Dodaj do ulubionych

mus czekoladowy dla mojego męża

15.03.04, 22:41
Nie lubię słodyczy, więc nie umiem piec... Ale chciałbym czasem sprawic
radosc pewnemu łakomczuchowi. Wiem, ze kocha mus czekoladowy. Czy ktos zna
jakis niezbyt skomplikowany przepis? Najlepiej z gorzkiej czekolady. Mus -
nie budyn..
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: mus czekoladowy dla mojego męża IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.04, 22:45
      Tu masz na mus z białęj czekolady.. ten z gorzkiej robi sie tak samo:) (do
      ciemnego musu mozesz dodac odrobinę swiezego startego imbiru lub skórki
      pomaranczowej)

www.mniammniam.pl/pu.php?p=6427
      M.
      • kags Re: Marghe_72 20.03.04, 22:02
        yyy... tu chyba jest spaghetti :)))
        • Gość: Marghe Re: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.03.04, 22:05
          Uuuuuuuuu , faktycznie :)
          Ale autorce chyba pasowało ;)

Miało byc to:
          www.mniammniam.pl/pu.php?p=6477M.
          • kags Re: Marghe_72 21.03.04, 10:53
            no wlasnie, tez mnie to zastanowilo, a wrecz ciutke rozbawilo... ciekawe czy
            maz zadowolony ;)))
    • Gość: Pichciarz Re: mus czekoladowy dla mojego męża IP: 152.163.252.* 16.03.04, 00:12
      A ja wpisałem w wyszukiwarce MUS CZEKOLADOWY. Wyszło bardzo dużo linków do
      przepisów, nie mogę przepisywać, sama zobacz.
      • franula Re: mus czekoladowy dla mojego męża 16.03.04, 10:13
        swietny przepis na mus czekoladowy jest w Kuchni Neli - wychodzi taki jak
        trzeba podszyty powietrzem
        tu nie mam ze soba jesli chcesz przepisze Ci w domu- napisz na priv:
        franula@gazeta.pl
        • szczura1 Re: mus czekoladowy dla mojego męża 20.03.04, 19:53
          Dziękuję wszystkim bardzo. dam znac, co mi wyszło...
        • kwieta4 Re: mus czekoladowy Neli 20.03.04, 19:55
          franula, nie badz taka, napisz wszystkim!
        • wini3 Re: mus czekoladowy dla mojego męża 21.03.04, 09:44
          Pozwolę sobie wyręczyć franulę - mus Nelli
          225g dobrej czekolady
          1/2 szklanka wody
          2 łyżki stołowe cukru
          1 i 1/2 łyżeczki utartej skórki pomarańczowej
          4 jajka, białka i żółtka osobno
          1/2 szklanki bitej śmietany
          Czekoladę , wodę i cukier gotować na parze lub na b. małym ogniu bez przerwy
          mieszając, dodać skórkę i śmietankę. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, dokładnie
          wymieszać, znowu postawić na parze, cały czas mieszając gotować jeszcze kilka
          minut aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z ognia i ochłodzić. W tym czasie ubić
          białka. Kiedy są sztywne dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i dokładnie
          wymieszać. Następnie bardzo ostrożnie połączyć z resztą piany. Mus przełożyć
          do pojedynczych salaterek. Wstawić do lodowki na ok. 2 godziny. Przed podaniem
          udekorować ubitą śmietaną.

Odmiany: Ewa robi mus czekoladowy trochę inaczej: część wody, w której ma być
          rozpuszczona czekolada /1-2 łyżki stołowe/ zastępuje taką samą ilością rumu,
          creme de cacao lub kahluą, natomiast wraz z pianą dodaje 2 łyżeczki utartej
          gorzkiej czekolady. Obie odmiany można stosować jednocześnie lub osobno. O
          jednym wszakże trzeba pamiętać: jeśli dodajemy likier, należy zmniejszyć ilość
          cukru.
          Nella czekoladę lubi ciemnobrązową z wyraźnym smakiem goryczy a ostrzega,że
          deser jest sycący. I ode mnie - nieśmiało poprawiłabym Nellę - po co ubijać
          śmietanę przed gotowaniem? I w moim rozumieniu - śmietana to kwaśna, a
          śmietanka słodka/ myślę że chodzi o słodką, bo śmietana zwarzyłaby się .
          I tyle wątpliwości .
    • lunatica mus z białej czekolady 21.03.04, 10:18
      125 g białej czekolady
      4 żółtka
      3 łyżki miałkiego cukru
      2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach letniej wody
      2 łyżki likeru Cointreau
      250 ml kremówki

Rozpuść czekoladę w niewielkim naczyniu umieszczonym w naczyniu z gorącą, lecz
      nie wrzącą wodą.
      Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, a nstępnie żelatyne.
      Dolej likier.
      Lekko ubij śmietanę, dodaj do masy czekoladowej i ostrożnie wymieszaj.
      Przelej mus do miseczk lub jednej salaterki.
      Przed podaniem wstaw do lodówki na 3-4 h, żeby stężał.
      *Doskonały z ciasteczkami anyżkowymi lub migdałowymi :-)
      • kwieta4 Re: mus z czekolady po ang 23.03.04, 05:50
        www.dlc.fi/~marianna/gourmet/17_2.htm

CHOCOLATE MOUSSE
        200 g sweet dark chocolate
        50 g butter
        4 tbsp cold, strong coffee
        5 egg yolks
        100 ml sugar
        2 tbsp cognac
        200 ml cream
        3 egg whites
        Beat egg yolks and sugar until pale and fluffy. Add cognac. Melt chocolate with
        coffee in double boiler. Add butter and yolk mixture and continue beating and
        heating until mixture starts to thicken. Let mixture cool for about 20 minutes.
        Whip the cream. Whip egg whites until stiff. Carefully fold whipped cream and
        egg whites into chocolate mixture. Pour mousse into small serving dishes or
        glasses and put in refrigerator for at least two hours. Garnish with whipped
        cream and top with a strawberry or cherry and some chocolate curls.
        Serves 4 - 8.
        • kwieta4 Re:CR& Egrave;ME CARAMEL 23.03.04, 05:57
          to jest naprawde pyszny, delikatny deser:)

CRÈME CARAMEL-A custard dessert — a.k.a. crème renversée — that is made
          with hot milk, eggs and sugar mixed together and flavoured with vanilla. The
          custard mixture is poured in a caramel-coated mould and cooked in the oven in
          waterbath until set. Crème caramel is then chilled thoroughly and unmoulded,
          the caramel forming a delicious sauce and coating on top of the custard. Crème
          caramel may also be baked in small ramekins, petits pots de crème, and be
          flavoured with chocolate, coffee etc.

przepis (+ zdjecie) www.dlc.fi/~marianna/gourmet/17_5.htm

500 ml milk
          1 vanilla bean or 1½ tsp vanilla sugar
          2 eggs
          4 egg yolks
          100 - 150 ml sugar
          caramel:
          150 ml sugar
          1 - 2 tbsp water
          Make the caramel by pouring sugar and water in a small, thick-bottomed
          saucepan. Gently heat the mixture, letting it melt without stirring, until it
          starts to turn a pale caramel colour, about 160 °C (320 °F). Immediately pour
          hot caramel into a large mould or four 150 ml ramekins and tilt them so that
          the caramel is distributed over the bottom and sides of moulds. Work quickly,
          as the caramel hardens fast. Set mould(s) aside.
          Prepare custard by placing milk in a thick-bottomed saucepan with the vanilla
          bean split in half. Bring mixture to the boil.

In a large bowl, mix together eggs, yolks and sugar. Mix just enough to blend
          the ingredients, so that no foam will arise. Gradually add the boiling milk,
          whisking continually. Remove vanilla bean. If using vanilla sugar instead, add
          it now to the custard mixture.

Strain custard and pour it in the caramelized mould or ramekins. Place mould(s)
          in a boiling hot water bath in a deep oven pan. Bake at 175 - 200 °C (347 - 392
          °F) for about 25 - 35 minutes, until custard is set.
          Baked crème caramel before unmoulding
          Let custard(s) cool completely in room temperature. Carefully loosen the edges
          with a thin knife and unmould custard(s) on a serving dish or plates. The
          coating caramel will form a sauce around custard. Chill custard(s) in
          refrigerator before serving. Serve crème caramel plain or garnished with
          whipped cream and fresh fruit or berries etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka