Dodaj do ulubionych

Ciasto z karmelem

IP: 94.254.179.* 19.09.10, 14:27
Witam
Jadłam niedawno ciasto z karmelem i czekoladą,było fantastyczne.Szukam na nie przepisu.Przekopałam internet ale nie znalazłam takowego.Może tu w gronie fachowców ktoś takie widział?
Ciemne,przełożone masą chyba budyniową,na wierzchu warstwa karmelu i polane czekoladą.
Nie było bardzo słodkie ani mdłe.Dla mnie pyszne i w sam raz.Szukam ale wszędzie jest z orzechami a to nie było.Czy moze ktoś mi pomóc.Będę bardzo wdzięczna:)
Obserwuj wątek
    • bankowiec7 Re: Ciasto z karmelem 19.09.10, 14:54
      Mnie to wygląda na ciasto "krówka" ;-) jest fantastyczne i pyszne ;-) mój przepis jest taki:
      Ciasto:
      ubijam piane z 7 białek, ubijając dodaję 3/4 szklanki cukru, później 7 żółtek; następnie do całości przesiewam 1 i 1/3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - całość powoli wymieszać drewnianą łyżką (nie mikserem) i piec ok.40 minut

Masa:
      dwa opakowania masy "karpatkowej" błyskawicznej (bez gotowania, tylko ubić z mlekiem) i przełożyć biszkopt (ciasto najlepiej nasączyć syropem np. brzoskwiniowym (z puszki) z dodatkiem alkoholu)

Polewa:
      puszkę mleka karmelowego (masa krówkowa) po około 30 minutowej "kąpieli" w gorącej wodzie wylewam na wierzch przełożonego ciasta i całość posypuję wiórkami kokosowymi

Ciasto zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszne ;-) Smacznego
      • Gość: Kasia Re: Ciasto z karmelem IP: 109.243.56.* 19.09.10, 16:29
        Mmm.Jak to brzmi.Aż ślinka leci:)dzięki.Spróbuję na pewno.
      • Gość: smaczek Re: do bankowiec IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.10, 16:11
        Pliss o podanie temperatury pieczenia.
        • bankowiec7 Re: do bankowiec 21.09.10, 07:41
          w piekarniku elektrycznym ok.180 stopni, ok. 30-35 minut;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka