Gość: Dora IP: 80.72.35.* 04.05.04, 09:18 Dostałam piekny rabarbar i mam ochote na jakies ciasto z nim. Macie jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga* Re: co z rabarbaru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 11:24 Proponuję placek drożdżowy z rabarberek i kruszonką - sama jednak poproszę o sprawdzony przepis, bo nie umiem :( ale pamiętam super smak. Albo po prostu kompot :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu tylko nie kompot IP: *.miechow.com / *.miechow.com 04.05.04, 17:49 Ciasto drożdżowe 50 dag mąki, 1 jajo, 50 g margaryny, 1 szklanka mleka, 50 g cukru, 5 dag drożdży, cukier waniliowy lub esencja zapachowa. -------------------------------------------------------------------------------- Przesianą mąkę ogrzać(wszystko ma być w temp. pokojowej), dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jajo, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, pozostawić w cieple do wyrośnięcia i piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku. Zawsze mi się to ciacho udaje, można kłaść różne owocki, a z rabarbarem jest po prostu wyśmienite. Można walnąć kruszonkę wedle woli. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: tylko nie kompot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 09:34 Ślicznie dziękuję za przepis, dzisiaj wypróbuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: tylko nie kompot/do Lilu IP: *.we.client2.attbi.com 05.05.04, 20:15 a rabarbar czy trzeba jakos specjalnie przygotowac, np. troche obgotowac z cukrem lub cos innego , czy tez zupelnie NIC - po prostu poklasc na ciasto. Ale jak pociety w "slupki" czy w duzych kawalkach ? Czy po upieczeniu nie jest twardy ? Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: co z rabarbaru? 04.05.04, 11:54 Bardzo lubię ciasto z rabarbarem, ale do tego przepisu mogą być też inne owoce. Robiłam z jabłkami, śliwkami, porzeczkami, wiśniami ..... Nie próbowałam z owocami mrożonymi. Składniki: - 3 jajka całe - 1 szkl. cukru - 1 1/2 szkl. mąki - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy Wykonanie. Ubić mikserem jajka z cukrem. Dodać mąkę, proszek, zapach i wymieszać. Wlać do prodiża. Położyć na wierzchu oczyszczony i pokrojony rabarbar. Piekłam w prodiżu ok. 40 minut, sprawdzałam patyczkiem czy jest już suche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Tarta rabarbarowo - serowa IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.04, 20:21 Z Gazety: Tarta rabarbarowo-serowa Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg rabarbaru, 2 jajka, 250 g białego sera, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok i skórka z 1 cytryny, 4 łyżki cukru, rum albo zapach rumowy, syrop malinowy, 2 łyżki konfitur morelowych, cukier waniliowy, masło do wysmarowania formy. Sposób przyrządzania: Ciasto rozmrozić. Piekarnik nastawić na 200°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i brzegi natłuszczonej formy do tart, nakłuć widelcem i piec 10 minut. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki o długości 2 cm. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, biały ser, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, odrobinę rumu i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i niezwłocznie połączyć z masą. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, umieścić na niej rabarbar. Piec kolejne 15 minut. Konfiturę podgrzać na małym ogniu z niewielką ilością syropu malinowego, ciągle mieszając, i polać nią wyjęte z piekarnika ciasto. Strudel z rabarbarem Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg rabarbaru, 1 żółtko, 30 dag moreli, szczypta mielonych goździków, 10 dag cukru, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka tartej bułki, masło do wysmarowania formy. Sposób przyrządzania: Ciasto rozmrozić. Piekarnik nastawić na 220°C. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki. Morele umyć, przepołowić, usunąć pestki. Rabarbar dusić 5 minut z dodatkiem cukru, 1/3 łyżeczki soli i odrobiną wody, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać morele i dusić znowu 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do owoców, zamieszać, doprawić goździkami i ostudzić. Ciasto podzielić na dwa prostokąty. Jeden umieścić w natłuszczonej tortownicy, posypać tartą bułką i przykryć farszem, pozostawiając wolne brzegi. Na farszu położyć drugi płat ciasta i dokładnie zlepić. Z wierzchu posmarować żółtkiem. Wstawić strudel do piekarnika i piec 30 minut. Podawać na ciepło, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kruchy placek z rabarbarem Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki, 3-4 łyżki cukru pudru, 125 g oziębionego masła + masło do wysmarowania formy, 1 żółtko, 1 szkl. cukru, 75 dag rabarbaru, 2 duże jabłka, 2 łyżeczki startej skórki cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Sposób przyrządzania: Mąkę przesiać, połączyć z dwiema łyżkami cukru pudru i posiekać z masłem. Dodać żółtko, łyżkę wody i energicznie ugniatać, aż powstanie jednolita masa. Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nastawić na 200°C. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 35 cm i wyłożyć nim natłuszczoną ceramiczną formę tak, żeby brzegi ciasta wystawały na zewnątrz. Na czas przygotowywania nadzienia wstawić ciasto ponownie do lodówki. Rabarbar umyć i posiekać, obrać i pokroić jabłka. Cukier w garnku zalać 1/2 szklanki wody i gotować 5 minut. Do syropu dodać rabarbar, jabłka, skórkę cytryny i dusić ok. 5 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nierozgotowany. Odcedzić z nadzienia nadmiar wody i ostudzić je. Wyłożyć na kruchy spód, posypać cynamonem i imbirem, założyć na nie brzegi ciasta. Piec 40 minut. Przed podaniem posypać ciasto resztą cukru pudru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: co z rabarbaru? IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 22:16 www.google.pl/search?q=Potrawy+z+rabarbaru&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: co z rabarbaru? 05.05.04, 11:28 W zeszłym roku furorę robiło ciasto prościutkie w wykonaniu ciasto: www.gotowanie.wkl.pl/przepis762.html Piekłam je z różnymi owocami przez cały sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.c. Re: co z rabarbaru? IP: *.dial.proxad.net 06.05.04, 22:41 Dzis przeczytalam o rabarbarze podsmazonym na masle + troche miodu na koncu smazenia. Jako dodatek do bialego miesa. Jeszcze nie robilam ale "wyglada" ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś