Dodaj do ulubionych

Smak i zapach papryki

08.02.11, 09:59
Witam,

wpadam z pytaniem o smak i zapach papryki. Gdzie się one podziały?

Pamiętam, że 20 lat temu papryka miała zapach i smak papryki. Papryka pokrojona na talerzyku i wstawiona do lodówki powodowała, że cała lodówką nią pachniała. Teraz? Bez smaku, bez zapachu poza nielicznymi wyjątkami. Taką papryką jest odmiana "Igołomska" www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e3153346472b4e4.html - można ją kupić czasami jako słodką, czasami jako pikantną - czasami nawet bardzo.

Przejrzałem forum, wiele osób rozpisuje się jakie to pyszności robi z papryki, jak nadziewa, jak konserwuje, ale co konserwuje, co nadziewa? Czerwoną, kształtną masę bez smaku i zapachu? Ja tak to właśnie odbieram. Obecnie poza odmianami ostrymi kupuję tylko odmianę "Igołomską".

Na Słowacji ta papryka (lub podobnie wyglądająca) też pachnie, ale w smaku to czysta loteria - 50% słodkiej, 50% ostrej, a nawet bardzo ostrej, ale przynajmniej pachnącej i smakującej jak papryka. Czy ktoś z piszących tu może zna inne godne uwagi odmiany, ew. miejsce, gdzie można je kupić?

Z ciekawości kupiłem czterokrotnie droższą paprykę z Hiszpanii - oczekiwałem szału smaku, zawiodłem się srodze. Będąc na południu Europy, co ciekawe, jadłem gorsze jakościowo warzywa i owoce niż te dostępne u nas (poza tymi, które u nas nie rosną).
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia Re: Smak i zapach papryki IP: *.adsl.alicedsl.de 08.02.11, 10:13
      dla mnie dostepna w sklepach papryka ma zawsze ten sam zapach - taki mocno 'chemiczny'. gdzies ktos pisal ze warzywa z lidla wcale nie sa takie fajne bo papryka smierdzi. ale dla mnie papryka z kazdego sklepu o kazdej porze roku dokladnie tak samo 'pachnie'.

w potrawach jakos ginie ten zapach ale na surowo juz dawno papryki nie jadlam choc kiedys bardzo taka lubilam
      • micra ale kiedyś pachniała 08.02.11, 10:49
        Nie było mowy o braku smaku - teraz biorąc do ręki czerwoną, żółtą, zieloną, pomarańczową paprykę - zawsze efekt jest ten sam - brak zapachu, a przy próbie smakowej - brak smaku. To tak jak pomidory zimą - czerwone lub różowe kulki bez smaku.

Wydaje mi się, że jadłem jeszcze paprykę pomidorową - ta również ma jakiś smak.

Przypuszczam, że obecne produkty paprykopodobne mają dwie zalety:
        - są duże (ciężkie)
        - ładnie wyglądają.

O ile wygląd ma jeszcze znaczenie przy faszerowaniu to brak smaku i zapachu jest dla mnie koszmarem.
    • mhr-cs Re: Smak i zapach papryki 08.02.11, 11:06
      micra napisał:

> Pamiętam, że 20 lat temu papryka miała zapach i smak papryki. Papryka pokrojona na talerzyku i wstawiona do lodówki
      powodowała, że cała lodówką nią pachniała.

Papryka pokrojona na talerzyku i wstawiona do lodówki ?

no to twoja metoda
      odswiezania lodowki?

nic innego
      • micra :) pudło, przypadek 08.02.11, 11:26
        Wtedy to jeszcze nie ja, ale moi rodzice przygotowali paprykę na surówkę i tak jak teraz wkładając niedokładnie przykrytą rozkrojoną cebulę fundujemy sobie śmierdzącą lodówkę (czy mocno pachnącą kiełbasę - lodówkę pachnącą czosnkiem, czy wędzeniem) tak wtedy miska z papryką była zakryta talerzykiem, ja po raz pierwszy spróbowałem papryki - dotychczas z powodu tego zapachu wydawała mi się papryka nieapetyczna, śmierdząca, a zapach przy tak niedokładnym zakryciu, był wyczuwalny w całej lodówce.

Teraz piękna różnobarwna papryka nie ma zapachu. Jest idealna, bez żadnych skaz, bez chorób, kolory idealne, tylko zapach i smak straciła.
    • roseanne Re: Smak i zapach papryki 08.02.11, 13:38
      papryke pachnaca, chrupka i o zdecydowanym smaku kupuje w serpniu i wrzesniu, czasami nawet pierwszy tydzien pazdziernika,
      bezposrednio "od chlopa" na targu

bywaja zolte, zielone, pomaranczowe, czerwone i fioletowe
      i slodkie i pikantne

z tych tez robie przetwory
      supermarketowe niestey jeszcze mi sie nie zakwalifikowaly smakiem do pysznosci, ale szacami odrobina koloru na talerzu sie przyda
      • ania_m66 Re: Smak i zapach papryki 08.02.11, 14:23
        polecam sklep bio. w sezonie, tzn pod koniec lata i jesienia mozna kupic bardzo pachnaca i smaczna papryke po przystepnej cenie niewiele wyzszej niz w diskounterze. poza sezonem jest koszmarnie droga i niewiele lepsza od konwencjonalnej.
        ta bio w sezonie jest dobra nie dlatego, ze bio, ale dlatego, ze rolnicy uprawiajacy metoda demeter wybieraja inne, "stare" gatunki, ktorych nie chce handel, bo papryka jest roznej wielkosci, szybciej sie psuje i ogolnie jest nieforemna. za to sa one nieporownywalnie lepsze w smaku. zreszta tak samo jest z innymi warzywam; burakami, ziemniakami, marchwia itp.
        przynajmniej tak jest w niemczech.
        zima papryki praktycznie nie kupuje, bo nie jest smaczna. za to jem duzo potraw z burakow, jarmuzu, brukselki, skorzonery, pasternaku itp, czyli opartych na warzywach sezonowych.
        • Gość: aqua48 Re: Smak i zapach papryki IP: *.aster.pl 08.02.11, 18:00
          Najlepsza papryka jest wczesną jesienią, na targu, ze straganu. Wtedy robię faszerowaną, bo ma ten autentyczny aromat, którym przesiąka mięso z ryżem. I leczo. Ale najlepsza jest na chlebie, pokrojona w kółka. Pamiętam jak dawałam synowi do drugiego śniadania w szkole podstawowej pół papryki do chrupania, bo bardzo lubi i nauczycielka zwróciła mi uwagę, że dzieci się dziwią... Ręce mi wtedy opadły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka