qubraq 11.01.11, 18:12 Czy w W-wie można gdzieś kupić kumpiak podlaski z Sokołowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:05 Przepraszam, a co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:14 Taka szynka cudnie wędzona, którą w "Panu Tadeuszu" milcząc żwawo jedli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:22 Bywa dosc czesto w biedronce. Naprawde smaczna wędlina. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 21:33 W moim wydaniu PT to "cholodziec litewski milczkiem zwawo jedli" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 21:45 felinecaline napisała: > W moim wydaniu PT to "cholodziec litewski milczkiem zwawo jedli" ;P Oni tam w prawie każdej księdze coś milcząc zwawo jedli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 20:26 a do ktorej jest najblizsza smakiem ? do parmenskiej , do hiszpanskiej czy do westfalskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: Kumpiak podlaski...? 11.01.11, 21:15 Kupowałam kilkakrotnie w Carrefourze w Reducie. Czy jest w stałej ofercie to nie wiem ale z pewnością bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 04:01 Szynka? Przecież to nie koszerne! צבא ההגנה לישראל Odpowiedz Link Zgłoś
zlotajagoda Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 10:23 ampolion napisał: > Szynka? Przecież to nie koszerne! Dlatego tylko kupowałam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kumpiak podlaski...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 22:38 Kumpiak jest w Biedronce..... sama sie zdziwiłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 09:57 W P.TADEUSZU miolczkiem żwawo jedli 1.chołodziec litewski 2.chłodnik zabielany. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 10:56 Gość portalu: Ewa napisała: > Kumpiak jest w Biedronce..... sama sie zdziwiłam:) Dzięki! Biedronka jest blisko mojego osiedla na rogu Sobieskiego i Nałęczowskiej to pójde tam i może dostanę ten kumpiak; a poza tym przecież Genny jest taka miła ze czasem mi coś z podróży na Podlasie przywozi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 10:14 Mozna zrobic :) wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1705 Od szynki parmenskiej jest podobno lepszy. Ktos to potwierdza? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 11:21 A on jest z Sokołowa? Wydawało mi się, że z Sokółki (czyli blisko Supraśla...). Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:16 horpyna4 no czy to wazne, jest cos takiego za granica, gdie mozna kupic? czy to tylko w polsce, wiesz jak sie ma domek na wiosce to cos innego, bo w piwnicy to tylko kawalek mozna zrobic, no i ten klimat gorski,nie Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:22 sory ze siem wtrancam : ale to raczej od miesa zalezy i odpowiedniego przygotowania , raczej niz klimatu gorskiego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:25 a74-7 z tym sie nie zgadzam, bo po twojej teorii to moglabym zrobic w piwnicy?. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:35 tak jak robia parmenskie i inne,wymogi dotycza temp powietrza. pogoogluj sobie Skoro piwnica nie zatechla ,przewiewna chlodna odpowiednio - dlaczego by mie ??? Widzialam takie cuda w Walii . Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:56 a74-7 napisał: > tak jak robia parmenskie i inne,wymogi dotycza temp powietrza. pogoogluj sobie > Skoro piwnica nie zatechla ,przewiewna chlodna odpowiednio - dlaczego by mie ? > ?? > Widzialam takie cuda w Walii . no i teraz usuwasz sie dyskretnie od twojej teorii, Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 13:06 byc moze nie zrozumialas o co chodzi ?:-D patrz post ponizej Zdarza sie , inni tez nie potrafia zrozumiec twojej wiztuozerii na klawiarurze :-D Milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 13:22 a74-7 napisał: > byc moze nie zrozumialas o co chodzi ?:-D > patrz post ponizej > Zdarza sie , inni tez nie potrafia zrozumiec twojej wiztuozerii na klawiarurze > :-D > Milego dnia tez , a74-7☺ sory ze siem wtrancam : ale to raczej od miesa zalezy i odpowiedniego przygotowania , raczej niz klimatu gorskiego :-))) wlasnie kto zle czyta? Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 17:38 tu masz" patent "na krumpiak, z ktorego wynika ze piwnica ,spelniajaca warunki o ktorych napisalam tez sie nada Prosciutto na wielka skale tez nie susza na swiezym powietrzu tylko w specjalnych halach ..Praktycznie kazdy kraj ma taki "kumpiak " i kazdy troszke imnaczej smakuje :-))) Jak przygotować kumpiaka? Etap I - nacieranie: Schłodzona do temperatury 0-4 stopni surowa szynka wieprzowa, pochodząca z dojrzałej sztuki jest nacierana ziołami, pieprzem, czosnkiem i zasypana solą kamienną w drewnianej skrzyni. Etap II - solenie: Czas zasalania 2 tygodnie, dla cięższej sztuki 3 tygodnie. W czasie zasalania mięso należy kilkakrotnie przewracać i nacierać solą. Etap III - płukanie: Po zasoleniu obmyć z nadmiaru soli w roztworze solanki 10 proc.. Etap IV - dojrzewanie: Zawiesić do dojrzewania w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. Temperatura w pierwszych dwóch miesiącach dojrzewania powinna wynosić około 6 - 8 stopni, w następnych dwóch - 14 stopni. Te warunki najłatwiej jest osiągnąć w okresie od późnej jesieni do wiosny. cyt : Ważne: Proces musi być pod ciągłą kontrolą - w przypadku zbyt szybkiego wysuszania należy podnieść wilgotność w pomieszczeniu. Temperatura powietrza w końcowej fazie nie powinna przekraczać 16 stopni. Po minimum półrocznym dojrzewaniu kumpiak nadaje się do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 15:43 horpyna4 napisała: > A on jest z Sokołowa? Wydawało mi się, że z Sokółki (czyli blisko Supraśla...). :-) nie nie, Sokółka pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3%C5%82ka jest co prawda 4 razy większa od mojego Supraśla ale tam nie ma zakladu miesnego; Sokólka jest znana z tego niby-cudu ktory miał tam rzekomo zaistnieć dwa lata temu; no chyba że zapamiętałaś, że ksiądz propboszcz z "U Pana Boga..." sam wędzil koło plebanii wedliny i m.in. "kumpiak" :-) bo sceny z kosciala kręcono w Sokółce bo w Królowym Moście nie ma kosciała a jest jedynie kaplica katolicka i cerkiew; a najśmieszniejsze jest to ż e w samym Sokolowie nie można dostać kumpiaka a Genny kupuje go w Siemiatyczach... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 16:08 qubraq napisał: > horpyna4 napisała: > > > A on jest z Sokołowa? Wydawało mi się, że z Sokółki (czyli blisko Supraśl > a...). > > :-) nie nie, Sokółka ... i - jak sie okazuje - w ZM w Skołowie też nie robią kumpiaka... ale mnie sie czasem udaje go kupić w Supraślu w sklepie mięsnym...- może to jest import z Litwy... :-) musze zapytac na comiesięcznym Kiermaszu Produktów Regionalnych w W-wie w Blue City o jego pochodzenie; pl.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%B3%C5%82ka > jest co prawda 4 razy większa od mojego Supraśla ale tam nie ma zakladu miesneg > o; Sokólka jest znana z tego niby-cudu ktory miał tam rzekomo zaistnieć dwa lat > a temu; no chyba że zapamiętałaś, że ksiądz propboszcz z "U Pana Boga..." sam w > ędzil koło plebanii wedliny i m.in. "kumpiak" :-) bo sceny z kosciala kręcono w > Sokółce bo w Królowym Moście nie ma kosciała a jest jedynie kaplica katolicka > i cerkiew; a najśmieszniejsze jest to ż e w samym Sokolowie nie można dostać > kumpiaka a Genny kupuje go w Siemiatyczach... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 17:30 A jednak Sokółka, a konkretnie wieś Janowszczyzna. Jest zaraz za lasem, mniej więcej na linii prostej Supraśl - Sokółka. Czyli dwa razy bliżej Sokółki, niż Supraśla. I to właśnie w tej Janowszczyźnie miejscowy radny wypromował kumpiak jako produkt regionalny. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 13.01.11, 12:38 horpyna4 napisała: > A jednak Sokółka, a konkretnie wieś Janowszczyzna. Jest zaraz za lasem, mniej więcej na > linii prostej Supraśl - Sokółka. Czyli dwa razy bliżej Sokółki, niż Supraśla. ale ja przemieszkuje w Supraślu a do Sokólki nie chce mi sie jeździć ... :-) > I to właśnie w tej Janowszczyźnie miejscowy radny wypromował kumpiak jako produkt > regionalny. wiem - widziałem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 12:43 nie bedzie to kumpiak podlaski ,ani walijski , ale moze byc np wiedenski -nazwij go jak chcesz :-D Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 18:01 Też widziałam w Biedronce, do której zaczęłam zaglądać niestety dopiero od wiosny. Jest też kindziuk. A Biedronkę kojarzyłam z marnymi produktami. Jestem pod wrażeniem wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kumpiak podlaski...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 18:46 A jakie maja pastrami wołowe, cieniuteńko pokrojone pychaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Kumpiak podlaski...? 12.01.11, 19:10 jadlam ich pastrami , fakt - smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 13.01.11, 12:44 Ewa napisała: > A jakie maja pastrami wołowe, cieniuteńko pokrojone pychaaaaa wolę jednak kumpiak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kumpiak podlaski...? 13.01.11, 16:13 W ogóle w Biedronce jest ogrom tych suszonych szynek. Z miesiąc temu widziałam też poledwicę bretońską. Są w plasterkach pakowane i można sobie dokładnie postudiować skład. Podobnie jest z żółtymi serami. Stary olęder to naprawdę zacny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 14.01.11, 12:39 coralin napisała: > W ogóle w Biedronce jest ogrom tych suszonych szynek. Z miesiąc temu widziałam też > poledwicę bretońską. Są w plasterkach pakowane i można sobie dokładnie postudiować > skład. Podobnie jest z żółtymi serami. Stary olęder to naprawdę zacny smak. oj, gdyby nie dokuczające mi biodro to juz bym tam poleciał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aretha04 Re: Kumpiak podlaski...? 14.01.11, 19:59 do latania to skrzydła chyba służą:) a bolący staw biodrowy (serdecznie współczuję) to przez tego... kumpiaka bo popularnie kumpiak to tył, pośladek:) www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080616/REGION04/117719020 w zasadzie Słownik gwary Suwalszczyzny rozróżnia jeszcze: kump - szynka kumpiak - golonka www.niam.pl/artykuly/artykul/114-kumpiak_cudze_chwalicie_swego_nie_znacie PS czasami bywa w sklepie na antresoli Metro Ratusz lub na bazarku przy Cynamonowej Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumpiak podlaski...? 15.01.11, 10:12 aretha04 napisała: > do latania to skrzydła chyba służą:) :-) :-) ale na róg Nałęczowskiej i Al.Sobieskiego moge zawsze dojechać autobusem - troche to skomplikowane bo najpierw 117-ką ode mnie na Krolowej Marysieńki a potem 2 przystanki czymkolwiek co jedzie Aleją... 116 130, 519.. :-) a poza tym juz teraz moge pojechac moim 24-letnim Maluszkiem bo po tym deszczu zniknęły zwały śniegu usypane przez "miłych" sąsiadów na moim podjeździe do garażu :-) Odpowiedz Link Zgłoś