Dodaj do ulubionych

suszone pomidory

IP: 157.25.119.* 27.02.02, 07:23
Znalazlam sklep, w ktorym mozna kupic b. dobre suszone pomidory. Lubie je jesc
tak po prostu do swiezej bulki i pogryzac oliwkami ale wiem, ze jest duzo
potraw w ktorych mozna je wykorzystac. Czy ktos moglby mi podac jakies
przepisy, w ktorych wykorzystuje sie suszone pomidory?
Obserwuj wątek
    • ksywa Re: suszone pomidory 27.02.02, 12:49
      O ile się nie mylę, to takie przepisy znajdziesz w przedostatnich "Wysokich
      obcasach". Co dokładnie to nie wiem, bo tylko skserowalam i jeszcze nie miałam
      czasu ich przestudiować. Tez lubię suszone pomidorki w oliwie:-))
      • awanturnik Re: suszone pomidory 27.02.02, 15:10
        salatka Primavera, czyli wiosna.
        od kilku lat robie te salatke skopiowana z wloskiej restauracji i nie nudzi mi
        sie. ukladam skladniki wprost na talerzach:

salata debowa lub frisee lub rucola lub ich mieszanka
        pokrojona w pol-ksiezyce duza mozzarella
        pociete w pasy suszone pomidory
        pokrojone w cwiartki serca karczochow z puszki
        ciemne oliwki
        opcjonalnie swieze pomidory pokrojone w pol-ksiezyce
        na gniazdku z salaty nalezy poukladac w kolko naprzemian pomidory, mozzarelle i
        karczochy i rownomiernie poklasc oliwki tak by wyszedl elegancki "geometryczny"
        wzor na talerzu. pokropic dressingiem z oliwy wymieszanej z sola i pieprzem

uwaga: jesli kupilas suche pomidory to koniecznie trzeba je uprzednio wlozyc na
        5 minut do cieplej wody aby rozmiekly i stracily nieco soli. jesli kupilas
        pomidory w oleju to tej operacji robic nie trzeba.
    • Gość: roseanne Re: suszone pomidory IP: *.sympatico.ca 27.02.02, 18:43
      pomidory kroje nozyczkami na paski, zalewam wrzatkiem na 10 min.
      Cebulke siekam, podsmazam na odrobinie oliwy, dodaje bazylie, sol, troszke
      bialego wina, namoczone pomidorki razem z woda od moczenia. Do tego posiekana
      natka i pol paczki mrozonych frutti di mare - dowolnych.
      Pogotowac z 20 min.
      Podawac z makaronem lub bialym chlebkiem
    • Gość: Ani Re: suszone pomidory IP: 157.25.119.* 28.02.02, 07:32
      Dzieki za przepisy! Ta salatka brzmi niezle!
      Niestety nie przepadam za owocami morza ale zrobie to drugie danko dla mojego
      lubego.
      Jesli jeszcze cos sie komus przypomni to ja chetnie poczytam!

• awanturnik Re: suszone pomidory 28.02.02, 12:41
        tapenade - hiszpanska pasta na chlebek, super proste
        potrzebne:
        1/3kg zielonych oliwek bez pestek
        200gr suszonych pomidorow (rozmoczonych w cieplej wodzie)
        duzy zabek czosnku
        oliwa
        calosc mialko rozdrobnic w maszynce do uzyskania jednolitej masy i wlac oliwy
        zeby troche ja rozrzedzic
        podawac do smarowania bagietki lub jako sos (dip) do nacho chips
      • roseanne Re: suszone pomidory 28.02.02, 15:49
        Gość portalu: Ani napisał(a):

> Dzieki za przepisy! Ta salatka brzmi niezle!
        > Niestety nie przepadam za owocami morza ale zrobie to drugie danko dla mojego
        > lubego.
        >
        mozesz z nich zrezygnowac i np. dolozyc pokrojonego w gruba kostke baklazana i
        troszke soku pomidorowego, albo pokrojone w cwiartki pieczarki
    • Gość: Kania Re: suszone pomidory IP: *.zak.com.pl 28.02.02, 16:19
      A może tak dla odmiany...
      makaron farfalle (kokardki)
      2 kulki mozarelli pokrojone w kostkę
      w zależności od pojemnośći - cały albo połowa słoiczka suszonych pomidorów
      pokrojonych w paseczki
      mała puszka czarnych oliwek przekrojonych na pół
      pęczek natki pietruszki drobno posiekany
      Makaron po ugotowaniu wymieszaj z pozostałymi składnikami, a mieszankę zalej
      kilkoma łyżkami Twojego ulubionego vinegret'u, np. z dodatkiem czosnku
      • Gość: Ani Re: suszone pomidory IP: 157.25.119.* 01.03.02, 10:24
        Dzieki za przepis ale mam prosbe o podanie konkretnych wielkosci. Co to np.
        znaczy sloik pomidorow? Ja je kupuje na wage. Albo puszka olowek? te z kolei sa
        w sloiczkach ale ile firm tyle pojemnosci. Moge prosic o wage lub ilosc w
        przyblizeniu?
        Dzieki!
        • Gość: Kania Re: suszone pomidory IP: *.zak.com.pl 01.03.02, 13:16
          Przepraszam, nie podałam wielkości, bo sama zwykle zmieniam je w zależności od
          ilości i upodobań prezyszłych konsumentów. Zatem uściślam - stanadardowe
          proporcje to ok. 300 g. makaronu, jeśli chodzi o kulki mozarelli - to te
          zagraniczne produkcji zwykle daję dwie (na marginesie dodam, że najlepsza jest
          oczywiście mozarella di bufala, czyli z mleka bawolego, ale tej jeszcze nie
          napotkałam w sklepie, chyba dlatego, że to produkt o krótkim terminie
          spożycia), ale jeśli musisz skorzystać z polskiego produktu, który jest zwykle
          większy, to możesz dać jedną kulkę. Ja czasami dodaję jeszcze odrobinę fety,
          kilka kosteczek, dla zaostrzenia smaku. Jeśli chodzi o oliwki, to chyba
          najlepiej ilośc określić za pomocą sztuk - jeżeli lubisz - daj ok. 30, jeśli
          nie - zmniejsz ilość adekwatnie do upodobań. A pomidorki - czy kupujesz je w
          postaci zasuszonych połówek? Jeśli tak, to musisz wcześniej je namoczyć. Ja
          daję zwykle ok. 10-15 połówek pokrojonych w paseczki, z tym że kupuję je zwykle
          w słoikach mocno upakowane i zalane oliwą z posmakiem octowym.
          • Gość: kasiulek Re: suszone pomidory IP: 195.145.215.* 01.03.02, 22:54
            A ja dzisiaj na kolacje ugotowalam tagliatelle (makaron wstazki), pod koniec
            gotowania wrzucilam garsc pokrojonych w mniejsze kawalki suszonych pomidorow,
            odcedzilam, wymieszalam wszystko z pesto ze sloiczka i posypalam parmezanem.
            Ale bylo pyszne...:))) Plus chianti do tego... a na deser troche czarnych
            winogron...
    • faq a gdzie kupujecie? 17.03.02, 10:34
      bo ja targam w Wloch tudziez obarczam tym zadaniem znajomych powracajacych z
      Italii. U nas znalazlam tylko w oliwie...
      a mieszkam we Wroclawiu
      faq
      • roseanne Re: a gdzie kupujecie? 17.03.02, 15:24
        suszone zwykle i takie w oliwie mam w kazdym supermarkecie
        • faq gdzie mozna dostac suszone pomidory we wrocku? 23.03.02, 17:24
          no nie do konca tak jest jak piszesz, bo sprawdzilam w kilku supermarketach i
          albo ich nie ma albo sa niedobre - wiec na jedno wychodzi :(
          moze ktos zna konkretny adres? a jak nie to trudno poczekam na transport z
          Rzymu :))
          pozdrawiam
          f
    • Gość: Milene Re: suszone pomidory IP: *.w.club-internet.fr 17.03.02, 18:27
      Dla tych ktore nie maja dostepu do suszonych pomidorow podaje inny przepis na
      pomidory (po francusku nazywa to sie tomates confites, po wlosku i po polsku
      nie wiem)
      Pomidory (musza miec dobry smak )przekroic na pol i wypestkowac. Wlozyc do
      piekarnika (150°C) strona przekrojona, i piec przez 20 min.
      Przewrocic na druga strone. Posolic, popieprzyc, dodac troche cukru (mozna
      przyprawic ziolami prowansalskimi albo innymi, wedlug gustu). Polac oliwa z
      oliwek.
      Piec w tej samej temperaturze przez godzine.
      Mozna jesc na cieplo i na zimno jako przekaska, dodatek do mies i salatek.
      Pychota !
    • Gość: gzgzgz Re: suszone pomidory IP: *.osw.waw.pl 21.03.02, 16:46
      Gość portalu: Ani napisał(a):

> Znalazlam sklep, w ktorym mozna kupic b. dobre suszone pomidory.
      GDZIE znalazlas taki sklep?
      • a-z Re: suszone pomidory 22.03.02, 11:57
        Taki sklep jest w Warszawie na ulicy Ludnej. Tam sa bardzo dobrze zaopatrzone
        delikatesy, mozna kupic dobra mozzarelle, pycha oliwki itp.
        Polecam tez jesli chodzi o kuchenne pychotki sklep Shella przy ul. Sobieskiego
        rog Naleczowskiej. (nie jest to stacja benzynowa tylko delikatesy Select)
        • Gość: gzgzgz Re: suszone pomidory IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 19:48
          wielkie,wielkie dzieki
        • Gość: gzgzgz Re: suszone pomidory IP: *.osw.waw.pl 26.03.02, 11:22
          bylam na Ludnej, ale tam znalazlam tylko mini europe a w niej pomidory suszone,
          ale juz w oliwie w sloiczkach... :(
          • Gość: a-z Re: suszone pomidory IP: 157.25.119.* 27.03.02, 07:41
            Bylam na Ludnej w zeszlym tygodniu i byly zarowno pomidory w oliwie (sa obok
            stoiska miesnego i serowego - w pojemnikach na wage) jak i suszone (pakowane
            prozniowo po 400 gram). Przyznam, ze nie pamietam jak nazywa sie ten sklep.
            Jest po lewej stronie ulicy - jesli stoisz twarza do Wisly - na przeciwko
            przystanku autobusowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka