IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 15:55
Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich
rodzajach) to to samo?
Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin brrrrrrr IP: *.pgi.waw.pl 05.05.04, 16:30
      brrrrrrr i wrrrrrrr!!! Angielski i ser?!
      Sery pleśniowe to te z pleśnią zewnętrzną (np. brie) i przerośnięte pleśnią. Te
      drugie to właśnie sery niebieskie (fromage bleu). A gatunków sera jest więcej
      niż dni w roku...
      Ps. Bardzo ładna jest nazwa jednego z polskich serów pleśniowych - Lazur.
      • brunosch Re: brrrrrrr 06.05.04, 10:09
        Oprócz Lazura (najpopularniejszego) jest jeszcze Turkus z zielonkawą pleśnią i
        najrzadszy w handlu, ale rewelacyjny - Perła, z pleśnią białą. Jak gdzieś
        zobaczysz, to kup koniecznie!
        Co najdziwniejsze wszystkie te sery robi jeden producent - a jednak Lazur jest
        wszędzie, a Perły to ze świecą szukać.
      • Gość: marcin Re: Pleśniak IP: *.pgi.waw.pl 06.05.04, 16:06
        polecam chociażby lekturę "Botaniki" Szwejkowskich, tomu "Systematyka" (łatwo
        to zdobyć w każdej bibliotece) abyś zapoznał się z różnorodnością biologiczną
        królestwa grzybów. Różnice między wspomnianymi przez ciebie grzybami można
        porównać do różnic między szparagiem a dębem. To dwie różne rzeczy i faktycznie
        obserwacja jest dobrym źródłem poznania.
        Pozdrawiam
          • Gość: marcin Re: Pleśniak IP: *.pgi.waw.pl 07.05.04, 09:52
            "Czy ser pleśniowy (we wszystkich rodzajach) i blue cheese (we wszystkich
            rodzajach) to to samo?
            Jakie konkretnie gatunki sera zaliczacie do "pleśniaków"?"
            "Pleśń w bleu cheese i brie
            to smakowo dwie różne rzeczy i wrzucać ich "jednego garnka" tej samej
            kategorii "pleśniaków" moim zdaniem nie należy."
            Zdaje się, że obie wypowiedzi są Twoje. A ja w dalszym ciągu nie trawię
            angielskiego mowienia o serach - albo polski albo francuski. W dalszym ciągu
            zaliczam, za całym Światem pleśnie brie i roqueforta do grzybów. Będę bronił
            jak Częstochowy prawdy, że w roqueforcie wykwity pleśni są wewnątrz a w brie na
            zewnątrz. A do tego dodam, że w serach niebieskich pleśnie mają kolory:
            niebieski, zielony, żółty, rdzawy i wszelkie ich mieszanki.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka