16.10.10, 12:15
Moja babcia robila. Nie pamietam proporcji. Bylo to cos na pewno z mieszanki gotowanych ziemniakow oraz strartych surowych- tyle pamietam NA PEWNO
... oraz doklada sie pewno jajko, chyba maki nie???
Szare takie kulki....
Czy ktos moze wie o jakich mamrocze? A moze ktos ma przepis?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Kluski 16.10.10, 13:57
      Np. takie:
      www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/kluski_z_ziemiakow_gotowanych_i_surowych
      • buttergirl Kluski z czeskim filmie :) 18.10.10, 16:59
        W piątek oraz wczoraj na TVN7 można było zobaczyć świetny czeski film pt. "Pelisky" (pl: "Gniazdka" lub 'Pod jednym dachem") i był dość mocno zaakcentowany wątek klusek konta knedli. ;)
        Starszy pan dostaje szału przy świątecznym obiedzie, ponieważ córka robi mu wykład, że to co jedzą na obiad to nie są knedliki tylko kluski, co doprowadza do rodzinnej awantury. ;)
    • fettinia Re: Kluski 16.10.10, 14:17
      Szare kluchy:)
      Ja robie tak-tyle samo ugotowanych ziemniakow co surowych startych odcisnietych.Scierasz na tarce lub w jakims mikserze.Odciskasz w scierce plociennej lub tetrowej-na dnie naczynia zbierze sie krochmal.Ilosc zalezy od gatunku ziemniakow.Laczysz surowe ziemniaki z gotowanymi,dodajesz ten krochmal z dna.Mieszasz.I teraz robie jak ze slaskimi bialymi-1/4 ziemniakow wyjmuje,wsypuje w to miejsce make ziemniaczana.Odlozone ziemniaki wkladam z powrotem.Potem kulasz kluski i robisz dziurke lub nie:)Gotowac w osolonym wrzatku kilka minut od wyplyniecia-gotuja sie troche dluzej niz zwykle biale.
      Ja nie dodaje jajka,ale niektorzy dodaja:)
      a tu tarka
      www.tarmex.net.pl/aktualizator/products/photos/83.jpg
      • fettinia Re: Kluski 16.10.10, 14:20
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84787018,86141493.html
      • brajanaa Re: Kluski 16.10.10, 20:42
        Szare kluchy są wyłącznie z surowych ziemniaków...
        Szare kluchy vel kluchy z pokrywki.
        Poznań.
        • fettinia Re: Kluski 16.10.10, 20:47
          Owszem-szare kluski wrzucane lyzeczka lub krojone z deski wylacznie z surowych ziemniakow:)Pozniej krasilo sie je slonina z cebula i twarogiem:)
          Ale autorce chodzilo o kluchy mieszane -pol na pol z gotowanych i surowych:)
          • brajanaa Re: Kluski 16.10.10, 20:53
            Ale te mieszane to już nie szare. W dodatku z dziurką? ;)
            Z dziurka to widziałam w Poznaniu tylko gotowe mrożonki w sklepach, dlatego się zdziwiłam... One jakoś nie pasują mi do Wielkopolski. Bo to była taka sama egzotyka jak mrożone "pyzy z mięsem" :D
            Może w kolorze są szare ale czy można je nazwać "szarymi kluchami"...? ;)
            • fettinia Re: Kluski 16.10.10, 21:04
              Na Slasku co niedziela robi sie kluski:)Biale i szare:)No dobrze-czasem sie mowi czorne:)
              Biale sa tylko z gotowanych ziemniakow a szare-czorne mieszane-z gotowanych i surowych:)Po ugotowaniu te mieszane sa szare w odroznieniu od tych co sa tylko z gotowanych.
              W jednych i drugich po slasku robi sie dziurki aby sie sos zatrzymal:)
              Coz-co region to inne kluchy:)I dla innych regionow egzotyka:)
          • felinecaline Re: Kluski 16.10.10, 21:04
            Fetti, nie pol na pol tylko 4 gotowanych i 1/5 surowych.
            Tak jak gumowe.
            A dla wszystkich zdziwionych dziurka - jest ona w kluskach po to, by wybierac sos.
            • fettinia Re: Kluski 16.10.10, 21:11
              U nas sie robilo pol na pol:)No widzisz-nawet na Slasku sa roznice:)
            • brajanaa Re: Kluski 16.10.10, 21:15
              Ale po co dziurka to wiem. :)
              Tylko nie kojarzę by wielkopolskie gospodynie robiły kluchy z dziurką czy pyzy z mięsem, stad użyłam słowa "egzotyka", mimo, że samo danie było znane, właśnie z tego, że pełno było takich mrożonek w sklepie.
              Ale w domach widziałam własnej roboty tylko szare z surowych a pyzy to tylko z ciasta drożdżowego. :)
      • horpyna4 Re: Kluski 16.10.10, 20:45
        Bez jajka lepsze, z jajkiem potrafią być za twarde.
    • princesswhitewolf Re: Kluski 16.10.10, 20:05
      uwielbiam to forum. Jestescie babki niezastapione! Jutro robie mniam...
      • fettinia Re: Kluski 16.10.10, 20:15
        :D
        • tamaryszek44 Re: Kluski 16.10.10, 21:11
          ugotuj.to/kuchniaSearch.do?query=cepeliny&mode=&pageNo=1&orderBy=8&searchType=P&perPage=
    • princesswhitewolf Re: Kluski 16.10.10, 22:30
      Mysle ze duzo zalezy od rodzaju ziemniakow. Odnosze wrazenie, ze problem jaki mam z tymi kluskami to rodzaj uzywanego ziemniaka. To samo dotyczy plackow ziemniaczanych. W Polsce zima sprzedawane sa "nie-mlode" ziemniaki jakie sa suchawe z duza iloscia skrobi. Swietnie sie nadaja na kluski czy placki ze wzgl na mniejsza "wodnistosc". Natomiast tutaj gdzie mieszkam nikt takich ziemniakow z jakiegos powodu nie docenia. No i jak zetre ziemniaki i zostawie na sitku na 2-3 godziny to po powrocie nadal mam lekko papke ze spora iloscia soku...:(
      • tamaryszek44 Re: Kluski 16.10.10, 22:35
        Może odciskaj przez szmatkę a potem jeszcze dodaj skrobi ziemniaczanej.
        • Gość: dorotkah Re: Kluski IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.10.10, 22:57
          U mnie w domu szare kluski to byly takie wkladane do wody lyzka,miekkie o troche szarpanych brzegach,Pyzy to okragle,gladkie kule ziemniaczane nadziewane miesem lub nie.No a te elastyczne z dziurka to kluski slaskie :-)
          Ale wiem,wiem,ze w Poznaniu pyzy to takie pampuchy. Jezycjada:-)
        • princesswhitewolf Re: Kluski 16.10.10, 23:31
          ja odciskam na sitku z pieluchy jakie sobie zrobilam do twarogu.
          • wiedzma30 To ja sie dolacze z szarymi kuleczkami 17.10.10, 06:25
            Moja Babcia robila kuleczki o srednicy 2-3 cm - szare kuleczki - z tartych ziemniakow. Gotowane byly na wodzie, a jadlo sie je z mlekiem.
            Robilo sie je jedynie z surowych ziemniakow z jajkiem. Niestety nie znam proporcji.
            Robilam je kilka razy. Pyszne.
            • Gość: helena541 Re: To ja sie dolacze z szarymi kuleczkami.Pyt. do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 09:36
              A jaką mąkę do tego pszenną czy ziemniaczana .Pytanie do wiedzmy30.
              • wiedzma30 Re: To ja sie dolacze z szarymi kuleczkami.Pyt. d 18.10.10, 16:20
                zadna
        • mhr-cs Re: Kluski 17.10.10, 09:24
          u mnie ida przez sokowirowke
          potem lacze z czescia soku
          sa wspaniale,
          • princesswhitewolf Re: Kluski 17.10.10, 12:41
            moze to i niezla mysl z ta sokowirowka...
            • Gość: helena541 Re: Kluski szare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 09:40
              Ja mam pytanie do wiedzmy30,a jaka mąka do takich klusek pszenna czy ziemniaczana?
    • floress Re: Kluski 18.10.10, 09:56
      Pyzy. Pół na pół ugotowanych i surowych startych ziemniaków. Do tego jajko. Można dosypać mąki. Formuje się kulki i wrzuca na wrzątek. Można nadziać mięsem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka