Dodaj do ulubionych

pomidory z mozzarela

IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 29.04.04, 09:24
Jak sie robi pomidory z mozzarelą? Mam pomidory, świeżą bazylię, mozzarellę i
oliwę z oliwek. Tylko jak mam to szczystko pomieszać i przede wszystkim czym
przyprawić by było tym o czym marzę?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa zaśpiewa Re: pomidory z mozzarela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 09:28
      Ja przekładam plasterki pomidorów plastrami mozarelli, posypuję po wierzchu
      listkami świeżej bazylii albo dużo suszonej, skrapiam oliwą i gotowe. Każdy
      inny dodatek byłby dla mnie świętokradztwem.
      • nobullshit Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 18:00
        Gość portalu: ewa zaśpiewa napisał(a):

> Ja przekładam plasterki pomidorów plastrami mozarelli, posypuję po wierzchu
        > listkami świeżej bazylii albo dużo suszonej, skrapiam oliwą i gotowe. Każdy
        > inny dodatek byłby dla mnie świętokradztwem.

A czosnek?!!!!!!!!!!!
    • giezik Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 09:29
      talerz posyp obficie pieprzem. Pomidory i mozarelle pokrój w plastry Połóż na przemian na talerzu(zeby na siebie zachodzily).
      Oliwę wymieszaj dokładnie z octem balsamicznym (proporcja 3:1), Dodaj do oliwy wyciśnięty ząbek czosnku, bazylię i jesli chcesz odrobinę soku z cytryny. Skrop pomidory z mozarellą i ....

najpierw powąchaj to danie i wyobraź sobie ....(co tylko chcesz). Później rozkoszuj się tym prostym i ukochanym daniem
    • hania55 Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 09:31
      Np. tak: pomidory pokroić w plasterki (niezbyt cienkie) i w takie same plastry
      pokroić mozarellę. Ułożyć na półmisku (np. na spód mozarella na wierzch
      pomidory, albo w taką "roladę" - plaster mozarelli, plaster pomidora, plaster
      mozarelli, plaster pomidora, itd.), polać oliwą, posypać poszarpanymi listkami
      bazylii i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. To wszystko :-)
    • caorle Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 11:58
      Jeszcze lepiej smakuje sałatka, którą często serwowałam Włochom:
      posypać talerz pieprzem i zrobić trzy rządki:plasterki mozzarelli, plasterki
      pomidorów,plasterki avocado.Posypać rozdrobnionymi listkami bazylii i polać
      odrobiną sosu:oliwa, czosnek,cytyna.
      • Gość: Linn Re: pomidory z mozzarela IP: *.dialup.tiscali.it 29.04.04, 12:03
        Taka salatke caprese zaserwowano Berlusconiemu w Bialym Domu / podobno nie
        mieli bazylii, wiec dodali avocado /. Wlochow bawilo to przez kilka dni.
        • caorle Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 12:06
          W knajpie włoskiej we Włoszech nikogo to nie bawiło, o ile pamiętam. A jadali w
          niej rdzenni mieszkańcy.
          • linn_linn Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 13:28
            Insalata caprese jest kulinarnym klasykiem, wiec raczej bym jej nie
            modyfikowala.
        • hania55 Re: pomidory z mozzarela 29.04.04, 12:55
          Resztę świata bawi Berlusconi, więc jest remis.
    • Gość: K. Re: pomidory z mozzarela IP: *.mtvk.pl 29.04.04, 12:46
      Jak robie standardowo: plastry mozarelli ukladam na talerzu, na kazdy plaster
      mozarelli klade plaster pomidora (zeby latwiej bylo nakladac to potem na
      talerz), oliwe z oliwek mieszam z odrobina soli i pieprzu (ew. soli ziolowej) i
      czasem posiekany zabek czosnku i troche soku z cytryny, tym polewam calosc, na
      to pokrojone w talarki czarne oliwki i listki swiezej bazylii. Bardzo smaczne i
      pieknie wyglada na stole.
      Mozna tez te same skladniki pokroic w kostke, wymieszac, doprawic i wyjdzie z
      tego cos w rodzaju salatki. Niestety mozarella szybko zaczyna sie rozplywac i
      wychodzi taka troche nieapetyczna breja...
      • dymiacy_piecyk caprese 29.04.04, 13:05
        Ja robię podobnie, czyli plastry sera, pomidora, świeża bazylia, oliwa. Ale
        dodatkowo skrapiam jeszcze octem balsamicznym. Nie dodaję czosnku, co zaczyna
        mnie dziwić, bo czosnek uwielbiam, dodaję do wszystkiego w dużych ilościach.
        Nawet do ciastek bym dodawał.

W każdym razie do caprese trezba użyć naprawdę dobrych, dojrzałych pomidorów,
        więc od października do czerwca sobie daruję robienie tego przysmaku. Ale za to
        w sezonie zajadam się pomidorami z mozzarellą, i innymi sałatkami pomidorowymi.
    • Gość: lomas jaka mozzarella??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:25
      Zachwycałyśmy się z siostrą wczoraj taka kolacją:)
      właściwie to wszyscy robimy to samo :) pieprz na talerz (oczywiście świeżo
      zmielony)
      ja kroję pomidory i bazylię i układam jedno na drugim, ale nie zachodząco na
      siebie( tak mi się wygodniej zjada :)dużo świeżuteńkiej bazylii, oliwa i aceto
      balsamico :)
      Ale mam pytanie, jaka mozzarella w Polsce jest najlepsza???
      • Gość: Marghe_72 Re: jaka mozzarella??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.04.04, 15:35
        Włoska:)
        Wybór raczej nieduzy - ja kupuję firmy Galbani.
        Czasami sięgam (zwłaszcza do dań na ciepło) po mozzarellę bodajże Barone (głowy
        nie dam sobie uciąc za tę nazwę)
        M.
        • hania55 Re: jaka mozzarella??? 29.04.04, 15:37
          Tak jak napisała Marghe - wybór niewielki. Od paru lat jest wybór pomiędzy
          Galbani i jakąś inną firmą niemiecką. Są jeszcze "mozarelle" rodzime, ale
          pominę je milczeniem. Kupuję Galbani.
        • Gość: lomas Re: jaka mozzarella??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:44
          ja też kupuję Galbaniego jak się tylko pojawi w moim miasteczku :) a
          Zottarella??? warte to coś? ta jest u mnie cały czas? ale jeszcze nie
          próbowałam???
          • hania55 Re: jaka mozzarella??? 29.04.04, 15:45
            Nie próbowałam Zottarelli, bo nie mam wielkiego zaufania do wyrobów firmy
            Zott ;-)
            • Gość: lomas Re: jaka mozzarella??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:48
              i tu tkwi problem, dlatego jeszcze nie próbowałam :)
              a może się mylimy ???
              pozdrawiam
              • hania55 Re: jaka mozzarella??? 29.04.04, 15:55
                Gość portalu: lomas napisał(a):

> i tu tkwi problem, dlatego jeszcze nie próbowałam :)
                > a może się mylimy ???

Może :-) Może się przełamię, bo ta mozarella Galbani to też nie żaden ósmy cud
                świata.
      • Gość: bynight pomidorki z mozarella i octem balsamicznym IP: *.mediaways.net 25.08.04, 11:23
        robie dokladnie tak samo. Kroje pomidorki na to klade mozarelle i polewam sosikiem.
        Sosik :
        1 czesc oliwy, 1 czesc octu (aceto balsamico, uzywam ciemne), odrobina czosnku
        swiezego (doslownie troche, zeby nie zdominowal smaku, poza tym kazdy wg
        uznania), szypta cukru z trzciny cukrowej, sol, swieza bazylia, odrobina ostrej
        papryki, siezy pieprz.
        Czesem dodaje kapke oliwy z pestek dyni (uwielbiam ten smak), ale to jest nie
        konieczne, raczek kwestia smaku.
        Moge to jesc codziennie...
    • Gość: Pichciarz Re: Mozzarella wszelako IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 15:35
      www.google.pl/search?q=mozzarella&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl
    • Gość: P. Re: mozzarela IP: *.proxy.aol.com 29.04.04, 15:43
      A czy wiecie, że klasyczna mozzarella jest robiona z mleka bawołu wodnego?

