Gość: Liska IP: 81.210.125.* 07.05.04, 11:52 Mam 2 pęczki. Leżą od dwóch dni i po prostu muszę coś z nich zrobić, najchętniej zupę. Proszę, powiedzcie mi, jak??? Serdeczne dzięki, L. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Re: Zupa ze szparagów IP: *.pgi.waw.pl 07.05.04, 11:59 może być krem a mogą też być szparagi w kawałkach. Gotuje się mocny wywar drobiowy albo tylko warzywny, urzywając tylko białych i zielonych jarzyn (bez marchwi). Jeśli ma to być krem to dobrze jest dać ziemniaka. Jeśli nie, to nie. Kiedy wywar gotowy wrzuca się obrane i pokrojone w kawałki szparagi. Przyprawia bardzo ostrożnie białym pieprzem i ociupinką lubczyku. Zabiela słodką smietanką, można zagęszczać żółtkiem. Najlepsze chyba z lanymi kluskami, ale mogą być maleńkie kładzione albo kostka z kaszy manny. W ostateczności groszek ptysiowy. Broń boże makaron! Z makaronem jest niejadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Zupa ze szparagów IP: 64.213.237.* 07.05.04, 14:02 Nie przesadzaj z tymi wywarami, stracisz smak szparagow. Ja gotuje szparagi pokrojone na 1 cm dlugoscikawalki w wodzie, dodajac tylko kostke bulionowa, sol i pieprz do smaku. Gotuj w malej ilosci wody, i dopiero, jak beda szparagi miekki posmakuj i dolej ciut wody. Jak mowie, smak jest delikatny, latwo go zabic dodatkami. Potem tylko zabielam smietana z maka( nie na gesty krem) i przed podanie dadaje troche swierzego masla.Mozna dac tez troche zieleniny.Najlepiem smakuje mi z ziemniakami puree.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Zupa ze szparagów 07.05.04, 14:46 ja robie tak ( zajmuje 10 minut ) szparagi przelamuje aby odzielic niejadalna - lykowata czesc, zagotowuje w malej ilosci wody - maja byc przykryte, oddzielam glowki. mikserem recznym lub w blenderze wszystko mixuje procz lebkow, sol+ pieprz, lyzka masla -zagotowac( mozna wzbogacic smietana lub slodka smietanka ) . dodaje spora garsc zmielonego parmezanu, podaje z grzankami z bagietki z serkiem kozim na przyklad. pycha :0 ps zupa ma miec konsystencje kremu, nie dodaje maki ani innych zageszczaczy bo nie lubie sie oszukiwac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Obieranie szparagów? IP: 81.210.125.* 07.05.04, 16:26 Ile mam z nich odkroić/oderwać/odskubać? Wiem, że koniec nóżki. Wiem, że trochę oskrobać, ale za Chiny nie wiem, ile. Próbowałam kiedyś gotować szparagi i nie uzyskałam rewelacyjnego efektu... hmn :-) Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Obieranie szparagów? 07.05.04, 21:49 zeskrob mniej wiecej do polowy a potem odlam tam, gdzie samo sie odlamie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Zupa ze szparagów IP: *.we.client2.attbi.com 07.05.04, 22:11 szparagi ugotowac na bulionie , szyszki krocej , reszte zmiksowac, przetrzec przez sitko , dodac soli, bialego pieprzu ,slodkie maslo, troche cytryny, szczypte "nutmeg"- powinno byc gestawe. Zupe nalac na gleboki talerz, na srodek zrobic kleksa ze smietany ( takiej nie zupelnie na kamien kwasnej, mozna pol- slodka wymieszac z kwasna), udekorowac ugotowanymi szyszkami. Poniewaz ja dodaje troche cytryny i nutmeg wiec nie wszyscy lubia jakies jeszcze dodatki do tej zupy wiec stawiam grzanki i ser starty osobno. SMACZNEGO> fajnie wychodzi jesli smietane zygzakiem rozciagniemy po talerzu wykalaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Zupa ze szparagów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 10:02 pyszna jest ta zupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBO Re: Zupa ze szparagów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 10:04 Polecam sałatkę -ugotowane szparagi, rzodkiewka, sałata ,jajko na twardo i sos jogurtowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Zupa ze szparagów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 22:16 moja prababka (Niemka żonata za Wielkopolanina) miala taki system: umute szparagi obierała z owych obierek esencji smakowej czyniła wywar, bulion warzywny pachnący szparagiem i esencjonalny baza zupy a z reszty, co do zupy wlasciwej to juz wiadomo ... dolne czescic przez sito a czubeczki w zupie pływają ku ozdobie oczywiście zaciągane śmietanką i żóltkiem pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eni Re: Zupa ze szparagów IP: *.icpnet.pl 08.05.04, 22:23 Też tak robię ,dokładnie ten sam przepis tylko na końcu dodaję garść koperku i łyżke masła.Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz jest jeszcze taki niemiecki knyff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 22:39 jest jeszcze taki niemiecki knyff na Spargelsuppe (zdaje mnie sie ze Maklowicz to kiedys pokazywal) gorne czesci (czubeczki) na bok dolne BEZ obierania idą na wywar rozgotowane dolne (z wlónem) przecieramy przez sito do przetartego bulionu szparagowego wlatują główki i teraz już króciutko potem zaciąg, śmietanka żółtko, koper, piperz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janina Re: Zupa ze szparagów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.05.04, 22:35 Ja robię wg przepisu z TS (właśnie dzisiaj jadłam - pycha!) Odkroić główki, resztę pokroić na kawałkki i wrzucić do wody lekko osolonej. Kiedy zmięknie zmiksować i dodać roztopionego masełka z mąką. Następnie wrzucić główki i wlać żółtko rozrobione ze śmietanką 12%. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
lilimarlene1 Re: Zupa ze szparagów?spróbujcie na mleku... 09.05.04, 19:47 4 szklanki mleka, 60-80 dag szparagów(2/3białych i 1/3 zielonych), 1,5 łyżki masła, 3 łyżki mąki, sól,cukier Szparagi umyć i oczyścić z włókien.Kilka główek szparagów białych i wszystkie zielone ugotować krótko,w całości,w małej ilości osolonej wody. Resztę drobno pokrajać i po wyjęciu główek,ugotować w tej samej wodzie do miękości;przetrzeć. W oddzielnym naczyniu przygotować zasmażkę z masła i mąki,rozprowadzić ją gorącym,gotowanym mlekiem. Przecier połączyć z mlekiem i zagotować. Posolić i posłodzić do smaku. Do zupy dodać całe głowki szparagów. Podawać z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym. To taka trochę inna wersja zupy szparagowej. Lili Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Zupa ze szparagów 10.05.04, 09:23 Szparagi umyć, obrać i ugotować do miękkości. Nie wylewać wody po gotowaniu! Odciąć główki a resztę przetrzeć przez sito. Przecier rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji. Rozpuścić masło i dolać do zupy. Doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Wrzucić główki szparagów. Podawać z grzankami i tartym parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś