Dodaj do ulubionych

Kruche ciasto

09.11.10, 23:37
Dostałam dość łatwy sprawdzony przepis,czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i przechować je w lodówce? Trochę obawiam się tych surowych żółtek,stąd moje pytanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Kruche ciasto IP: *.chello.pl 09.11.10, 23:48
      Co to za szaleństwo z tymi żółtkami, pewnie że możesz, tylko chwilę przed wałkowaniem wyjmij z lodówki żeby ciutkę się ociepliło (nie za bardzo, byle się dało wałkować).
    • marghe_72 Re: Kruche ciasto 09.11.10, 23:48
      a jak długo chcesz przechowywać?
      Jesli dłużej niz 1 dzien to wrzuć do zamrażalnika. Po rozmrożeniu będzie jak nowe :)
      • tysia77 Re: Kruche ciasto 10.11.10, 00:07
        Dziękuję. Ciasto chciałam zrobić wieczorem,dzień przed pieczeniem.jest to ciasto z trzech warstw,ścierane więc jest z nim trochę pracy .Chciałam,zeby było upieczone w tym samym dniu,w którym będą goście.
        • felinecaline Re: Kruche ciasto 10.11.10, 00:31
          Surowe jajka uzyte do ciasta nie sa w niczym niebezpieczne, przeciez ciasto bedzie pieczone w temperaturze znacznie przewyzszajacej mozliwosci przetrwania wszelkich ewentualnych "stworow" chorobotworczych .
          Niebezpieczenstwo dotyczy jaj uzywanych do potraw, w ktorych nie zachodzi obrobka w tak wysokiej temperaturze (kremy)
          • tysia77 Re: Kruche ciasto 10.11.10, 15:16
            Dziękuję,będę pamiętała na przyszłość.Tiramisu z surowymi żółtkami jem przez co najmniej dwa dni,bardziej bałam się tego,że ciasto mi się niu uda jak tak poleży.
            • felinecaline Re: Kruche ciasto 10.11.10, 15:24
              Jezeli Twoje tiramisu przechowujesz w odpowiednio niskiej temperaturze to ewentualnie zawarte w nim bakterie zanim sie po spozyciu adaza obudzic i zaczac rozmnazac to zdaza tez zostac strawione.
              Ale jednak spozywanie nienajswiezszych przetworow jajecznych na surowo jest znacznie bardziej ryzykowne niz spozycie ciasta na jajkach upieczonego po dwoch czy trzech dniach lezakowania w lodowce
              • mhr-cs Re: Kruche ciasto 12.11.10, 19:29
                elinecaline

> Ale jednak spozywanie nienajswiezszych przetworow jajecznych na surowo jest zna
                > cznie bardziej ryzykowne niz spozycie ciasta na jajkach,

wiesz ja to przezylam ponad 50lat
                wszystko jedno z jakiego roku,
                kraju,produkcji jest jajko
                i czy klatkowe,
                wole meza z klatki
                a nie z wioski,
                • ctryna Re: Kruche ciasto 13.11.10, 11:12
                  > wole meza z klatki
                  > a nie z wioski,

kurde, czytam czasem Twoje wpisy, staram się omijać, jak tylko mogę , ale ten mnie poruszył, jak to wolicz męża z klatki, a nie z wioski? O co chodzi znowu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka