Dodaj do ulubionych

krewetki w curry

21.04.11, 12:34
Chłop mi jęczy od paru tygodni, że ma ochotę na taką potrawę. Nigdy dotąd nie robiłam krewetek w curry, w ogóle nie przepadam za krewetkami, więc nie mam w tej kwestii dobrego wyczucia. Może ma ktoś jakiś sprawdzony przepis, którym chciałby się podzielić? :-)
Obserwuj wątek
    • nottymoni Re: krewetki w curry 21.04.11, 13:42
      ja robilam wg tego przepisu, jest znakomity. link ponizej zawiera tez wideo
      uktv.co.uk/food/recipe/aid/591606
      • marghe_72 Re: krewetki w curry 21.04.11, 17:52
        Pytanie o jakie curry chodzi :)
        TAjskie? Hinduskie?
        Przyprawowe ;-)
        • eeela Re: krewetki w curry 21.04.11, 18:19

> Pytanie o jakie curry chodzi :)

Jakbym wiedziała, to bym uściśliła była :-) A cholera go wie. Tak sobie wymyślił i miauczy.
      • eeela Re: krewetki w curry 21.04.11, 18:20

> ja robilam wg tego przepisu, jest znakomity. link ponizej zawiera tez wideo
        > uktv.co.uk/food/recipe/aid/591606

Dzięki, wygląda nieźle, zapiszę sobie :-)
        • Gość: senin na wszelki wypadek... IP: 114.198.14.* 22.04.11, 01:15
          ....gdyby mial Cie przerazic spis skladnikow w obu przepisach
          (oba sa wg mnie dobre, ale dla poczatkujacego/eksperymentujacego z curry skladniki w nich moga wydac sie czynnikiem zaporowym)

proponuje uproscic sprawe, zeby sie nie nalatac po sklepach:
          w przypadku przepisu Marghe - latwiej jest kupic gotowca ;PPP - tajska paste curry, czerwona , firmy mae ploy - inne sa badziewne a ta jest do zludzenia podobna do przyrzadzonej wlasnorecznie w domu - (wyprobowane/sprawdzone przeze mniewielokrotnie). Mozna ja kupic w plastikowych kubeczkach lub w torebkach - te ostatnie lepsze dla poczatkujacych

www.masala.com.pl/index.php?p61,pasta-curry-czerwona
          -
          w podanym przez Marghe przepisie jest tez 5-cio minutowe smazenie krewetek, wg mnie niepotrzebne, mozna je wrzucic do sosu pod koniec gotowania i ... wylaczyc palnik (przez nastepe 5 minut 'dojda' ;)

przepis indyjski podany przez Rhodes a jest wg mnie tez znakomity (wiadomo, Poludniowe Indie! ;)) - egzotychnych przypraw tam niewiele (wiekszosc sie juz spopularyzowala w Polsce)
          co do swiezego kokosa (dziwie sie ze wspomniane sa 3 - cale??, troche to za duzo) - mozna zastapic go namoczonymi wiorkami, albo wiecej dobrego mleka kokosowego dac

jest tam jeszcze tajemniczy skladnik "kokum" , ktory okazal sie byc mangosteen (czyli owocem lekko zakwaszajacym) - mysle ze do zastapienia pasta tamaryndowa, lub od biedy cytryna.

jesli nie znasz sie wcale na curry proponuje wyprobowac oba przepisy - wg mnie Tobie spodoba sie tajski a mezowi indyjski - ale... nigdy nie wiadomo :)

• eeela Re: na wszelki wypadek... 22.04.11, 01:49
            Dzięki, Senin, ale ja mam w regularnym zestawie dwa rodzaje prawdziwego curry, tylko że robię je zawsze z wołowiną albo jagnięciną - krewetki mi tam jakoś nie pasowały. Może komuś by pasowały, ja się nie znam, ale właśnie przede wszystkim na krewetkach się nie znam, zaawansowaną formę curry już przyswoiłam :-) (dzięki Pani Serwusowej zresztą)

A pasty swoją drogą czasami kupuję i używam, jak mam lenia, tylko trochę wzbogacam. U mnie są pasty Patak, całkiem znośne, chociaż do domowego curry im daleko.

Aha, no i oczywiście nie myślałam nawet o kupowaniu kokosa, wystarczy mi mleko :-)
            • Gość: senin Re: na wszelki wypadek... IP: *.dyn.iinet.net.au 22.04.11, 09:06

eeela napisała:

> Dzięki, Senin,

zacytowac poete chyba: " nie dziekuj przyznam ci szczerze"...

ale ja mam w regularnym zestawie dwa rodzaje prawdziwego curry,

No popatrz.. moze podrzucisz, bo ja o Prawdziwym curry to zielonego pojecia nie mam

> tylko że robię je zawsze z wołowiną albo jagnięciną - krewetki mi tam jakoś nie
              > pasowały.

jaaasne ... krewwetki nie pasuja doo curry
              ryz nie pasuje do ryby... itd

a wolowina w indyjskiej kuchni to wg ciebie (i Pani serwusowej) to raczej standard czy wyjatek jezt ?? ;)

>Może komuś by pasowały, ja się nie znam, ale właśnie przede wszystki
              > m na krewetkach się nie znam, zaawansowaną formę curry już przyswoiłam :-) (dzi
              > ęki Pani Serwusowej zresztą)

ktora to pani serwusowa przyswajala sobie wiedze na temat curries z tego forum... tuz po przeprowadzce do UK... i nieskromnie przyznam, ze korzystala z moich (i innych) porad od czasu do czasu... do czasu,...i kiedy zalapala ... wtedy zaczela hardo glowe podnosic dajac rady inym - i chwala jej za to ;))

no coz mi pozostaje...;))? pogratulowac serwusowej

• eeela Re: na wszelki wypadek... 24.04.11, 00:40
                Nie wiem, skąd te nerwy? Nie chciałam dyskredytować twoich porad, powiedziałam po prostu, że nauczyłam się robić curry od podstaw, bez używania słoików. Wiem też, że Pani Serwusowa uczyła się między innymi na tym forum, tak jak i ja się na nim uczę, po prostu chciałam tylko uściślić, od kogo czerpałam informacje i natchnienie do zmierzenia się z tym. Nie rozumiem twojego konfrontacyjnego tonu.

Pani Serwusowa nie podawała przepisów na wołowinę curry a w każdym razie nie przypominam sobie - to moja własna inwencja, zdaję sobie sprawę, że mało ortodoksyjna. Co do krewetek, pisałam wyraźnie od początku, że się na nich nie znam, nie wiem z czym smakują dobrze, a z czym nie, bo sama ich po prostu nie lubię, w jakiejkolwiek by nie były postaci. Dlatego założyłam wątek i zadałam pytanie. Jakbym wiedziała, do czego pasują, to bym nie pytała, n'est-ce pas? :-)
    • marghe_72 Re: krewetki w curry 21.04.11, 18:34
      Osobisty bardzo lubi takie cuś
      wg BBC

Składniki
      450 g surowych krewetek
      450 g świeżego ananasa, pokrojonego w spora kostkę
      2 x 400 ml mleka kokosowego (UZYŁAM 1 PUSZKI)

Na pastę curry:

4 suszone papryczki (czerwone) chili, (WYSTARCZYŁY 2 – 3) namoczone w soku I skórce z 1 limonki przez 30 minut (ja tam dałam świeże)
      1 łyżka trawy cytrynowej – drobno posiekanej
      2,5 cm świeżego imbiru
      5 ząbków czosnku
      7 szalotek
      1 łyżka pasty z krewetek. Można ją zastąpić 2 sztukami anchois (NIE MIALAM<
      NIE DAŁAM)
      pół łyżeczki soli
      3 łyżeczki sosu rybnego

DEKORACJA
      2 liście limonki kaffir (niekoniecznie)
      2 czerwone papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki

Sposób przygotowania
      Jeśli krewetki są mrożone należy jej rozmrozić – na przykład na sicie / cedzaku 

Krewetki wrzucamy na suchą patelnię i smażymy 4 – 5 minut, mieszając .
      Jeśli używamy krewetek uprzednio obgotowanych (różowych) to tę fazę można pominąć.
      Obrać krewetki, pozbawić je przewodu pokarmowego

Pasta curry:
      Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę.

Mleko kokosowe wlać do woka, gotować - mieszając od czasu do czasu - przez około 20 minut.
      Nie przejmować się tym, że mleko zacznie wyglądać na zwarzone 
      Dodać pastę curry, pogotować 3 minuty, wrzucić krewetki i ananasa. Podgotować kolejne 2 minuty
      Podawać udekorowane pokrojonymi w cienkie paseczki liśćmi limonki kaffir i papryczką chili

ps. pasty nie uzyłam calej, jako,ze mleka było mniej

Ja ananas to w sumie ino na słodko..
      • eeela Re: krewetki w curry 22.04.11, 01:51

> Ja ananas to w sumie ino na słodko..

Moje chłopię też :-)
        • Gość: senin Re: krewetki w curry IP: *.dyn.iinet.net.au 22.04.11, 09:14
          eeela napisała:

>
          > > Ja ananas to w sumie ino na słodko..
          >
          > Moje chłopię też :-)

into WIEEELKI BLAD11

ananas powinien byc najpierw posolony...

a potem mozna z nim wygibasy kulinarne wyczyniac
          • mhr2 Re: krewetki w curry 22.04.11, 09:31
            nie tylko ananas,posolone jablko jest tez wspaniale,
            mozliwe ze ta sol dziala tez na inne owoce
            ale jeszcze nie probowalam,
            • lonely.stoner Re: krewetki w curry 24.04.11, 00:16
              heh, a ja mam takie szczescie ze moj chlop jak czegos bardzo chce to potrafi sam ugotowac, a jak nie potrafi to sie chetnie uczy, i sam wynajduje przepisy (wiem ze to moze wydawac sie nierealne, ale naprawde tak jest! ;D), wie do czego sluza garnki (serio!! ;P) i potrafi uzywac rak, mozgu i googla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka