Dodaj do ulubionych

Co zrobić z 4 białkami od jajek?

IP: 94.254.229.* 04.09.10, 16:39
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.
Może jakieś ciasto?
Nie chcę, żeby się zmarnowały.
I jak długo białka mogą leżeć w lodówce?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 04.09.10, 17:02
      Biszkopt, bezy, krem owocowy....
      Roladę szpinakową...
    • tessora Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 04.09.10, 17:45
      Jajecznicę z samych białek z cebulą. Bardzo smaczna.
      • Gość: Anka Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? IP: *.adsl.alicedsl.de 04.09.10, 17:50
        Bezy albo kokosanki jak masz kokos w domu
    • Gość: gość Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? IP: *.chello.pl 04.09.10, 20:02
      Ja zamrażam. Jak mi się uzbiera 10-11 białek to robię albo ciasto z orzechami, coś w rodzaju
      mazurka, lub torcik makowo-kakaowy, lub kawowy.
      • Gość: sylwia Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? IP: *.pul.tke.pl 04.09.10, 20:16
        może makaroniki? :)
      • n_ina ja też zamrażam 06.09.10, 18:48
        i zbieram aż będzie ich więcej
    • Gość: EDEK Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 04.09.10, 22:01
      3 bialka,40g gestej smietany,30g cukru,180g czekolady czarnej,----------rozpuscic czekolade,ubic b
      zimna smietane ,ubic bialka z cukrem,,,,,polaczyc,,,, 1/4smietany ,czekolade i ubite bialka, na
      koncu dodac reszte smietany i dobrze schlodzic ,,,,smacznego
    • Gość: jakaja Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? IP: 94.254.247.* 05.09.10, 11:48
      Dziękuję za pomysły, chyba teraz zdecyduję się na makaroniki, bo są mało
      pracochłonne i składniki poza migdałami mam w domu.
      Ale zainteresowały mnie inne propozycje proszę bardzo o Wasze przepisy na bezy,
      kokosanki i mazurka, zachowam sobie na przyszłość.
      Zaciekawiło mnie też zamrażanie białek, po rozmrożeniu nie popsują się? Będą
      smakowały jak zwykle?
      Ja się zastanawiam ile mogą leżeć w lodówce bez zamrażania.
    • kingaolsz Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 05.09.10, 13:03
      Pavlova - przepisow masa w Galerii Potraw obok

zamrazanie - nic sie nie zmienia, mozna nadal z nich piec
      • agus7 Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 05.09.10, 15:43
        Pavlova!!! KONIECZNIE :)
        odkad pierwszy raz upieklam, mam raczej problem odwrotny - czyli co zrobic z
        zoltkami ;)
        • nchyb Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 05.09.10, 16:49
          czyli po prostu beza z owocami... :-)
          • kingaolsz Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 05.09.10, 17:31
            Sa bezy i bezy - dla mnie zwykle bezy sa to suche "ciasteczka" a Pavlova to
            jednoczesnie chrupiaca i ciagnaca sie "beza" nieporownywalnie lepsza od tych
            zwyklych.
            • nchyb Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 05.09.10, 18:07
              całkiem suche bezy są do niczego. Prawdziwe bezy są właśnie z wierzchu ładnie wysuszone, a w
              środku wilgotne i ciągnące, niemal jak zgnieciona wata cuktowa... ;-)
              • nchyb Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 05.09.10, 18:08
                oczywiście to zależy od wielkości bez. Malutkie niemal zawsze będą w środku suche, duże łatwiej
                wysuszyć do wymaganego stanu...
                • kingaolsz Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? 05.09.10, 18:16
                  Ja pieke male z przepisu na pavlova i wychodza takie jak duza, tylko w skali.
                  Te male i kruche sa robione bez dodatku octu i maczki ziemniaczanej.
                  Dla mnie to sa jednak 2 rozne "ciastka".
                  • Gość: miki202 Re: Co zrobić z 4 białkami od jajek? IP: *.limes.com.pl 05.09.10, 18:37
                    Odgapione z telewizji, ale tam były z migdałami. Jedno białko, łyżka cukru,
                    łyżka sezamu. Wymieszać, na papierze do pieczenia rozprowadzać cienkie kółka.
                    Regularne nie wyjdą, ale co tam. 160, 170 st. ok. 1o - 12 min. Już nie robię
                    bezów, jak mi zostaną białka, tylko sezamki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka