Dodaj do ulubionych

słonina a sadło

IP: *.ghnet.pl 06.06.11, 21:31
Może ktoś mi wytłumaczy łopatologicznie różnicę między słoniną a sadłem wieprzowym, o ile takowa istnieje.
Otóż oto co znalazłam w necie:

- sadło : przynerkowe złogi tłuszczu u świni, najdelikatniejszy tłuszcz zwierzęcy (z onetu);
- słonina - wg wiki - podskórna tkanka tłuszczowa pozyskana z grzbietu tylnej części tułowia i boków świni ze skórą lub bez.

Ponieważ nie znam się na anatomii świnii domowej, a mniemam, że nerki znajdują się gdzieś z tyłu grzbietu (a może nie) - pytanie: czy sadło to to samo co słonina ?

Pytanie ma związek z tłumaczeniem pewnej broszurki, w której jest mowa o tym, że dodatkiem do kiszki ziemniaczanej jest "...słonina, sadło..." .

Moje słowniki nie rozróżniają słoniny od sadła, może więc dać sobie spokój z rozróżnianiem?

Dzięki wielkie.
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: słonina a sadło 06.06.11, 21:54
      Chyba bardziej łopatologicznie od tego, co znalazłas, nie da sie wytłumaczyć. Słonina i sadło, to dwa rożne tłuszcze. Słonina to duży, biały płat, często ze skórą. Sadło jest jeszcze bielsze, nie takie jednolite jak słonina. Wygląda jak kawałki tłuszczu połączone cieniutkimi błonkami. Ochłap taki:)
      Słonina jest twarda a sadło raczej takie maziste.
      • Gość: emigrantka Re: słonina a sadło IP: *.ghnet.pl 06.06.11, 22:01
        dzięki. też mi się tak wydaje... że to dwie różne sprawy....słonina jest twardawa i zwarta, a sadło ma konsystencję... no nie wiem czego - gluta, kleju, galarety ?
        tylko nadal problem z angielskim - póki co, nie udało mi się znaleźć odrębnych odpowiedników dla słoniny i sadła.
        • olivkah Re: słonina a sadło 06.06.11, 22:34
          Zapoznałaś się z definicjami słów lard, tallow i suet?
    • Gość: emigrantka Re: słonina a sadło IP: *.ghnet.pl 06.06.11, 22:54
      tak, oczywście. jednak z uwagi na rozbieżne interpretacje w necie i slowniku, dostałam lekkiego kociokwiku :)
    • pierwsza.obrotowa słonina 07.06.11, 11:26
      Słonina pochodzi ze słonia?
      • matylda1001 Re: słonina 07.06.11, 12:09
        pierwsza.obrotowa napisała:

> Słonina pochodzi ze słonia?<

:) Nie, słonina to ŻONA słonia. Chociaż, może i pochodzi ze słonia, a dokładnie z jego żebra;)

• qubraq Re: słonina 07.06.11, 14:41
          W wierszu z dzieciństwa słoninka to była córka slonia! :-)
          • Gość: koniu Re: słonina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.13, 01:03
            pamiętam z dzieciństwa zapach topionej słoniny. Uwielbiam, smalec był słodki jak cukier
            • Gość: koniu Re: słonina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.13, 01:08
              zapach topionego sadła i smażonych na nim schabowych (fuuuj) poznałem niedawno. zapytam mamę co robiła z sadłem 30 lat temu
    • mhr2 Re: słonina a sadło 28.04.13, 09:43
      mysle ze chodzi tobie o Łój(Tald), troche slyszalam na ten temat, wiem ze jest wolowy i cielecy,
      w Belgi wolowy uzywany jest tradycyjnie to fryterki, ogolnie w kuchni sie go nie uzywa:)
      • Gość: marbor1 Re: słonina a sadło IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 10:13
        Łój jest z wołu, sadło ze świni.
    • bucefal_macedonski Re: słonina a sadło 28.04.13, 11:05
      Salonica nie pochodzi do Slonia. Slonina pochodzi od soli. slonina to konserwowane w soli sadlo wieprza.
      • Gość: marbor1 Re: słonina a sadło IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 12:12
        Ze wspomnień Babci J.Roguskiego:

"A pomiędzy słoniną i sadłem różnica przeogromna! Słonina siedzi sobie pomiędzy mięskiem a skórą, podczas gdy sadło wokół narządów wewnętrznych wieprzka, głównie wokół nereczek. A jak już się jedno i drugie z wieprzka wychlasta, a do gara wrzuci (każde do swego), to zrobi się i z jednego i z drugiego smaluch, ale zgoła inszy: jak je oba postawić w chłodnem miejscu, to ze słoniny będzie się smarował, a z sadła się jeno pokruszy (jako i z łoju wołowego), bo twardy ci on jak deska, psia jucha. Ale jakby kto na ten przykład placki z kartofli chciał smażyć, to jeno smalec z sadła - nic innego nie da im takiego koloru, smaku i delikatności. Ale do jajecznicy nie masz jak słoninka!"
        • bucefal_macedonski Re: słonina a sadło 28.04.13, 12:37
          Niefortunnie użyłem słowa sadło. Słoninę się oczywiście z podskórnej tkanki tłuszczowej wieprza robi. Ale w soli konserwowana jest, stąd nazwa, a nie wychlastać i do gara wrzucić.

Ze wspomnień cioci Wiki:

en.wikipedia.org/wiki/Salo_(food)
    • bucefal_macedonski Re: słonina a sadło 28.04.13, 11:14
      a jesli chcesz na obce jezyki przetlumaczyc, to slonine na swiecie przyjelo sie okreslac ruskim terminem "salo"' tak jak ten film Passoliniego. Plat podskornej tkanki tluszczowej swini, najczesciej ze skora, konserwowany w soli.
    • qubraq Re: słonina a sadło 22.03.15, 09:52
      W Supraślu udaje mi sie kupować takie cienkie płaty sloniny paprykowanej i sloninę wędzoną z której w domu robie sobie smalec do smażenia;
    • Gość: x Re: słonina a sadło IP: *.178.005.pools.vodafone-ip.de 22.03.15, 10:05
      Gość portalu: krzyto napisał(a):

> Ja polecam SAŁO z hiszpańskiej słoniny iberyjskiej

Iberyjski świnia dla każdego?
    • Gość: piotrek Re: słonina a sadło IP: *.business.static.vectranet.pl 21.02.16, 17:55
      Słonina jest to podskórna warstwa tłuszczu między skórą a mięsem a sadło to tłuszcz odkładający się wewnątrz jamy brzusznej świni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka