Dodaj do ulubionych

Grill - oryginalnie

15.06.11, 15:15
Witam, liczę na jakieś fajne pomysły na dania z grilla - karkówkę, kiełbasę etc wszyscy dobrze znamy. Myślę, że wielu z nas już się przejadła i znudziła. Ani to oryginalne, ani zdrowe... Możecie podsunięć jakieś nowe ciekawe pomysły na dania z grilla or4az dodatki.
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: Grill - oryginalnie 15.06.11, 15:41
      Rybki z grilla (grillowane w folii aluminiowej z dodatkiem ziół), warzywne szaszłyki, pieczarki (odcinamy ogonki, kroimy je drobno i podsmażamy na patelni z cebulą i papryką, po czym faszerujemy tą masą pieczarki, posypujemy startym serem i pakujemy do folii)...
      • Gość: miu Re: Grill - oryginalnie IP: *.fbx.proxad.net 08.09.11, 14:33
        Lepiej jednak nie grilowac w aluminium. Udowodniono naukowo, ze podgrzewane jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Ryby mozna grillowac w specjalnych chwytaczkach. Sam pomysl jest bardzo dobry, bo takie sa bardzo smaczne.
    • Gość: x od lat robię tutaj gdzie mieszkam IP: *.unitymediagroup.de 15.06.11, 15:49
      szaszłyki z polędwicy. Kawałki wołowej i wieprzowej skrapiam w oddzielnych naczyniach olejem, solem i pieprzem ;D.
      Potem nabijam na metalowe szpikulce (ciepło dociera od środka) na przemian, przekładam plasterkami bekonu "tulip", plasterkami szalotek.
      Polecam też polędwiczki jagnięce. Te przyprawiam dopiero na talerzu, po 2-3 minutach obracania, można nawet na patelni.
      Do wszystkiego serwuję sałatę: jakaś zielona, ogórki, pomidory, rzodkiewki, szczypior, oliwki, kolorowa cebulka, utarta feta....
      Do przegryzania "bagietki", czyli nietypowe pieczywo: bagietki, ciabatta itp :D
    • miss_coco Re: Grill - oryginalnie 15.06.11, 16:37
      1. Grylowane mergezy z kuskusem
      2. Ryby - do pieczenia ryb na ruszcie sa takie specjalne kratki w ksztalcie ryby, kiedys kupilam je sobie w ikei
      3. Krewetki z rusztu i inne skorupiaki tez sa niczego sobie, nawet malze mozna i wtedy to jest bardzo oryginalnie ;))
      • bagatella Z couscousem? Toz to samodzielne danie jest! 17.06.11, 13:27
        Jako obywatelka Belgii powinnas wiedziec, ze couscous to jest konkretne
        arabskie danie, ktore tak sie wlasnie nazywa w czterech stronach swiata!
        Jesli chodzilo ci o kaszke to trzeba bylo to wymienic, a idac na skroty zawsze sie zle
        na tym wychodzi:(
        • Gość: ww Re: Z couscousem? Toz to samodzielne danie jest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 17:04
          w Polsce kuskus jest znany jako kasza, dodatek do dań.
        • miss_coco Re: Z couscousem? Toz to samodzielne danie jest! 17.06.11, 20:57
          O to danie wlasnie mi chodzilo, a zeby bylo wiadomo, o jaki kuskus chodzi dalam linka. Do kuskusu mozna upiec na ruszcie mergezy i wtedy mame oryginalna kolacje, o jaka pytala autorka watku. Nie chodzilo mi o semoule, dlatego jej nie wymienialam.
          Poza tym kuskus to nie kasza.
        • znana.jako.ggigus kuskus 04.07.11, 16:01
          jako osoba piszaca po polsku powinnas wiedziec, ze jezykoznawcy polscy sa zdania, ze powinno sie przystosowywac slowa pochodzenia obcego do jezyka polskiego, o ile to mozliwe. Couscous brzmi, szczegolnie dla osoby nie wladajacej francuskim, dziwnie i ciezko to slowo odmienic, co innego kuskus.
    • zeitung89 Re: Grill - oryginalnie 15.06.11, 16:42
      Potwierdzam, ryby z grilla są super, ale koniecznie dodaj do środka kawałki cytryny. Grillowane warzywa również są ekstra np. szaszłyki warzywne. Równie smaczne są szaszłyki owocowe. trzeba tylko pamiętać o folii aluminiowej, żeby nie smażyć bezpośrednio na ruszcie.
      • mathias_sammer Re: Grill - oryginalnie 15.06.11, 17:02
        polecam papryki z serem feta po balkansku. papryki balkanskie (jasnozielone, dlugie) zczernic:), potem zedrzec z nich skore, pozniej pokroic w cwiartki, polac oliwa, docisnac pokrojonym czosnkiem i posypac pokruszona feta. pyszna przystawka!
        m.s.
    • hester83 Re: Grill - oryginalnie 15.06.11, 19:46
      Uwielbiam sałatki z grillowanych warzyw. Marynuję wcześniej pokrojone warzywa w oliwie z przeciśniętym czosnkiem, pieprzem i ziołami. Zazwyczaj cukinię, bakłażana, paprykę.Grilluję warzywa, dodaję do nich potem pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, winegret, można dodać fety. Dobrze wrzucić jakieś zioła może być oregano, bazylia albo mięta.

Jak już ludzie pisali ryby, ryby i jeszcze raz ryby. Warto wcześniej zamarynować na godzinę w ziołach(np. mięta), cząstkach cytryn, kawałeczkach chili.

Ze słodkości to oczywiście grillowane banany. Wybieram dojrzałe i wtykam w nie kilka kostek gorzkiej czekolady przed położeniem na grill.
      • alpio23 Re: Grill - oryginalnie 17.06.11, 13:01
        Pyszny też jest bundz (rozgnieciony) z czosnkiem i rozmarynem grillowany w folii aluminiowej. Znakomicie nadaje się smarowania grillowanego chleba.
        • zeitung89 Re: Grill - oryginalnie 17.06.11, 13:06
          oscypki tez są super :) grillowane oscypki z konfiturą żurawinową... pycha
          • mathias_sammer Re: Grill - oryginalnie 06.07.11, 18:07
            dawno juz nie jadlem oscypkow, ale mozna upiec tez cameberta.
            moja zona tez juz w domu i za chwile zaczynamy grilla. tym razem nie bedzie specjalow, ale beda dwa rodzaje salaty, jagniecina, biale kielbaski, czutki marynowane, dla mnie blutwurst (przepadam) i kawalek wolowiny (ale malutki).
            do nastepnego!
            m.s.
    • marghe_72 Re: Grill - oryginalnie 17.06.11, 17:32
      Ananas jest pyszny
      krewetki
      marchew...
    • arabska_utopia Re: Grill - oryginalnie 04.07.11, 12:37
      Sprawdź koniecznie grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem! Na pewno będzie oryginalnie i zaskoczysz wszystkich na swoim przyjęciu.

Przepis:

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

Mąka żytnia drobna
      Jaja
      Mleko
      Woda
      Sól
      Oliwa z oliwek

Farsz:

Hummus (
      Szpinak liściasty
      Dymka
      Czosnek
      Sól
      Pieprz
      Masło klarowane

Przygotowanie:
      Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczneniż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpiak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.

Obowiązkowo daj znać jak wyszły :) Smacznego!
      • Gość: pinia Re: Grill - oryginalnie IP: *.kaskada.net 04.07.11, 13:37
        Ser halloumi.
    • triismegistos Re: Grill - oryginalnie 05.07.11, 18:22
      Bakłażana nalieży pokroić p podłużne plastry, posmarować twarogiem z solą, pieprzem, pietruszką, oliwą i mielonymi orzechami włoskimi, zwinąć w rulony i ponadziewać na szpadki. Grillować po uprzednim skropieniu oliwą.
    • kaskahh Re: Grill - oryginalnie 06.07.11, 18:42
      zawiniete w folie aluminiowa: feta, plaster pomidora, ziola. Sprawdzac, czy sie nie rozplynelo, bo latwo przegapic.
    • efka1968 Re: Grill - oryginalnie 08.09.11, 13:04
      Ja od niedawna mam grilla i ślinka mi cieknie jak sobie pomyślę o tym, że zrobię jakieś pyszne mięsko, bananki, czy warzywa na grilla :). Ostatnio widziałam warzywa specjalnie na grilla w jakimś dużym sklepie. Jak się nauczę rozpalać grilla to od razu zacznę grillować z rodziną i przyjaciółmi. A może ktoś z Was mi pomoże, bo mam problem z grillem:(
    • mhr2 nam sie nie znudzilo,bez tego to po co mam zyc? 08.09.11, 13:13
      kartopaka napisała:

> Witam, liczę na jakieś fajne pomysły na dania z grilla - karkówkę, kiełbasę etc
      > wszyscy dobrze znamy. Myślę, że wielu z nas już się przejadła i znudziła. Ani
      > to oryginalne, ani zdrowe... Możecie podsunięć jakieś nowe ciekawe pomysły na d
      > ania z grilla or4az dodatki.
      >
      • efka1968 Re: nam sie nie znudzilo,bez tego to po co mam zy 08.09.11, 13:22
        Ja się nie miałam okazji znudzić :). Stawiam pierwsze kroczki w grillowaniniu, a tak to zawsze u znajomych (ale wyjechali ostatnio za granicę) albo w jakichś knajpach z grillem:)
        • aqua48 Szaszłyki z kiełbasy 08.09.11, 14:20
          Ja robię szaszłyki ze zwykłej kiełbasy - kroję ją na kawałki i przekładam małymi przepołowionymi cebulkami, kawałkami papryki i połówkami śliwek. Tak samo można zrobić piersi z kurczaka.
          • mhr2 potwierdzam,ten przepis jest wspanialy 08.09.11, 14:39
            aqua48 napisała:

> Ja robię szaszłyki ze zwykłej kiełbasy - kroję ją na kawałki i przekładam małym
            > i przepołowionymi cebulkami, kawałkami papryki i połówkami śliwek. Tak samo moż
            > na zrobić piersi z kurczaka.
          • efka1968 Re: Szaszłyki z kiełbasy 08.09.11, 14:50
            Pyszne musi być :), a papryczkę w całości próbowałeś smażyć na grillu?
    • Gość: fredo Re: Grill - oryginalnie IP: *.subscribers.sferia.net 10.09.11, 16:22
      Polecam na grilla polędwicę wieprzową wcześniej zamarynowaną w sosie z musztardy, octu balsamicznego, rozmarynu i z odrobiną brązowego cukru :)

Wychodzi pysznie! :)
      • squirk Re: Grill - oryginalnie 10.09.11, 16:28
        O, dzięki, brzmi nieźle, zapiszę sobie, kolejny grill za tydzień :-)
        • Gość: fredo Re: Grill - oryginalnie IP: *.subscribers.sferia.net 11.09.11, 21:10
          Tylko polędwicę zamarynuj co najmniej dobę wcześniej, żeby mięso dobrze przeszło :)
          A co do cukru to wystarczy 1 łyżeczka - bo to tylko po to żeby mięso się ładnie przyrumieniło.
          pozostałe składniki wedle uznania.

Tylko sprawdzone mięso kup!:)
    • Gość: senin sate z sosem fistaszkowym IP: *.dyn.iinet.net.au 11.09.11, 06:06
      czyli szaszlyczki marynowane w przyprawacj i masle fistaszkowym, serwowane z ryzem i sosem fistaszkowym

do tego salatka ze swiezego ogorka i cebuli czerwonej (mozna zalac zalewa z bialego octu, wody i cukru)
    • agulcowa Re: Grill - oryginalnie 11.09.11, 11:54
      W sumie nie wiem czy to oryginalnie, ale na pewno zdrowo - ja polecam różne grillowane ryby :) najlepsza alternatywa dla mięsiwa.

Najlepiej grillować świeże ryby, można je skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, wiórkami masła lub np. białym winem :). Do tego jakieś przyprawy... Ja najbardziej lubię wersję ziołową.
      • Gość: dorotkah Re: Grill - oryginalnie IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.09.11, 00:16
        Dobra kielbasa z grilla nie jest zla,karkowki nigdy w zyciu nie jadlam,natomiast polecam zwykle,klasyczne,domowe hamburgery,ktore oprocz stekow jemy bardzo czesto.Swiezutkie,zmielone mieso wolowe(nie za chude) uformowac w lekko plaskie hamburgery.Posolic,popieprzyc i na grill.Obok grillowac cebule,moze troche papryki.Na koniec wlozyc posmarowane maslem bulki(ja uzywam kajzerki,a nie bulki do hamburgerow)zeby sie podgrzaly.Jak mieso dojdzie to mozna polozyc plasterek sera zeby sie troche rozpuscil(wtedy mamy cheeseburgery he,he).Kladziemy na bulce mieso i dajemy kazdemu na talerzu.Na stole juz stoi ketchup,musztarda,majonez,duzo salaty lub roznych salat,grube plastry pomidorow,ogorki,nasza zgrillowana cebula i papryka,surowa cebula w kosteczke i kazdy sobie komponuje swojego hamburgera z czym chce.Potem sie okazuje,ze kazdy tak napchal warzyw,ze nie moze ugryzc i wtedy sie pakuje w kawalek folii alu zeby mozna bylo utrzymac albo konczymy widelcem.No i zawsze wykanczamy reszte salaty,pomidorow etc.Czasem robimy pieczarki smazone do tego,papryczki jalapenos albo ser plesniowy,po grecku,po meksykansku,z sosem barbeque.Masa mozliwosci.Hamburgery sa zdrowe i pyszne.
        • shachar Re: Grill - oryginalnie 12.09.11, 01:54
          niedawno w tv oglądałąm odcinek z Davidem Rocco już podstarzałym deczko, ugrillował ci on sobie trochę ciasta na pizze, na to położył prosciutto żeby się ten tłuszczyk po bokach roztopił, potem trochę rukoli z cytryną +oliwą i na to narezał parmezanu z dużego kawałka i na koniec zeżarł to wszystko. Wtedy postanowiłam , że jak wygram w lotto to pojadę do Toskanii, kupię koguta ,bedę go ciągnęła za ogon,żeby mi piał i zrobię sobie kanapkę taką jak David Rocco.
          • agulcowa Re: Grill - oryginalnie 13.09.11, 18:17
            shachar napisała:

> niedawno w tv oglądałąm odcinek z Davidem Rocco już podstarzałym deczko, ugril
            > lował ci on sobie trochę ciasta na pizze, na to położył prosciutto żeby się ten
            > tłuszczyk po bokach roztopił, potem trochę rukoli z cytryną +oliwą i na to nar
            > ezał parmezanu z dużego kawałka i na koniec zeżarł to wszystko. Wtedy postanowi
            > łam , że jak wygram w lotto to pojadę do Toskanii, kupię koguta ,bedę go ciągnę
            > ła za ogon,żeby mi piał i zrobię sobie kanapkę taką jak David Rocco.

Zabrzmiało drastycznie :D (z tym kogutem).

