Dodaj do ulubionych

Garnki ze szkła

IP: *.centertel.pl 11.03.11, 11:14
Czy ktoś posiada lub wie gdzie można kupić?
Strasznie mi się podobają chciałabym mieć takie ale nie wiem czy da radę bo mam kuchenkę gazową. Czy one są przeznaczone tylko do elektrycznych?
Będę wdzięczna za info.
Obserwuj wątek
    • mhr-cs sa takie,osobiscie wole ze stali 11.03.11, 11:55
      Gość portalu: jakaja napisał(a):

> Czy ktoś posiada lub wie gdzie można kupić?
      > Strasznie mi się podobają chciałabym mieć takie ale nie wiem czy da radę bo mam
      > kuchenkę gazową. Czy one są przeznaczone tylko do elektrycznych?
      > Będę wdzięczna za info.
    • linn_linn Re: Garnki ze szkła 11.03.11, 12:23
      Ja mam taki / Corning Vision /:
      s3.amazonaws.com/bonanzleimages/afu/images/7652/7595/4.5_L_Dutch_Oven_Front.jpg
      Uzywam go od 20 lat, ale ma on pewnie ze 30. Nie ma niestety pokrywki, ale jest jak nowy. Mozna gotowac na gazie, nawet sie zbytnio nie brudzi od spodu.
    • ania_m66 Re: Garnki ze szkła 11.03.11, 12:23
      mialam dwa, oba mi sie stlukly w akcji, wiec nie polecam.
      w garnkach szklanych nie ma zmiluj sie. podsmazasz cos, zalewasz czerwonym winem, zimnym, z butelki - buch - garnek przepolowiony, kuchnia usyfiona. kuchnie mialam elektryczna.
      mozliwe, ze jakosc garow sie polepszyla. ja moje kupilam z 10 lat temu w tchibo w zestawie malyi sredni. nie wytrzymaly nawet miesiaca.
      • linn_linn Re: Garnki ze szkła 11.03.11, 13:19
        Ja na poczatku w ogole go nie uzywalam: balam sie, ze peknie. One sa hartowane: nie znam sie na szkle, ale moze to ma znaczenie / choc chyba wszystkie powinny byc /. Ja robie w nim risotto, wiec sila rzeczy w pewnym momencie zalewam bialym winem.
        To jest chyba porzadna firma:
        en.wikipedia.org/wiki/CorningWare
        • rozyczko Re: Garnki ze szkła 11.03.11, 17:19
          mam caly komplet ceramiczne od CorningWare - rewelacja! Mozna gotowac , na gazie , wkladac do piekarnika i do zmywarki. Ale to sa naczynia ceramiczne, nie szklane garnki.

Mam rowniez 2 male rondle z ciemnego szkla - nie przepadam za nimi, bo mam wrazenie ze bardziej w nich przywiera.
    • Gość: jakaja Re: Garnki ze szkła IP: *.centertel.pl 11.03.11, 13:17
      Czeka mnie zakup nowego kompletu garnków i myślałam o szklanych bo nie dość, że świetnie wyglądają jak coś się w nich gotuje to i podobno jedzenie zachowuje więcej witamin itp.
      Pogrzebałam w necie i zastanawiam się nad kupnem na próbę:
      allegro.pl/garnek-ze-szkla-zaroodponego-madona-2-0-l-simax-i1454529102.html
      Ale nie ma nic na temat czy będą się nadawały do kuchenki gazowej.

No i taki zestaw:
      www.venire.pl/visions/zestawy_garnkow_i_rondli
      ALe troche mnie nastraszyłyście/liście i nie wiem w końcu czy w to inwestować :-(
      • linn_linn Re: Garnki ze szkła 11.03.11, 13:41
        Te z pierwszego linku wygladaja bardzo delikatnie: chyba sa z cieniutkie szkla. Ja mam garnek firmy z drugiego linku: sa wykonane z bardzo grubego szkla / garnek jest dosc ciezki i to jest jego jedyna wada /.
        • mhr-cs i niepraktyczne do zmywarki, 11.03.11, 13:57
          linn_linn napisała:

> Te z pierwszego linku wygladaja bardzo delikatnie: chyba sa z cieniutkie szkla
          > . Ja mam garnek firmy z drugiego linku: sa wykonane z bardzo grubego szkla / ga
          > rnek jest dosc ciezki i to jest jego jedyna wada /.
          • rozyczko Re: i niepraktyczne do zmywarki, 11.03.11, 17:20
            jesli garnki sa zdatne do gotowania na gazie/plycie to jestem na 100% przekonana, ze mozna je wkladac do zmywarki
            • mhr-cs nie w tym problem, 12.03.11, 05:52
              rozyczko napisała:

> jesli garnki sa zdatne do gotowania na gazie/plycie to jestem na 100% przekonan
              > a, ze mozna je wkladac do zmywarki

po prostu chodzi
              o ich grubosc
              zle sie ukladaja,
    • Gość: jakaja Re: Garnki ze szkła IP: *.centertel.pl 11.03.11, 14:16
      No właśnie różnica w cenie jest znacząca.
      Tak czy siak widzę, że garnki szklane to duży wydatek ale porównywalny cenowo z kompletem garnków Tefala (które też rozważam).
      I nie za bardzo opłaca się kupować 1 szt sklanego bo w komplecie 3 szt jest o zawsze troche taniej.
      Czy te garnki bardzo się odbarwiają np od buraków, curry itp itd Ostatnio ciężko mi domyć parowar po przyprawie curry.
      • aqua48 Re: Garnki ze szkła 11.03.11, 14:22

> Czy te garnki bardzo się odbarwiają np od buraków, curry itp itd Ostatnio ciężk
        > o mi domyć parowar po przyprawie curry.

Takie plamy się zmywa łatwo olejem.
        • Gość: jakaja Re: Garnki ze szkła IP: *.centertel.pl 11.03.11, 15:25
          ???
          A możesz powiedzieć dokładnie jak?
          • aqua48 Re: Garnki ze szkła 11.03.11, 21:44

> ???
            > A możesz powiedzieć dokładnie jak?

Jak się te plamy zmywa? Normalnie, najlepiej ręką. Maczasz cokolwiek (kawałek miękkiej szmatki, ręcznik papierowy, a w najgorszym wypadku zwykły wacik kosmetyczny) w oleju i trzesz plamę. Do skutku. To czym tarłaś wyrzucasz. Wsio.
      • mhr-cs parowar jest z innego szkla(plastyku) 11.03.11, 15:34

> Czy te garnki bardzo się odbarwiają np od buraków, curry itp itd Ostatnio ciężk
        > o mi domyć parowar po przyprawie curry.
        garnki takiego
        problemu nie maja,
        nie przejmuja koloru
        • Gość: jakaja Re: parowar jest z innego szkla(plastyku) IP: 31.60.222.* 11.03.11, 15:51
          Właśnie gdzieś przeczytałam u jakiegoś producenta, że po czasie mogą się pojawić brązowe plamki.
          Zastanawiam się jak jest z zabrudzeniami od palnika gazowego...
          • linn_linn Re: parowar jest z innego szkla(plastyku) 11.03.11, 15:58
            Moze sie pojawic mala plamka, ale zmywam je na biezaco.
            Zapomnilam napisac, co ja wyprawiam z tym garnkiem.
            Np.
            - najpierw plucze pod kranem w zimnej wodzie
            - stawiam na gaz / nawet niewytarty, z kroplami zimnej wody /
            - zapalam gaz
            - podsmazam na oliwie siekana cebule
            - dodaje na wpol zamrozone warzywa z minestrone
            itd.
            Garnek jak nowy. Oczywiscie na poczatku tak nie robilam, ale potem przez nieuwage a to jedno, a to drugie... W koncu przestalam sie przejmowac. Tylko na podloge go nie zrzucam.

• linn_linn Re: parowar jest z innego szkla(plastyku) 11.03.11, 15:59
              Plastyk to jednak co innego: moze sie nie zmyc do konca plama, a trzec za bardzo nie moze. Potrzec papierem kuchennym z oliwa.
              • reniam_123 Re: parowar jest z innego szkla(plastyku) 12.03.11, 11:29
                Szklane naczynia, garnki miałam dwa, został się ino jeden, ruski, używam go już z 15 lat. Smażę w nim, gotuję, piekę, wlewam zimne i gorące i wszystko gra, nic się z nim nie dzieje. A raz nawet spadła mi pokrywka na podłogę, na płytki i nic jej się nie stało, a ten drugi garnek był polski, dostałam go na imieniny, no i niestety... szlag go trafił przy pierwszym podejściu :(
                Powiem jeszcze że ten ruski jest z dość grubego szkła, o lekko zielonym odcieniu.
    • mhr-cs nie ma t jak samemu sprubowac? 12.03.11, 11:51

zapieki z piekarnika
      (brod),ciezko czyscic
      moze masz na to chlopa
      z reka kowala,
      ulozenie w zmywalce
      i jesze cos ,
      teraz jestes sam?
    • Gość: jakaja Re: Garnki ze szkła IP: *.centertel.pl 14.03.11, 08:44
      Chyba skuszę się na jeden na próbę.
      W tym sklepie, który podałam mają nawet szklaną patelnię. Ale coś mało jest producentów takich rzeczy.
    • budzik11 Re: Garnki ze szkła 29.10.13, 09:32
      A ja mam pytanie do posiadaczek Termisilu - mam dzbanek do herbaty, niby jest na nim piktogram, że można stawiać na kuchenkę (mam elektryczną), ale to się wydaje tak cieniutkie i delikatne, że nie mam odwagi. Ktoś próbował? Chciałabym sobie czasem podgrzać ostygłą herbatę, bo do mikrofali tego wkładać nie można z racji metalowego elementu uchwytu.
    • linn_linn Re: Garnki ze szkła 29.10.13, 09:55
      Moj Corning Vision, o ktorym pisalam wczesniej, wciaz pracuje. Zdecydowanie najlepszy garnek posrod posiadanych od poczatku kucharzenia.
      • Gość: jjjaaa Re: Garnki ze szkła IP: *.w92-137.abo.wanadoo.fr 29.10.13, 11:52
        mam juz 40 lat garnki vision i garnki creusset zeliwne ,uzywam jedne i drugie i sa jak nowe ,tyle lat i zaden jeszcze mi sie nie potlukl ,kup jedne dobre na cale zycie a po tobie wnuczka jeszcze bedzie uzywala
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Garnki ze szkła 25.11.13, 01:01
          Mam jeden dokladnie taki jak na zdjeciu tyle ze z raczka. to samo tworzywo, kolor, rozmiar ale z raczka.
          I nienawidze tego garnka, zaluje ze go kupilam. przypala od spodu, trzeba uwazac, ciagle mieszac, nawet zimeniaki jak gotuje to musze ze dwa razy zamieszc oderwac od dna.

Nie wiem moze jest za stary, moze raz przypalony tzreba wyrzucic? NIENAWIDZE dziada.

Bym dawno wypieprzyla ale maz protestuje.

Mozna myc w zmywarce. nie raz upuscilam niechcacy i nic sie k..owi nie stalo!
          moze dlatego ze mialam drewniana podloge w kuchni..?

Minnie
    • budzik11 Re: Garnki ze szkła 24.11.13, 18:06
      Gość portalu: Anatea napisał(a):

> Ja też się na początku trochę bałam stawiać naczynia Termisil na kuchence, bo r
      > az że cienkie, a dwa, że z deklaracjami producentów różnie bywa. A tutaj mega
      > zaskoczenie, nic się nie dzieje.

A masz dzbanek z plastikowym uchwytem? Nie topi się? Bo jest dość długi, kończy się nisko, nie wiem, czy nie stopi się/zdeformuje od gorąca?
    • Gość: fg Re: to jest garnek do mikrofali, nie do kuchni! IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.14, 12:35
      czytanie ze zrozumieniem nie boli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka