micra
08.02.11, 09:59
Witam,
wpadam z pytaniem o smak i zapach papryki. Gdzie się one podziały?
Pamiętam, że 20 lat temu papryka miała zapach i smak papryki. Papryka pokrojona na talerzyku i wstawiona do lodówki powodowała, że cała lodówką nią pachniała. Teraz? Bez smaku, bez zapachu poza nielicznymi wyjątkami. Taką papryką jest odmiana "Igołomska" www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e3153346472b4e4.html - można ją kupić czasami jako słodką, czasami jako pikantną - czasami nawet bardzo.
Przejrzałem forum, wiele osób rozpisuje się jakie to pyszności robi z papryki, jak nadziewa, jak konserwuje, ale co konserwuje, co nadziewa? Czerwoną, kształtną masę bez smaku i zapachu? Ja tak to właśnie odbieram. Obecnie poza odmianami ostrymi kupuję tylko odmianę "Igołomską".
Na Słowacji ta papryka (lub podobnie wyglądająca) też pachnie, ale w smaku to czysta loteria - 50% słodkiej, 50% ostrej, a nawet bardzo ostrej, ale przynajmniej pachnącej i smakującej jak papryka. Czy ktoś z piszących tu może zna inne godne uwagi odmiany, ew. miejsce, gdzie można je kupić?
Z ciekawości kupiłem czterokrotnie droższą paprykę z Hiszpanii - oczekiwałem szału smaku, zawiodłem się srodze. Będąc na południu Europy, co ciekawe, jadłem gorsze jakościowo warzywa i owoce niż te dostępne u nas (poza tymi, które u nas nie rosną).