extereso 01.05.23, 09:25 Kupiłam dziś dwa kilo, prosto z pola. Oprócz szparagów z bułką tartą, risotto ze szparagami i zupy nic nie przychodzi mi do głowy. Jak wykorzystujecie szparagi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 09:33 Pod beszamelem, na cieście francuskim, tarta, makaron Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szparagi 01.05.23, 09:34 im prosciej tym lepiej - na parze z masełkiem sa tak delikatne, ze nie lubie zalewania ich sosami, szynkami i zapiekania ciastem Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Szparagi 01.05.23, 09:37 Ja lubię takie po prostu, z odrobiną masła i gruba solą albo jajkiem koszulce gdzie żółtko robi za sos :p Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szparagi 01.05.23, 09:38 szarmszejk123 napisał(a): > Ja lubię takie po prostu, z odrobiną masła i gruba solą albo jajkiem koszulce g > dzie żółtko robi za sos :p tak tak Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Szparagi 01.05.23, 12:16 Ja też takie najbardziej! Potem zupa i zapiekane z szynką parmeńską i serem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Szparagi 01.05.23, 09:39 Roznie, ale nie kupuje ich w takich ilosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 10:00 Zupa w zależności od ilości 0,5- 1 kg, pęczek do zjedzenia, jakaś tarta czy risotto i 2kg pęka. Ja szparagi mrożę, potem gotuję z nich zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Szparagi 01.05.23, 10:26 Nie gotuje zupy ze szparagow. 2kg na trzy osoby to dla mnie ogromna ilosc i nie pisze o autorce ale dla niej chyba tez skoro nie ma pomyslu co nimi zrobic. A szparagi wole swieze niz mrozone. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 11:07 Każdy woli świeże, ale sezon na szparagi jest krótki, więc jeśli się chce je jeść o innych porach roku pozostaje jakoś je zakonserwować, a mrożą się bardzo fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Szparagi 01.05.23, 19:59 Szparagi sa dostepne caly rok w sklepach swieze. Najlepsze sa wiosna i latem ale to nie znaczy ze pozniej nie sa. Ja nie kupuje duzych ilosci owocow czy warzyw bo akurat jest sezon bo nie lubie jesc ich w duzych ilosciach Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szparagi 01.05.23, 20:27 ritual2019 napisał(a): > > Ja nie kupuje duzych ilosci owocow czy warzyw bo akurat jest sezon bo nie lubie > jesc ich w duzych ilosciach Buahahaa.... 2 kg białych szparagów (białe trzeba obrać, więc coś tam trzeba odjąć), to jest jedna porcja na 3, albo nawet tylko 2 osoby, w zależności, czy chce się je zjeść jako dodatek, np do ziemniaków i mięsa, czy szparagi mają być głównym daniem np z hollandaise. A niektórzy to wymyślają, jak dziewczyna miała tych szaparagów 3 tony. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szparagi 01.05.23, 20:43 To są SZPARAGI. 100g ma 20 kcal, więc nawet gdybym zjadła te 2kg na raz sama, włącznie z obierkami, choć białe szparagi mocno się obiera, to zjadłabym zaledwie 400kcal. Biorąc pod uwagę, że potrzebuję jakieś 1800-2000kcal dziennie, to szparagi są miłym dodatkiem do innych rzeczy, którą się szczdorze wykorzystuje, dopóki sezon trwa i regionalne są na rynku, ale na pewno nie "dużą ilością" czegokolwiek. Ale by cię uspokoić, planuję zwykle maksymalnie 1kg na osobę, czyli 200kcal białego szaleństwa na łebka. , Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Szparagi 01.05.23, 09:46 Zielone czy białe? Zielone w tarcie, w roladkach z ciasta francuskiego, grillowane posypane parmezanem, zapieczone z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i parmezanem. Z białymi nie pomogę, bo to dla mnie zupa, zupa i jeszcze raz zupa. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Szparagi 01.05.23, 14:21 Białe. Jutro znowu jadę po nie, bo dałam trochę mamie trochę córce i ledwo co zostało Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Szparagi 01.05.23, 09:48 Część bym zblanszowała i podała z zimnymi sosami w osobnych miseczkach. Lubię szparagi z sosami z tahini i różnymi remoladami. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Szparagi 01.05.23, 09:49 Szparagi zawijam w szynkę prosciutto Szparagi lekko sole i posypuje parmezanem Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Szparagi 01.05.23, 09:51 Smażę aż zmiękną na sporej ilości masła i wbijam później jajko sadzone. A jak robicie zupę? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szparagi 01.05.23, 09:58 borsuczyca.klusek napisała: > Smażę aż zmiękną na sporej ilości masła i wbijam później jajko sadzone. A jak r > obicie zupę? najprosciej na maselku albo dobrej oliwie szkle cebule i odrobine czosnku dodaje szparagi zalewam woda po kilku minutach miksuje nakrem mozna dodac troche smietanki, kremowki, mozna troche mozarelli nic jadowitego, zadnych wyraznych smakow ja lubie te delikatnosc szparaga Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 10:02 Ja robię podobnie, jak mam bulion warzywny to z bulionem, jak nie to z wodą, czasem doprawiam białym winem. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Szparagi 01.05.23, 12:22 A ja zawsze z gorgonzolą np. taki przepis: gotowaniezsercem.pl/zupa-szparagowa-z-gorgonzola/ można miksować albo i nie Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Szparagi 01.05.23, 09:53 Z patelni grillowej z jajkiem sadzonym Z piekarnika z kozim serem Mówię o zielonych. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 10:03 Jeszcze grillowane z serkiem halumni albo oscypkiem są bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Szparagi 01.05.23, 10:05 Ja po linii najmniejszego oporu - ugotowane z masłem albo oliwą i serem typu parmezan. Mało roboty, dużo przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Szparagi 01.05.23, 10:34 Smietana, wedzony łosoś, szaparagi i odrobina cytryny = pyszny sos do makaronu Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_za_kolano Re: Szparagi 01.05.23, 10:48 Boszzz, 2 kg? U nas 14 zł za pęczek Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Szparagi 01.05.23, 13:32 Te luzem wychodzą taniej, w sobotę widziałam na tym samym stoisku 14-16 zł za pęczek albo 20 zł za kilo. Fakt, te luzem z reguły nie są tak idealne, dlatego są tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 13:56 W lidlu ostatnio były chyba po 12 zł za pół kilo, nie sądzę, żeby ceny zeszły dużo niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Szparagi 01.05.23, 19:50 Skoro w pierwsze dni sezonu, przed długim weekendem było 20 zł za kilo, to stanieją. No ale ja o Poznaniu piszę, u nas tradycyjnie zagłębie szparagowe to i ceny miłe Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Szparagi 01.05.23, 12:51 Surowe kituje do zielonej salaty - lubie, gdy chrupie W plaszczyku, czyli zblanszowane owiniete szynka (ogonowka, baleronem), pod pierzynka, czyli zapiekane pod ciastem nalesnikowym... ale w salatkach lubie najbardziej ! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Szparagi 01.05.23, 12:57 obsmazone z czosnkiem, do tego jajko sadzone albo w sosie pomidorowym z lososiem. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Szparagi 01.05.23, 13:03 Tarta ze szparagami szparagi z sosem holenderskim i (ewentualnie) jajkiem w koszulce risotto ze szparagami omlety makarony sałatki Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Szparagi 01.05.23, 13:06 Owinięte w szynkę parmenska i podpieczone. Z jajkiem sadzonym. Na kwestii smaku są fajne przepisy na makaron i risotto. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Szparagi 01.05.23, 13:15 2 kilo to akurat na te 3 potrawy. Jado samego risotto 0.5kg przynajmniej zuzywam. Mozesz je tez zamarynowac i miec po sezonie Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Szparagi 01.05.23, 14:00 Ugotowane (pionowo z czubkami nad woda) i podane z majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Szparagi 01.05.23, 14:24 Mniam. Dzięki, dziewczyny. Będę korzystać jutro, bo dziś tylko ugotowane z masłem zostały Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Szparagi 01.05.23, 15:20 Gdzieś koło Warszawy to pole? Podasz namiary? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Szparagi 01.05.23, 15:23 Nie, nie mieszkam w Warszawie. A namiar znalazłam na FB, może też koło Was gdzieś jest. Wpisałam hasło szparagi z pola. Koszt kg 30, chyba, że połamane np na zupę to 20. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Szparagi 01.05.23, 15:29 swiezynka77 napisał: > Gdzieś koło Warszawy to pole? okolice Warszawy to np. u Majlertów: www.majlert.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
bzdety2019 Re: Szparagi 01.05.23, 18:17 Jeśli zielone to fenomenalnie smakują z kasza bulgur i pesto Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Szparagi 01.05.23, 20:00 Zielone piekę z pomidorkami i migdałami (przepis z jadłonomii) Odpowiedz Link Zgłoś