Dodaj do ulubionych

ryz do sushi

IP: *.is.net.pl 15.05.11, 17:56
czesc,

czy mozecie polecic jakis tanszy zamiennik ryzu "do sushi" ? Chodzi mi o to ze ten niby oryginalny jest okropnie drogi, a moze nie specjalnie rozni sie od np. ryzu do risotto? i tez mozna ten do risotto wykorzystac?

o kaszy juz slyszalam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: ryz do sushi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.11, 18:39
      A co to znaczy okropnie drogi? 8 zł za kilogram to okropnie drogo? Ja w takiej cenie kupuję, a po prawdzie ryżu nie trzeba jakiejś ogromnej ilości, a sporo go wychodzi.

Jako zamiennik dobry jest też rozgnieciony kalafior, który był zrobiony na parze.
      • Gość: ania Re: ryz do sushi IP: *.is.net.pl 15.05.11, 22:42
        no u mnie jest 11 zl za pol kg, wg mnie to drogo, "normalny" paraboliczny kosztuje ok. 3-4 zl za kg,

z tym kalafiorem to takie jaja sobie robisz? bo ja pytam na serio
        • Gość: adacho Re: ryz do sushi IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.11, 23:29
          "Ryż paraboliczny"

Kurczę, powstaje nam kolejny gargamel językowy będący kulinarnym odpowiednikiem "bynajmniej" w znaczeniu "przynajmniej" ;) I nie mam o to pretensji wyłącznie do autorki wątku. Tu zamiast ryżu podgotowanego mamy ryż w kształcie krzywej stożkowej, bo mądrzej brzmi, a co tam, że angielskiego nie chciało się uczyć ;)

Myślę, że sushi to na tyle otwarta kategoria, że z kalafiorem też można, jak i z ryżem arborio, tylko trochę szkoda na takie eksperymenty tych najdroższych składników ;)
        • Gość: Kasia Re: ryz do sushi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 00:31
          Nie żartuję z kalafiorem, mówię bardzo poważnie. Używałam go, kiedy nie mogłam zjadać ryżu - bardzo dobrze się sprawdza, ale koniecznie na parze zrobiony, a nie z wody. Próbowałam również zrobić ze zmiksowanymi, wcześniej podgotowanymi grzybami (pieczarka i boczniak chyba), ale nawet po odparowaniu było to zbyt mokre i nori się trochę rozpadało. Ale w sumie było pyszne, chociaż kalafiorowa wersja jest smaczniejsza, bo kalafior jest neutralniejszy

W Kuchniach świata pół kg kosztuje 8 zł, o ile kojarzę. Jeżeli masz blisko - to tam się zaopatruj. Kiedyś w KŚ kupiłam nawet za 8 zł kilogramową paczkę, ale obecnie mi tam nie po drodze, więc kupuję w innym miejscu.
        • kosmopolitesiorbut No to na 4 osoby 2,20PLN. 25.05.11, 10:54
          To żałosne. No to zamiennikiem na przykład łososia w sushi może być wędzona szprotka. łosoś też drogi. Od 34 z groszami do nawet 80PLN... Droższy od ryżu. O dodatkach jak marynowany imbir, sosy, wasabi też wspomnę.
          • Gość: ania Re: No to na 4 osoby 2,20PLN. IP: *.range86-136.btcentralplus.com 25.05.11, 22:19
            sam / sama jestes zalosna, gdyby wszyscy caly czas trzymali sie przepisow i nie eksperymentowali to do dzis jedlibysmy trawe na okroglo,

szprotka to tez ryba, a poniewaz nie lubie surowej ryby, jesli zaszlaby taka potrzeba to uzylabym wedzonej.
    • roseanne Re: ryz do sushi 15.05.11, 23:59
      ryz do risotto sie nie nadaje, ksztalt ma podobny ale skrobia uwalnia sie w inny sposob
      • shachar Re: ryz do sushi 16.05.11, 00:13
        wszystko da sie zamienić, tylko na końcu wyjdą gołabki :)
        • Gość: szczecinianka Re: ryz do sushi IP: 67.159.44.* 25.05.11, 09:53
          Czy rybę można zastąpić paprykarzem szczecińskim?
          www.youtube.com/results?search_query=ry%C5%BC+do+sushi&aq=f
          www.youtube.com/results?search_query=How+to+make+Sushi+rice&aq=f
          oryginalny przepis na sushi
    • blue.berry Re: ryz do sushi 25.05.11, 10:34
      nie ma tańszego ani żadnego innego zamiennika zamiennika ryżu do sushi.
      ten ryż to w sumie najtańszy element całości - czy jest sens zamieniać go czymś tańszym i nienadającym się ryzykując popsucie całości i zmarnowanie tych droższych elementów jakimi sa glony, zalewa, nie wspominając już o rybach i dodatkach.
      może poszukaj w necie ofert - tak czasem można znaleźć lepsze ceny niż na sklepowych pólkach.
      jeśli robisz dużo i często warto się zastanowić nad kupnem większego opakowania.
      tutaj np. są ceny lepsze niż 8/11 złotych za pól kilo
      www.sushistore.pl/category/artykuly-spozywcze-ryz-do-sushi
      sushi-shop.pl/produkty-spozywcze-c-21.html?page=2&sort=2a
      www.japanfood.eu/category.php?id_category=5
      www.kuchnieswiata.com.pl/index.php/cPath/30_92/sort/2a/page/2
    • kosmopolitesiorbut Ta kasza sprowadziła mnie do parteru...ntxt 25.05.11, 10:56
      • Gość: ania Re: Ta kasza sprowadziła mnie do parteru...ntxt IP: *.range86-136.btcentralplus.com 25.05.11, 22:15
        to chyba nie slyszalas nigdy o kashi :P, no coz Polak potrafi!
    • hispana Re: ryz do sushi 25.05.11, 14:25
      polecam linkowany powyzej ryz shindoe
      sushi-shop.pl/shinode-p-367.html?osCsid=e3d5e3e15011b8faee0ccb5061114e4b
      w kuchniach swiata kosztuje 16 PLN/kg
      warte uwagi jest pochodzenie owego ryzu - Wlochy
    • Gość: ziuzia Re: ryz do sushi IP: *.play-internet.pl 29.06.11, 15:43
      tak sie niechcący składa że lepki czyli nie-sypki po ugotowaniu jest właśnie najtańszy ryż. ten średnio-droższy tzn pakowany w torebeczki 100-gramowe i dalej w kartony ma mniej skrobii na zewnątrz i jest sypki. czyli tani ważony jest najlepszy a jego droższą i przez to gorszą alternatywą są ryże "specjalne" czyli ten sam ryż inaczej zapakowany i 10 x droższy :). pamiętajmy że sushi w japonii to szybka przekąska czyli takie nasze dworcowe zapiekanki czy frytki za 3,50pln. nie jest to robione z jakichś specjalnych wiktuałów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka