Dodaj do ulubionych

Farsze do jaj

29.12.10, 19:50
Mam chyba ze 40 jajek ze wsi, robie w domu sylwestra i chcę zrobić faszerowane jaja. Oczywiscie chodzi o przeciecie jaja na pol po dlugosci, wydrazenie zoltka i w jego miejsce jakis farsz.
Na razie mam pomysl na dwa farsze - jeden zoltka, szynka, majonez, jogurt naturalny, jakas zielenina, drugi - zoltko, tunczyk, zielenina, majonez, jogurt nat.

Moglybyscie mi jeszcze jakies pomysly poddac?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:00
      zoltko , avocado, majonez
      zoltko, szczypiorek, majonez
      zoltko, szprotki , cebulka
      zoltko, majonez, kawior
    • ania_m66 Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:00
      jest b. fajna strona poswiecona wylacznie jajkom faszerowanym wszelkiego autoramentu.
      jesli znasz angielski, polecam. jest dosc oldskulowa, ale naprawde niektore propozycje sa niezle :)
      www.deviledeggs.com/deviled_egg_recipes.html
      • ania_m66 Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:07
        sorry, mam dwie strony w zakladkach, ta jest lepsza, bo ma obszerniejszy zbior przepisow
        www.deviledegg.org/
        • dorota.be Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:12
          Jajko, podsmazona cebulka , podsmazone pieczarki + jakis zlepiacz majonez, smietana, jogurt
          jajko, podsmazona cebulka i bardzo duzo (świezego!) koperku.

♥♥♥♥♥
          • mkoltun Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:14
            o, pieczarki to fajny pomysl
            CHodzi mi po glowie jeszcze ryba wedzona i moze drobno posiekane ogorki, papryka.
    • obajabonga Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:10
      stronek to duzo jest, ale zalozylam watek, bo mam nadzieje na sprawdzone, nieskomplikowane farsze.
      • ania_m66 Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:22
        akurat obie te strony sa prowadzone przez wielkich milosnikow jaj faszerowanych i moga byc b. fajna inspiracja.
        poza tym nigdy nie masz 100% pewnosci, czy cos, co smakuje innym forumowiczom bedzie smakowalo tobie.
    • bene_gesserit Re: Farsze do jaj 29.12.10, 20:21
      *sos tatarski, musztarda, chrzan, kwaśna śmietana, serek smietankowy, wasabi
      *najróżniejsze mozliwe pikle (ogorki, grzybki, pieczarki, papryka, inne warzywa)
      *oliwki, kapary, groszek i kukurydza (gotowane, z mrozonki)
      *świeża papryka, kiszone i świeże ogorki, sparzony szpinak, pomidory koralikowe, awokado
      *świeże ziola: gruby i chudy szczypior, koperek, natka, bazylia, kolendra
      *fioletowa cebula, szalotka, czosnek (swiezy, w proszku, pieczony lub marynowany)
      *łosos i pstrąg wędzone, sardynki, sardele
      *ostry ser żółty, Parmezan (lub inne podobne), ser plesniowy
      *prażony sezam biały, sezam czarny, pieczone orzechy, prazone pestki dyni
      *kawior, krewetki, mule
      *szynka, kielbasa, schab pieczony, salami, peperoni itd

...to wszystko pasuje. Teraz wystarczy pomieszac z zółtkiem, np:
      *majonez, Lazur (dekoracja: polowka orzecha wloskiego, listek natki)
      *sos tatarski, chrzan, łosos (dekoracja: polplasterek zielonego ogorka, koperek)
      *majonez, wasabi, tuńczyk z puszki (dekoracja: prazony bialy sezam, sezam czarny)
      * kwasna smietana, musztarda, koperek, natka, szczypiorek, czosnek pieczony (dekoracja: suszona papryka w płatkach)
      *chrzan, serek kremowy, sardele, ogorek konserwowy (dekoracja: odrobinka cytryny, grubo mielony czarny pieprz
      *majonez (dekoracja: kawior, kawaleczek cytryny)
      * majonez, tunczyk, zielone oliwki (dekoracja: awokado w soku cytrynowym, zeby nei sciemnialo)
      * serek kremowy, oliwki (dekoracja: swieza bazylia, malowniczo ulozona szynka Serrano)
      itd itd
    • Gość: aqua48 Re: Farsze do jaj IP: 77.236.25.* 29.12.10, 21:34
      Mój ulubiony to: żółtko, bryndza, masło.
    • dorota.be Re: Farsze do jaj 29.12.10, 21:52

Mozesz tez zrobic faszerowane podawane na goraco, w przecietych skorupkach.
      Wszystko przygotowane wczesniej a tuz przed podaniem wrzucic na patelnie.

♥♥♥♥♥
      • ladyann77 Re: Farsze do jaj 30.12.10, 09:01
        Mój hit nad hitami, mało oryginalny, ale po wielokroć sprawdzony:

pieczarki na drobnej tarce, podsmażone na maśle z solą i pieprzem do odparowania wody + żółtko + szczypior + majonez
        • Gość: Eia Re: Farsze do jaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 09:23
          We wszystkich propozycjach przewija się majonez, czasem jogurt. A ja polecam przecier pomidorowy - świetnie sprawdza się nie tylko jako zlepiacz, ale daje fajny efekt smakowy (lekko pikantny) i kolorystyczny (po wymieszaniu z żółtkiem kolor jest łososiowy). Oprócz tego do farszu pasuje pokrojona drobno szynka i/lub szczypiorek
          • mhr-cs Re: Farsze do jaj 30.12.10, 10:45
            Eia

oczywiscie
            ten przecier pomidorowy
            jest wspanialy,
            tak samo jak inne dodatki
            jak z kazdego sie cos zrobi
            to kazdy znajdzie swoj smak,
            (oby nie wszyscy jeden)
      • qubraq Re: Farsze do jaj 30.12.10, 12:21
        dorota.be napisała:

> Mozesz tez zrobic faszerowane podawane na goraco, w przecietych skorupkach.
        > Wszystko przygotowane wczesniej a tuz przed podaniem wrzucic na patelnie.

Oj, tak, tak! takie jajka faszerowane na ciepło z patelni są moim zdaniem najfajniejsze! :-)
    • mkoltun Re: Farsze do jaj 01.01.11, 13:38
      Ostatecznie zrobilam 3 farsze:
      - szynka, natka z pietruszki, zoltko, majonez, jogurt naturalny, sol, pieprz
      - pieczatki z cebulka podsmazone, zoltko, sol, pieprz
      - makrela wędzona, ogórek surowy, celulka, zółtko, sól, pieprz
      Farsz z makreli zrobil najwieksza furore, naprawde goscie byli nim zachwyceni.
      A farsz na jaja nakladalam nie tylko w miejsce zoltka, ale na cale jajo go lyzka nakladalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka