Dodaj do ulubionych

Jaką szarlotkę lubicie?

09.12.10, 11:48
Ot taki wątek rozrywkowy. U mnie w domu szarlotki jakoś się nie jadło, prędzej zwykłe ciasto proszkowe zapiekane z jabłkami na wierzchu, więc sporo eksperymentowałam, zanim uzyskałam smak "mojej" szarlotki. Uraczyłam nią ostatnio znajomych i wywiązała nam się przy okazji dyskusja na temat tego, co kto rozumie pod pojęciem dobrej szarlotki. Okazało się, że mamy całkiem różne gusta. Ja lubię szarlotkę na cienkim spodzie z kruchego ciasta, z bardzo dużą ilością jabłek. Ciasto musi być bardzo kruche, nie przeszkadza mi jeśli jest nawet lekko twarde, najgorsze jest gumowe. Ciastem wyklejam dno i boki tortownicy do pełnej wysokości bo estetyczniej wyglądają dla mnie wysokie ciasta. Jabłek nigdy nie ścieram na tarce tylko kroję w malutkie plasterki i chwilę przesmażam z niewielką ilością cukru, cukrem waniliowym cynamonem i startą skórką z limonki, która nadaje bardzo specyficznego aromatu + ewentualnie z rodzynkami. Wierzch przykrywam pianą z białek i pokruszonym/startym na tarce ciastem, ale jest go niedużo; tak, żeby było czuć bezę. A jakie są wasze jedynie słuszne wizje szarlotki? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: menta Re: Jaką szarlotkę lubicie? IP: 213.155.191.* 09.12.10, 11:54
      Ja robię podobnie, na kruchym spodzie, wysokie boki, jabłka w plasterki, ale już ich nie przesmażam, tylko przesypuję cukrem i po jakimś czasie odsączam. Do jabłek daję też rodzynki i cynamon. Na wierzchu kładę placek kruchego ciasta, a po upieczeniu dekoruję rumowym lukrem i zrumienionymi płatkami migdałów.
    • smutas13 Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 11:57
      Szarlotkę "Spod samiuśkich Tater" - Szellki
      Upiekłam na niedzielę. Zniknęła w mgnieniu oka - jak zwykle.
      • kaskahh mojej mamy 09.12.10, 12:15
        kruche ciasto, jablka, kruche ciasto
        ah poezja
        • ladyjm Re: mojej mamy 10.12.10, 16:00
          ja lubie gdy jest malo ciasta i duzo jablek - ostatnio to jest nasza ulubiona szarlotka czyli ciasto francuskie, duuuzo jablek i cynamonu.
    • Gość: x lubię każdą szarlotkę, IP: *.unitymediagroup.de 09.12.10, 12:28
      pod warunkiem, że jest ciepła i na górze leży gałka lodów waniliowych z bitą śmietaną!
    • nothing.at.all Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 14:23
      Ja lubię rózne. Każda ma swój smak:). Zarówno na kruchym i cienkim spodzie, z bezą na wierzchu. Ale i bez bezy:).
      Jednak najczęsciej piękę na kruchym spodzie z wyklejonymi bokami (uwielbiam je:)), na wirzchu beza i potem stata reszta ciasta.
      • Gość: aqua48 Re: Jaką szarlotkę lubicie? IP: 77.236.26.* 09.12.10, 16:25
        Ja pod jabłka daję warstwę tartych orzechów. Bo lubię jak ma lekko orzechowy smak. I nie jest za słodka. Nie smażę jabłek, używam takich, które się ładnie rozpiekają.
    • Gość: marbor1 Re: Jaką szarlotkę lubicie? IP: 178.73.50.* 09.12.10, 18:13
      Szarlotka z cieniutkim kruchym spodem, z dużą ilością poszatkowanej szarej renety bez podsmażania i bez cukru. Na wierzch albo cieniutka warstwa ciasta kruchego lub ubita piana z białek, lub cieniutka warstwa ciasta biszkoptowego. Po upieczeniu obficie posypana cukrem pudrem z cynamonem. To jest właśnie to co lubię.
    • amused.to.death Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 18:24
      ja przez całe dzieciństwo 'cierpiałam', że we wszystkich szarlotkach zawsze jest za mało jabłek a za dużo ciasta, więc w tej chwili mój absolutny numer jeden to crumble z jabłkami: przysmażone jabłka z rodzynkami, migdałami, posypane kruszonką i zapiekane.
      Tylko nie jestem pewna czy to jeszcze podchodzi pod szarlotkę czy to może już tylko deser z jabłkami:D
    • bene_gesserit Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 18:26
      Twoja wizja jest bliska mojego idealu, chociaz imo przysmazanie jablek nie jest konieczne. Noi zima lepiej dodac rumu, rodzynkow i zurawiny, a do kruszonki i ciasta - migdaly albo orzechy.

Blisko idealu jest tez zupelnie inna, ale rownie pyszna i to szczegolnie jesienią-zimą-przednówkiem szarlotka karmelowa na unikalnym ciescie krucho-drozdzowym. Przepis Musierowicz.
      • pocztufka Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 18:38
        Zdecydowanie crubmle z lodami waniliowymi, zaraz potem szarlotka, którą znalazłam tu na forum autorstwa myschen (a raczej jej Babci- wielką literą pisanej, bo przepis super), no i szarlotka z krakowskiej Prowincji-niestety nie znam przepisu i pomimo prób odtworzenia, nie udało mi się skopiować:(
        • bene_gesserit Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 18:52
          Z ciekawosci przeszukalam GP i nie ma tam szarlotki babci myshen82, a jedyna szarlotka babci to gniotek z budyniem.

A co takiego niesamowitego jest w szarlotce z Prowincji?
          • pocztufka Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 19:21
            Bo to stary przepis był i mam go w formie wydruku.
            A ta z Prowincji: spód taki kruchomaślany, na nim bakalie, a na nich jabłka, a na jabłkach niby budyniowa, ale jednak nie, bo bardziej zwarta i gładsza w smaku, kołderka waniliowa, a na tej kołderce skorupka słodka...Hmm... Puszek z cukru pudruna koniec... i obok kawa:)
            • bene_gesserit Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 22:42
              Ciekawe, ale z opisu sadzac, cala trudnosc tkwi w warstwie waniliowej. Moze to budyn z zoltkami dla gladkosci? Albo zapiekany krem cukierniczy? To nie moze byc skomplikowane :)
    • figgin1 Re: Jaką szarlotkę lubicie? 09.12.10, 21:47
      Ja robię niemal identyczną, tylko do jabłek dodaję tylko cynamon, i jeśli są kwaśne cukier. Z to lubię do niej lody waniliowe.
      • inn-a20 Re: Jaką szarlotkę lubicie? 12.10.14, 14:25
        to proszę o przepis jeśli jest identyczna z tą z Nowej prowincji:)
    • chixi Re: Jaką szarlotkę lubicie? 13.10.14, 12:35
      sypaną najbardziej ( banalna w pzygotowaniu, 3 minuty roboty i gotowe) albo słynną kiedyś w galerii potraw - tatrzańską - z jabłkami krojonymi w cienkie plasterki. Moja babcia z kolei robi świetną na tradycyjnym kruchym cieście z duszonymi jabłkami... Wychodzi na to że lubię wszystkie szarlotki ;)
      • reniam_123 Re: Jaką szarlotkę lubicie? 14.10.14, 10:33
        Najzwyklejszą czyli kruchy z jabłkami, ale lubię też jak jabłka są dodatkiem do jakiegoś przekładanego ciasta z masą.
        • aqua48 Re: Jaką szarlotkę lubicie? 14.10.14, 17:09
          Kruche ciasto, na nie wysypane tarte orzechy, warstwa jabłek z cukrem przykryta płatem ciasta.
          • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Jaką szarlotkę lubicie? 14.10.14, 17:18
            Ruską. Albo chlebową napchaną kaczym konfitem i wątróbką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka