Dodaj do ulubionych

Co robicie na obiad?

• ladyjm Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 16:32
      dzisiaj kuskus po marokansku z ryba i krewetkami z przepisu jamiego olivera :)
    • coralin Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 17:06
      Naleśniki ze szpinakiem i fetą.
    • lashqueen Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 18:02
      > zgadzam się Anią, lashqueen z dnia na dzien jesteś coraz bardziej pretensjonalna i widać to w każdej Twojej wypowiedzi,
      wyluzuj trochę bo aż nieprzyjemnie się to czyta. vide fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122075585,122075585,0,2.html?v=2

Jeśli moje wpisy w tym i innych wątkach wywołują tak negatywne emocje, wystarczy dodać mój nick do listy osób ignorowanych i po problemie.

A dziś u mnie salentyńska zupa z ciecierzycy :)
    • Gość: marbor1 Re: Co robicie na obiad? IP: *.aster.pl 15.02.11, 19:02
      A u mnie dziś była taka wiejska zupa; zarzutka z wkładką mięsną, kminkiem i nasionami kopru.
    • lykaena Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 20:10
      kalafiorowa
      II
      jeden garnek, a w nim kurczak, zielona fasolka, ziemniaki,cebula -to w sosie słodko kwaśnym.

Wczoraj po raz pierwszy porwałam się na creme caramel i wyszedł pyszny.
      To jako deser oczywiście,oprócz tego był kurczak z twardkami i chilli podany z makaronem, a na zupę krem z pieczarek
      • mathias_sammer Re: Co robicie na obiad? 15.02.11, 21:23
        zjadlem pysznego blutwursta na cieplo z jablkiem, popchnalem polowka szokoladki gorzkiej z chili, wypilem pol butelki spreequell medium .
        a teraz ociezaly na ventriculu udaje sie spoczynek.
        m.s.
        • rozyczko Re: jutro bedzie tagine wg Jamie Olivera 15.02.11, 22:28
          www.jamieoliver.com/recipes/beef-recipes/beef-tagine
          polecam
          • Gość: miki202 Re: jutro bedzie tagine wg Jamie Olivera IP: *.limes.com.pl 16.02.11, 00:08
            Duszone skrzydło indycze, sos grzybowy, surówka z kap. kiszonej. Pieczone jabłko. Jutro to samo plus kasza gryczana.
        • pluskotka Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 13:28
          Ja serwuje dziś rodzinie podróbkę placka Lahmajoun. Oby przeżyli. :)
      • Gość: Marina Re: Co robicie na obiad? IP: 208.76.75.* 16.02.11, 13:39
        Co to sa "twardki"? Pytam powaznie, nigdy o nich nie slyszalam.
        • Gość: ania Re: Co robicie na obiad? IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 16:36
          o ja tez o twardkach nie słyszałam, i dołączam się do pytania. Dziś gulasz wieprzowy z warzywami, cebulką..
        • lykaena Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 16:37
          Taka odmiana brzoskwini.
          Głównie ten gatunek wekuję ,bo się najlepiej do tego nadaje, nawet przy długim przechowywaniu nie "kruszą się " nie rozwarstwiają w słoiku.
          I mam w sam raz na zimowe danie z owocami,w sezonie mam prosto z drzewa :)
          • Gość: Marina Re: Co robicie na obiad? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.11, 00:56
            Dzieki lykaena za wyjasnienie.
            Przy okazji dorzuce nasz obiad. Bez ekscesow w postaci dwoch dan. Peczak i gulasz z zoladkow drobiowych (inspiracja tego forum, wykonany po raz pierwszy w zyciu) do tego surowka z bialej kapusty, jablka i cebuli, doprawiona bialym octem balsamicznym, sola, pieprzem, cukrem i olejem z pestek winogron. No i jak sie taka surowka po polsku nazywa? Bo na pewno nie koleslaw, ani nie coleslaw...to jak?
    • coralin Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 17:11
      Gulasz z przyprawą staropolską (nazwa myląca, bo ma i cynamon i kardamon i gozdziki), pęczak, surówka z kapusty kiszonej.
      • aqua48 Resztki 16.02.11, 20:58
        U mnie dziś były dojadane z lubością przez domowników resztki lazanii z wczoraj, placki z gotowanych przedwczorajszych ziemniaków z cukrem na poprawę humoru, a zupa to wczorajszy krupnik na kurzych skrzydłach z ryżem. I dzisiejsze pomarańcze w nieograniczonych ilościach. Nie miałam zupełnie melodii na stanie przy garach i patrzenie na żywność, zjadłam duży kubek jogurtu :)
    • lykaena Re: Co robicie na obiad? 16.02.11, 21:21
      Dziś zupa z czerwonej fasoli z pomidorami i mielonym mięsem
      II
      kofty z sosem jogurtowo-czosnkowym
    • lashqueen Re: Co robicie na obiad? 17.02.11, 10:15
      Wczoraj kotlety jagnięce w panierce z pistacji (prawie schabowe). Dziś chyba będzie makaron z kapustą włoską.
    • vandikia Re: Co robicie na obiad? 17.02.11, 12:54
      ugotowałam wieczorem wywar z indyka, więc pewnie lekką pomidorówkę zrobię
      albo cebulową - nie zdecydowałam jeszcze :)

plus łosoś zgrillowany z młodymi ziemniakami
    • Gość: kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 15:03
      A ja idę dziś do "jadłodajni" na barszcz ukraiński i naleśniki z nadzieniem ruskim + marchewka z groszkiem :) no i oczywiście kompot.

Jutro mam wolne więc zrobię gołąbki z sosem pomidorowym, dużo gołąbków. Bardzo lubię :)
    • lykaena Re: Co robicie na obiad? 18.02.11, 19:23
      Pomidorowa z ryżem
      II
      muszle z tuńczykiem i pomidorami
    • rozyczko Re: jambalaya nt 18.02.11, 20:43
    • vandikia Re: Co robicie na obiad? 18.02.11, 22:38
      mama mi zrobiła zupę - cud
      robi sie ją tak: dusi się gęś, do powstałego sosu dodaje podsmażoną cebulę, przecedza i zabiela, po odstaniu zbiera się tłuszcz, dodaje przyprawy (ostre), pidaje z kluskami i ziemniakami
      smak bezcenny
      drugie też od mamy, łazanki z kapustą i pieczarkami.. no nikt nie robi lepszego ciasta ;)
      • Gość: Joannna Re: Co robicie na obiad? IP: *.home.aster.pl 19.02.11, 10:16
        gulasz a la tropicana z szynki wieprzowej z dodatkiem ananasa i warzyw:)
        • coralin Re: Co robicie na obiad? 19.02.11, 11:21
          Tażin z kurczakiem.
    • mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 19.02.11, 11:59
      rolada kartoflana,
      nadziewana kiszona kapusta
      z wedzonym boczkiem i cebula,
      + saltka cykori z mandarynkami
      • Gość: Monika Re: Co robicie na obiad? IP: 124.148.208.* 20.02.11, 02:59
        Curry in a hurry z kurczakiem i warzywami. Calosc posypalam suszonymi krewetkami z chilli i czosnkiem.
    • lykaena Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 10:26
      Goście, goście...

czysty barszcz czerwony podany z naleśnikami
      II
      kurczak "miodzio" i ziemniaki pieczone z natką pietruszki
      na deser creme brulee
      • Gość: Kasia Re: Co robicie na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 10:35
        polędwiczki wieprzowe w wersji ostrej..
        • mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 10:41
          kartofle i marchewka
          pokrojone na frytki z piekarnika,
          do tego sznycel i mizeria
          posypane swiezym koperkiem
    • a74-7 Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 10:42
      Wczoraj byla libanska lamb shawarma
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2625234,2,1,lamb-shawarma.html
      Dzis jest dyzurny rosol , ale wychodzimy ,wiec pewnie zalapie sie na cos innego...
    • vandikia Re: Co robicie na obiad? 20.02.11, 15:04
      grzybowa z suszonych prawdziwków
      karkówka duszona w piwie, kasza gryczana, brokuły
    • rozyczko Re: kurczak cacciatore nt 20.02.11, 15:25
      • Gość: dorotka Re: kurczak cacciatore nt IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.02.11, 21:27
        Salata rzymska (romaine)
        Mostaccioli zapiekane z sosem pomidorowym i z warzywami
        Piersi kurczaka z pieca
      • rozyczko Re: lazanki - wystarczajaco po polsku??? nt 21.02.11, 16:25
    • vandikia Re: kurczak cacciatore nt 21.02.11, 15:45
      Crème brûlée to bardzo smaczny deser i dość szybko się go robi, polecam spróbować.
      No i jeśli dla Ciebie kurczak polany miodem i upieczony, to jakaś nowość czy wydumana potrawa, to współczuję obycia kulinarnego :)
      • lykaena Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 10:19
        Vandikia jak robisz francuskie daszki ? :)
        • vandikia Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 10:38
          medżik :)

- z przepisu, z folderu, z kompa :D
    • coralin Re: Co robicie na obiad? 21.02.11, 16:22
      Żurek z kiełbasą wiejską.
      • Gość: dorotkah Re: Co robicie na obiad? IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.02.11, 06:57
        >mostacioli (co to w ogóle jest?)
        Mostaccioli to jest jedna z najprostszych i bardzo popularnych potraw tu gdzie mieszkam.Jest to po prostu rodzaj makaronu.Nie wierze,ze go w sklepie nie widziales(las).Co Ty masz z tym schabowym?Ja tu przychodze bo chce odtworzyc smaki dziecinstwa i wiecej gotowac po polsku zeby moje dzieci tez znaly te smaki.Akurat schabowego nie robie bo nie jemy za bardzo wieprzowiny.W moim domu rodzinnym tez nie byl to gwozdz programu.
        • hester83 Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:01
          Pulpeciki wołowe z chili, puree ziemniaczane i mizeria
    • rozyczko Re: kurczak cacciatore nt 21.02.11, 16:24
      kompleksiki jakies mamy??
      zmien forum i nie mieszaj kijem w mrowisku
      • lashqueen Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 10:06
        Dla niektórych to, co jedzą inni, jest powodem do frustracji, jak się okazuje. I to wielkim powodem, skoro chce im się ludzi zaczepiać i robic im uwagi na ten temat, choćby na forum.
    • triismegistos Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:11
      Dzisiaj pomidorówka na serduszkach z kluskami lanymi i wątróbka w pomidorach.
      • mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:29
        jak by umowione
        u mnie gulasz z serca
        a surowka z por,
      • lykaena Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 10:37
        Dziś zupa z papryką czerwoną i kurczakiem, na drugie jakiś makaron jeszcze nie mam weny jaki, a może mąż coś zrobi
    • Gość: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:48
      Dziś pieczona biała kiełbaska z dużą ilością cebuli i sosu sojowego + pajda świeżego chleba z masłem.

Na jutro szykuję barszcz ukraiński a na drugie naleśniki z twarogiem waniliowym i śmietaną :)
      • coralin Re: Co robicie na obiad? 22.02.11, 13:24
        Dziś krewetki z warzywami z zieloną pastą curry. Piekielnie ostre danie, idealne na te mrozy.
        Zresztą u mnie zima jest głównie polska, a z obcych kuchni to te wschodnie z rozgrzewającymi przyprawami.
        Zakupiłam dziś kaszankę i będę mieć na jutro (sama , bo nikt nie je oprócz mnie).
    • lykaena Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 10:54
      A ty co robisz na obiad ?
    • coralin Re: kurczak cacciatore nt 22.02.11, 13:18
      Może irytuje Cię nazewnictwo obce i zakładasz, że za tymi nazwami stoi coś wykwintnego/wyszukanego/drogiego. Często wpisuję się w tym wątku i także czytam. Nie zauważyłam, aby pojawiały się wykwintne potrawy, a już nie w przypadku dań makaronowych. Magicznie brzmi Ci nazwa, ale co się kryje pod tym przepisem? Danie kilka razy prostsze, skromniejsze niż tradycyjny polski schabowy z dodatkami. Masa tradycyjnych polskich dań obiadowych jest czasochłonna. Dlatego rzadko pojawiają się tu pierogi czy gołąbki, a często makarony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka