zenonbabalina 01.04.04, 08:43 Szukalam w BOMI w Klifie ale nie mają a właśni emam ochotę na pioeczeń wieprzową z miodem , limonką i cuminem właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: GDZIE KUPIĆ CUMIN czyli sproszkowany kmin rzy IP: *.dialup.tiscali.it 01.04.04, 09:48 Sprobuj w sklepach z zywnoscia orientalna lub arabska. Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: GDZIE KUPIĆ CUMIN czyli sproszkowany kmin rzy 01.04.04, 12:52 Powienien byc w sklepiku przy Samirze na Polach Mokotowaskich. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch pytaj młode mamy 01.04.04, 13:03 podobno napar z tego daje się dzieciom przy jakiś kłopotach z trawieniem. Jeśli tak, to może herbapol, albo inne sklepy ziołowe. Sprawdź w Naturze na Senatorskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: cumin IP: *.dialup.tiscali.it 01.04.04, 16:17 To raczej nie to samo. Tu chodzi o proszek w kolorze brazowym. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: GDZIE KUPIĆ CUMIN czyli sproszkowany kmin rzy 01.04.04, 21:18 Tarty kminek można prawie codziennie kupić u straganiarza np. na rogu ul. Śniadeckich i Placu Konstytucji. Torebka chyba 150 gramowa kosztuje 2 zety. Ja osobiście kminek kupuję od ludzi w Supraślu i sam sobie mielę w specjalnym poziomym młynku moje babci jeszcze sprzed I wojny Światowej. Pracuje rewelacyjnie do dziś! A "wogle" tarty kminek to jest podstawa lwowskiej kuchni, z kminkiem można jeść wszystko a kminkówka jaka jest fajna nie mówiąc o wodzie kolońskiej o zapachu kminkowym. Ale - to wszystko jest o naszym kminku - nie o hinduskim, który pachnie wg mnie nieprzyjemnie! jak na lwowski smak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szumak kminek (znany powszechnie) versus KUMIN 01.04.04, 23:04 to nie to samoja to woziłem z Hamburga ze sklepu od Hindusa ale tam już rodzina umarła i nie mam do kogo jechać został mnie zapach w słoiku myśle że sklepy arabskie .. slyszalem ze w Wa-wie jest dobry sklep na ul Wyzwolenia jakos chyba tak .. w kazdym arzie kole Mariota, nie wiem bo ostatnio bylem w stolicy za komuny ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: GDZIE KUPIĆ CUMIN czyli sproszkowany kmin rzy IP: *.proxy.aol.com 02.04.04, 00:03 Cumin to nie kminek. Było to dokładnie omawiane na tym forum kilka miesięcy temu, warto tam zajrzeć by uniknąć nieporozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zenonbabalina Re: GDZIE KUPIĆ CUMIN czyli sproszkowany kmin rzy 02.04.04, 12:54 Bardzo dziękuję za rady a w ramach wdzięczności podaję wzmiankowany przepis: Honey-Lime Roast Pork The seductive aroma of Latino flavorings combines wonderfully with roast pork. With pork being bred so lean these days, it is important to baste it often while it cooks. Note that you need to marinate the pork a day ahead. 1 boneless pork loin (3 1/2 pounds) 1 large clove garlic, cut into thin slivers 1/3 cup fresh lime juice (from about 3 limes) 3 tablespoons honey 2 tablespoons sherry vinegar 2 tablespoons extra-virgin olive oil 2 teaspoons ground cumin Salt and freshly ground black pepper, to taste 1. Using the tip of a small sharp knife, make slits about 1/2 inch deep all over the pork loin. Insert the garlic slivers into the slits. Place the pork in a shallow baking dish. 2. Combine all the remaining ingredients in a bowl, mix well, and pour over the pork loin. Marinate, covered, in the refrigerator overnight, turning the pork twice. 3. Remove the pork from the refrigerator 30 minutes before roasting. Preheat the oven to 350°F. 4. Roast the pork, basting it about every 15 minutes, until it is cooked through (150° to 160°F on a meat thermometer), about 1 hour and 10 minutes, or 20 minutes per pound. Let the roast rest for 15 minutes, then slice Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Zagwozdka 02.04.04, 13:04 to co w takim razie jest koper włoski (jego nasiona) ??? Odpowiedz Link Zgłoś