ladyjm Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 16:32 dzisiaj kuskus po marokansku z ryba i krewetkami z przepisu jamiego olivera :) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 17:06 Naleśniki ze szpinakiem i fetą. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 18:02 > zgadzam się Anią, lashqueen z dnia na dzien jesteś coraz bardziej pretensjonalna i widać to w każdej Twojej wypowiedzi, wyluzuj trochę bo aż nieprzyjemnie się to czyta. vide fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122075585,122075585,0,2.html?v=2 Jeśli moje wpisy w tym i innych wątkach wywołują tak negatywne emocje, wystarczy dodać mój nick do listy osób ignorowanych i po problemie. A dziś u mnie salentyńska zupa z ciecierzycy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Co robicie na obiad? IP: *.aster.pl 15.02.11, 19:02 A u mnie dziś była taka wiejska zupa; zarzutka z wkładką mięsną, kminkiem i nasionami kopru. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 20:10 kalafiorowa II jeden garnek, a w nim kurczak, zielona fasolka, ziemniaki,cebula -to w sosie słodko kwaśnym. Wczoraj po raz pierwszy porwałam się na creme caramel i wyszedł pyszny. To jako deser oczywiście,oprócz tego był kurczak z twardkami i chilli podany z makaronem, a na zupę krem z pieczarek Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 21:23 zjadlem pysznego blutwursta na cieplo z jablkiem, popchnalem polowka szokoladki gorzkiej z chili, wypilem pol butelki spreequell medium . a teraz ociezaly na ventriculu udaje sie spoczynek. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: jutro bedzie tagine wg Jamie Olivera 15.02.11, 22:28 www.jamieoliver.com/recipes/beef-recipes/beef-tagine polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: jutro bedzie tagine wg Jamie Olivera IP: *.limes.com.pl 16.02.11, 00:08 Duszone skrzydło indycze, sos grzybowy, surówka z kap. kiszonej. Pieczone jabłko. Jutro to samo plus kasza gryczana. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 13:28 Ja serwuje dziś rodzinie podróbkę placka Lahmajoun. Oby przeżyli. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marina Re: Co robicie na obiad? IP: 208.76.75.* 16.02.11, 13:39 Co to sa "twardki"? Pytam powaznie, nigdy o nich nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Co robicie na obiad? IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 16:36 o ja tez o twardkach nie słyszałam, i dołączam się do pytania. Dziś gulasz wieprzowy z warzywami, cebulką.. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 16:37 Taka odmiana brzoskwini. Głównie ten gatunek wekuję ,bo się najlepiej do tego nadaje, nawet przy długim przechowywaniu nie "kruszą się " nie rozwarstwiają w słoiku. I mam w sam raz na zimowe danie z owocami,w sezonie mam prosto z drzewa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marina Re: Co robicie na obiad? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.11, 00:56 Dzieki lykaena za wyjasnienie. Przy okazji dorzuce nasz obiad. Bez ekscesow w postaci dwoch dan. Peczak i gulasz z zoladkow drobiowych (inspiracja tego forum, wykonany po raz pierwszy w zyciu) do tego surowka z bialej kapusty, jablka i cebuli, doprawiona bialym octem balsamicznym, sola, pieprzem, cukrem i olejem z pestek winogron. No i jak sie taka surowka po polsku nazywa? Bo na pewno nie koleslaw, ani nie coleslaw...to jak? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 17:11 Gulasz z przyprawą staropolską (nazwa myląca, bo ma i cynamon i kardamon i gozdziki), pęczak, surówka z kapusty kiszonej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Resztki 16.02.11, 20:58 U mnie dziś były dojadane z lubością przez domowników resztki lazanii z wczoraj, placki z gotowanych przedwczorajszych ziemniaków z cukrem na poprawę humoru, a zupa to wczorajszy krupnik na kurzych skrzydłach z ryżem. I dzisiejsze pomarańcze w nieograniczonych ilościach. Nie miałam zupełnie melodii na stanie przy garach i patrzenie na żywność, zjadłam duży kubek jogurtu :) Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 21:21 Dziś zupa z czerwonej fasoli z pomidorami i mielonym mięsem II kofty z sosem jogurtowo-czosnkowym Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co robicie na obiad? 17.02.11, 10:15 Wczoraj kotlety jagnięce w panierce z pistacji (prawie schabowe). Dziś chyba będzie makaron z kapustą włoską. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co robicie na obiad? 17.02.11, 12:54 ugotowałam wieczorem wywar z indyka, więc pewnie lekką pomidorówkę zrobię albo cebulową - nie zdecydowałam jeszcze :) plus łosoś zgrillowany z młodymi ziemniakami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 15:03 A ja idę dziś do "jadłodajni" na barszcz ukraiński i naleśniki z nadzieniem ruskim + marchewka z groszkiem :) no i oczywiście kompot. Jutro mam wolne więc zrobię gołąbki z sosem pomidorowym, dużo gołąbków. Bardzo lubię :) Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 18.02.11, 19:23 Pomidorowa z ryżem II muszle z tuńczykiem i pomidorami Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co robicie na obiad? 18.02.11, 22:38 mama mi zrobiła zupę - cud robi sie ją tak: dusi się gęś, do powstałego sosu dodaje podsmażoną cebulę, przecedza i zabiela, po odstaniu zbiera się tłuszcz, dodaje przyprawy (ostre), pidaje z kluskami i ziemniakami smak bezcenny drugie też od mamy, łazanki z kapustą i pieczarkami.. no nikt nie robi lepszego ciasta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joannna Re: Co robicie na obiad? IP: *.home.aster.pl 19.02.11, 10:16 gulasz a la tropicana z szynki wieprzowej z dodatkiem ananasa i warzyw:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 19.02.11, 11:59 rolada kartoflana, nadziewana kiszona kapusta z wedzonym boczkiem i cebula, + saltka cykori z mandarynkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Co robicie na obiad? IP: 124.148.208.* 20.02.11, 02:59 Curry in a hurry z kurczakiem i warzywami. Calosc posypalam suszonymi krewetkami z chilli i czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 10:26 Goście, goście... czysty barszcz czerwony podany z naleśnikami II kurczak "miodzio" i ziemniaki pieczone z natką pietruszki na deser creme brulee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Co robicie na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 10:35 polędwiczki wieprzowe w wersji ostrej.. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 10:41 kartofle i marchewka pokrojone na frytki z piekarnika, do tego sznycel i mizeria posypane swiezym koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 10:42 Wczoraj byla libanska lamb shawarma fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2625234,2,1,lamb-shawarma.html Dzis jest dyzurny rosol , ale wychodzimy ,wiec pewnie zalapie sie na cos innego... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 15:04 grzybowa z suszonych prawdziwków karkówka duszona w piwie, kasza gryczana, brokuły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: kurczak cacciatore nt IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.02.11, 21:27 Salata rzymska (romaine) Mostaccioli zapiekane z sosem pomidorowym i z warzywami Piersi kurczaka z pieca Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: kurczak cacciatore nt 21.02.11, 15:45 Crème brûlée to bardzo smaczny deser i dość szybko się go robi, polecam spróbować. No i jeśli dla Ciebie kurczak polany miodem i upieczony, to jakaś nowość czy wydumana potrawa, to współczuję obycia kulinarnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 10:19 Vandikia jak robisz francuskie daszki ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 10:38 medżik :) - z przepisu, z folderu, z kompa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Co robicie na obiad? IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.02.11, 06:57 >mostacioli (co to w ogóle jest?) Mostaccioli to jest jedna z najprostszych i bardzo popularnych potraw tu gdzie mieszkam.Jest to po prostu rodzaj makaronu.Nie wierze,ze go w sklepie nie widziales(las).Co Ty masz z tym schabowym?Ja tu przychodze bo chce odtworzyc smaki dziecinstwa i wiecej gotowac po polsku zeby moje dzieci tez znaly te smaki.Akurat schabowego nie robie bo nie jemy za bardzo wieprzowiny.W moim domu rodzinnym tez nie byl to gwozdz programu. Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:01 Pulpeciki wołowe z chili, puree ziemniaczane i mizeria Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: kurczak cacciatore nt 21.02.11, 16:24 kompleksiki jakies mamy?? zmien forum i nie mieszaj kijem w mrowisku Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 10:06 Dla niektórych to, co jedzą inni, jest powodem do frustracji, jak się okazuje. I to wielkim powodem, skoro chce im się ludzi zaczepiać i robic im uwagi na ten temat, choćby na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:11 Dzisiaj pomidorówka na serduszkach z kluskami lanymi i wątróbka w pomidorach. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:29 jak by umowione u mnie gulasz z serca a surowka z por, Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:37 Dziś zupa z papryką czerwoną i kurczakiem, na drugie jakiś makaron jeszcze nie mam weny jaki, a może mąż coś zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:48 Dziś pieczona biała kiełbaska z dużą ilością cebuli i sosu sojowego + pajda świeżego chleba z masłem. Na jutro szykuję barszcz ukraiński a na drugie naleśniki z twarogiem waniliowym i śmietaną :) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 13:24 Dziś krewetki z warzywami z zieloną pastą curry. Piekielnie ostre danie, idealne na te mrozy. Zresztą u mnie zima jest głównie polska, a z obcych kuchni to te wschodnie z rozgrzewającymi przyprawami. Zakupiłam dziś kaszankę i będę mieć na jutro (sama , bo nikt nie je oprócz mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 13:18 Może irytuje Cię nazewnictwo obce i zakładasz, że za tymi nazwami stoi coś wykwintnego/wyszukanego/drogiego. Często wpisuję się w tym wątku i także czytam. Nie zauważyłam, aby pojawiały się wykwintne potrawy, a już nie w przypadku dań makaronowych. Magicznie brzmi Ci nazwa, ale co się kryje pod tym przepisem? Danie kilka razy prostsze, skromniejsze niż tradycyjny polski schabowy z dodatkami. Masa tradycyjnych polskich dań obiadowych jest czasochłonna. Dlatego rzadko pojawiają się tu pierogi czy gołąbki, a często makarony. Odpowiedz Link Zgłoś