marghot 13.07.10, 11:33 do tej pory kilka razy gościłam w Mykonosie na p. Wolnosci widziąłam jednak tawernę Arytemis - niestety była jeszcze zamknięta w sieci znalazłam ich menu czy wiecie jak tutaj kształtują się ceny, czy warto u nich zagościć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marciasek Re: Tawerna grecka, Poznań 13.07.10, 14:05 he he, czyżby Artemis wrócił do starej nazwy ? :))) Toż to tawerna "rozsławiona" przez Magdę Gessler. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Tawerna grecka, Poznań 13.07.10, 14:17 przez szybke wyglądało mało grecko pod taką nazwą figuruja na swojej stronie www i tak wieści szyld nad lokalem www.artemis-taverna.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Tawerna grecka, Poznań 13.07.10, 15:12 Wystrój może i jest mało grecki, ale tawernę prowadzi autentyczny Grek, a raczej małżeństwo polsko-greckie. Pan Grek, Artemis, gotuje - jak sam twierdzi - jak go babcia nauczyła, czyli konserwatywnie po grecku. Gesslerowa w swoim programie zmusiła Artemisa do niewielkiej zmiany wystroju, a nazwę zmieniła mu na Tawerna Kapetani. Co mu się wyjątkowo nie podobało. W międzyczasie uczyła go gotować po grecku, a właściwie po polsku-grecku, twierdząc, że to, czego go babcia nauczyła, jest dla Polaków "k... niedobre", a jego mussaka to "gó.wno". Warto poszukać na sieci tego odcinka (to był chyba piaty) Kuchennych rewolucji. Oj, biedny był ten Artemis... Tak mi wyglądało na to, że on tylko czeka na to, aż ta baba w końcu sobie pójdzie i przestanie zawracać głowę, a z jej wskazówek skorzystać nie zamierzał (a przynajmniej tak się odgrażał). Dlatego ciekawa jestem jak to tam teraz wygląda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Tawerna grecka, Poznań 14.07.10, 11:42 kuchennerewolucje.tvn.pl/31751,74,wy_polacy_,aktualnosc.html to tylko część popisów pani gesler - nie jest zbyt miła ;) poza tym rzecz dziee sie w Mykonosie innej i konkurencyjnej chyba knajpie Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Tawerna grecka, Poznań 14.07.10, 11:52 > poza tym rzecz dziee sie w Mykonosie innej i konkurencyjnej chyba > knajpie Nie nie, rzecz się działa dokładnie w tawernie Artemisa - do Mykonosa go Gessler zaprowadziła tylko po to, żeby mu pokazać jak to się robi u konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Tawerna grecka, Poznań 14.07.10, 12:05 marciasek napisała: > > poza tym rzecz dziee sie w Mykonosie innej i konkurencyjnej chyba > > knajpie > > Nie nie, rzecz się działa dokładnie w tawernie Artemisa - do Mykonosa go > Gessler zaprowadziła tylko po to, żeby mu pokazać jak to się robi u konkurencji > . więc rozumiem, że lepiej znaczy na polską modłę? dziwne zapatrywanie u specjalistki :/ w Mykonos jedzenie dośc neirówne wg mnie, niektóre potrawy mniej a inne bardziej greckie chyba czas przetestować Artemisa zatem a jak tam cenowo? Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Tawerna grecka, Poznań 15.07.10, 11:09 marghot napisała: > więc rozumiem, że lepiej znaczy na polską modłę? dokładnie, o to chodziło > a jak tam cenowo? nie mam pojęcia, nie mieszkam ani nie bywam w Poznaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Tawerna grecka, Poznań IP: 83.14.114.* 07.08.10, 00:14 super program a i knajpka teraz rewelacja napewno skorzystam bedac w Poznaniu a dodam ze nie wiedzialam o tej tawernie i dzieki tvn style pojade i skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Tawerna grecka, Poznań 13.07.10, 21:18 hmm jakieś 2 tygodnie temu nazywała się jeszcze Kapetanis Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Tawerna grecka, Poznań 14.07.10, 00:00 marghot, a ty tę tawernę pod nazwą Artemis kiedy widziałaś - ? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Tawerna grecka, Poznań 14.07.10, 08:09 qrcze, teraz zwątpiłam co do nazwy stronę www ma jednak jako artemis - rozdowjenie jaźni ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: w 90 latach gościłem czasami w Pireusie, 14.07.10, 08:10 sory, ale Pireus serwuje jedzenie tak dalekie od greckiego jak polska oddalona jest od grecji na mapie moze to takie gesslerowskie greckie n apolską modłe? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x pisałem jak było tam ponad 15 lat temu, IP: *.unitymediagroup.de 14.07.10, 12:07 to widać już w temacie. W bieżącym tysiącleciu nie byłem i nie będę, spadli bowiem na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: pisałem jak było tam ponad 15 lat temu, 14.07.10, 12:17 ale oni i w latach 90 nie grzeszyli greckoscią :) fakt, byli jedyną 'grecką' w poznaniu i w dodatku tuż przy MTP, więc klientów mieli sporo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x podróbki zawsze różnią się od oryginału. IP: *.unitymediagroup.de 14.07.10, 12:23 Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Tawerna grecka, Poznań 15.07.10, 12:09 A powiedzcie mi, jeśli możecie, bo tylko na stronie TVN jest fragment programu z wizytą w Mykonosie, co w tej restauracji Arytemis było nie tak, że musiała interweniować p. Gessler? (Wcześniej programu nie oglądałam, ale teraz rozumiem docinki pod jej adresem ze strony niektórych forumowiczek). Standardy higieniczne nie takie, wystrój, menu, umiejętności kucharza? Bo z tą surową cebulą na zapieczonych ziemniakach to bym się zgodziła z Artemisem, że zgrzyta. I w ogóle jeśli ktoś był w tej Tawernie, to niech się podzieli wrażeniami. Bo ja daaawno w moim ukochanym mieście nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Tawerna grecka, Poznań 15.07.10, 13:01 moja teściowa jak sie okazalo widziała i pamieta ten odcinek pani G nie podobał się wystrój oraz nazwa kanjpy wg niej dania w smaku i wygladzie za bardzo greckie były, odradzała takie gotowanie, bo polak lubi inaczej wg mnie jak lubi inaczej, to niech znajdzie sobie taka kuchnie, ktora mu smakuje i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Tawerna grecka, Poznań 15.07.10, 20:10 Marghot, tyś z Poznania - odwiedź kiedyś Artemisa i zdaj relację jak jest, ok? :) Odpowiedz Link Zgłoś