A to ciasto na pizzę, to rozumiem, że było wcześniej upieczone?
            • shachar Re: Grill - oryginalnie 17.09.11, 21:25
              Agulcowa, no właśnie to ciasto było surowe, rzucone na dobrze rozgrzany ruszt i ugrillowane do stanu jadalnego.
        • jackk3 Re: Grill - oryginalnie 13.09.11, 18:35
          A probowalas zrobic je z miesa bizona? Jest nawet chudsze niz 'extra lean beef' ale smak jeszcze lepszy (zalatujacy troche dziczyzna). Musi jednak byc tzw. 'free range bison'. Jedyny minus ze mieso to podobno staje sie coraz popularniejsze u azjatow (glownie Japonia?) i ceny ida do gory niestety.
          • Gość: dorotkah Re: Grill - oryginalnie IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.09.11, 20:43
            Jesli to do mnie Jackk,to szczerze mowiac nie probowalam(a pamietam pisales kiedys o tym).Wlasnie ten zapaszek dziczyzny mnie odstrasza chociaz pochodze z mysliwskiej rodziny.Wiem,ze bizony to najzdrowsze,czysciutkie mieso.
            • jackk3 Re: Grill - oryginalnie 13.09.11, 20:50
              No moze z ta dziczyzna to troche przesadzilem. Poprostu mieso z B. ma intensywniejszy smak.
              I nie tylko mielone jest dobre. Kolor np. poledwicy znacznie ciemniejszy niz nawet najlepszej wolowiny. Ale obrobka cieplna trudniejsza (mieso super chude). W ogole po latach to czasami warto zrobic cos innego. Jemy od czasu do czasu szaszlyk (taki wielki na roznie, obraca to sie samo) i raz sprobowalem zrobic z jagnieciny (samo mieso bez kosci z dolnego 'giczola). No i jest to rewelacja.
              Pzdr
    • kijek82 Re: Grill - oryginalnie 17.09.11, 08:42
      prostota - cukinia z oliwa i ziolami w plasterkach (plus tzatziki), lodeczki paprykowe z feta (lub plesniakiem), delikatne miesa - filet z kurczaka trzymany cala noc w jogurcie z duza iloscia curry
      • agulcowa Re: Grill - oryginalnie 17.09.11, 19:56
        Jadłam dziś u znajomych prrrrawdziwą rewelację - grillowanego tuńczyka marynowanego w winie i w ziołach. Jakby ktoś był zainteresowany to wyciągnę od nich przepis :) (bo ja sama to na pewno nie będę w stanie tego odtworzyć, wolę chodzić na gotowe do nich :D). Chce ktoś?
    • kijek82 Re: Grill - oryginalnie 19.09.11, 10:34
      pewnie,ze chcemy
    • simon_r Warzywka... 19.09.11, 10:54
      Samo mieso z założenia jest tłuste i ciężkie więc warto swoje grillowanie uzupełnić o warzywa, które też się grilluje..
      ja na aluminiową tacke wrzucam cebulę pokrojoną w grube plastry i pomidora a na ruszcie obok piekę paprykę. Cebula z pomidorem zostaje lekko skropiona oliwą i piecze sie aż zmięknie. Paprykę przekrojoną na pół kładę skórką do ognia.. jak skórka sczernieje to znaczy, że papryka jest już dobra i wystarczy ją obrać z tej spalonej skórki, która elegancko odchodzi.
      Wszystkie te warzywka po zdjeciu z grilla kropi się lekko oliwą i razem z mięskiem dopiero robi sie pysznie.
      • Gość: dorotkah Re: Warzywka... IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.09.11, 20:27
        Tez jem takie warzywa.Mniam.Sprobuj rowniez grillowac pomidory,cebule,ostre papryczki jalapeno czy inne serrano,czosnek i potem zrob salse meksykanska z tego do miesa z grilla.
    • liiona Re: Grill - oryginalnie 25.09.11, 13:53
      Nadziewane piersi z kurczaka.
      Przecinamy pierś - robimy kieszeń.
      Do środka wkładamy podsmażone pieczarki obsypane żółtym serem, można też włożyć czerwoną, kolorową paprykę dla smaku i wizualnego efektu.
      Ser jaki kto tam lubi , można go zetrzeć na tarce lub pociąć nożem w słupki, na koniec spiąć rozcięcie wykałaczką i grillować w niskiej temperaturze, dopiero pod koniec grillowania podnieś temperaturę opiec na rumiano, podawać z sosami do grilla np. Tysiąca Wysp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka