Gość: jola mast IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.05.04, 16:28 cafe late, kawa mrożona-czy to to samo? cafe late, kawa mrożona- czy to to samo?Oświećcie laika.Podajcie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzinkas Re: cafe late 03.05.04, 16:33 caffe latte to po prostu kawa z mlekiem, a kawa mrozona to kawa z lodami. to tak w skròcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: cafe late IP: *.proxy.aol.com 03.05.04, 16:51 Kawa mrożona to także kawa ochłodzona w lodówce, podobnie jak i herbata (ice coffee, ice tea). A kawa latte ma rózne wersje zależnie od geografii: www.dreamship.com/coffee_latte.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: cafe late 03.05.04, 17:12 caffelatte to kawa z mlekiem (dużo mleka) caffe macchiato to kawa z odrobiną mleka obie wersje na ciepło Kawa mrożona, na zimno ma różne nazwy w różnych krajach ( są różne składy: bita śmietana, lody waniliowe, kawałki kostek lodu), najsłynniejsza to chyba frappe (mocne espresso+ trochę mleka+ lód) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: cafe late 03.05.04, 19:49 a jaka jest ròznica miedzy caffelatte i latte macchiato? Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: cafe late 03.05.04, 20:28 zuzinkas napisała: > a jaka jest ròznica miedzy caffelatte i latte macchiato? Przecież pisałam. W caffelatte jest DUŻO mleka, w caffe macchiato ODROBINA mleka. A latte macchiato to inna sprawa, to mleko z odrobiną kawy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: cafe late 04.05.04, 09:47 ja nie pytalam powtòrnie o to co juz napisales tylko o ròznice miedzy caffelatte e latte macchiato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: cafe late IP: *.lama.net.pl / 62.233.214.* 04.05.04, 10:22 jaka jest ròznica miedzy caffelatte i latte macchiato? caffe' latte -kawa z mlekiem, a latte macchiato -mleko z plamką, odrobiną kawy (macchia -plama) latte macchiato ma MNIEJ KAWY niż caffe' latte... Jak to Linn napisała biedni włoscy barmani.... Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: cafe late 04.05.04, 01:48 aremo napisała: > ...... najsłynniejsza to chyba frappe > (mocne espresso+ trochę mleka+ lód) Cafe Frappé to NIE JEST zadna kawa mrozona!!! Jest robiona na zimno, a raczej ubijana kostkami lodu z cukrem (lub nie), zalewana mlekiem ( lub nie) Frappé´jest pyszna, a mrozona to jakis slodki deser...... POzdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: cafe late 04.05.04, 17:07 mufka napisała: > aremo napisała: > > > ...... najsłynniejsza to chyba frappe > > (mocne espresso+ trochę mleka+ lód) > > Cafe Frappé to NIE JEST zadna kawa mrozona!!! > Jest robiona na zimno, a raczej ubijana kostkami lodu z cukrem (lub nie), > zalewana mlekiem ( lub nie) > Frappé´jest pyszna, a mrozona to jakis slodki deser...... Napisałam powyżej (nie zacytowałaś: "Kawa mrożona , na zimno" i dalej podałam przepis na frappe - pokrywający się z Twoim. Nazewnictwo jest różne. Generalnie mamy kawy ciepłe lub gorące i zimne lub mrożone. Uff... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: cafe late IP: *.lama.net.pl / 62.233.214.* 03.05.04, 20:21 Chyba w caffe' macchiato jest mniej kawy (to ma być tylko "plamka" kawy w mleku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: cafe late IP: *.lama.net.pl / 62.233.214.* 03.05.04, 20:38 Oczywiście pokręciłam ale tylko tyle że zamiast "caffe'" miałam wpisać "latte" "Chyba w caffe' <latte> macchiato jest mniej kawy (to ma być tylko "plamka" kawy w mleku" Ale i tak już zostało to wytłumaczone.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: cafe late IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.05.04, 21:04 Wklejam posta Linn (RODZAJE KAW): • Caffè normale • Caffè ristretto • Caffè lungo • Caffè ristretto macchiato caldo • Caffè ristretto macchiato freddo • Caffè lungo macchiato caldo • Caffè lungo macchiato freddo • Caffè ristretto macchiato caldo senza schiuma • Caffè ristretto macchiato schiumato • Caffè normale schiumato • Caffè normale macchiato caldo • Caffè normale macchiato freddo • Caffè normale macchiato caldo con un pò di latte freddo • Caffè ristretto in tazza grande • Caffè ristretto in tazza grande macchiato freddo/caldo • Caffè lungo in tazza grande (macchiato caldo/freddo/con acqua calda/fredda) • Caffè americano • Caffè Usa • Caffè normale con acqua calda/fredda • Caffè normale con un cubetto di ghiaccio • Ristretto, ristrettissimo, schiumato • Caffè ristrettissimo con poco latte • Caffè in vetro • Caffè ristretto in vetro • Caffè ristretto in vetro macchiato caldo • Caffè ristrettissimo con tanto latte • Caffè in vetro (macchiato caldo/freddo/con acqua calda a parte/lungo) • Caffè in tazza fredda • Caffè in tazza bollente • Caffè bollente • Caffè bollente macchiato caldissimo • Caffè macchiato caldissimo • Caffè in tazza grande con panna • Caffè corretto grappa • Caffè corretto whisky • Caffè corretto Fernet • Caffè corretto anice • Caffè corretto schiuma • Caffè ristretto in tazza fredda • Caffè ristretto in tazza bollente • Caffè ristrettissimo • Espresso • Espresso molto lungo • Brodo nero & caffè al volo • Espresso ristretto • Caffè corto • Un nero • Caffè basso • Caffè macchiato lungo con acqua calda a parte • Caffè lungo molto macchiato • Goccia di caffè con crema di latte (paperino) • Goccia di caffè con latte senza schiuma • Caffè marocchino • Caffè macchiato con cacao • Caffè doppio • Caffè doppio ristrettissimo (con latte freddo a parte) • Caffè doppio ristretto/lungo • Caffè doppio macchiato caldo/freddo • Caffè doppio ristretto (con latte freddo a parte) • Una spremuta di brasil • Una spremuta di arabica • Caffè con cacao • Caffè corretto schiuma • Caffè con nuvoletta • Caffè spumato • Un brodo nero • Una spremuta di chicchi • Un caffè con la barba • Un americano macchiato • Un macchiato lungo • Caffè alla caffeina • Mi tiri un caffé • Caffè super • Caffè francese • Caffè al volo • Un caffè leggero (da "FuoriCasa", maggio 2002). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cafe late 04.05.04, 09:30 Z cyklu "ciezkie zycie wloskiego barmana". Jak oni to wyrtzymuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin uściślijmy IP: *.pgi.waw.pl 05.05.04, 10:53 Europejski kocioł! Pomieszały się kulinaria Francuskie z Włoskimi. Spróbuję pouściślać. I. Włoszczyzna - caffe machiatto - od tego są lepsi niż ja. II. Francuszczyzna 1) Caffe latte, od której się ten post zaczął - "latte" to warstwa. Caffe latte pięknie wygląda, bo widoczne są dwie lub trzy warstwy napoju. Podaje się ją w przeźroczystych szklankach. Da dno wlewa się gorące mleko a na nie bardzo ostrożnie gorącą kawę. Trzeba zrobić to tak, żeby nie pomieszać płynów. Różnica w ciężarze właściwym powoduje, że są ładnie oddzielone. Na górze można stworzyć trzecią warstwę - ze spienionego mleka. Przekłada się piankę łyżką żeby niepotrzebnie nie lać samego mleka do kawy. Jest to kawa zdecydowanie na gorąco. I nie ma znaczenia proporcja mleka i kawy. to zależy od indywidualnych upodobań. 2) Zwykła kawa z mlekiem to caffe au lait (wymawia się "kafe o le"). Ta też jest na gorąco i proporcje również zależą od upodobań. Ale z caffe au lait związane jast bardzo sympatyczna francuska słowna igraszka: "au lait au lit" (o le o li). Znaczy ni mniej ni więcej tylko "kawa z mlekiem w łóżku" a odnosi się do porannej kawy wypitej w łóżku. Czyli nasze śniadanie w łóżku. Bardzo sympatyczny sposób na rozpoczęcie flirtu to żartem przy popołudniowej kawie dodać, że najsmaczniejsza jest właśnie "caffe au lait au lit". Tudzież inne w tym stylu. W polsce była próba spopularyzowania powiedzonka - Maryla Rodowicz i Marek Grechuta wyśpiewywali je w refrenie piosenki. Z tym, że czy to marna edukacja językowa, czy inne przyczyny zaważyły i w Posce nie mówi się o "au lait au lit". Bardzo serdecznie pozdrawiam. Pędzę zrobić sobie caffe au lait. Ale popołudnie zapowiada się tak ciepłe, że pewnie przydałaby się kawa mrożona - mocna, schłodzona kawa z lodami waniliowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka caffe au lat Re: uściślijmy IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 08.05.04, 17:33 bardzo podobały mi się twoje "uściślenia" Marcinie, szczególnie ten wątek z "francuskimi igraszkami w łóżku", myślę, że kawę można zrobić przed...a wypić po...Jeśli nie będzie mrożona to na pewno chłodna. Swoją drogą podonba mi się ten język francuski. Może umówimy się na korepetycje? Rónież pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka caffe au lat Re: uściślijmy IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 08.05.04, 17:34 bardzo podobały mi się twoje "uściślenia" Marcinie, szczególnie ten wątek z "francuskimi igraszkami w łóżku", myślę, że kawę można zrobić przed...a wypić po...Jeśli nie będzie mrożona to na pewno chłodna. Swoją drogą podoba mi się ten język francuski. Może umówimy się na korepetycje? Rónież pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: uściślijmy IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 18:05 Co kraj to obyczaj. Ta sama nazwa w róznych zakątkach świata może odnosić się do trochę odmiennych rzeczy. Warto wiedzieć z czego wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.c.rozbawiona Re: uściślijmy IP: *.dial.proxad.net 08.05.04, 19:16 Bardzo konkretny, sposob rozpoczynania flirtu , od kawy w lozku. No, no, ciekawe. Zadnia ci jeszcze nie zostawila sladow swojej reki na buzi ? Dziwne. Zwykly brak szacunku i obycia taki podrywacz. Francuzi podrywaja i to bardzo ale zaden nie rozpoczyna flirtu od mowienia o lozku.(nawet jesli tylko o tym mysla ). Zreszta kto tu mowi to o czym mysli ? O pewnych rzeczach, nie mowi sie, a na pewno nie na poczatku flirtu. Pozniej to co innego. Jest tyle ciekawych tematow. Bon courage ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.c. Re: uściślijmy IP: *.dial.proxad.net 08.05.04, 19:20 Moja poprzednia odpowiedz jest oczywiscie do Marcina. Odpowiedz Link Zgłoś