IP: *.elblag.vectranet.pl 12.10.10, 13:35
jakich ziół używacie na codzień w kuchni i do czego. moja wiedza na ten temat jest dośc ograniczona- w mojej kuchni sprawdzają się: zioła prowansalskie, bazylia. Chciałabym urozmaicic troszkę swoją kuchnię, ale nie bardzo wiem co do czego pasuje.
Obserwuj wątek
    • zadumanaa Re: zioła 12.10.10, 13:54
      Kręglicka napisała w sierpniu, w tekście o pieczeniu kurczaka na puszce z piwem, dobry szkoleniowy skrót o ziołach. A było to tak:
      Dobrze jest kurczaka przygotować poprzedniego dnia, usunąć podroby i szyję, natrzeć przyprawami. Mieszance można nadawać charakter śródziemnomorski (oregano, tymianek, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego, czosnek, oliwa), bliskowschodni (kumin, chili, słodka papryka, czosnek, oliwa) północnoafrykański (kumin, mielony imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, masło) lub azjatycki (sos sojowy, świeży imbir, pieprz syczuański, czosnek, olej). Nacieramy kurczaka z zewnątrz i od środka, nadwyżkę przypraw zachowujemy. Następnego dnia otwieramy schłodzone piwo w puszce, upijamy nie więcej niż połowę (najlepsze jest zwykłe jasne), robimy kilka dodatkowych dziur na górze puszki, do środka wsypujemy przyprawy.

• zadumanaa Re: kto zacz Kręglicka? 12.10.10, 14:06
      ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,88736,4993062.html
      • nexstartelescope Re: kto zacz Kręglicka? 12.10.10, 14:38
        Ale o ziołach mowa jest tylko w pierwszej propozycji (śródziemnomorski) i moim zdaniem nic nie mówi o tym, jakie zioła do czego się nadają,a o to pyta autorka.
        W necie mnóstwo jest opisów zastosowań ziół, tabelki, co do czego się stosuje. Ja używam bardzo różnych , głównie do zup i potraw włoskich, zawsze dodaję pod koniec gotowania.
    • coralin Re: zioła 12.10.10, 15:15
      Bazylia i natka pietruszki- tylko świeża, do pomidorów głównie.
      Oregano, tymianek- do sosów, mięsa"lekkiego". Rozmaryn do ziemniaków i mięsa.
      Cząbru solo nie używam , ale w takiej mieszance zielonej czubricy, w której jest w parze z kozieradką- to do twarogu.
      Majeranek głównie do żurku i dań z fasolą w stylu polskim.
      Używam też dużo pepperoncino, cynamonu (do mięs), kolendry, gorczycy, kuminu..., ale to nie zioła.
      • coralin Re: zioła 12.10.10, 17:30
        Jak mogłam zapomnieć o koperku! Latem świeży, zimą mrożony.
      • eeela Re: zioła 14.10.10, 07:43

> Oregano, tymianek- do sosów, mięsa"lekkiego". Rozmaryn do ziemniaków i mięsa.

I do ryb! Biała morska ryba, duszona w warzywach z rozmarynem i zielonym pieprzem - pycha.
    • anthonyb Re: zioła 12.10.10, 15:25
      z ziolami jest troche przewrotnie. czesto mniej znaczy lepiej
      tzn. jesli uzywamy jednego ziola podarujmy sobie juz inne
      jesli rybe przyprawimy oregano warto zrezygnowac z natki pietruszki
      jesli do zgrilowanych warzyw dodamy swieza bazylie to odpuscmy sobie juz miete ,oregano , natke pietruszki
      jesli dodajemy do zaromatyzowanie masla szalwie to na milosc boska po co tam jeszcze inne ziola
    • Gość: pasqda Re: zioła IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 17:14
      Podane rady są przydatne, ale nie traktuj ich jak wyroczni. Przede wszystkim nie bój się - eksperymentuj, próbuj! Sama się przekonasz co z czym ci najbardziej smakuje. Fakt, że nie ma co pakować zbyt wiele przypraw do jednego dania (no chyba, że to kuchnia indyjska:) ), bo wtedy nie smakuje niczym.

Teoria mówi, że do ziemniaków najlepiej rozmaryn, ale ja np. bardzo lubię z tymiankiem, a cząbru z kolei używam do lekkiej zupy paprykowo-cukiniowej. Garam masala - niby kuchnia indyjska, a okazuje się, że polski mielony nią doprawiony ma genialny smak. Cynamon - kojarzy się głownie z deserami, ale zajrzyj do kuchni greckiej - o, niespodzianka, cynamon do mięsa :)

No i różnica między świeżymi ziołami a suszonymi, też jest dość istotna. Może się okazać, że któreś w formie suszonej ci nie smakuje, a świeże jak najbardziej albo na odwrót.
      • princesswhitewolf Re: zioła 12.10.10, 18:24
        No i różnica między świeżymi ziołami a suszonymi, też jest dość istotna. Może się okazać, że któreś w formie suszonej ci nie smakuje, a świeże jak najbardziej albo na odwrót.

No wlasnie. Bazylia szuszona i swieza to jakby 2 inne sprawy smakowe. Zas suszona mieta swietnie nadaje sie na herbatke zas juz swieza lepsza do deserkow itd
        Osobiscie hoduje na parapecie w kuchni w metrowym korytku: swieza bazylie, pietruszke, szczypiorek, oregano, kolendre, tymainek, mieta, rozmaryn.
        • rudyocicat Re: zioła 12.10.10, 18:51
          co do mięty to ostatnio mamy taką fazę na nią, że jak się skończyła w doniczce to do sosu jogurtowego rozbebeszałam herbatkę miętową...

polecam miętę do sosu jogurtowego z czosnkiem, także do pierogów ze szpinakiem, do napojów, deserów:)

świeża bazylia do pomidorowych rzeczy, tak samo oregano, tymianek itp... i najlepiej dawać na koniec bo gorzknieje, tak samo jak wyciskany czosnek...

majeranek do ciężkostrawnych, ale też zamiast soli....

lubczyk zamiast magi i kostek rosołowych...

natkę i koperek dobrze pomrozić w słoiczkach, wtedy można szybko wydłubać widelcem do zupy, sosów czy ziemniaków...

i jak ktoś zauważył, warto eksperymentować na własnej skórze, sama jestem żywym dowodem, że nienawidząc mięty używam jej teraz do wszystkiego, od kiedy mąż podał pierogi ze szpinakiem i miętą:)
          i również zgadzam się, że nie ma co sypać wszystkich ziół na raz, warto podkreślać smak ziołami a nie zaśmiecać potrawę...

ostatnio robiąc sos na bazie śmietany słodkiej 12% z mrożonych podgrzybków i zesmażonej cebuli dodałam sól, czosnek i koperek, zgapiłam od kolegi i muszę powiedzieć, że to jest to:) koperek nadał fajny smaczek...
          • Gość: pasqda Re: zioła IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.10, 20:16
            > ostatnio robiąc sos na bazie śmietany słodkiej 12% z mrożonych podgrzybków i ze
            > smażonej cebuli dodałam sól, czosnek i koperek, zgapiłam od kolegi i muszę powi
            > edzieć, że to jest to:) koperek nadał fajny smaczek...

Mnie się do takiego sosu sypnęło kiedyś tymianku i okazało się, że też bardzo ładnie pasuje.

A do marynaty do kurczaka (jeśli jest ziołowa) dodaję czasem szczyptę suszonej mięty - efekt taki jak z cynamonem - mięty jako takiej nie czuć, ale smak fajnie podkręcony.
    • bene_gesserit Re: no dobra, wiem, kto zacz, 12.10.10, 17:24
      Akurat Kreglicka zagielaby cie ze znajomosci kuchni i z gotowania malym paluszkiem.
      Nie jest celebrytka - jest kucharka calym sercem i to od wielu lat, a kazde z jej przedsiewziec jest zawsze sukcesem.
      W dodatku pisze o jedzeniu lepiej od ciebie :P
      • princesswhitewolf Re: no dobra, wiem, kto zacz, 12.10.10, 18:21
        A moze Pani Kreglicka kiedys tam pozazdroscila swojej kolezance rowniez Miss.... Pani Wachowicz i tez chce byc specem od gotowania?
        • Gość: mala.mee Re: no dobra, wiem, kto zacz, IP: *.jkns.pl 12.10.10, 19:17
          Mylisz Anetę Kręglicka, byłą miss, z Agnieszką Kręglicką, restauratorką.
          • princesswhitewolf Re: no dobra, wiem, kto zacz, 13.10.10, 20:33
            aaaaa tez nie wiedzialam to 2 inne panie!sorki
    • gazeta_mi_placi Re: zioła 12.10.10, 20:44
      Bazylia-do sosów makaronowych.
      Vegeta-do wszystkiego.
      Curry -do potraw z drobiu.
      Pieprz i sól-do wszystkiego.
      Ziele angielskie i liść laurowy- do rosołu.
      Słodka papryka-różnie,zależy od dania.
      • rudyocicat Re: zioła 12.10.10, 22:03
        > Bazylia-do sosów makaronowych.
        a jak sos śmietanowy to też bazylia?

> Vegeta-do wszystkiego.
        vegeta to nie zioła

> Curry -do potraw z drobiu.
        nie tylko, dobra jest też np do zupy z dyni

pieprz i sól to przyprawy

• gazeta_mi_placi Re: zioła 12.10.10, 22:11
          >> Vegeta-do wszystkiego.
          > vegeta to nie zioła

A vegeta z czego się składa jak nie z mieszanki ziół?

>> a jak sos śmietanowy to też bazylia?

Śmietanowych nie robię.

• rudyocicat Re: zioła 13.10.10, 08:36
            > A vegeta z czego się składa jak nie z mieszanki ziół?

podobno z suszonych warzyw i soli, "Vegeta przyprawa warzywna do potraw" - sprawdź na opakowaniu..

> Śmietanowych nie robię.
            oprócz sosów pomidorowych jest cała gama innych do których nie pasuje bazylia, nie tylko śmietanowe...
          • zadumanaa Vegeta - historia 13.10.10, 09:57
            Widząc kiedyś, że niektórych internautów irytuje inormacja o prl-owskiej historii vegety i jej stanowczo zaprzeczają, poszukałam w necie i na stronach skoligaconych z vegetą znalazłam co niżej cytuję:

Vegeta pojawiła się na rynku w roku 1959 pod nazwą Vegeta 40, w charakterystycznym niebieskim opakowaniu z podobizną kucharza jako znakiem jakości. Ówczesny rynek jugosłowiański przyjął Vegetę z entuzjazmem i szybko stała się ona niezbędną przyprawą w każdej kuchni krajowej oraz niezastąpionym dodatkiem do potraw każdej gospodyni. Wzrost popytu na Vegetę na rodzimym rynku stworzył ideę planów eksportowych. Początek jej eksportu datuje się na rok 1967. Najpierw były to rynki Węgier i ówczesnego Związku Radzieckiego,
            a niedługo potem Vegeta zdobyła rynki Austrii, Szwecji, Niemiec Zachodnich i Czechosłowacji. W roku 1972 Vegeta dotarła do Australii. Nazwę Vegeta 40 na obecną - Vegeta zmieniono w roku 1971, ale jej niebieski kolor oraz kucharz pozostały niezmienione. Opakowania Vegety przeszły różne zmiany. Były wśród nich pudełka, kubki, słoiki, puszki i torebki.

„Polacy sami sprowadzili Vegetę do Polski, a my tylko umożliwiliśmy tutaj jej produkcję“ – mówi Neli Groza, Prezes Podravka International w Polsce. Vegeta pojawiła się na polskim rynku ponad 25 lat temu, ale znana była polskim konsumentom dużo wcześniej. Początkowo kupowano ją w Pewexach lub przywożono w walizkach przy okazji zagranicznych podróży. Dziś zna ją aż 78% Polaków i stosuje niemal do wszystkiego. Według najnowszych danych (Memrb, I-VI 2004 r.) wartościowy udział Vegety w rynku przypraw uniwersalnych za I półrocze br. wynosi 40% i czyni ją liderem w tej kategorii na rynku polskim. W lipcu 2004 r. Vegeta otrzymała tytuł Superbrand Polska 2004 oraz zajęła 3. pozycję w badaniu Young & Rubicam dotyczącym marek o największym potencjale wzrostu.

I to by było na tyle...:)))
            • n_ina Re: Vegeta - historia 13.10.10, 13:27
              To ja należę do 22% nie używających. Irytują mnie niektóre przepisy z książek wydanych w PRLu, gdzie każą doprawiać vegetą...

można to będzie wyeliminować - przynajmniej częściowo - jak społeczeństwo polskie nauczy się stosować różnorodne zioła - przecież wiele wystarczy posadzić raz w ogrodzie, a potem przez wiele lat używać - tylko jedna jedna sprawa - trzeba wiedzieć JAK ich używać

zadumanaa napisała:

> Dziś zna ją aż 78% Polaków
              > i stosuje niemal do wszystkiego.
              • n_ina Re: Vegeta - historia 13.10.10, 13:29
                chociaż myślę sobie, że jeśli Polacy piją barszcz czerwony z torebki i wprowadzana są kolejne jego odmiany [czyli musi się to opłacać producentowi], jesli sosy sałatkowe są w proszku, to samo z sosami pieczeniowymi, to już sama nie wiem czy uda się kiedyś zmniejszyć te 78%

n_ina napisała:

> To ja należę do 22% nie używających. Irytują mnie niektóre przepisy z książek w
                > ydanych w PRLu, gdzie każą doprawiać vegetą...
                >
                > można to będzie wyeliminować - przynajmniej częściowo - jak społeczeństwo polsk
                > ie nauczy się stosować różnorodne zioła - przecież wiele wystarczy posadzić raz
                > w ogrodzie, a potem przez wiele lat używać - tylko jedna jedna sprawa - trzeba
                > wiedzieć JAK ich używać
                >
                > zadumanaa napisała:
                >
                > > Dziś zna ją aż 78% Polaków
                > > i stosuje niemal do wszystkiego.
                >
                • rudyocicat Re: Vegeta - historia 13.10.10, 19:01
                  jak ktoś uważa vegetę za zioła to śmiem wątpić czy da się zmniejszyć zużycie vegety... a na opakowaniu jak byk: VEGETA PRZYPRAWA WARZYWNA DO POTRAW

i też należę do tych 22% nie używających...
      • Gość: senin Re: zioła IP: *.QLD.netspace.net.au 13.10.10, 15:44
        > Curry -do potraw z drobiu

"curry" tez- niestety, na szczescie do wszystkiego
    • bene_gesserit Re: poza forem ja piszę inaczej to raz, 12.10.10, 23:24
      Kreglicka jest kulinarna Midaska - czego nie dotknie, to funkcjonuje latami, zbierajac swietne recenzje. Nie masz pojecia, o kim piszesz. A oskarzenie o wynajmowanie ghost writera jest i smieszne, i niegodne, o ile nie masz pewnosci.
    • menk.a Re: zioła 12.10.10, 23:56
      Różne pieprze, liść laurowy, ziele angielskie, gałka, tymianek, bazylia, lubczyk, oregano, jałowiec, rozmaryn, cynamon, goździki. Plus koper i natka pietruszki. Do barwienia ryżu używam kurkumy.
      Inne sporadycznie.;)
      • yulkayulka Re: zioła 13.10.10, 13:11
        ok tylko co do czego, ja wiem jakie są zioła tylko nie bardzo się orientuje co do czego pasuje
        • menk.a Re: zioła 13.10.10, 13:21
          Poczytaj sobie tutaj i tutaj.

:)
    • n_ina Re: zioła 13.10.10, 13:20
      używam natki pietruszki, koperku [mrożę na zimę], świeżej mięty, rozmarynu [moje tegoroczne odkrycie], tymianku, kolendry, bazylii, sporadycznie szałwii, majeranku i oregano, które też rosną u mnie w doniczkach

polecam zasadzenie ziół w doniczkach, to zwielokrotnia ich używanie, kupowanie supermarketowej doniczki z miętą/bazylia itd. to wydatek na jednorazowe użycie, bo zioła przeważnie marnieją po kilku dniach...

P.S. A mięta rośnie na łąkach, ostatnio sobie taką przywiozłam.
      • Gość: dorotkah Majeranek IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.10.10, 19:33
        Nie smiejcie sie, ale ile uzywacie majeranku?
        Na 5 litrow barszczu bialego albo zurku.
        Na niecaly kilogram miesa mielonego w polskich kotletach mielonych?
        • rudyocicat Re: Majeranek 13.10.10, 19:38
          sporo:) dawaj majeranek roztarty w dłoni, wtedy lepiej wydobywa się smak i aromat:) i dawaj do smaku, łatwo zauważyć czy jest wystarczająca ilość...
          • Gość: dorotkah Re: Majeranek IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.10.10, 23:39
            No wlasnie dodalam ostatnio do mielonych kotletow pol plaskiej lyzeczki do herbaty i dla mnie bylo niezjadliwe.Zupelnie nie mam doswiadczenia z majerankiem.
            • eeela Re: Majeranek 14.10.10, 07:42
              Do mielonych kotletów na mój smak w ogóle zioła nie pasują. Sól, pieprz, starta cebula, a jak się chce zrobić koftę, to można walnąć garam masalę, kumin, mielone ziarna kolendry, ale zioła - niekoniecznie.
              • rudyocicat Re: Majeranek 14.10.10, 09:51
                ja do mielonych też nie daję ziół:) czasem troszkę majeranku sypnę, ale inne zioła nie bardzo... i jak ktoś mówi mi , że sypnął garść ziół do czegoś i ja się pytam jakich, i dostaję odpowiedź , że różnych, to wiem że się średnio zna....

• Gość: Ania Re: Majeranek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 12:04
                  moja babcia czasami daje majeranek do klopsików, ale nie podchodzi mi to połączenie

uwielbiam majeranek w żurku!
                  • 83kimi Re: Majeranek 21.10.10, 15:11
                    Ja daję do mielonych czasami trochę sproszkowanej bazylii.
                    • 83kimi Re: Majeranek 21.10.10, 15:12
                      Albo świeżej natki pietruszki.
    • princesswhitewolf Mowa o ziolach czy w ogole przyprawach??? 13.10.10, 20:41
      pod slowem "ziola" w tytule zrozumialabym zielona natke czegokolwiek, a nie w ogole jakiekolwiek przyprawy korzenne i nasiona itd. Jesli jednak tak to podejrzewam ze w szufladzie wiekszosci tutejszych Pan( i Panow) jest conajmniej kilkadziesiat przypraw oraz mieszanek, a wnioskuje to po wypowiedziach w innych watkach.
      Ja mam szuflade ok 80 sloiczkow jednakowej wielkosci z roznymi przyprawami i nie pojmuje jak chocby sredniozaawansowany kuchcik moze stosowac jedynie ok 12 podstawowych przypraw jakie sa tu w wiekszosci wymieniane.... Nuda!
    • 83kimi Re: zioła 13.10.10, 23:45
      Oregano - do sosów na bazie pomidorów, do wszelakich zapiekanek.
      Rozmaryn - w bardzo małej ilości np. do paelli.
      Zioła prowansalskie - np. do sosu grzybowego.
      Koperek - np. do zupy z soczewicy, ziemniaczków z masełkiem.
      Tymianek - do ziemniaków pieczonych w piecu.
      A najlepiej eksperymentować.
    • princesswhitewolf Re: dobremu kucharzowi wystarcza sól i pieprz! 14.10.10, 00:04
      no to w takim wypadku najlepsi Michelin kucharze sa beznadziejni bo oni wszyscy uzywaja przypraw.
    • princesswhitewolf Re: to ogranicz sie w ogole do chleba z maslem.... 14.10.10, 13:22
      W ogole nie pojmuje jak ktos kto uwaza sie za dobrego kucharza moze ograniczac sie do pieprzu i soli w kazdej potrawie. To jakas totalna bzdura. Powiedz to kucharzom azjatyckim, hinduskim etc to cie wysmieja. Powiedz wlochom o kuchni bez oregano a beda sikac ze smiechu, powiedz francuzom o tym ze bazylia nie jest potrzebna a uznaja to za beznadziejny brak wyobrazni... I nie mowie tylko o gourmet kucharzach ale nawet o gotowaniu w domu.

Czescia tajemnicy dobrej kuchni jest umiejetnosc uzywania wlasciwych przypraw do odpowiednich potraw i w konkretnych ilosciach.
      • Gość: szadoka Re: to ogranicz sie w ogole do chleba z maslem... IP: 212.160.172.* 18.10.10, 14:54
        To pogadaj z moja tesciowa :) dla niej dodanie ziela angielskiego i liscia laurowego do gulaszu to juz ekstrawagancja.
        Coz, ja wg twojej oceny jestem marnym kucharzem bo w tej chwili mam w domu :
        sol , pieprz (kolorowy), liscie laurowe, ziele angielskie, jalowiec, gozdziki, cynamon, kardamon, kumin, papryke slodka i ostra, tymianek zwykly i cytrynowy, rozmaryn, bazylie, miete , majeranek, oregano, imbir, mieszanke curry, mieszanke prowansalska, szalwie, pietruszake, koperek, szczypiotek. Gotowych mieszanek ziolowych w stylu :przyprawa do kurczak, do bigosu i innych fixow -mixow nie praktykuje. Nuda...
        • 83kimi Re: to ogranicz sie w ogole do chleba z maslem... 18.10.10, 16:12
          Też nie lubię gotowych mieszanek. I według mnie podstawą jest przyprawianie. Kto nie umie przyprawiać, nigdy nie ugotuje naprawdę smacznego dania.
    • marbor1 Re: yulkayulka 18.10.10, 20:51
      Yulka, zajrzyj na swoją pocztę gazetową. Wysłałam Ci zeskanowane dwie stronki z broszurki
      ZIOŁA w KUCHNI Anne Wilson. Myślę, że to Cię zadowoli.
      • 83kimi Re: yulkayulka 21.10.10, 15:10
        Możesz mi też wysłać?
        • marbor1 Re: yulkayulka 21.10.10, 18:25
          83kimi napisała:

> Możesz mi też wysłać?

Podaj mi swój e-mail.
        • marbor1 Re 83kimi 21.10.10, 18:35
          Zajrzyj na swoje konto gazetowe.
          • 83kimi Re: Re 83kimi 21.10.10, 18:40
            Dziękuję.
    • Gość: jakaja Re: zioła IP: *.centertel.pl 21.10.10, 14:26
      Mam pytanie trochę off topicowo. Nie mam ogródka a chciałabym mieć świeże zioła np. w doniczce ale faktycznie te z marketu po kilku dniach marnieją. Kiedy jest najlepszy czas na zasadzenie ziół, jakie nasiona polecacie i jaką ziemię czy nada się taka zwykła do kwiatów?
      Będę bardzo wdzięczna za odp.
      • rudyocicat Re: zioła 21.10.10, 23:14
        jakaja mam w doniczkach bazylię, miętę a nawet natkę:) niestety nasiona wysiewa mi mama w ogrodzie i jak ładne wyrosną to wsadzam w doniczkę i trzymają się bardzo długo... bazylia w ogrodzie rośnie jak chwast bez szczególnie żyznej gleby, byle ją w czasie suszy podlać, próbowałam wyhodować w domu i wychodziła jakaś rachityczna... taka wysiana w ogrodzie ma duże liście i jest odporna na warunki domowe... u mnie to rośnie na parapecie, aż się zużyje...

wiem, że pytałaś o hodowlę w domu, może spróbuj się z kimś dogadać i potem wyrośnięte przenieść do doniczek?

mój krzak bazylii ma ok. 1m, jak brałam był o połowę niższy, i rośnie ciągle jak zwariowany na południowym parapecie...
        • Gość: jakaja Re: zioła IP: *.centertel.pl 25.10.10, 09:57
          Dzięki. Bazylię masz imponującą.
          No włąśnie nie za bardzo mam skąd wziąć. Kupowałam już i w marketach, na targach koło ogrodu botanicznego, targach SGGW i za każdym razem było to samo. Muszę przyznać, że ta z marketu była najgorsza. Powiedz czy trzymasz w normalnej ziemi takiej z kwiaciarni czy w innej i czy nawozisz ziemię? Ostatnio do ziemi dokładają nawozy w formie kuleczek ale nie wiem czy powinno się zioła w ten sposób nawozić skoro mają być do jedzenia.
          • rudyocicat Re: zioła 25.10.10, 10:47
            bazylia, którą mam w donicy wysiana była w sierpniu, chyba raczej nietypowo... i rosła w ziemi takiej bardziej gliniastej, i z tą ziemią została przeniesiona do doniczki przy pomocy szpadla... nie widziała nigdy specjalnej ziemi do kwiatów... moja ciotka ma bazylię na polu, bo uważa, że dla niej szkoda miejsca w ogródku bo nie potrzebuje takich warunków... i jej bazylia jest też po pas.... tak jak ta nasza teraz, zajmuje mi pół okna:)

chyba w tym jest cały fenomen, że ona nie jest w doniczce od nasionka, tylko rośnie luzem w zwykłej ziemi, narażona na susze, deszcze i wiatry... jej liście są grube i duże, nie ma co porównywać do kupnych w małych doniczkach, bo tamte są jakieś liche... jeśli masz możliwość wysiania u kogoś i podlania (szczególnie na początku) to polecam, cieszy potem na parapecie do połowy zimy:) moja bazylia zaczęła ponad miesiąc temu kwitnąć więc obcięłam jej czubki i z tych czubków puściła po kilka pędów, jakbyś mieszkała niedaleko podarowałam bym Ci worek liści bazyliowych:) nie wiem czy my ją przerobimy:) dodatkowo w zamrażarce mam ok. 20 słoików czegoś ala pesto (zmielona bazylia z orzechami i czosnkiem i oliwą)

w tym roku się nie da ale gdy zacznie się ciepło może weź zwykłą ziemię do dużych doniczek i powysiewaj na balkonie??? bazylia lubi dużo słońca, jeśli masz południowy balkon to się uda:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka