Gość: szwedka_kredka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 11:09 Tylko dokładnie je umyć? Czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 16.04.04, 11:13 nie myję pieczarek, ponieważ lubią nasiąknąć wodą kupuje po prostu niezapaiszczone sztuki :)) ze skórki też nie obieram po prostu smażę i zyje ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piri Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.04, 11:14 ja zawsze je tylko myje.. i jeszcze zyje oraz wszyscy ktorzy je spozywaja tez, wiec uwazam ze mycie wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 16.04.04, 11:17 ja też nie obieram, tylko myję i to wystarcza, i wszyscy żyjemy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 11:20 nigdy w zyciu nie obierałam i jakos daje rade. Bardziej zbulwersowany byl moj chlopak, dla ktorego zjedzenie nie umytego jablka to smierc na miejscu ( a mi sie zdarza i nic mi nie jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 16.04.04, 11:21 Pewnie, że to wystarczy. Od dawna już nie ma w sprzedaży pieczarek polnych, które mogłyby wymagać starannego mycia i obierania. To co jest w handlu to grzybek hodowany na sztucznej ściółce. Kupuję zamknięte a w razie wątpliwości, pocieram kciukiem aż zejdzie pierwsza warstwa skórki. I to wszystko. Zwłaszcza jak się smaży pieczarki na szybko, jako oddzielną potrawę to nie należy ich zbytnio namaczać. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 16.04.04, 11:51 brunosch napisał: > Pewnie, że to wystarczy. Od dawna już nie ma w sprzedaży pieczarek polnych, > które mogłyby wymagać starannego mycia i obierania. To co jest w handlu to > grzybek hodowany na sztucznej ściółce. O ile dobrze wiem, pieczarkarnie bardzo chętnie kupują stajenny obornik... Ciekawe dla czego..... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 16.04.04, 12:05 mike_mike napisał: > O ile dobrze wiem, pieczarkarnie bardzo chętnie kupują stajenny obornik... > Ciekawe dla czego..... Dla hodowli grzybka, rzecz jasna :))) Ale czy widziałeś kiedy pieczarkę unuraną w odchodach? Swoją drogą ciekawe dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz boszzzzzzzz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 11:54 grzybow sie nie obiera grzybow sie nie moczy we wodzie (najwyzejsz szybko płuk-płuk pod bierząca) grzybów się nie kroi drobno a dlaczego? bo nie! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: boszzzzzzzz 16.04.04, 12:26 Nie obieram pieczarek, a tylko myję je pod bieżącą woda trzymając kapelusz blaszkami w dół. Przy dużych pieczarkach (do faszerowania) obcinam postrzepioną resztę tego czegoś, co co łaczyło kapelusz z trzonem. Już dawno nie stworzyłam tak idiotycznego opisu:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: boszzzzzzzz IP: *.proxy.aol.com 16.04.04, 14:25 Niektóre grzyby się OBIERA, niektórych się NIE OBIERA. A pieczarki można oczyścić szczoteczką. Jeśli koniecznie myte, to warto je obsuszyć dokładnie ściereczką. Skórka jednak zawsze jest najbardziej zanieczyszczona chemicznie i bakteryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz kiedyś to nawet maslaki obierali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 23:55 Odpowiedz Link Zgłoś
ada296 Re: kiedyś to nawet maslaki obierali 17.04.04, 01:28 pamiętam wiadro maślaków,które dzielnie obierałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? IP: 81.210.125.* 16.04.04, 12:35 ja obieram tylko wtedy, kiedy mam zamiar je zjeśc na surowo. Zwykle po prostu szoruję je szczoteczką pod bieżącą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
chris.b Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 16.04.04, 13:46 A ja jak muszę to zjem nieobrane, ale sama zawsze obieram, jakoś się z tym lepiej czuję, bo zawsze sobie wyobrażam czego te pieczarki mogły dotykać, ile osób je przekładało, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubie pieczarki Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 22:09 a ja zawsze obieram i opłukuję szybko. Zawsze są pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.04.04, 22:12 hehe, nie myję,ale obieram:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
joana12 Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 16.04.04, 23:37 Bleee!!! Ja akurat wiem jak wygląda uprawa pieczarek i za nic na świecie nie zjadłabym tych ładnych i dużych. Ludzie to jest naprawdę sama chemia. Nie będę się rozpisywała, ale gdyby ktoś nie wierzył to zapraszam na rozmowę na priv Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 17.04.04, 00:42 ja tylko usuwam wszelakie zabrudzena specjalna szczoteczka.. i tez zyje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 zalezy... IP: *.singnet.com.sg 17.04.04, 05:20 od tego jak wygladaja i jak ci sie chce sa tacy co sznurowka korytarze czyszcza :) wiekszosc szefow w dobrych restauracjach (choc sie do tego nie przyznaja) pieczarek wcale nie czysci jesli zas wymagaja tego - wyciera na sucho papierowym recznikiem trudno bowiem szybko obrumienic gabke z woda nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re:dlaczego nawóz koński?... IP: 213.199.253.* 17.04.04, 13:13 Pieczarka do szybkiego rośnięcia potrzebuje ciepłego podłoża, a takie daje właśnie nawóż koński przemieszany ze słomą. Nie obieram pieczarek, tylko bardzo szybko płuczę pod bieżącą wodą. Pieczarka krojona, podczas smażenia czernieje. Aby była w środku jasna, należy smażyć w całości. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz gąski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 15:57 nie wyobrażam sobie w daniu z gąsek piaseczek między zębami nie zazgrzytał a moczenie ich we wannach w wielu wodach szczotkowanie po łbie zbrodnią się zdaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 17.04.04, 13:27 Mozesz. Ja nie obieram. Nie plucze. Jem na surowo. Pieczarki w przyzwoitych sklepach sa czyste. Ryzyko bakterii na nieskazitelnie bialym kapeluszu - podejmuje. Moze sie to zmieni w nowe immunity. Sterylnosc mnie pzreraza. Zarowno w kuchni jak i w zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Czy mogę nie obierać pieczarek? 17.04.04, 18:19 A ja wiem od pewnego pana z Akademii Rolniczej, że w skórce jest najwięcej substancji szkodliwych (toksyn, metali itd.), dlatego obieranie jest zalecane. Ja i tak zawsze obieram, bo lubię tę ich skórkę zdzierać :) Inne grzyby też obieram i myję, bo jak sobie wyobrażę, że na takiego prawdziwka nasiusiał lisek, który ma pasożyty.... sama rozkosz. Tylko jagód z lasu nie myję i te pasożyty w mojej wyobraźni (a kto wie może i w brzuchu) rosną i atakują - na początek wątroba... AAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! Dagmara Jeszcze się taaam żagiel bieli... Odpowiedz Link Zgłoś