www.viaitalia.net/mozzarella_di_bufala.htm
      • linn_linn Re: mozzarella 30.04.04, 07:53
        Wiemy, choc nie wiedzialam, ze jest on wodny. Bardzo sympatyczne zwierzeta.
        Czasem odwiedzam pobliskie gospodarstwo, gdzie sa hodowane i zawsze jest to
        ciekawa wycieczka.
    • Gość: kobas Re: pomidory z mozzarela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.04, 23:11
      Dużot trafnych przepisów ale spróbukcie tak.Zalewa z oliwy z octem balsamicznym
      i czosnkiem.Na duży talerz dodaje dwa,trzy ząbki ząbki.Ale przed polaniem
      wkrajam dużo suszonych pomidorów i zasypuje wszystko kaparami i dopiero zaleam
      oliwą z octem.
      • sigrun Re: pomidory z mozzarela 30.04.04, 16:29
        Zgadzam się z większością przedmówców. Aceto balsamico w caprese to "must".
        Zamiast czosnku polewam oliwą czosnkową (domowej roboty, naturalmente). Dodaję
        także czarne oliwki, oregano oraz szuszone pomidory, które moczę najpierw w
        letniej wodzie z dodatkiem octu balsamicznego. Polecam "mozzarelle di bufala".
        Wystarczy spróbować by poczuć niebo w zasięgu ręki (a raczej podniebienia).
        Mozzarella z bawołu smakuje wybornie również "solo" z dodatkiem soli, pieprzu
        oraz oliwy (najlepiej toskańskiej).
        • linn_linn Re: mleko bawole 30.04.04, 17:30
          Podobnie ricotta z mleka bawolego. Pycha! Konkretny smak.
    • Gość: marudząca Re: pomidory z mozzarela IP: 213.17.230.* 25.08.04, 14:11
      A dla mnie mozzarela jest bez smaku. Być może ta tutaj kupowana (Polska). Można
      ją zastąpić styropianem i też jakoś będzie (wyglądało). Smak całości nawet
      polubiłam, ale jest to smak octu balsamicznego, oliwy i pomidorów, a gdzie smak
      mozzareli? Przebija się jeszcze smak bazylii (z mojej doniczki). Zrobiłam parę
      razy to danie pomijając mozzarelę i stwierdziłam, że to świetny sposób na
      podanie pomidorów, chociaż mniej malowniczy.
      • Gość: Asia Re: pomidory z mozzarela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 14:25
        Zottarella jest niezła, jadłam też mozzarelle Valbon i Candia. CAłkiem całkiem.
        • marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 14:26
          Znowu zaczynamy wałkowac ten sam temat:)

Jesli ma być prawdziwa, to musi być włoska:)

Zottarelle i inne są ok, ale raczej do dan na ciepło.
          Do sałatki caprese potrzebna jest naprawde dobra , włoska mozzarella (a takiej
          u nas nie ma:((

• marcin.ss Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:16
            A czemu nie rodzime? Ostatnio kupiłem włoską i była gorzka,do
            wyrzucenia.Polecam sprzedawaną w wiaderkach od razu po trzy sztuki. Znajomy je
            tego przekładańca na bagietce zapieczonej z masłem i oliwkami
            • marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:18
              Bo rodzima to nie mozzarella a "mozzarella".
              Gorzka powiadasz? Pewnie była źle przechowywana..
              m.
              • marcin.ss Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:29
                ale mozzarella to nie oscypek.Zresztą uważam że niektóre potrawy lepiej robią
                niż w kraju pochodzenia,a chociażby włoska pizza ;).
                • marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:32
                  Marcinie, mylisz sie.
                  Mozzarella to mozzarella. A reszta to mniej lub bardziej udane podróbki.
                  Co do pizzy, to moglibyśmy długo i namiętnie dyskutować. A o gustach sie ponoc
                  nie dyskutuje.
                  Niestety w PL nie udało mi sie jeszcze zjeśc prawdziwej pizzy. Staramy sie ale
                  to nie to..
                  m.

ps. Czym dla Ciebie jest pizza?
                  • marcin.ss Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 16:03
                    pizza żeby było śmieszniej powstała w USA,wymyślili ją biedni włosi,którzy
                    zebrali co mieli i zrobili z tego placek z dodatkami.Jednym slowem pizza to
                    tani zapychacz obiadowy i w dodatku bomba kaloryczna. Staram sie jej jeść jak
                    najmniej,ale nie zawsze wychodzi mi ten sprzeciw
                    • marghe_72 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 16:11
                      Bład:)
                      Pizza powstała we Włoszech, jej "prototypem" byla focaccia - czyli swego rodaju
                      podpłomyk. Potem przeszła sporo przemian... Ale i z Amewryka pizza ma co nieco
                      wspólnego.. a mianowicie pomidory:) PO odkryciu Ameryki w Neapolu zaczeto na
                      pizzę kłasc to nowe warzywko przybyłe zza mrz i oceanów:)

Co do kalorycznosci równiez sie nie zgadzam. Kaloryczna na pizzy jest jedynie
                      mozzarella, no chyba,ze ktoś pizzą nazywa placek gęsto pokryty przeróznymi
                      dodatkami:)

KAlorie - 270 na 100 gram :)
                      i do poczytania:
                      www.albanesi.it/Alimentazione/cibi/pizza.htm
                      Una pizza media, delle dimensioni di un piatto, di tipo alla margherita
                      (pomodoro, mozzarella e basilico: il nome deriva dall'essere stata cosí
                      dedicata, nel 1889, alla regina Margherita di Savoia, al suo arrivo alla reggia
                      di Capodimonte da Raffaele Esposito, il piú famoso pizzettaro di Napoli), di
                      140 grammi, fornisce, mediamente, 380 calorie: circa 270 calorie per 100 grammi
                      (sempre per 100 grammi, il pane ne fornisce 290). Contiene circa 8 grammi di
                      proteine (dalla mozzarella), 8 di grassi (sopratutto dai 2 cucchiai di olio) e
                      74 grammi di carboidrati. Naturalmente i tipi di pizza sono innumerevoli,
                      sicché si puó anche arrivare, per la pizza quattro stagioni, alle 750 calorie o
                      piú. Inutile raccontare delle sensazioni che evoca il suo profumo all'uscita
                      del forno: quasi un invito ad un consumo in compagnia, di tempo da trascorrere
                      insieme. Molte le possibili caratteristiche, ma qui ne ricordo solo due: la
                      sufficiente lievitazione prima, e la adeguata cottura poi, per evitare problemi
                      di gonfiore o di digestione
                      • linn_linn Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 16:21
                        Kaloryczna jest pizza, ktora ma / zgodnie z polska szkola / 1001 skladnikow.
                        Ten ostatni to ketchup. A z tej pizzy, ktora powstala w Stanach, to kon by sie
                        usmial...
                  • aganiok13 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 17:23
                    Marghe, jeśli jesteś z Warszawy, to polecam Il Caminetto. Tam serwują pizzę, po
                    której widać, że protoplastą był podpłomyk. Jest cieniuteńka, chrupiąca i
                    podawana np. z szynką parmeńską pozostawia niezatarte wrażenia. Knajpa jest w
                    środku nikąd (na piętrze jakiegoś socrealistycznego pawilonu handlowego), ale
                    jedzenie i sympatia właścicieli rekompensuje te niedostatki wystroju ....
                    Polecam
                    • Gość: Marghe_72 Re: pomidory z mozzarela IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.04, 17:52
                      Byłam:)
                      jest ok. Ale jeszcze troszeczke jej do prawdziwej brakuje:)
                      m.
                    • Gość: dill Re: pomidory z mozzarela IP: *.acn.waw.pl 26.08.04, 20:38
                      hehehe...moj typ!!!...powinni mi dac jakiegos bonusa (poki co zawsze dostaje
                      domowej roboty kremowe Limoncello..POEZJA!) za gloszenie chwaly ku czci tej
                      pizzy...
                      nie ma szans ze zamowie tam cos innego...to miejsce do ktorego musze isc na
                      pizze. Ciesze sie ze podzielacie moje zdanie a i ja Wasze podzielam ze jadlam w
                      zyciu jeszcze wspanialasza pizze a chocby w Ljublianie (150rodzajow do
                      wyboru ;))
                • linn_linn Re: pizza i mozzarella 25.08.04, 16:07
                  Gdyby pizza w Polsce byla taka dobra / nie mowie lepsza /, nikt by jej nie
                  polewal ketchupem. Fakt, ze komus bardziej smakuje, o niczym nie swiadczy.
                  Co do mozzarelli, wystarczy zobaczyc polska wersje w necie na zdjeciu, aby
                  wiedziec, ze to moze byc wszystko z wyjatkiem mozzarelli.
      • Gość: Katka Re: pomidory z mozzarela IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 25.08.04, 16:47
        :)dla mnie też mozarella smakuje może nie jak steropian, ale jak plastelina.
        Ale może to dlatego że nie jadłam prawdziwej, włoskiej. A może dlatego że ja
        poprostu lubię zdecydowane smaki, w końcu nie musi mi smakować wszystko co
        uznane za smaczne :)
        • Gość: Marghe_72 Re: pomidory z mozzarela IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.04, 16:59
          Katka:))
          Jasne, że nie. I o to w tym wszystkim chodzi:)
          m.
    • monia_77 Re: pomidory z mozzarela 25.08.04, 15:56
      Ja tez podaje mozzarelle naprzemiennie z pomidorkiem i bazylia i duuuzo octu
      balsamico od ktorego z niemezem jestesmy uzaleznieni. Zastanawia mnie jedynie
      dlaczego np. w restauracjach ta salatka jest rownie droga co inne? Nie zawierz
      przeciez wielu skladnikow a octu balsamicznego dodaje sie do wiekszosci salat,
      no i mozzarella jest serwowana raczej nie z mleka bawola wodnego.
      Oj one maja takie ladne oczki te krowki!!Marzy mi sie zjedzenie takiej
      prawdziwej wloskiej mozzarelli z miekka lezka w srodku. Mniam
      • Gość: szadoka Re: pomidory z mozzarela IP: 212.160.172.* 26.08.04, 11:15
        wiecie co ja chyba jestem uposledzona jakas... zupelnie nie rozumiem dlaczego
        ludzie zachwycaja sie octem balsamicznym mnie nie zatyka jakos a lubie dobrze
        zjesc ( nie znaczy tlusto i niezdrowo)
        a mozzarelle jem poprzekladana z pomidorem polana sosem z oliwy czosnku i
        swiezej bazylii i soku z cytryny mniam...
        Sliczne okreslenie "niemaz' :)))
        • Gość: Katka Re: pomidory z mozzarela IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 26.08.04, 11:21
          tak jak już napisałam wyrażając swoje zdanie na temat mozarelli - w końcu nie
          musi mi smakować wszystko co
          uznane za smaczne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka