Dodaj do ulubionych

Są szparagi!!!

27.04.04, 16:06
Dziś kupiłam pierwsze w tym roku szparagi. Zaraz ugotuję je i podam z masłem
i tartą bułką. Pierwsze zawsze jem klasycznie. Następne, w miere wolnego
czasu będę uatrakcyjniać.
Jestem zaskoczona ceną - tylko 3,5 za sporą wiązkę (?).
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Są szparagi!!! 27.04.04, 16:09
      może są sztuczne????
      taka cena o tej porze roku? wydaje mi się, że bywały droższe.
      może na weekend nabędę? we wsi obok (;)) są "uprawiacze" tego warzywa, ale
      jeszcze nie widziałam, aby sprzedawali...
      • hania55 Re: Są szparagi!!! 27.04.04, 16:17
        A moim rodzicom pan, który uprawia szparagi i je sprzedaje świeżutkie i pyszne,
        powiedział, że będzie miał szparagi zdatne do jedzenia dopiero za tydzień - 10
        dni :-(
        • wedrowiec2 Re: Są szparagi!!! 27.04.04, 17:00
          Nie były sztuczne!!! Prawdziwe, smaczne, słodkie z odrobina szparagowej
          goryczki. Gotowały się krótko, szybko stały się miękkie. Radość dla
          podniebienia nieziemska. Nie pamietam, by w poprzednich latach szpragi tak
          wcześnie pojawiały się w sprzedaży. Informacja dla chętnych: szparagi zostały
          kupione w Szczecinie, na małym obskurnym ryneczku (targowisku) na Pomorzanach.
          • xkropka Re: Są szparagi!!! 27.04.04, 18:51
            Ja tez dziś już widziałam szparagi na osiedlowym bazarku - na Bytnara w Wwie,
            ale na cenę nie zwróciłam niestety uwagi.
            • Gość: Camille Re: Są szparagi!!! IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 27.04.04, 22:03
              Wlasnie znalazlam kolejny przepis na uzycie szparag i podziele sie-nie
              probowalam go jeszcze ale to jeden z tych "co musi wyjsc".

Tarta szparagowa-

Piekarnik nagrzac do 190-200C lub wedlug instrukcji producenta na opakowaniu
              ciasta francuskiego- 1 plat tego ciasta rozmrozic i rozwalkowac na ksztalt
              prostokata/zmierzcie jakie dlugie sa szparagi, bo maja sie na nim zmiescic
              jedna obok drugiej - zobaczcie zalaczony link, tam jest zdjecie/. Przelozyc
              ciasto na forme do pieczenia, widelcem porobic dziurki co 1-2 cm. Piec puste
              ciasto ok 15 minut, za do zezlocenia.
              Wyjac ciasto z piekarnika, posypac spod 2 szklankami sera Gruyere, nastepnie
              ukladac szparagi obok siebie na przemian-jedne gora, drugie dolna czescia.
              Pokropic oliwa z oliwek, posolic, popieprzyc. Piec nastepne 20-25 minut, dopoki
              szparagi nie zmiekna.

www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&styleType=tvradio&catid=cat18381&id=recipe4260
              • Gość: Camille Re: Są szparagi!!! IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 27.04.04, 22:12
                Mam jeszcze dobry przepis na sos vinegrette ktorym polewa sie ugotowane
                szparagi-i podaje wszystko w temperaturze pokojowej. Sosu wystarczy na 1kg
                szparag.

1/2 szklanki suszonych pomidorow z oliwnej zalewy, odcedzonych i drobno
                posiekanych
                2 lyzki octu balsamicznego
                2 lyzki startej skorki z cytryny
                2 szalotki, drobno posiekane
                1/4 szklanki kaparkow, odcedzonych i posiekanych
                1/4 szklanki posiekanej drobno zielonej pietruszki
                1/3 szklanki oliwy z oliwek/z pierwszego tloczenia/
                sol i pieprz do smaku

W miesczce polaczyc wszystki skladniki oprocz oliwy- dobrze je wymieszac.
                Nastepnie wolno wlewac oliwe, ubijajac ja trzepaczka, az do polaczenia
                wszystkich skladnikow.

• Gość: giezik Re: Są szparagi!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.04, 22:13
                ja jeszcze raz o pani Mayes (Bella Toskania) - ona zachwyca sie szparagami
                pieczonymi (zamiast gotowanych).
                Mysle, ze trzeba spróbować
                • Gość: Camille Re: Są szparagi!!! IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 27.04.04, 22:17
                  Ja praktycznie przestalam je gotowac-tylko je pieke, griluje lub saute na
                  patelni, z kawalkami czosnku -zawsze oblane dobra oliwa z oliwek, posolone i
                  popieprzone.
                  Ci ktorzy ich sprobuja ich w ten sposob nie beda juz chcieli inaczej!
    • tralalumpek Re: Są szparagi!!! 27.04.04, 22:35
      Tez bylam dzisiaj poza miastem i niestety tylko widzialam ze ludzie zbieraja
      szparagi na polach, tylko widzialam bo nie mialam czasu na kupienie.
      W sklepach tez sa juz ale to nie to samo co od chlopa.
      Tez sobie narobilam smaka.
      • ada296 Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 00:22
        głupol kiedyś byłam
        na studiach
        koleżanka kupiła szparagi i kazała mi je obrać
        rzecz jasna poobcinałam im łebki i wyrzuciłam :-)))
        zdolniacha nie ???
        szparagi najbardziej mi smakują prosto z ziemi na surowo
        ale w każdej innej postaci też je lubię :-)))
        • ada296 Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 00:23
          no i najbardziej lubię te zielone :-)))
          • linn_linn Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 10:08
            A ja we Wloszech mam tylko zielone. Czasem sprobowalabym innych. A z lebkow to
            najlepsze jest risotto.
    • Gość: giezik Re: Są szparagi!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 13:24
      smaka mi narobiliscie i co .... 14 zl za niezbyt wielka wiązke.
      POczekam
      • linn_linn Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 13:37
        To 3,5 czy 14? A mzoe macie juz ceny w euro?
        • Gość: kuka Re: Są szparagi!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 13:41
          w Poznaniu były kilka dni temu po 7,5 a u mojej matki na osiedlu po 5,5. Dzisiaj
          idę zapolować, bo mimo iż byłam przedwczoraj u babci na zupie szparagowej -
          pycha - mam już na nie ochotę. I tak będzie, aż się skończą.
          pozdrawiam
          goia
        • hania55 Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 13:53
          3,5 kosztują w Szczecinie, a giezik pisze z Warszawy i wcale bym się nie
          zdziwiła, gdyby tutaj tyle kosztowały.
      • masia27 Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 13:38
        tak, ja tez dzis widzialam pod Hala Mirowska, na razie tylko biale i po 13 zl
        za wiazke :/
        • hania55 Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 13:55
          Ech, 13 za wiązkę, to jeszcze poczekam parę tygodni...
          • wedrowiec2 Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 15:27
            Dziś kupiłam wiązkę za 4,5 złotych (nie euro:)). Widać Szczecin jest
            uprzywilejowany w cenach szparagów. Zapraszam:)
            • linn_linn Re: Są szparagi!!! 28.04.04, 16:14
              To korzystajcie z tych dobr, we wszystkich postaciach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka