Dodaj do ulubionych

Sól a zapach potraw

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 14:13
Czy jest możliwe aby po zapachu potrawy można było poznać ile lub czy w ogóle dodano do niej soli. Mój mąż twierdzi, że potrafi to rozpoznać.... choć często się myli ;)
Jest to prawdopodobne, że ktoś może mieć taki węch iż rozróżni np. ziemniaki czy mięsa solone od niesolonych lub niedosolonych tylko na podstawie zapachu ?
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: Sól a zapach potraw 10.11.10, 15:03
      Pytalska

ma racje,
    • the_kami Re: Sól a zapach potraw 10.11.10, 15:07
      Hm, to chyba możliwe. Ja po zapachu odróżniam herbatę słodzoną od gorzkiej.
      • Gość: magda Re: Sól a zapach potraw IP: *.chello.pl 12.11.10, 12:41
        the_kami napisała:

> Hm, to chyba możliwe. Ja po zapachu odróżniam herbatę słodzoną od gorzkiej.

bo to akurat inna bajka - zapach słodki (w przeciwieństwie do gorzkiego) jak najbardziej istnieje.
    • bene_gesserit Re: Sól a zapach potraw 10.11.10, 15:58
      Zwykla sol kuchenna pachnie dosc intensywnie, chociaz o wiele mniej wyraznie niz ktorakolwiek z przypraw. Ten zapach to zapach chemii, ktorej sie uzywa w czyszczeniu soli kamiennej. Sama w sobie sol kamienna nie pachnie niczym, jak niczym nie pachna inne skaly.

Mimo, ze na forum ktos kiedys pisal, ze wyczuwa roznice w aromacie potrawy, doprawianej sola kuchenna i fleur de sel czy innymi kosztownymi i wyszukanymi rodzajami soli, imho to bajki. No chyba, ze zuzywa pol szklanki soli na litr potrawy albo ma sie nos jak perfumiarz.
      • qubraq Re: Sól a zapach potraw 12.11.10, 10:41
        Mysle ze masz racje Bene, woda hydrolizuje zwyczajny chlorek sodu a wolne jony Cl raczej podczas gotowania szybko ulatują precz do atmosfery... chociaz np. moje lampy solne z Kłodawy fajnie pachną gdy sie świecą :-)
      • Gość: magda Re: Sól a zapach potraw IP: *.chello.pl 12.11.10, 12:43
        bene_gesserit napisała:

>Ten zapach to zapach chemii, ktorej sie uzywa w czys
        > zczeniu soli kamiennej. Sama w sobie sol kamienna nie pachnie niczym, jak niczy
        > m nie pachna inne skaly.

mozna co najwyzej wyczuc rozne inne dodatki, ktore zawiera sol, natomiast w przypadku potraw posolonych zwykla sola kuchenna nijak nie ma takiej mozliwosci (to co najwyzej tylko kwestia skojarzen) :)
    • horpyna4 Re: Sól a zapach potraw 12.11.10, 11:46
      Akurat ziemniaki solone od niesolonych najłatwiej odróżnić. Niesolone mają charakterystyczny zapach.
    • Gość: magda Re: Sól a zapach potraw IP: *.chello.pl 12.11.10, 12:29
      Generalnie nie istnieje coś takiego jak słony zapach potraw (tak samo gorzki) - wiem co mówię, bo zawodowo zajmuję się sensoryką.
      • mhr-cs Re: Sól a zapach potraw 12.11.10, 13:25
        magda

> Generalnie nie istnieje coś takiego jak słony zapach potraw (tak samo gorzki)

slony zapach nie(?),gorzk tez nie(?)
        ale zmienia zapach produktu
        jak sie ma "nosek",
        a o to chodzi,sa rozne osoby
        • Gość: magda Re: Sól a zapach potraw IP: *.chello.pl 12.11.10, 13:46
          no ja akurat jestem przeszkolona w tym temacie, wiec nieco lepiej sie orientuje;)
          • mhr-cs Re: Sól a zapach potraw 12.11.10, 13:53
            magda

masz racje
            bo jak piszesz jestes przeszkolona,
            co nie znaczy
            ze inni nic nie wiedza na ten temat,

• Gość: magda Re: Sól a zapach potraw IP: *.chello.pl 12.11.10, 19:47
              wyjasnilam po prostu, ze nie ma czegos takiego jak zapach słony oraz gorzki :)
              • qubraq Re: Sól a zapach potraw 13.11.10, 17:44
                Co do potraw to nie odrozniam ale zwykła sól pachnie fajnie - malo tego - naczynia po niej potem pachną - to chyba wpływ chloru :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka