01.05.23, 09:25
Kupiłam dziś dwa kilo, prosto z pola. Oprócz szparagów z bułką tartą, risotto ze szparagami i zupy nic nie przychodzi mi do głowy. Jak wykorzystujecie szparagi?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 09:33
      Pod beszamelem, na cieście francuskim, tarta, makaron
      • extereso Re: Szparagi 01.05.23, 09:35
        O, może tartę zrobię, dzięki
    • kotejka Re: Szparagi 01.05.23, 09:34
      im prosciej tym lepiej - na parze z masełkiem
      sa tak delikatne, ze nie lubie zalewania ich sosami, szynkami i zapiekania ciastem
      • majenkirr Re: Szparagi 01.05.23, 14:59
        Ja to nawet bez masła 😌
    • szarmszejk123 Re: Szparagi 01.05.23, 09:37
      Ja lubię takie po prostu, z odrobiną masła i gruba solą albo jajkiem koszulce gdzie żółtko robi za sos :p
      • kotejka Re: Szparagi 01.05.23, 09:38
        szarmszejk123 napisał(a):

        > Ja lubię takie po prostu, z odrobiną masła i gruba solą albo jajkiem koszulce g
        > dzie żółtko robi za sos :p

        tak tak smile
        • damartyn Re: Szparagi 01.05.23, 12:16
          Ja też takie najbardziej! Potem zupa i zapiekane z szynką parmeńską i serem.
    • ritual2019 Re: Szparagi 01.05.23, 09:39
      Roznie, ale nie kupuje ich w takich ilosciach.
      • mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 10:00
        Zupa w zależności od ilości 0,5- 1 kg, pęczek do zjedzenia, jakaś tarta czy risotto i 2kg pęka. Ja szparagi mrożę, potem gotuję z nich zupę.
        • ritual2019 Re: Szparagi 01.05.23, 10:26
          Nie gotuje zupy ze szparagow. 2kg na trzy osoby to dla mnie ogromna ilosc i nie pisze o autorce ale dla niej chyba tez skoro nie ma pomyslu co nimi zrobic. A szparagi wole swieze niz mrozone.
          • mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 11:07
            Każdy woli świeże, ale sezon na szparagi jest krótki, więc jeśli się chce je jeść o innych porach roku pozostaje jakoś je zakonserwować, a mrożą się bardzo fajnie.
            • ritual2019 Re: Szparagi 01.05.23, 19:59
              Szparagi sa dostepne caly rok w sklepach swieze. Najlepsze sa wiosna i latem ale to nie znaczy ze pozniej nie sa.
              Ja nie kupuje duzych ilosci owocow czy warzyw bo akurat jest sezon bo nie lubie jesc ich w duzych ilosciach
              • snakelilith Re: Szparagi 01.05.23, 20:27
                ritual2019 napisał(a):

                >
                > Ja nie kupuje duzych ilosci owocow czy warzyw bo akurat jest sezon bo nie lubie
                > jesc ich w duzych ilosciach

                Buahahaa.... big_grin 2 kg białych szparagów (białe trzeba obrać, więc coś tam trzeba odjąć), to jest jedna porcja na 3, albo nawet tylko 2 osoby, w zależności, czy chce się je zjeść jako dodatek, np do ziemniaków i mięsa, czy szparagi mają być głównym daniem np z hollandaise. A niektórzy to wymyślają, jak dziewczyna miała tych szaparagów 3 tony. big_grin
                • ritual2019 Re: Szparagi 01.05.23, 20:30
                  Buhahaha to jedz ile kg chcesz.
                  • snakelilith Re: Szparagi 01.05.23, 20:43
                    To są SZPARAGI. 100g ma 20 kcal, więc nawet gdybym zjadła te 2kg na raz sama, włącznie z obierkami, choć białe szparagi mocno się obiera, to zjadłabym zaledwie 400kcal. Biorąc pod uwagę, że potrzebuję jakieś 1800-2000kcal dziennie, to szparagi są miłym dodatkiem do innych rzeczy, którą się szczdorze wykorzystuje, dopóki sezon trwa i regionalne są na rynku, ale na pewno nie "dużą ilością" czegokolwiek. big_grin
                    Ale by cię uspokoić, planuję zwykle maksymalnie 1kg na osobę, czyli 200kcal białego szaleństwa na łebka. big_grin ,
    • daniela34 Re: Szparagi 01.05.23, 09:46
      Zielone czy białe? Zielone w tarcie, w roladkach z ciasta francuskiego, grillowane posypane parmezanem, zapieczone z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i parmezanem.
      Z białymi nie pomogę, bo to dla mnie zupa, zupa i jeszcze raz zupa.
      • extereso Re: Szparagi 01.05.23, 14:21
        Białe. Jutro znowu jadę po nie, bo dałam trochę mamie trochę córce i ledwo co zostało
    • raphidophora_tetrasperma Re: Szparagi 01.05.23, 09:48
      Część bym zblanszowała i podała z zimnymi sosami w osobnych miseczkach. Lubię szparagi z sosami z tahini i różnymi remoladami.
    • nika_1985 Re: Szparagi 01.05.23, 09:49
      Szparagi zawijam w szynkę prosciutto
      Szparagi lekko sole i posypuje parmezanem
    • borsuczyca.klusek Re: Szparagi 01.05.23, 09:51
      Smażę aż zmiękną na sporej ilości masła i wbijam później jajko sadzone. A jak robicie zupę?
      • kk345 Re: Szparagi 01.05.23, 09:58
        Ale to chyba zielone?
      • kotejka Re: Szparagi 01.05.23, 09:58
        borsuczyca.klusek napisała:

        > Smażę aż zmiękną na sporej ilości masła i wbijam później jajko sadzone. A jak r
        > obicie zupę?

        najprosciej
        na maselku albo dobrej oliwie szkle cebule i odrobine czosnku dodaje szparagi zalewam woda
        po kilku minutach miksuje nakrem
        mozna dodac troche smietanki, kremowki, mozna troche mozarelli
        nic jadowitego, zadnych wyraznych smakow
        ja lubie te delikatnosc szparaga
        • mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 10:02
          Ja robię podobnie, jak mam bulion warzywny to z bulionem, jak nie to z wodą, czasem doprawiam białym winem.
          • damartyn Re: Szparagi 01.05.23, 12:22
            A ja zawsze z gorgonzolą np. taki przepis:
            gotowaniezsercem.pl/zupa-szparagowa-z-gorgonzola/

            można miksować albo i nie
    • homohominilupus Re: Szparagi 01.05.23, 09:53
      Z patelni grillowej z jajkiem sadzonym
      Z piekarnika z kozim serem
      Mówię o zielonych.
    • mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 10:03
      Jeszcze grillowane z serkiem halumni albo oscypkiem są bardzo smaczne.
    • danaide2.0 Re: Szparagi 01.05.23, 10:05
      Ja po linii najmniejszego oporu - ugotowane z masłem albo oliwą i serem typu parmezan. Mało roboty, dużo przyjemności.
    • anilorak174 Re: Szparagi 01.05.23, 10:34
      Smietana, wedzony łosoś, szaparagi i odrobina cytryny = pyszny sos do makaronu
    • kozaki_za_kolano Re: Szparagi 01.05.23, 10:48
      Boszzz, 2 kg? U nas 14 zł za pęczek
      • kk345 Re: Szparagi 01.05.23, 13:32
        Te luzem wychodzą taniej, w sobotę widziałam na tym samym stoisku 14-16 zł za pęczek albo 20 zł za kilo. Fakt, te luzem z reguły nie są tak idealne, dlatego są tańsze.
        • mia_mia Re: Szparagi 01.05.23, 13:56
          W lidlu ostatnio były chyba po 12 zł za pół kilo, nie sądzę, żeby ceny zeszły dużo niżej.
          • kk345 Re: Szparagi 01.05.23, 19:50
            Skoro w pierwsze dni sezonu, przed długim weekendem było 20 zł za kilo, to stanieją. No ale ja o Poznaniu piszę, u nas tradycyjnie zagłębie szparagowe to i ceny miłe
        • extereso Re: Szparagi 01.05.23, 14:22
          Z pola to wiadomo, że na kg i idealne.
    • simply_z Re: Szparagi 01.05.23, 10:49
      Risotto z białym winem
    • tt-tka Re: Szparagi 01.05.23, 12:51
      Surowe kituje do zielonej salaty - lubie, gdy chrupie smile
      W plaszczyku, czyli zblanszowane owiniete szynka (ogonowka, baleronem), pod pierzynka, czyli zapiekane pod ciastem nalesnikowym... ale w salatkach lubie najbardziej !
    • mikams75 Re: Szparagi 01.05.23, 12:57
      obsmazone z czosnkiem, do tego jajko sadzone albo w sosie pomidorowym z lososiem.
    • inny.kwiatek Re: Szparagi 01.05.23, 13:03
      Tarta ze szparagami
      szparagi z sosem holenderskim i (ewentualnie) jajkiem w koszulce
      risotto ze szparagami
      omlety
      makarony
      sałatki
    • bakis1 Re: Szparagi 01.05.23, 13:06
      Owinięte w szynkę parmenska i podpieczone.
      Z jajkiem sadzonym.
      Na kwestii smaku są fajne przepisy na makaron i risotto.
    • magia Re: Szparagi 01.05.23, 13:15
      2 kilo to akurat na te 3 potrawy.
      Jado samego risotto 0.5kg przynajmniej zuzywam.

      Mozesz je tez zamarynowac i miec po sezonie
    • chatgris01 Re: Szparagi 01.05.23, 14:00
      Ugotowane (pionowo z czubkami nad woda) i podane z majonezem.
      • extereso Re: Szparagi 01.05.23, 14:24
        Mniam. Dzięki, dziewczyny. Będę korzystać jutro, bo dziś tylko ugotowane z masłem zostały
        • swiezynka77 Re: Szparagi 01.05.23, 15:20
          Gdzieś koło Warszawy to pole? Podasz namiary?
          • extereso Re: Szparagi 01.05.23, 15:23
            Nie, nie mieszkam w Warszawie. A namiar znalazłam na FB, może też koło Was gdzieś jest. Wpisałam hasło szparagi z pola. Koszt kg 30, chyba, że połamane np na zupę to 20.
          • alicia033 Re: Szparagi 01.05.23, 15:29
            swiezynka77 napisał:

            > Gdzieś koło Warszawy to pole?

            okolice Warszawy to np. u Majlertów:

            www.majlert.pl/
    • bzdety2019 Re: Szparagi 01.05.23, 18:17
      Jeśli zielone to fenomenalnie smakują z kasza bulgur i pesto
    • tilijka123 Re: Szparagi 01.05.23, 20:00
      Zielone piekę z pomidorkami i migdałami (przepis z jadłonomii)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka