Gość: dana_0 IP: *.szczecin.mm.pl 07.06.11, 22:41 Proszę zdradźcie czy zawsze używacie naturalnie ugotowanego bulionu do risotta (czy zdarza się komuś użyć może z kostki?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cucinissima Re: bulion do risotto 08.06.11, 00:09 Przyznam sie! Zdarzalo mi sie uzyc kostki. Ale odkad ktos mnie oswiecil, ze mozna nagotowac bulionu i zamrozic udaje mi sie nie uzywac kostek. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: bulion do risotto 08.06.11, 01:50 Ja używam kostek. Nie chce mi się mrozić bulionu, mam wystarczająco dużo innych rzeczy do przygotowywania na porcje do mrożenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: bulion do risotto 08.06.11, 05:25 Szkoda byłoby nam psuć risotto kostką itp... Dlatego robimy je dość rzadko, ale starannie... Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: bulion do risotto 08.06.11, 07:41 Bulion zawsze naturalny czy to do risotta czy to do zup. Nigdy nie używałam kostki. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: bulion do risotto 08.06.11, 09:33 lata temu zdarzało mi się użyć kostki. Teraz wolę rzadziej zrobić risotto niż je zepsuć ww specyfikiem Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: bulion do risotto 08.06.11, 10:09 Raczej nie używam w kuchni kostek, jeśli już się zdarzy, to tylko ekologiczne, bez glutaminianu i innych świństw. Tu, gdzie mieszkam można kupić bulion w kartonie (jak sok), skład jest w miarę ok, więc chcę zaoszczędzić czas, kupuję gotowy bulion. Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: bulion do risotto 08.06.11, 10:45 nie kupuje kostek mroze bulion - zawsze zostaje szkoda mi psuc smak risotta kostkami ale jesli bardzo nie chce ci sie bawic z bulionem to sa kostki/buliony wege i bio - bez glutaminianu sodu i bez ekstraktu drozdzowego a nawet z obnizona iloscia sodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: bulion do risotto IP: *.centertel.pl 08.06.11, 11:43 Nigdy, przenigdy nie używam kostek do wykwintnych dań. Kostki nawet te bez glutaminianu i ekstraktów drożdżowych są bardzo słone a ponadto wydaje mi się, że wpływają na zachowanie ryżu. A raz dobrze ugotowany bulion i zamrożony dodaje smaku i aromatu, a nie soli. Kiedyś idąc "na skróty" użyłam bulionu z kostki do maczanki krakowskiej. Brrrrr, słone tak, że do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: bulion do risotto 08.06.11, 12:34 O rany, kostki obrosly juz w legendy, kopyta i zapach siarki :) Jak sie zachowuje ryz, potraktowany kostką? Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.2009 Re: bulion do risotto 08.06.11, 13:03 no swieci, krzyczy i wierzga ten ryz hahahaha sa kostki o OBNIZONEJ ZAWARTOSCI SODU uwaga uwaga SOD to inaczej SOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: bulion do risotto IP: *.centertel.pl 08.06.11, 13:17 Ryż potraktowany kostką staje się kleisty, nie wierzga, ale jest niesmaczny i zupełnie jakby nie był ryżem do rissotto. Sód to nie jest sól, a składnik soli kuchennej ,podstawówka się kłania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: bulion do risotto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 12:31 Sól kuchenna - NACL, a więc sód i chlor. Sód w czystej postaci jest szkodliwy dla zdrowia, podobnie zresztą jak chlor w czystej postaci. Zjedliwy jest dopiero związek tych dwóch składników. Co do stopnia kleistości ryżu w risotto nawet nie chce mi się z tobą gadać... Kto używa doskonałego bulionu własnej roboty, to wie o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: bulion do risotto 09.06.11, 12:42 Sód nieszkodliwy? Chlor nieszkodliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: bulion do risotto 09.06.11, 12:52 A kto tak twierdzi? Mozna przeczytac "Sód w czystej postaci jest szkodliwy dla zdrowia, podobnie zresztą jak chlor w czystej postaci." Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: bulion do risotto 09.06.11, 12:55 Odszczekuję. Nie doczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: bulion do risotto 10.06.11, 04:40 ano zdarza mi sie uzywac kostki, tyle ze zawsze polowy zalecanej ilosci i przewaznie rezygnuje z soli. Odpowiedz Link Zgłoś