Dodaj do ulubionych

Sól wędzona

22.10.10, 08:55
Dostałam paczuszkę soli wędzonej i zastanawiam się, jak jej użyć. Myślałam o jakiejś wędlinie na chleb - mogła by być np. karkówka. Możecie mi podpowiedzieć marynatę, do której ta sól by pasowała? Ewentualnie do czego jeszcze można ją wykorzystać?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Sól wędzona 22.10.10, 09:09
      Mam cos takiego: grissini z migdalami
      www.cookandthecity.it/2010/06/29/grissini-al-sale-affumicato-del-food-shopping-addiction/
      Podobno nie nadaje sie do warzyw, mozna ja stosowac do ryb, serow / nie tych dojrzewajacych /, jajek, wieprzowiny.

• dzioucha_z_lasu Re: Sól wędzona 22.10.10, 09:16
        Dzięki, ale to jest w jakimś całkiem obcym języku :)
        • linn_linn Re: Sól wędzona 22.10.10, 10:31
          Automatycznie mozna przetlumaczyc :) Jesli nie, daj znak, ze bedziesz robic, to wtukam. Na same grissini sa przepisy w galerii. Zreszta moim zdaniem moze to byc, moze nawet lepsza, focaccia, bulki, ciabatta, moze nawet chleb.
    • fettinia Re: Sól wędzona 22.10.10, 10:40
      Tu stary watek-pamietalam,ze byl bo sie wpisywalam:)
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,85762119,,Sol_wedzona.html?v=2
    • moniakociara Re: Sól wędzona 22.10.10, 14:43
      Kiedys wyczytałam, ze wedzoną morską sól można dodać do chłodników, białego sosu, grillowanej ryby i kurczaka :)
    • e.kiwi Re: Sól wędzona 24.10.10, 00:12
      Popędzona kopniakami przez Kubraka (żartowałam) spieszę poinformować, że najwięcej soli tej właśnie idzie nam na pieczoną szynkę lub pieczony czy duszony schab. Z tą solą najlepiej smakują jedzone na zimno.
      Próbowaliśmy jeszcze innych wynalazków, może tylko podoba mi się krupnik jakikolwiek z tą solą.
      Jeden taki upiera się, że jest świetna do jajecznicy z cebulką, ale chyba go nie popieram!
      • qubraq Re: Sól wędzona 24.10.10, 00:33
        Dzięki Kiwi miłaja! :-)
        A mozna toto kupić w PL?
        • e.kiwi Re: Sól wędzona 24.10.10, 15:59
          Mnie się nigdy nie udało.
          Żeruję na dobrych ludziach, czyli, inaczej mówiąc, korzystam z uprzejmości podróżujących tu i tam..
          • qubraq Re: Sól wędzona 24.10.10, 16:06
            e.kiwi napisała:

> Mnie się nigdy nie udało.
            > Żeruję na dobrych ludziach, czyli, inaczej mówiąc, korzystam z uprzejmości podróżujących > tu i tam..

Wiem, czytałem ale to było 2 lata temu :-)
          • dzioucha_z_lasu Re: Sól wędzona 24.10.10, 17:49
            W Kuchniach Świata jest wędzona sól Maldon. Droga jak szlag - 28 zł za 100g
            • qubraq Re: Sól wędzona 25.10.10, 12:17
              dzioucha_z_lasu napisała:

> W Kuchniach Świata jest wędzona sól Maldon. Droga jak szlag - 28 zł za 100g

Dzieki! Niestety, nie kupię, sprobuje sam sobie uwędzić troche soli z Klodawy :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka