Dodaj do ulubionych

Dorsz suszony

IP: *.146.202.72.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.11.10, 14:26
Dostałem w prezencie suszonego i solonego dorsza z Portugalii, czy ktoś wie jak go wykorzystać? Może jakieś przepisy?
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: Dorsz suszony 26.11.10, 15:02
      Takiego dorsza to najpierw trzeba odsolic co najmniej dobe czyli do letniej wody skora do gory i zmieniac wode co 6 godz.
      A potem hulaj dusza:) najpopularniejsza jest brandada, zarzuella lub moja ulubiona salatka, bardzo prosta zreszta, z ziemniakow letnich z tym dorszem, duzej ilosci czosnku i natki pietruszki polana tylko i wylacznie dobra oliwa i octem.
    • roseanne Re: Dorsz suszony 26.11.10, 15:33
      wspanialy polprodukt

      maje ulubione zastosowanie to salatka i krokiety

      do obu przepisow rybke namaczasz, 4godziny minimum, mozna i na cala noc

      do salatki potrzebujesz rowniez :
      cebule, natke pietruszki, oliwe, sok z cytryny , ocet balsamiczny, oliwki
      obmoczona rybke osuszasz recznikiem papierowym, kroisz w jednokaskowe kawalki, marynujesz w podanych powyzej skladnikach, po 2 godzinah dodajesz pomidory i papryke ( moze byc surowa, marynowana , pieczona
      podajesz z pieczywem

      krokiety - namocozna rybe gotujesz do miekkosci, osobno gotujesz ziemniaki -ugniatasz (objetosc tyle co ryby), mozesz dodas odcisniety sparzony lub rozmrozony szpinak, jajko, lyzke maki, zagniatasz w jednolite ciasto, smazysz male racuszki srednicy do 3 cm
      podajesz z sosem alioji lub majonezem czosnkowym
    • anthonyb Re: Dorsz suszony 28.11.10, 00:11
      najrostszy przepis to najpierw wymoczyc rybe . Najlepiej przez pare dni 2 rzy dzinnie zmieniajac wode. Potem dobrze odsaczyc pokroic ze skora w sporej wielkosci kostke 4 - 5 cm x 4 -5 cm. Obtoczyc w mace i smazyc na glebokim oleju. lekko odsaczyc z tluszczu. Ewentualnie lekko posolic po usmazeniu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka