Dodaj do ulubionych

Watpliwosc ...

09.04.11, 15:38
Planuje podróz podczas której beda mi potrzebne jajka "na twardo". Jajka beda potrzebne po czterech dniach od chwili wyjazdu. Moja watpliwosc to ... co zapewni wieksza trwalosc jajek? Wiezc surowe y pózniej ugotowac czy ugotowac je przed wyjazdem? Surowe czy gotowane, przez te cztery dni, jajka beda w temeraturze okolo 23 ºC. Ddam, ze nie bedzie mozliwosci zakupu swiezych jajek na miejscu.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 16:27
      Sądzę, że to nie ma znaczenia, czy surowe, czy ugotowane. Po czterech dniach w tej temperaturze i tak będą mało jadalne.
      • ania_m66 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 16:47
        ee tam. kolo 20 stopni to jest normalna temperatura panujaca we wspolczesnej kuchni.
        swieze jaja mozna przechowywac do 4 tyg. po zniesieniu poza lodowka w temp pokojowej.
        dlatego na niemieckich opakowaniach pisza: "wazne do... od tego a tego dnia przechowywac w lodowce"
        • Gość: aqua48 Re: Watpliwosc ... IP: 77.236.25.* 09.04.11, 16:53
          Ja nie przechowuję tak długo jajek poza lodówką, a ugotowane na twardo wytrzymywały mi tylko do następnego dnia w "temperaturze pokojowej".
          • ania_m66 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 17:26
            ugotowane wytrzymuja bez najmniejszego problemu kilka dni. zoltko tylko lekko zmienia kolor na szarawy na zewnatrz. nie jest to objaw zepsucia.
            • aqua48 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 17:43
              Zmiana koloru żółtka na szarawy na zewnątrz to nie jest objaw zepsucia. A ja po prostu mam za sobą bardzo ciężkie zatrucie (prawdopodobnie rybą zamrożoną w sklepie powtórnie) i wiem do czego może doprowadzić nonszalancja w tym względzie. Zdecydowanie uważam jajka trzymane przez cztery dni w temperaturze powyżej 20 stopni za mało przydatne do spożycia. Nie podałabym nikomu nic do jedzenia co budziłoby moje wątpliwości. Dziewięciu osobom nic się nie stanie, a dziesiątej wysiądzie wątroba, nerki i śledziona. Nie warto.
              • ajer2 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 17:49
                Potwierdzam-wypróbowane,nie nadają się do zjedzenia.Nie ryzykuj zdrowiem.
    • paluszki38 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 21:11
      > Planuje podróz podczas której beda mi potrzebne jajka "na twardo". Jajka beda p
      > otrzebne po czterech dniach od chwili wyjazdu.

janek zdradź tajemnicę, dlaczego te jajka będą potrzebne Ci po 4 dniach?:)
      • 0yotte Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 21:24
        może wyjeżdża na święta gdzieś w knieje i chce mieć jajeczka do święconki :)

przerabiałam to kiedyś sama, świeże surowe jajka wytrzymają 4 dni bez problemu i bez ryzyka
    • janek53 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 21:44
      Sprawe wyjasnilem. Udalem sie do marketu aby ocenic i dowiedziec sie u zródla. Na pólkach byly róznego pochodzenia jajka swieze i (tez) jajka gotowane na twardo. Wszystkie byly w temperaturze "pokojowej" marketu. Data przydatnosci do spozycia dla jajek swiezych (niezaleznie od producenta) byla miedzy 4 i 6 maja podczas gdy dla jajek gotowanych na twardo, 15-17 maja. Stad, ... prosty wniosek.

paluszki38 - chodzi o pisanki które bedzie mozna zjesc dnia nastepnego.
      oyotte - dokladnie tak
      mokry.monsun - Rozumie ewolucje jezyków ale po 25 latach na obczyznie, nie jestem w stanie zrozumiec co znaczy: "Jesteś kibolem? Udajesz się na zadymę?"

Dziekuje wszystkim za porady. J53.
      • ania_m66 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 21:48
        janku, te sklepowe na twardo sa czyms powlekane i konserwowane, zauwaz, ze ich zoltko pozostaje pomaranczowe i nie szarzeje. poza tym smakuja niezbyt dobrze, przynajmniej te niemieckie.
        polecam raczej nabycie swiezych i odpowiednie zabezpieczenie ich przed stluczka.
        • janek53 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 21:57
          Pelna zgoda. Sa bardzo pomaranczowe z zewnatrz (skorupka) i nie wiem jakie w srodku. Oczywiscie nie mam zamiaru wiezc zakupionych "na twardo" jajek ale sadze, ze lepsze beda gotowane w domu, ... zachowaja sie lepiej. Tak miedzy nami, na wszelki wypadek zabiore gotowane i bez. Ocenie na miejscu. J53.
      • ajer2 Re: Watpliwosc ... 09.04.11, 23:02
        O kurcze,to nie w tym wątku miało być:)
    • ajer2 Re: przepis na keks z maszyny Lidla 09.04.11, 22:52
      darmagedon.blogspot.com/2009/11/keks-przepis-na-ciasto-w-automacie-do.html
      • ania_m66 ? n/t 09.04.11, 22:56

• krzysztofsf Dziekuje - odnalazlem :) 09.04.11, 23:05

• trypel Re: Watpliwosc ... 10.04.11, 10:21
      pisanki dojadalismy i tydzień po świętach
      bez żadnych problemów nigdy przy kilkunastu osobach i po prawie 40 świętach :)

nigdy nie stały w lodówce
    • linn_linn Re: Watpliwosc ... 12.04.11, 11:41
      :))))))
      Ja mam jajka wielkanocne patchworkowe. Co roku dorobie kilka nowych i nie musze zjadac resztek.
      Polecam:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,27154962,27154962.html
      Teraz jest ich wiecej i juz w kurze nie mieszcza.
    • trypel Re: Watpliwosc ... 15.04.11, 20:52
      czemu mamy sie uczyć rzeczy które nam nie pasują? z obowiązku?
      lubimy (większosć przynajmniej) jajka na twardo i leżą sobie one od soboty do hohoho aż nie znikną a wszyscy sie porozjezdzają do domów.
      dziwna jesteś z tym narzucaniem jak inni powinni sie zachowywać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka