Dodaj do ulubionych

Sernik z brzoskwiniami

30.04.04, 15:00
Proszę o przepis!!!!
Z góry dziękuję - Colline
Obserwuj wątek
    • Gość: małgosia Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.daminet.pl / 82.139.13.* 30.04.04, 23:08
      Sernik brzoskwiniowy

      Ciasto:
      3 szklanki mąki, kostka margaryny, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 5 żółtek,
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną
      rozwałkować i wyłożyć na blachę, a drugą włożyć do zamrażalnika.

      Masa serowa:
      kilogram zmielonego sera, pół kostki roztopionego masła, 2 szklanki cukru, 8
      jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, olejek cytrynowy.

      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, masło mąkę i olejek. Na koniec ubitą pianę z
      białek.

      Masę serową wyłożyć na ciasto, na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie.

      Piana:
      5 białek, szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 kostki margaryny.
      Pianę ubić, dodać cukier, mąkę i roztopioną i przestudzoną margarynę. Pianę
      wyłożyć na masę serowa, a na to wszystko zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażalnika
      • Gość: camilel Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 30.04.04, 23:19
        Ta kostka margaryny to 20dkg? Prosze, napisz bo wazne!
        • Gość: kaj Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.net 30.04.04, 23:36
          U nas margaryna jest w 25 dkg kostkach,masło tylko zmniejszyli do 20.
          • Gość: Camille Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 01.05.04, 00:05
            Dziekuje Kaju, nigdy bym nie wiedziala, ze kostka margaryny nierowna kostce
            masla.....Dziwne.
      • babazgaga Re: Sernik z brzoskwiniami 01.05.04, 09:24
        Ja robię nieco inaczej
        Ciasto dokładnie tak samo, tylko jeszcze 1 duża łyżka śmietany, ale dolna
        warstwe tez "tarkuję" do formy, zeby były takie fajne wypustki:)

        Ser:
        10 dag masła (pół kostki), pół szklanki cukru i cukier waniliowy - utrzec, do
        tego 3-4 jajka całe (w zależności od wielkości jajka i suchości sera), potem do
        tego kilogram sera poltlustego - jeśli masa jest zbyt gesta, to jeszcze jedno
        jajko. Na koniec, kiedy wszystko bedzie utarte na masę konsystencji serka
        homogenizowanego, daję 1 budyn śmietankowy albo waniliowy, i dalej ucieram aż
        się połączy.
        Masę serową ucieram w malakserze, i jest to super rozwiazanie - nie mielę sera
        przez maszynke, malakser wszystko załatwia. jak nie miałam malaksera, to
        mieliłam ser 3 razy.

        Potem do formy - dolna warstwa ciasta, masa serowa, pokrojone brzoskwinie
        (lekko wciskam je w ciasto), potem piana z 5 białek ubita z 4 łyżkami cukru, na
        to reszta startego ciasta, i na godzinke do piekarnika w 180st.

        Smacznego

        Powiem tyle, że koleżanki co jakis czas dowożą mi składniki żebym im sernik
        zrobiła:)
    • roseanne sernik feministyczny 30.04.04, 23:36
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=3980468&a=3983622

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka