pewno ja i wiele innych
      osób chętnie Ci pomożemy:-)
      • Gość: Dethy Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.03.04, 13:19
        Liska, a przepis,ktory podawalas na tarte tatin jest na jaka srednice formy?
        Ja mam 30-tke.W sobote mam pierwszy tartowy debiut.Upieke tatin,bo wszyscy ja
        tak bardzo zachwalaja.Obawiam sie tylko,czy zdolam dobrze podwinac brzegi
        ciasta.
        W niedziele mam gosci,wiec jak tatin wyjdzie to powtorze wypiek.

Dethy
        • Gość: Liska Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę IP: 81.210.125.* 19.03.04, 19:24
          Na formę 30 cm - podwój ilość składników. Podane przeze mnie składniki
          wystarczają na formę 20-23 cm. Ciasto jest b. miękkie, więc lepiej go zrobić
          więcej, żeby swobodnie podwinąć brzegi.
          Powodzenia, trzymam kciuki!
          :-)
          • dethy Re: Jeszcze o tartach-pytanie o formę 19.03.04, 20:57
            Oj,nie dziekuje ;)Dam znac oczywiscie jak wyszlo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka