Dodaj do ulubionych

co z rabarbaru?

IP: 80.72.35.* 04.05.04, 09:18
Dostałam piekny rabarbar i mam ochote na jakies ciasto z nim. Macie jakies
pomysly?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga* Re: co z rabarbaru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 11:24
      Proponuję placek drożdżowy z rabarberek i kruszonką - sama jednak poproszę o
      sprawdzony przepis, bo nie umiem :( ale pamiętam super smak. Albo po prostu
      kompot :)
      • Gość: Lilu tylko nie kompot IP: *.miechow.com / *.miechow.com 04.05.04, 17:49
        Ciasto drożdżowe

50 dag mąki, 1 jajo, 50 g margaryny, 1 szklanka mleka, 50 g cukru, 5 dag
        drożdży, cukier waniliowy lub esencja zapachowa.

--------------------------------------------------------------------------------
        Przesianą mąkę ogrzać(wszystko ma być w temp. pokojowej), dodać cukier,
        wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem.
        Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jajo, wyrobić ciasto
        ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto
        umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, pozostawić w cieple do wyrośnięcia i
        piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku.
        Zawsze mi się to ciacho udaje, można kłaść różne owocki, a z rabarbarem jest po
        prostu wyśmienite. Można walnąć kruszonkę wedle woli.
        Smacznego
        • Gość: Aga* Re: tylko nie kompot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 09:34
          Ślicznie dziękuję za przepis, dzisiaj wypróbuję :)
        • Gość: kluba1 Re: tylko nie kompot/do Lilu IP: *.we.client2.attbi.com 05.05.04, 20:15
          a rabarbar czy trzeba jakos specjalnie przygotowac, np. troche obgotowac z
          cukrem lub cos innego , czy tez zupelnie NIC - po prostu poklasc na ciasto.
          Ale jak pociety w "slupki" czy w duzych kawalkach ? Czy po upieczeniu nie jest
          twardy ?
    • edeka5 Re: co z rabarbaru? 04.05.04, 11:54
      Bardzo lubię ciasto z rabarbarem, ale do tego przepisu mogą być też inne owoce.
      Robiłam z jabłkami, śliwkami, porzeczkami, wiśniami .....
      Nie próbowałam z owocami mrożonymi.

Składniki:
      - 3 jajka całe
      - 1 szkl. cukru
      - 1 1/2 szkl. mąki
      - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
      - cukier waniliowy

Wykonanie.
      Ubić mikserem jajka z cukrem.
      Dodać mąkę, proszek, zapach i wymieszać.
      Wlać do prodiża.
      Położyć na wierzchu oczyszczony i pokrojony rabarbar.
      Piekłam w prodiżu ok. 40 minut, sprawdzałam patyczkiem czy jest już suche.
    • Gość: Maja Tarta rabarbarowo - serowa IP: *.dip.t-dialin.net 04.05.04, 20:21
      Z Gazety:

Tarta rabarbarowo-serowa
      Składniki:
      1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg rabarbaru, 2 jajka, 250 g
      białego sera, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok i skórka z 1 cytryny, 4 łyżki
      cukru, rum albo zapach rumowy, syrop malinowy, 2 łyżki konfitur morelowych,
      cukier waniliowy, masło do wysmarowania formy.
      Sposób przyrządzania:
      Ciasto rozmrozić. Piekarnik nastawić na 200°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim
      dno i brzegi natłuszczonej formy do tart, nakłuć widelcem i piec 10 minut.
      Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki o długości 2 cm. Żółtka utrzeć z
      cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, biały ser, startą skórkę z cytryny, cukier
      waniliowy, odrobinę rumu i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i
      niezwłocznie połączyć z masą. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, umieścić na
      niej rabarbar. Piec kolejne 15 minut. Konfiturę podgrzać na małym ogniu z
      niewielką ilością syropu malinowego, ciągle mieszając, i polać nią wyjęte z
      piekarnika ciasto.

Strudel z rabarbarem
      Składniki:
      1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg rabarbaru, 1 żółtko, 30 dag
      moreli, szczypta mielonych goździków, 10 dag cukru, 1 płaska łyżeczka mąki
      ziemniaczanej, 1 łyżka tartej bułki, masło do wysmarowania formy.
      Sposób przyrządzania:
      Ciasto rozmrozić. Piekarnik nastawić na 220°C. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w
      kawałki. Morele umyć, przepołowić, usunąć pestki. Rabarbar dusić 5 minut z
      dodatkiem cukru, 1/3 łyżeczki soli i odrobiną wody, mieszając od czasu do
      czasu. Następnie dodać morele i dusić znowu 5 minut. Mąkę ziemniaczaną
      wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do owoców, zamieszać, doprawić goździkami
      i ostudzić. Ciasto podzielić na dwa prostokąty. Jeden umieścić w natłuszczonej
      tortownicy, posypać tartą bułką i przykryć farszem, pozostawiając wolne brzegi.
      Na farszu położyć drugi płat ciasta i dokładnie zlepić. Z wierzchu posmarować
      żółtkiem. Wstawić strudel do piekarnika i piec 30 minut. Podawać na ciepło,
      najlepiej z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Kruchy placek z rabarbarem
      Składniki:
      1 i 1/2 szkl. mąki, 3-4 łyżki cukru pudru, 125 g oziębionego masła + masło do
      wysmarowania formy, 1 żółtko, 1 szkl. cukru, 75 dag rabarbaru, 2 duże jabłka, 2
      łyżeczki startej skórki cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru.
      Sposób przyrządzania:
      Mąkę przesiać, połączyć z dwiema łyżkami cukru pudru i posiekać z masłem. Dodać
      żółtko, łyżkę wody i energicznie ugniatać, aż powstanie jednolita masa. Ciasto
      zagnieść w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik
      nastawić na 200°C. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 35 cm i wyłożyć
      nim natłuszczoną ceramiczną formę tak, żeby brzegi ciasta wystawały na
      zewnątrz. Na czas przygotowywania nadzienia wstawić ciasto ponownie do lodówki.
      Rabarbar umyć i posiekać, obrać i pokroić jabłka. Cukier w garnku zalać 1/2
      szklanki wody i gotować 5 minut. Do syropu dodać rabarbar, jabłka, skórkę
      cytryny i dusić ok. 5 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nierozgotowany.
      Odcedzić z nadzienia nadmiar wody i ostudzić je. Wyłożyć na kruchy spód,
      posypać cynamonem i imbirem, założyć na nie brzegi ciasta. Piec 40 minut. Przed
      podaniem posypać ciasto resztą cukru pudru.
    • Gość: Pichciarz Re: co z rabarbaru? IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 22:16
      www.google.pl/search?q=Potrawy+z+rabarbaru&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl
    • ka_thy Re: co z rabarbaru? 05.05.04, 11:28
      W zeszłym roku furorę robiło ciasto prościutkie w wykonaniu ciasto:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis762.html
      Piekłam je z różnymi owocami przez cały sezon.
      • Gość: t.c. Re: co z rabarbaru? IP: *.dial.proxad.net 06.05.04, 22:41
        Dzis przeczytalam o rabarbarze podsmazonym na masle + troche miodu na koncu
        smazenia.
        Jako dodatek do bialego miesa.
        Jeszcze nie robilam ale "wyglada" ciekawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka