IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.04.04, 11:00
robi się coraz cieplej i niedługo wszędzie będzie czuć zapach grilla.
ale co wrzucić na ruszt? czekam na ciekawe przepisy (nie tylko mięsne) - na
pewno je wypróbuję!
dzięki z góry!!!!
Obserwuj wątek
    • marghot Re: grill 13.04.04, 11:28
      polecam żeberka i karkówkę. z warzyw cukinię przekrojoną na pół.
      grzaneczki z białego pieczywa z pomidorem i czosnkiem z grilla.
      • Gość: Madziara Re: grill IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.04.04, 11:37
        ale jak to wszystko przygotowac? jakie przyprawy? jakie sosiki? jakie dodatki?
        w czym moczyć mięsko (moczyć to raczej nie fachowa nazwa co?)? itp itd
        licze na Was - ja dopiero zaczynam przygodę z kuchnią i chcę sie uczyć, uczyć,
        uczyć .. i pysznie zjeść! :))))
    • brunosch grill 13.04.04, 13:56
      na grill nadaje się chyba wszystko, ale podrzucę Ci kilka pomysłów:
      - uda kurczacze zamarynowane wcześniej w oliwie + aromatyczne zioła + sól,
      pieprz zawinięte w alufolię
      - ryby (ale dobrze mieć do nich specjalną kratkę, żeby się mięso nie rozleciało
      przy odwracaniu) natarte solą i cytryną
      - warzywa - papryka, ale głównie czosnek! Pieczony zamienia się we wspaniałą
      pastę do roztarcia na chlebie.
      - owoce np. banany opieczone w skórce na czarno
      • kwieta4 Re: grill 14.04.04, 06:11
        nie powinno sie grilowac kielbasy, ani nic wedzonego(np. boczek), a niestety
        spotkalam sie z taka praktyka, nawet ostatnio w Kraju - nie raz, nie dwa:(
        ja lubie lososia nafaszerowanego pietruszka, czosnkiem i suszonymi
        pomidorami:), baklazany polane oliwa, rozne szaszlyki i kurzece nogi (malo
        oryginalnie, ale szybko, latwo i przyjemnie tez:).
    • kitty Re: grill 15.04.04, 13:44
      Martynaty do mięs to pole do popisu - ogranicza cie tylko wyobraźnia.
      U nas:
      drób - skrzydła i nogi - marynata piekielna - piwo, miód, czosnek, cebula,
      chilli
      Piersi - ziołowa - duzo ziół, oliwa,
      Karczek - ostra - cebula, mocny alkohol, olej, czosnek
      I sól i pieprz oczywiście.
      Przebojem zeszłorocznym są cukinie z grilla. Pokrojone w plastry ok. 1 cm,
      smarujemy oliwą, posypujemy ziołami (doskonale pasował do nich "Delikat
      grecki"), grillujemy z jednej strony, przewracamu na drugą i na to serek - tu
      zdania są podzielone, każdy lubi inny - zółty zwykły, plesniowy, mnie osobiście
      najbardziej smakuje wędzona polska mozarella.
      Fantastyczna jest również sałatka z warzyw grillowanych - cukinie, bakłażany,
      pomidory, czosnek i jakiś gotowy sosik knorra (z torebki).
      Banany pieczone wzbogacamy lodami lub kawałkami czekolady, niezłe są też jabłka.
      Ale trzeba czekać na cukinie, pomidorki, kapustkę itp.....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka