Dodaj do ulubionych

sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego?

IP: *.syrion.pl 24.09.10, 20:00
Zamierzam zrobić spaghetti z klopsikami wg przepisu z "wielkiego z żarcia" , w którym do sosu pomidorowego dodaje się mleko?
Jakoś mi to nie pasuje i dlatego mam pytanie,jaką "rolę" w tym wszystkim pełni mleko???
Jakoś nie chce go dodawać , bo zupełnie mi nie pasuje.
Szukałam przepisów na innych stronach, ale tylko "wielkie żarcie' podaje w miarę "normalny", "nie-udziwniony" jakimiś pierdołami przepis...tylko to mleko mi przeszkadza:(
Czy ktos potrafi wyjaśnic dlaczego potrzebne jest w sosie pomidorowym do spaghetti z klopsikami???
Dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • Gość: x żeby sos był łagodniejszy i jasnoczerwony IP: *.unitymediagroup.de 24.09.10, 20:07
    • Gość: heh rety IP: *.chello.pl 24.09.10, 20:08
      jak ci sie mleko w przepisie nie podoba to go po prostu nie dodawaj. ja tez bym nie dala.
      • Gość: gosia Re: rety IP: *.syrion.pl 24.09.10, 20:12
        O rety..,człowiek uczy się całe życie, chciałam zwyczajnie wiedzieć, po co w sosie pomidorowym mleko?
        Jeżeli sos ma być łagodniejszy i jasnoczerwony to rezygnuję, bo wolę akurat intensywniejszy i w kolorze, i w smaku.
        Dzięki:)
      • najma78 Re: rety 24.09.10, 20:12
        Nie dodaje i nigdy sie z przepisem na sos pomidorowy z mlekiem nie spotkalam.
      • Gość: yśty Re: rety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 20:14
        sałatka z pomidorów ze śmietaną -pasuje?
        zupa pomidorowa zabielana śmietaną- pasuje?
        koktajl pomidorowy z jogurtem- pasuje?
        a sos z mlekiem nie pasuje. Daj smietanę
        • jagoda85 Re: rety 24.09.10, 23:04
          W żadnym przepisie włoskim nie spotkasz ani mleka, ani śmietany, lub mąki.
          • bene_gesserit Re: rety 24.09.10, 23:28
            To nie jest prawda. Masla, mleka i mąki uzywa sie w polnocnych Wloszech. Mnostwo klasyczych receptur np na risotta zaczyna sie od smazenia na masle, maslem w gorskich regionach zagęszcza sie sosy i potrawy jednogarnkowe. A beszamel skalda sie z mąki, masła i mleka.
            • Gość: gość Re: rety IP: *.chello.pl 25.09.10, 20:31
              To makaron jesz z beszamelem? Przecież pytanie dotyczy sosu do makaronu, nie potraaw jednogarnkowych, czy innych.
              • bene_gesserit Re: rety 25.09.10, 20:43
                Lasagne to jest makaron. Poza tym wypowiedz, ktora skomentowalam kategorycznie odnosila sie do wszystkich wloskich przepisow, nie przepisow na wloskie makarony.
        • Gość: figgin1 Re: rety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 08:56
          Pomidorówka ze śmietaną? A po co psuć dobrą zupę?
          • Gość: yśty prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 09:11
            Ja też uważam,że wystarczy pomidor w garść.Po co psuć tak dobry owoc gotowaniem i dodatkami.
          • jagoda85 Re: rety 26.09.10, 13:27
            Też sobie nie wyobrażam. Ja wogóle nie daję do żadnych zup śmietany, bo śmietana zupełnie zmienia smak.
    • nadika84 Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 24.09.10, 20:23
      spotkałam się już z przepisem na spagetti z dodatkiem mleka. sama tez czasem dodaję, ale niedużo tak na oko góra pół szklanki, moze 1/3 i to już na sam koniec. koloru sosu mleko nie zmienia łagodzi za to kwaśność pomidorów i uwazam ze przez to sos jest lepszy. jak nie chcesz dodawać mleka to nie musisz, tez wtedy dobre wychodzi
      • nadika84 Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 24.09.10, 20:24
        śmietany do spagetti nie dodawaj. śmietana za bardzo zmieniłaby smak
        • Gość: gosia Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? IP: *.syrion.pl 24.09.10, 20:27
          Śmietany nie dodam na-pewno, z mleka też zrezygnuję, bo lubię "kwaśność" pomidorów:)

• najma78 Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 24.09.10, 20:35
            Jesli pomidory zakwaszaja zbyt mocno dodaje cukru. Smietany nie dodaje do zadnych salatek, zup czy sosow, zmieniaja smak, ''zamulaja'' wyrazistosc skladnikow moim zdaniem.
          • krzysztofsf Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 24.09.10, 21:40
            Odlej odrobine do malego naczynia i tam zrob sobie probke z mlekiem.
    • bene_gesserit Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 24.09.10, 23:29
      Byloby najprosciej, gdybys podala linka do przepisu.
      Imo obecnosc mleka w sosie pomidorowym do klopsikow jest zupelnie niepotrzebna - rozumialabym smietane, ale mleko jest na grzyb. Wywal i sie nie przejmuj. Zwlaszcza ze jesli pomidory sa bardzo kwasne, to mleko moze sie zwarzyc.
      • linn_linn Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 25.09.10, 08:58
        Bardzo dobry jest sos pomidorowy z ricotta.
        • nchyb Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 25.09.10, 09:28
          potwierdzam, bardzo smaczny i właśnie kolorystycznie leciutko rozbielony...
        • bene_gesserit Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 25.09.10, 11:32
          Ja tam wolę dodac Bielucha :)
        • pieskuba Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 26.09.10, 22:59
          Linn, a jak zrobić taki sos (czyli pomidorowy z ricottą?) Bo mam właśnie ricottę do zagospodarowania i chętnie zrobiłabym coś takiego.
    • linn_linn Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 25.09.10, 09:11
      Wracajac do mleka, dodatek wcale nie jest taki dziwny. Np. ragu' alla bolognese ma w skladnikach mleko.
      • maddalena81 Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 29.09.10, 21:35
        linn_linn
        jesli chodzi o wloskie jedzenie korzystam tylko z wloskich ksiazek kucharskich oraz doswiadczenia wloskich pan domu, i nie spotkalam mleka w ragu....

cucinissima.wordpress.com/
    • marghe_72 Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 25.09.10, 11:26
      A ja jestem ciekawa owych "pierdół" z innych przepisów.
      Obecność mleka mnie nie dziwi.
      We włoskich przepisach jak najbardziej można spotkać ;) smietanę, mleko itp

tak jak pisze Linn, sos z ricottą jest pyszny, z mascarpone tez..
      • Gość: gosia Owe pierdoły z innych przepisów IP: *.syrion.pl 25.09.10, 12:43
        np. dodawanie do klopsików startego jabłka,
        albo czubricy czerwonej (!!!);
        albo podlewanie sosu czerwonym winem,
        albo dodawanie szczypty suszonych płatków chilli ...

Dlatego też przepis z "wielkiego żarcia" spodobał mi się najbardziej ( mleko z przepisu wyrzucam).
        www.wielkiezarcie.com/recipe29640.html
        Nie- bez- znaczenia jest fakt, ze uwielbiam parmezan.

Lubię przepisy w miarę proste i nieskomplikowane ( w formie i treści...cokolwiek to nie znaczy); wydaje mi się, ze to cudowanie "wieloskładnikowe" zabija ten główny smak potrawy.
        • linn_linn Re: Owe pierdoły z innych przepisów 25.09.10, 13:09
          Co dla jednego jest dziwne, dla drugiego wprost przeciwnie. Np. nie widze nic dziwnego w podlewaniu sosu czerwonym winem: oczywiscie nie kazdego sosu.
          • Gość: gosia Re: Owe pierdoły z innych przepisów IP: *.syrion.pl 25.09.10, 13:13
            Podlewanie sosu pomidorowego czerwonym winem???
            Eee..nie do przejścia dla mnie.
            Oczywiście, ze każdy gotuje tak jak lubi. Ja wolę proste, z małą ilością składników potrawy i dlatego też takie przepisy wybieram.
            • linn_linn Re: Owe pierdoły z innych przepisów 26.09.10, 10:39
              Sosow pomidorowych, albo z pomidorami sa dziesiatkie, a moze setki. W niektorych wino jest.
              • Gość: yśty w zupach też i to nie tylko czerwone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 10:44
                38. Zupa pomidorowa. Na 6 osób wziąć 8 do 10 sztuk pomidorów, w miarę ich wielkości, obrać z ogonów i zieleni, rozkroić w poprzek, wycisnąć sok i ziarna, jako nieużyteczne, Wziąć 10 deka masła, rozpuścić w rądlu, włożyć doń pomidory, i gotować aż się rozgotują, następnie rozprowadzić rosołem lub smakiem z włoszczyzny, przecedzić przez gęste sitko tak, aby zupa nie była zbyt rzadka. Przed wydaniem zagotować, wlać do wazy, w której mogą być przygotowane smażone w maśle grzanki. Można dla lepszego smaku wlać w wazę jedną ósmą litra białego wina lub zaprawić śmietaną.
                • mhr-cs Re: w zupach też i to nie tylko czerwone 26.09.10, 11:38
                  ,a jak potem i tak przez sitko
                  to po co przedtem
                  usuwac ten sok i ziarnka,
                  to daje tez aromat
                  jak sie wyparuje
                  czy sie myle,
                  mimo tego,wole koncentraty
            • marciasek Re: Owe pierdoły z innych przepisów 26.09.10, 13:58
              > Podlewanie sosu pomidorowego czerwonym winem???

A dlaczego nie, często tak robię. Tyle, że winem podlewa się na początku, anie na końcu gotowania. Wtedy znakomicie podbija smak pomidorów. No i nie wlewa się całej flaszki na raz...
        • Gość: Marghe_72 Re: Owe pierdoły z innych przepisów IP: *.acn.waw.pl 25.09.10, 13:26
          Wino i chili to norma. Przynajmniej jeśli chodzi o wloskie przepisy.
          Jabłko i przyprawy wszelakie tez mnie zupełnie nie dziwią

dziwią mnie natomiast osoby, które nazywają owe dodatki nazywają pie...mi. . tylko dlatego, ze same ich nie używają .
        • skarolina Re: Owe pierdoły z innych przepisów 30.09.10, 10:10
          Gość portalu: gosia napisał(a):

> np. dodawanie do klopsików startego jabłka,

Oj, startego jabłka i startej skórki cytrynowej w klopsikach będę bronić jak niepodległości - nie ma lepszych klopsików do makaronu niż takie właśnie :).
    • lashqueen Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 25.09.10, 11:43
      Mleka do sosu pomidorowego nie dodaję, śmietanę do tego sosu w niektórych przepisach owszem.
      Gdy w jakimś przepisie jest składnik, którego nie lubię, to po prostu go nie dodaję. Zakładając, że nie jest to składnik podstawowy oczywiście.
    • shachar Re: przepis dobry, tylko co ten rądel tam robi? 26.09.10, 11:51
      i na tym stwierdzeniu proponowalabym poprzestac robienie z siebie nawzajem wariatow, po co kogos przekonywac do mleka w boloniezie, kiedy i tak mialo byc smazone mielone;0?

a wczoraj ogladalam ze 3 odcinki" Chopped", takie krotki program gdzie kucharze dostaja jakies od czapy ingrediencje i 30 min. zeby je polaczyc w wyrafinowane smakowo danie, to jest dopiero lepsza szkola wyobrazni co z czym moze sie dobrze smakowac.
      • linn_linn Re: przepis dobry, tylko co ten rądel tam robi? 26.09.10, 13:38
        Dyskutujemy na temat przepisu, ktorego Gosia nie uznala za stosowne wstawic. Klopsiki moga byc smazone, obsmazane i duszone, gotowane itp. Niekoniecznie smazone. Zreszta mieso w ragu' alla bolgnese tez jest obsmazane.
        • Gość: gosia linn_linn IP: *.syrion.pl 26.09.10, 14:17
          Wstawiłam przepis w późniejszym wpisie.
          Klopsików nie smażyłam tylko dusiłam w sosie pomidorowym.
          Owe pierdoły, o których pisałam wcześniej dot. konkretnie przepisu dot. klopsików w sosie pomidorowym .
          Nie dziwi mnie czerwone wino w kuchni,nie dziwią jabłka,mleko ...ale akurat w tym KONKRETNIE przepisie uważam, ze są zbędne ( tylko nad tym mlekiem się zastanawiałam).

Klopsiki zrobiłam- , sos pycha...i poprzestanę na przepisie z "wielkiego zarcia" ,ale bez mleka.
          • linn_linn Re: linn_linn 01.10.10, 16:52
            Na pewno nie dziwi mnie selektywne podejscie do przepisow: ja wyrzucam cale przepisy, a czesto polowe skaldnikow. W tym przypadku dodatek mleka / minimalny zreszta / dla mnie jest uzasadniony, co nie znaczy, ze kazdemu musi pasowac.
    • Gość: ysty Re: przepis dobry, tylko co ten rądel tam robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 12:01
      w 1936 r tak się mawiało
      • Gość: yśty Re: przepis dobry, tylko co ten rądel tam robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 12:04
        przeprasza w 1935 roku
        To stąd:
        www.kucharz1935.republika.pl/zupy4.html#38
    • e.kiwi Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? 26.09.10, 13:24
      Często robię z mlekiem. Ma nieco łagodniejszy smak i jeszcze "coś". Delikatną nutkę słodyczy? Leciutką jedwabistość? W każdym razie nam smakuje.
      • Gość: dorotkah Re: sos do spaghetti z mlekiem?-dlaczego? IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.09.10, 23:12
        Do pomidorowej czasem dodaje sobie mleko na talerz juz.Takie male zboczenie.Lubie ten slodkawy,rzadki smaczek z nitkami.Jako dziecko robilam to prawie zawsze.
    • jagoda85 Re: rety 02.10.10, 12:43
      Myślę, że to nie wiejskie nawyki kulinarne, ale pozostałości po zaborach. Widoczne jest to szczególnie w Małopolsce, gdzie bieda była duża za Austriaka. Zupa musiała być pożywna, syta, bo często nic więcej nie było na obiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka